ugrás a tartalomhoz

Operában és IE-ben jól néz ki az oldal divjének adott háttér, Firefoxban nem

holli · 2006. Nov. 24. (P), 12.32
Sziasztok. Kezdőnek számítok, weblapkészítés- és fórumozás-ügyben is. Egy hihetetlenül rémes minőségű webtervező-tanfolyam vége felé közeledve úgy döntöttem, hogy a netről tanulok (úgy, mint eddig). Ez így elég időigényes, de legalább ki tudom válogatni a korszerű részét a tudománynak.

Az az egyik problémám, hogy nem tudom, másoknak miért működnek egyes formázások, nekem pedig miért nem. Itt van például ez az oldal: http://stilus.blog.nlcafe.hu/files/kereteskoncert.htm

Explorerrel normálisan néz ki, Operával is. Firefoxnál viszont az egész oldal kerete csak a h1-et folyja körül. A háttérképet már eleve azért tettem a h1 blokkba, mert ha az "egeszhonlap" div-be tettem, Firefox alatt egyáltalán nem látszott. Beletörődnék, hogy a Firefox ilyen, de másoknak ott is rendesen néznek ki a hátterek, és nem jövök rá, mit csinálok rosszul.
Szeretném, ha valamelyikőtök segítene. Természetesen annak is örülök, ha mutattok olyan oldalt, ahol a hasonló problémák megoldása (érthetően) le van írva.
Köszi.
 
1

Szia!

virág · 2006. Nov. 24. (P), 12.40
Tele van a net a CSS-es tervezés mikéntjével :) Arról is sok cucc van, hogy hogyan lehet kiszenvedni azt, hogy a böngészők szeressék az oldaladat.

http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/box.html

szerintem kezdetnek olvasd el ezt a cikksorozatot:

http://weblabor.hu/cikkek/dobozolas
2

Re

holli · 2006. Nov. 24. (P), 15.21
Végigrágom akkor azon a cikken magam, amit mutattál - látásból ismertem ugyan, de nem gondoltam, hogy éppen az itt leírtakkal tudom majd megoldani a fenti problémámat. Így ránézésre másról szól, de hát az semmit nem jelent, most is úgy kerültem meg a gondot, hogy bordernél használtam marginnál látott trükköt... :)
3

hát lehet, hogy nem konkrét

virág · 2006. Nov. 24. (P), 15.29
Szia,

lehet, hogy nem konkrétan a problémádra ad megoldást, de ha megérted a működési elvet és az alapelveket, akkor szerintem jobban jársz, mintha most kapnál receptet, de 1 hét múlva megint problémába ütkönél. :)
4

overflow:hidden

Csiszár Attila · 2006. Nov. 24. (P), 15.29
Az overflow: hidden lesz a te embered.

Ha float-olsz egy elemet, egyszerűen kicsúszik az őt befogó divbből (valószínűleg abszolút pozíciónálásúvá válik, de ebben nem vagyok biztos, szóval ne vedd kézpénznek:)). Ha jól láttam az egészhonlap id dived fogja közre az egész oldalt, csak add meg ennek a fent írt tulajdonságot, és láss csodát FF-ban is működik!

Egyébként meg, ne rabold az idődet ilyen tanfolyamokkal, a neten rengeteg jó leírást találsz, sok segítőkész nagy webdesigner van, akik bátran megosztják a tudásukat másokkal, angolul persze nem árt tudni, utána meg már csak rajtad múlik mennyire vagy kitartó.
5

tanfolyam

virág · 2006. Nov. 24. (P), 16.01
Nálunk volt tanfolyam a CSS és HTML szerkesztők részére, két hétig tartott és dícsérték + szemléleti váltást is okozott sokuknál. Ezt többen is mondták. Úgyhogy ne általánosítsunk, de az igaz, hogy a netről szinte minden megtanulható, viszont ahhoz meg kell önakarat és tanulási kedv, ami nem mindenkiben van meg.
6

float nem abszolút pozicionált

Jano · 2006. Nov. 24. (P), 16.44
Ne keverd a dolgokat! Egy floatolt elem nem vállik abszolút pozicionáltá. A jelenség amire gondolsz, hogy nem fogja a befoglaló elem méretét befolyásolni. De ez is csak akkor igaz ha a befoglaló elem nem overflow:auto tulajdonságú.
7

Hidden, nahát :)

holli · 2006. Nov. 24. (P), 18.27
Attila, tiedé az ötven pont :) (Nem állítom, hogy rögtön meg is értettem, de majd iparkodom. Mindenesetre működik :D)

Ma már én is tudom, hogy olyan iskolával nem szabad szóba állni, amelyik webszerkesztő program kezelését tanítja, framekkel tölti az idő nagy részét, és fogalma sincs róla, hogy léteznek a neten szabványok. Hát, mindig okosodik az ember... nem győzök hálát adni a weblabornak, hogy néhány héttel ezelőtt stíluslap ügyében is összefutottam vele :)
8

Egy másik megoldás

holli · 2006. Nov. 25. (Szo), 08.51
Átírták közben a címet, akkor a többi böngésző-kínomat nem írom ide, de kaptam másik javaslatot is, Hardertől: floatos div-ek alá clear:both tulajdonságú div-et pakolni.
9

css referencia ?:)

noocx · 2006. Nov. 25. (Szo), 11.47
Szia!

Szerintem a referenciakat olvasgasd (tokeletsen le van irva minden) hogy tudd egyaltalan mit csinalsz, pl. amikor float tulajdonsagot adsz egy elemnek (kiemeled a normal flowbol).

http://www.w3.org/TR/REC-CSS2/

Aztan ha mar ezeket erted, akkor az egyes felmerulo problemak megoldasaihoz
innen szerezthetsz infot pl.:

http://css-discuss.incutio.com/

ui.: ha kerdesed van szivesen segitek irc-n(ircnet-en), #css.hu csatin

</noocx>
10

Ööö...

holli · 2006. Nov. 26. (V), 14.46
Hát többnyire az van, Noocx, hogy egyáltalán tudom, mit csinálok, csak konkrétan nem tudom, mit rontok el :) Na komolyan, aki nálam többet bogarássza a szakirodalmat, az szerintem szenvedélybeteg :D (Irc-t soha életemben nem használtam, a másikról meg azt se tudom, eszik-e vagy isszák, hát minden nem fér bele a napba, sima emailt nem lehet esetleg, ha úgy alakul?)
11

Más

Anonymous · 2006. Nov. 26. (V), 15.33
Másik megoldás:

[coloder=css]
#keretesdiv
{
overflow:auto;
_height:1%;
}

#keretesdiv valami
{
float:left;
}
[/css]
12

Köszi

holli · 2006. Nov. 28. (K), 01.26
Mindenkinek kösz a segítséget.

Lehet, hogy rajtam kívül mindenki ismeri, de azért bepakolom ide a weblaboros fórum témák felcímkézett listáját, nemrég találtam rá:

http://del.icio.us/weblabor_forum