ugrás a tartalomhoz

Portált szeretnék - saját fejl. vs CMS

dog · 2007. Jan. 20. (Szo), 16.18
Sziasztok. Szeretnék egy dizájn/3D/VFX témával foglalkozó igényes közösségi oldalt létrehozni, mert az eddig létezők behaltak, és egy szűk szakmai közösség részéről lenne rá igény.

A gond az, hogy én csak a dizájnhoz és a kliensoldali dolgokhoz értek, és nehezen tudom eldönteni, hogy egy ingyenes enginnel járnék-e jobban, vagy pedig megfizetnék valakit egy olyan motorért, ami pont az én igényeim szerint készül. Az első mellett szól nyilván az ingyenessége, ellene viszont, hogy számomra átláthatatlan, kaotikus, össze-vissza includolt hatalmas vízfejű rendszerek, amikben egy csomó nekem lényegtelen dolog is van, hiányoznak viszont más funkciók, vagy nem úgy vannak megoldva, ahogy kellene. És inkább a motort szeretném a saját oldaltervemhez meg css-emhez igazítani, mint fordítva.

Csak a szokásos fícsörök kellenének bele: hírek, user management, fórumok, galéria, képfeltöltés, tutorialok, hírlevél, stb, mindez két nyelven. Ha itt valaki foglalkozik ilyen komplex rendszerekkel, szívesen vennék útmutatást, hogy mennyi pénz és meló egy ilyen oldalt megcsinálni.
 
1

Merlegeles

zmb · 2007. Jan. 20. (Szo), 16.47
Fogjal egy papircetlit, kezd el el felirni, hogy milyen funkciokat (hirek? cikkek? forum?) szeretnel az oldalra. Aztan kicsit alaposabban tanulmanyozd at a funkciokat, hogy konkretan mit kell tudniuk (a hirt kommentelni lehessen? Jelenjen meg forum temakent is?). Ha ezek megvannak, akkor van egy ralatasod mar, hogy milyen elvarasaid vannak, ez alapjan mar konnyebben dontheto el, hogy egyedi fejlesztes kell, vagy egy kesz megoldas - esetleges testreszabas utan - ki tudja szolgalni a kereseidet.

Az en szubjektiv velemenyem az, hogy - hacsak nincsen valami iszonytatoan egyedi igeny - egy kesz rendszer meg tudja oldani a problemadat.
2

Egyedi drága

janoszen · 2007. Jan. 20. (Szo), 17.17
Az egyedi motor - ha jól meg van csinálva, nagyon drága. Sacc per kábé ha nincs legalább 300 000 Ft-od (inkább több) akkor vagy valami gyenge minőségű dolgot kapsz vagy máshol halódik a dolog.

Viszont az ingyenes rendszerek nekem is átláthatatlannak bizonyultak...
3

átmenet

winston · 2007. Jan. 20. (Szo), 17.23
van még egy átmeneti lehetőség is: nem ingyenes cms, testreszabással. (általában) olcsóbban megúszod, mint az egyedi fejlesztést, jobb, mint az ingyenes cms, valahol a kettő között. persze a dolog komprumisszumokkal jár, csodát ne várj.
4

2 cms

Harder · 2007. Jan. 20. (Szo), 22.08
Érdemes esetleg a drupal-t megnézni, elég sok kiegészítés van már hozzá eddig is és tudtommal többen is (programozók) vállalnak testreszabást, egyedi fejlesztéseket.

Egy másik ötlet a pMachine lenne, ahol a tartalomkezelő rendszer, a galéria, a fórum és elég sok egyéb "kisebb" cucc már adott.
(http://www.pmachine.com/ee/feature_grid/)

Az egyedi fejlesztés persze a legjobb, csak rá kell szánnod párszázezret, pár hetet vagy hónapot hogy azt valaki megírja, és kell egy adag szerencse is, hogy megtaláld azt a programozót, aki elsőre úgy írja meg ahogy azt kell.
5

programozó

winston · 2007. Jan. 21. (V), 13.54
azok után, hogy jó helyen keresget (weblabor), biztos talál megfelelő embert rá :)
6

danke

dog · 2007. Jan. 21. (V), 17.12
Köszi mindenkinek a tanácsokat meg az ötleteket. Jobb híján valószínűleg az egyik opensoource cms-t fogom választani, és keresek majd vkit, aki elfogadható feltételekkel testreszabja. Ahogy nézegettem ezeket, nekem a joomla a legszimpatikusabb, de az egyik programozó kollegám a django-ra akar rábeszélni, szerinte a python sokkal átgondoltabb nyelv, mint a php, és az egész framework sokkal profibb meg rugalmasabb. Meg állítólag python programozót jóval olcsóbban is találok. Mi igaz ebből?
7

Má megint

janoszen · 2007. Jan. 21. (V), 17.19
Na, megint kezdődik a programnyelvek harca. Lehet, hogy átgondoltabb, lehet, hogy nem. A PHP dinamikusan fejlődik, azért olyan, amilyen.

Az tény, hogy sok (nagyon sok) gyenge PHP programozó van. Pythonhoz nem sokan értenek. Legalábbis nem annyian, mint a PHP-hez. Ennek persze az a következménye, a programozói munka lehet, hogy drágább.

A Joomlának két elég komoly hiányossága van. Az egyik a sablonozás szinte teljes hiánya. Közvetlenül a modulok forráskódját kell áthegeszteni. A másik a jogosultságkezelés szinte teljes hiánya. Nem tudsz kiosztani jogosultságokat. Kicsit leegyszerűsítve, van admin és nem admin.

Ha úgy gondolod, hogy ezzel tudsz élni és esetleg beáldozod a későbbi bővíthetőséget, akkor a Joomla jó választás, mert tényleg halál egyszerű összerakni vele egy oldalt. Egyébként meg... passz.
8

szeretem...

virág · 2007. Jan. 21. (V), 17.38
Szeretem, amikor valaki valamit hallott, olvasott és azonnal messzemenő okosságokat gyárt magának. Ha programozó kollégád ennyire top és bölcs, akkor miért nem dob össze egy szuper CMS-t? :) Bár, aki ilyen szinten hasonlítgat össze programozási nyelveket az talán nem is annyira bölcs...
9

cms != keretrendszer

Fekete Ferenc GDA · 2007. Jan. 21. (V), 17.46
Még annyit, hogy a django egy keretrendszer, amiben fejlesztenek, nem pedig egy cms.
10

indulás és programnyelv

Jano · 2007. Jan. 21. (V), 18.36
A kész programokat szinte programozás ismeret nélkül fel lehet telepíteni és utána már lehet is bele tolni a tartalmat. Ilyen pl a drupal vagy a blog motor wordpress. Az ilyen elterjedt scripteknek megvan az az előnye, hogy nagyon sok kiegészítés is van hozzájuk és ha nincsenek valóban nagyon speciális igényeid akkor kis kompromisszummal szinte ingyen megvalósíthatod amit szeretnél.

Én azt ajánlom telepíts fel egy ilyen kész megoldást, probálgasd és indítsad be a közösség építését. Lehet, hogy kezdetben nem lesz meg minden funkció amit szeretnél de ezt ugyis lehet nézni, hogy a tagok azt fogják látni, hogy az oldal folyamatosan fejlődik.

Egy már működő oldalhoz könnyebben is fogsz segítőket találni.

PHP vs Python. Pythont sokkal kevesebben ismerik igy nehezebb lesz olyat találni aki abban programoz neked.

Az inertia, propono, creativebits oldalakat, közösségeket egyébként ismered? Ezek is designereknek szólnak. Esetleg vedd fel a kapcsolatot a készítőikkel, hogy elmondják tapasztalataikat.
11

<*_*>

dog · 2007. Jan. 21. (V), 20.49
Bocsi, nem akartam flamet indítani a programnyelvek összehasonlításával, miután nem értek hozzá, felesleges is lenne. Az inertiát ismerem, sőt a legelejétől tagja is voltam, kb 8 éve vagy mikor indult. De aztán úgy maradt. Nagyra értékeltem a te írásaidat is, meg hogy segítettél nekünk lámáknak javascriptezni:) Annak a motorját ők írták, és az ma is csak egy sima üzenőfal. Amihez hasonlót szeretnék, az inkább az artistpub.hu, vagy amíg létezett, a design21 (szintén saját fejlesztések).
Amitől igazán parázok, ha mondjuk vmi csoda folytán beindulna az oldal és felfutna, eljönne az ideje, hogy egy saját cuccot rakjunk alá, és akkor azt a rengeteg adatbázis tartalmat, fórumoktól kezdve galériákig, kiexportálni és átrakni egy másik rendszer alá ugyanabba a struktúrába, hogy minden működjön...Nem tudom, drupal és társai mennyire flexibilisek ilyen téren.