ugrás a tartalomhoz

PHP fügvények és a fileok elhelyezése

kornilk · 2007. Május. 3. (Cs), 16.40
Magas látogatottságnál weblap felépítése
 
1

Magas látogatottságnál weblap felépítése

kornilk · 2007. Május. 3. (Cs), 16.52
Sziasztok!

Szeretnék egy nemzetközi oldalt készíteni, aminek terveim szerint ( remélhetőleg :-) ) elég magas látogatottságga lesz. A kérdéseim ezzel kapcsolatban:

1. Az oldal felépítése milyen legyen? inkább sok fileba dobáljam a függvényeket, és csak azt includoljam ami kell, vagy legyen 1-2 nagy és azok mindig használatban lesznek.

2. Mire kell még esetleg ilyenkor figyelnem?

Az oldal közepes méretű lesz, remélhetőleg az adatbázis mérete is átlagos lesz (pl.: mint egy kissebb nemzetközi fórum ), de biztosra akarok menni, hogy ha esetleg befut a dolog, ne akkor jöjjek rá, hogy az egész mehet a kukába :-) A felhasználók átlagosan 5-15 percet fognak az oldalon tölteni főleg listáznak majd adatbázisban lévő adatokat, és azok között keresgélnek. Remélem érthetően írtam... :-)

Előre is köszi a segítségeteket.
2

Sztem

Max Logan · 2007. Május. 3. (Cs), 19.50
1. Az include-os megoldás a nyerő sztem, mert ha sok minden van 1 file-ban akkor átláthatatlan. Én úgy csinálom, hogy az oldalhoz egy modul 2 részből áll (már ami a PHP kódot illeti, most nem nézem a CSS-t, JS-t, stb.) van egy lib_modul_neve.php és van egy modul_neve.php. A lib_modul_neve.php tartalmazza a modul működéséhez szükséges függvényeket, a modul_neve.php, pedig a tényleges működést valósítja meg. Van egy lib_general.php ami pedig a teljesen általános függvényeket tartalmazza (MySQL kapcsolódás, logolás, stb.).

2. Amit mondani szoktak a nagyok, hogy optimalizálni kell az adatbázis lekéréseket. Ez ugye azt jelenti, hogy rá kell gyúrni SQL-re.

A másik, hogy amit lehet érdemes cache-elni. Ahol inkább csak megjelenítés van és elenyésző a hozzáadás (INSERT INTO), a lehetőségekhez mérten cache-eld az infókat. Egy statikus tartalmat könnyebb kiszolgálni, mint állandóan SQL lekérésekkel bombázni a szervert.

Nézd meg ezt a blogmark-ot és használd a megoldást. Ha sok a CSS és JS file (és megfelelően kommentezett), akkor a file-ok mérete elég jól csökkenthető és nem utolsó sorban csökken a kiszolgálandó file-ok száma (mert 1 file-ba másol mindent és azt még gzip-eli).

A kész kódot tömörítsed Zend Guard-dal, ionCube-bal vagy az ingyenes eAcceleratorral.
3

valasz

teki · 2007. Május. 4. (P), 01.26
1. Ha mar nagy lesz az oldal ugyis fel fogsz tenni vmi PHP gyorsitot, s az megoldja ezt a kerdest.

2. Mindenre. Olvass sokat. A net tele van skalazodassal kapcsolatos cikkekkel.