ugrás a tartalomhoz

Webdesign, mint fogalom

Max Logan · 2007. Jan. 29. (H), 12.48
Egy kérdés fogalmazódott meg bennem. A webdesign mint fogalom mit is jelent valójában? A webes (honlap)grafikák előállítását? Az oldal szerkezetének kialakítását, tehát az oldal felépítésének megtervezését? Vagy átfogóan az egészet lehet a webdesign szóval illetni? Mármint a grafikai tervezést, az oldal ergonomiájának tervezését, html-css kódolást és magát a szerver, kliens oldali programozást egyben lehetni a webdesign szóval illetni?

Kinek mi a véleménye erről és létezik-e vmi "hivatalos" álláspont a kérdéssel kapcsolatban?

A gondolatsort részben az indította el bennem, hogy vmilyen dokumentumfilmben mondták, hogy a design szót nem lehet igazán lefordítani, körülírni, mert több mint pusztán a tervezés.
 
1

wikipedia

gex · 2007. Jan. 29. (H), 12.55
Web design is the design of web pages, websites and web applications using HTML, CSS, images, and other media.

Web design is in contrast with web development, which includes web server configuration, writing web applications and server security.


egy elég hosszú írást találhatsz erről a wikipedián.
2

csak a design fogalmához:

_lacus_ · 2007. Jan. 29. (H), 14.24
A design szó tudtommal ipari formatervezést jelent. Tehát az előállítandó objektum adva van, pl. egy autónál 4 kerék, a motor, a meghatározott számú ülések stb. A designernek ebből kell olyasmit összehoznia ami tetszetős, kényelmes stb. Pl egy Trabantnak (majdnem) ugyanazon bemenő paraméterei vannak mint egy tűzpiros Porsche-nak (4 kerék, motor, stb). de úgy néz ki, hogy más volt a designere :)