ugrás a tartalomhoz

keresők és az ajax

virág · 2007. Ápr. 6. (P), 06.56
Helló,

kérdésem elvi. Ismerem azokat a trükköket, ahogyan egy ajaxxal generált tartalmat be lehet bookmarkolni, és a keresők számára elérhetővé tenni, de... (pl. iwiw URL-es trükkjei stb.) Az utolsó projektem egy full ajaxos munka volt (élesben még nincs, mert tesztelés alatt áll). Itt egy saját JS ablakozó, saját keretrendszer (JS-es és PHP-s) működteti a portált, ehhez készülhetnek modulok. A tartalom jelen állás szerint sehogyan nem érhető el a kereső számára (sztem). Hogy példát is mutassak http://www.protopage.com/, körülbelül ilyen jellegű a dolog. Ezon kezdtem el gondolkodni, hogy miképpen lehetne megoldani, hogy bizonyos tartalmakat elérjenek a keresők. Nekem valamilyen külön a böngészők számára generált, tartalom jutott az eszembe, ami pl. egy fájlba kerül kiírásra és a fájl neve meghatározza az ablak azonosítóját, amit ha behívnak a böngészőbe, akkor ebből a webszerver tudni fogja, hogy a keretrendszer ablakozóját hogyan híva meg. Viszont az ilyen megoldások nyakatekertek...sok munka, sok hibalehetőség, hegesztés és gányolás... Érdekelnének vélemények, ötletek stb... Elvben engem picit zavar, hogy a keresők nem tudnak erre semmilyen szabványt, megoldást, lehetőséget. Márpedig ha van az ún. web 2 és az ajaxos módszerek, akkor a keresőknek is kellene szerintem valamit nyújtani ehhez, nem pedig azt várni, hogy a hagyományos, URL-es, html-es tartalmat mutassuk feléjük, mintha olyan lenne...szerintem ez gáz, főleg ha azt veszem, hogy a google és a yahoo is gyárt saját ajaxos keretrendszert és projekteket. Persze tudom, szép álmok... Vagy nem tudok valamiről? Ha valakinek van ebben tapasztalata, ötlete, akkor ossza ezt meg velem.

Köszönöm!
 
1

diszkrét js és navigáció

pp · 2007. Ápr. 6. (P), 10.31
Talán a navigációt nem kéne ajax-xal megvalósítani és akkor be tudnák indexelni a keresők. Egyébként is tipikusan olyan funkciókat érdemes ajax-xal megvalósítani, ami az administrációt könnyíti meg, azt meg minek beindexelni, meg kereshetővé tenni?

Egy Netvibes-os személyes oldalt miért indexelne be akármelyik kereső, hisz az csak a tulajdonosa számára érhető el.

Kifejtenéd, hogy pontosan mire gondolsz?
2

indexelni csak oldalletöltéskor

amonrpg · 2007. Ápr. 6. (P), 14.48
A keresők nem futtatnak javascriptet (általában), így ezen oldalakat csakis külön adhatod ki. Amúgy meg nem látom sok értelmét. Vagy tervezési hiba van az oldalban. A tartalmat mindig az oldalletöltéskor told ki, aztán azt módosítgasd JS-sel. S akkor megmarad a kecske és a káposzta is. Aztán a módosításokat tolhatod AJAx-on, a következő (kereső általi) oldalletöltéskor már a frissített állapotot fogod kiadni.