ugrás a tartalomhoz

Hibrid likvid dizájn - vélemény?

janoszen · 2007. Ápr. 19. (Cs), 19.05
Sziasztok,

újraalkottam az oldalamat WP alapokon és teljesen likvid dizájnt alkalmaztam. Persze rögtön előjött a régi vita a fix szélesség alkalmazásáról, hogy 1280 széles képernyőn nehezen olvasható.

Megoldásnak azt találtam ki, hogy 1024 képpontban maximalizálom a tartalom méretét, méghozzá úgy, hogy betűmérettől függjön. (81.333em) Sajnos egyelőre csak Firefox és IE7 használók fognak ebben az élvezetben részesülni, de addig is kikérném a véleményeteket ezzel a megoldással kapcsolatban.

Akinek 1024-es képernyője van, vegye le a szövegméretet Firefoxban, hogy lássa az eredményt.

Mit gondoltok, lehet ez arany középút a két tábor között?

Köszi

J

ui. azért kérdezem, mert itt a WL-on is volt negatív kritika az új méreteződő dizájnnal kapcsolatban. Kíváncsi vagyok, mit gondoltok.
 
1

a technika tetszik

Táskai Zsolt · 2007. Ápr. 20. (P), 08.29
hi,
a technika nekem tetszik. nem lenne megoldható, hogy a sidebar is relatív vagy legalább változó méretezésű legyen? változtatva a betűméretet feleslegesen nagy vagy épp levágja a szöveget. amúgy a módszer nekem tetszene, ha elterjedne. végeztél kísérletet összetettebb dizájnelemek használata esetén is? mintásháttér-problémákra gondolok.
T
3

Még nem...

janoszen · 2007. Ápr. 20. (P), 09.37
A sidebar természetesen tudna méreteződni, méghozzá úgy, hogy a contentnek van egy borderje és egy háttérképe, a sidebarnak pedig háttérszine és háttérképe. Ergo, egymást átfedik.

Összetettebb dizájnelemek tekintetében mire gondolsz? Ha pl. azt szeretnéd elérni, hogy a container-nek legyen árnyéka, azt csak úgy nem lehet megcsinálni, viszont van rá megoldás.

Újabb probléma az is, hogy az Opera nem támogatja a max-width paramétert, az IE7 pedig a betűk méretezését fix body font-size-nél. IE6 pedig... ismert.

A módszer viszont annyiban is jó, hogy szépen kompatibilis lefele, hibrid helyett teljesen likvid, úgyhogy szerintem, majd neki állok és kikisérletezem, aztán írok róla valami tutorialt.
2

két tábor?

Edit · 2007. Ápr. 20. (P), 09.26
Minden normális dizájner szeretne likvid oldalakat készíteni. A gond az, hogy atombiztos likvid oldalt csak nagyon kevés és egynemű tartalom esetén lehet tervezni (blogszerű oldalak).

Ha ki kell tenned az oldalra 8-10 különböző méretű és funkciójú blokkot (szöveg, kép, formok, reklámdobozok), akkor marad a fix szélesség. Elsősorban a tartalom határozza meg, hogy likvid vagy fix, és nem a technológia korlátai. Tehát én egy kicsit művitának érzem ezt a likvid-fix szembeállítást.
4

Művita?

janoszen · 2007. Ápr. 20. (P), 09.39
Lehet, hogy tényleg művita, de nagyon sok dizájner keze alól kerül ki fix szélességű dizájn egész egyszerűen azért, mert nem találtak arra jó megoldást, hogy a tartalmak úgy jelenjenek meg, hogy az esztétikus legyen.

Ki szeretném kisérletezni, hogy a min-width és max-width szélesebb támogatottsága tudja-e ennek a módszernek a működőképességét biztosítani.
6

nem csak esztétika

ptx · 2007. Ápr. 20. (P), 16.38
Az alapelv szerintem jó, csak addig legyen rugalmas, amíg az nem megy az olvashatóság kárára.
Bár a használt max. sorhossz nekem még így is sok.. ez a téma szempontjából tkp részletkérdés.
8

Változtatható

janoszen · 2007. Ápr. 20. (P), 20.30
Teljesen változtatható, neked kell gyk felállítani az arányokat. Nekem a 81.333em azért felelt meg, mert így 1024-es képernyőn pont kitölti a rendelkezésre álló helyet és a fejléckép is szépen látszik.
5

Scrollbar a menü szélén

vbence · 2007. Ápr. 20. (P), 09.44
A vízszinte menü szélén scrollbar jelenik meg safariban és firefoxban. 2-es firefoxot használok. Mi is ez a 81.333em, és miért kéne ettől olvashatóbb legyen?

1024-es oldalnál jut kb 800 pixel a folyó szövegnek. Ezt nekem még mindig kényelmetlen szemmel végigfutni.
7

Safari

janoszen · 2007. Ápr. 20. (P), 20.29
Pont ma láttam én is Mac-en a dolgot, észre is vettem a scrollbart. Az overflow:auto-t próbáltam alkalmazni, de mint látható, nem sikerült. Majd megpróbálok még rajta tuningolni.

Ami a 800 képpontot illeti, lehet hogy valóban kicsit sok, de ha kevesebbre veszem, akkor meg az oldal lesz hosszú. Még nem lőtem be az optimális beállításokat, csak a koncepció tesztje volt. :)

A koncepció alapelve az akar lenni, ha nagyobb betűméreten olvasod, nagyobb teret hajlandó kitölteni a dizájn. Tehát ha pl. 20 képpontos betűméretet állítasz be, akkor annak a 81.333-szeresére hajlandó max szélességében megnyúlni a lap.

Ezzel megadja azt a szabadságot a felhasználónak, hogy nagyobb képernyőn fölvegye a betűméretet és ne kelljen egy kis lukban olvasnia a szöveget. És ha megnézel régebbi vitákat, pontosan ez volt a fix szélességű dizájn elleni fő érv, hogy óriási képernyőn egy kis luk az egész.