ugrás a tartalomhoz

Menü nyelve alapján őrizze meg a további oldalakon a nyelvet

perfectmiss · 2007. Jan. 21. (V), 18.36
Érdekes (szerintem) kérdésem lenne.
Éppen átalakítom az eddig táblázatos oldalam div-esre és css alapúra. Az oldal 2 nyelvű, angol és magyar. Eddig úgy oldottam meg, hogy az egyik oszlopban volt a magyar szöveg, a másikban az angol. Az index-oldalon kívül rengeteg aloldal van, ami szintén ezt a szisztémát követi.
Most az index-oldalat is át akarom alakítani design-ilag, de így már nem lesz hely azonos oldalon hozni a magyar és angol szöveget, ezért a szokásos módszerhez fogok folyamodni: 2 darab index-oldal, egy angol és egy magyar nyelvű, és a látogató a szokásos kis zászlócskára kattintgatva fog tudni váltani. (az alapértelmezett a magyar nyelvű lesz). Ennek megfelelően az egyiken a menüsor magyar, a másikon angol.
Eddig rendben van, a probléma az aloldalaknál jelentkezik. Mint írtam, rengeteg aloldal van (több mint 100) amik ritkán /évente 1-2x) változnak, a honlap témájából adódóan, akkor is minimális változtatással, és ott a továbbiakban is el fog férni egymás mellett az angol és magyar szöveg. De mit csináljak a menüvel? Ha angol menüt teszek fel, a magyar ember nem érti, és fordítva... De az al-oldalak nagy számát nem akarom még meg is duplázni a külön-külön angol és magyar oldalak létrehozásával.

Szóval a kérdés az, hogy hogyan lehetne azt megoldani, hogy ha a látogató az angol nyelvű index-oldalt választotta, akkor az al-oldalakon is automatikusan angol nyelvű menü jelenjen meg és ha a magyart, akkor a magyar nyelvű menü? Meg lehet ezt oldani egyáltalán?

Hozzáteszem, hogy annyira kezdő vagyok, hogy a javascripthez és php-hez EGYÁLTALÁN nem értek - még.
Köszi a választ, perfectmiss.
 
1

Hajjaj

janoszen · 2007. Jan. 21. (V), 18.43
Hajjaj, több száz oldal pusztán HTMLből? Van türelmed, hallod.

A PHP nem olyan nehéz, főleg, ha egyszerű dolgokat akarsz vele csinálni. A PHP doksi eleje eléggé jól le van írva magyarul is, talán célszerű egy ici picit belemélyedni, hogy az alap dolgokat tudd (pl. külső fájl bekötése) és akkor már nem lesz probléma.
2

Legyen 2 menü

Jano · 2007. Jan. 21. (V), 19.07
Ha mind a két nyelv szerepel az oldalon, akkor legyen ez ami meghatározza, irányítja a dizájnt. Legyen valami grafikai alátámasztása, hogy az oldal egyik felén az egyik nyelv, a másikon a másik nyelv van. A menüt pedig pl tükrözve tedd ki mindkét nyelven. Ha ez egyik nyelvhez jobb oldalon van, akkor a masik oldalon legyen bal oldalon. De érdekes lehet egy középen benyúló menü is, aminek egyik felén a magyar, másikon az angol menü van.

Más megoldás: ha php-t nem akarsz használni és igy két url-re tenni a szövegeket akkor esetleg használhatsz cookie alapján css-t váltó megoldást. De ne feledkezz meg arról, hogyha egy oldalon van a magyar és angol szöveg akkor a látogató közvetlenül belső oldalra is érkezhet keresőből és ha épp magyar menüt jelenítesz meg egy angolnak akkor csak nézni fog.
3

menük

perfectmiss · 2007. Jan. 22. (H), 12.13
Köszi a válaszokat!

A több, mint 100 oldal html-ből nem gond, mert mint írtam, csak 1-2x kell változtatni évente, és azt sem egyszerre minden oldalon. No meg egyelőre csak ehhez értek.
Eddig is két-nyelvű menü volt, csak mivel css- alapokra akarok helyezni minden oldalt, és az új dizájn más, mint a régi, ezért nem igazán férne el, bár persze megoldható.
Még gondolkodom, mi legyen.
Persze belefogok mélyedni a php-be és a javascriptbe is, de egyszerre nem lehet mindent (lásd: aki sokat markol, keveset fog)
4

Ha belefogsz lehet jobb egyszerre

Jano · 2007. Jan. 22. (H), 12.56
Ha úgyis hozzá kell nyúlni esetleg az oldalakhoz lehet jobb ha egyszerre több dolgot is elvégzel. A PHP include() utasításának mindenképpen nézz utána, ez rettentően megkönnyítheti a későbbi munkádat! Az include segítségével megoldhatod, hogy a közös részek egy külön fájlba legyenek és ezeket behúzzad minden oldalra.
5

megoldás

perfectmiss · 2007. Jan. 25. (Cs), 19.03
A menüt megoldom úgy, hogy vízszintes lesz, (3 soros) felül az angol, középen a "közös" (ami angolul és magyarul is ugyanaz) alul a magyar. Szerencsére a menüpontok száma pont osztható 3-mal, így jól fog kinézni... :-)