ugrás a tartalomhoz

PHP telepítés csomagból Linux alá apt-get-tel

konoko · 2006. Dec. 5. (K), 11.44
Sziasztok.

Egy olyan kérdésem lenne hogy feltetetm már a linux-os localhost-omra a Apach webservert ami egy egyszű ellenörz után tapasztaltam hogy rendesen működik. Szeretnék feltenni mellé egy php-t is.
Kérdés a következő: apt-get install-al telepíteném fel a modulokat, csomagokat. milyen scomagokat kell telepíteni hogy működjön illetve kell e ezen kívül még másfajta műveletet is végrehajtani?

Válaszotok előre is köszi.

Köszönettel: Márki Csaba
 
1

Php linux alá

Anonymous · 2006. Dec. 5. (K), 12.02
Én a google-t kérdezném:
http://www.google.hu/search?q=apt-get+install+php
Néhány eredmény:
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy#How_to_install_PHP_for_Apache_HTTP_Server
http://www.debianhelp.co.uk/php5.htm
http://www.ctunion.com/node/22

Gyulus
2

Némi információ hiányzik :-)

Webappz · 2006. Dec. 5. (K), 12.41
Szerencsére rengeteg Linux disztribúció van és azok közül is sok diszribúción lehet használni az apt-t csomagok karbantartására. Ebből kifolyólag a .deb alapú, illetve az .rpm alapú rendszerekben is sokszor különböznek a csomagok elnevezései. Ha megmondod, hogy milyen disztribúciót és Apache verziót használsz, illetve, hogy milyen PHP verziót szeretnél használni, valamint milyen egyéb dolgot szerenél még használni akkor könnyebben tudnánk segíteni.
Így, hogy valami konkrétabbat is mondjak az

apt-cache search php
így a php-val kapcsolatos csomagokra tudsz rákeresni. Ha túl hosszú a lista, akkor a pl.:

apt-cache search php |grep mysql
parancsal tudod szűrni, természetesen a mysql helyett mást is írhatsz. Ezután ha megvan(nak) a keresett csomag(ok) , akkor majd telepítéskor úgy is jelzi, hogy milyen függőségei vannak és még mit kell neki telepíteni.

Üdv: Webappz
3

Debian

Anonymous · 2006. Dec. 5. (K), 13.54
Én debianra a következő csomagokat tettem:

apache2, php5*, mysql*. Szépen fölmentek, majd a /etc/apache2 könyvtárból elindulva be is configoltam. Semmi baj nem volt vele.

Ha kifele akarod használni, akkor viszont a tűzfalon is engedélyezni kell. De ha egy kis időt rászánsz, kb egy óra alatt teljesen szakavatatlan is be tudja konfigurálni.
4

csomagkezelő?

juhasztibi · 2006. Dec. 7. (Cs), 03.01
Miért apt-get -el szeretnéd felpakolni a csomagokat? Először én egy csomagkezelőt javasolnék. Az automatikusan kijelöli neked telepítésre azokat a csomagokat amik az adott verzióhoz szükségesek. Lásd pl. Synaptic. Itt meglátod, hogy miket tesz még fel, mik a függőségei és ezután már tudni fogod mire lesz szükséged, és akkor már nyugodtan használhatod az apt-get-et. Bár azt tényleg elárulhatnád milyen disztribúciót használsz.

üdv