ugrás a tartalomhoz

Milyen forum motort válasszak...

Anonymous · 2006. Nov. 23. (Cs), 04.56
... ha ezek az elvárások:
- Legyen nagyon egyszerűen telepíthető (a szerveren van mysql, php5, stb.)
- Legyen könnyen, webről adminisztrálható
- Legyen hozzá sok ingyenesen elérhető smink
- Ingyenes legyen

Nekem ezek alapján a phpbb jutott eszembe, de egy ismerősöm mindenáron le akar róla beszélni, mert hogy sokan használják és "könnyen feltörhető", "megtalálják a botok", stb.. :|

Egyébként egy Számítógépes játék Klánforumáról lenne szó. Semmi extra nem kell, csak beszélgetni szeretnénk rajta (nem kell hírkezelő vagy ilyesmi), valamint hogy a tagok pl. csak bizonyos részeket lássanak a belső tartalomból (pl. hogy egy harcos ne lássa mit írnak a pap vagy mágus topicban, etc). Magyarán valami minimális jogosultságkezelés félét.

Előre is köszönöm a segítséget!
 
1

a könnyen feltörhetőségről terjengő örök mítoszok ....

virág · 2006. Nov. 23. (Cs), 07.25
Szerintem jó a phpBB... Ha az ismerősöd ennyire szaki, akkor miért nem ajánl jobbat? Vagy esetleg: miért nem ír jobbat? A phpBB szinte mindent tud, a többi fórum igyekszik utánozni, ezenkívül a BB biztonsági hibáit (igaz, hogy volt egy-két kritikus) figyelik a nagyobb biztonsággal foglalakozó portálok és jelentenek róla, tehát rajtad múlik, hogy javítod-e azokat, vagyis letöltöd-e a frissítéseket. De persze használhatsz más is:

a miniBB tudom még ajánlani: http://www.minibb.net/

vagy itt találsz egy listát a szabadon felhasználható fórumokról: http://www.thefreecountry.com/php/messageboards.shtml
2

Köszönöm!

Anonymous · 2006. Nov. 23. (Cs), 09.20
Köszönöm! :)
3

a mítoszoknak néha van alapja

Anonymous · 2006. Nov. 23. (Cs), 10.24
Igenis nem mindegy egy rendszer üzemeltetésénél, hogy milyen gyakran keletkeznek rések.

A phpBB-ben 2006-ban 16 lyuk volt, és még nincs vége az évnek.

Sokkal inkább ajánlható fórummotor például az e-Blah. Érdemes összevetni a secunia.com találatainak listáját:

phpBB: http://secunia.com/search/?search=phpbb
e-Blah: http://secunia.com/search/?search=e-blah

Az e-Blah-ról:
- Nyílt forrású (teljesen ingyenes).
- Perl alapú, csak cgi futtatási lehetőséget kelll kérni a rendszergazdától, ha még nincs (perl mindenhol van). Telepíteni is egyszerű.
- Nem kell neki adatbázis, text alapon tárolja a hozzászólásokat. Így olyan helyen is használható, ahol az SQL elérés zűrös (pl. némely ingyenes tárhely).
- Van hozzá számos skin, de egyszerűen testre is szabható a külseje.
- Topikonként állítható , hogy kik olvashatják, írhatják (bárki, regisztráltak, visszaigazolt regisztráltak, egy bizonyos csoport tagjai, adminisztrátorok, stb.).
- Egyszerű adminfelület, néhány praktikus szolgáltatással (szavazómotor, hirdetőfal, nem kívánt szavak cseréje, csoportos e-mailküldés barátlista alapján, meg amik nem jutnak eszembe).
- Van phpBB konverter hozzá, így akár az átállás is künnyű. ;)

Két gyengéje is van azért:
- Még nincs hivatalos magyar fordítás (de küldök egyet ha kell). :)
- Nem lehet bejegyzések sorrendjét megfordítani. :(

Egy hely, ahol kipróbálható:
https://battlestar.pozor.hu/forum/

Letölthető:
http://www.eblah.com/

Ennyit tudtam elmondani, kérem kapcsolja ki!
tako
4

néha nem árt elolvasni amit mások írnak...

virág · 2006. Nov. 23. (Cs), 11.02
Néha nem árt ha az ember elolvassa amit mások írnak, ha elolvastad volna amit írtam, akkor nem ezt írtad volna... :) Én nem a phpBB-t védtem, tisztában vagyok azzal, hogy mennyi bizt. hibája van, hiszen mint írtam: jelentik ezeket, ha nem jelentenék, akkor pl. neked sem lenne fogalmad arról, hogy hiba van benne... Mint a név nélküli kis fórumocskákban, amiből jópár akad a neten. Viszont nem szeretem, ha emberek felelőtlenül jelentgetnek ki dolgokat. :)

Szóval teljesen igazad van abban, hogy az e-Blah egy jó alternatíva, jó megoldás, esetleg kevesebb hibával, amint látod én is ajánlottam dolgokat, bízzunk benne, hogy tudnak majd megfelelőt választani. Ennyi. Szép napot!

u.i.:
A biztonsági hibák, hackertörténetek, betörések stb. pedig sok igazságot tartalmaznak, de más dolog a valóság és más az amit az emberek hisznek ezekről a dógokról, ezért írtam a "mítoszt"..., mert sok dolog bizony csak az, persze ez bonyolult, nincs időm most erre :)))
5

olvastam :)

Anonymous · 2006. Nov. 23. (Cs), 11.31
Olvastam a korábbi hozzászólásodat és szerintem értettem is. Nem támadásnak szántam az enyémet (sem ellened, sem a phpBB ellen), sajnálom, ha annak vetted.

Egyetértek azzal amiket írtál, a mítoszokról szóló résszel is, ezért írtam, hogy _van alapjuk_, és nem azt, hogy igazak :).

Azzal is egyetértek, hogy jó a phpBB, és lehet a réseket javítani, de ha ritkábban kell, akkor az jó dolog.

Azt gondolom, hogy egy rendszert üzemeltetni felelősség, és öngól (de legalábbis pluszmunka) olyat feltenni, amivel a biztonsági oldalak ennyit foglalkoznak, mint a phpBB-vel, ha van alternatíva.

Minden jót,
tako
6

neeem dehogyis :)

virág · 2006. Nov. 23. (Cs), 11.58
Dehogy vettem annak, csak néha az-az érzésem támad, hogy az emberek nem is olvassák végig a dolgokat a fórumokban, aztán ezért jobb tisztázni. Semmi gáz :)
11

eblah

sikersiker · 2008. Már. 2. (V), 00.47
küldenél nekem? már mint magyarosírást....
12

Ebből semmit nem lehet levonni a biztonságosságukra vonatkoz

Fraki · 2008. Már. 2. (V), 01.55
„Érdemes összevetni a secunia.com találatainak listáját:”

Ebből semmit nem lehet levonni a biztonságosságukra vonatkozóan.
13

a phpBB-re igen

Hodicska Gergely · 2008. Már. 2. (V), 16.23
Abban igazad van, hogy a perles cuccra nézve nem lehet ez alapján túl sok mindent mondani (azért is lehet nulla értesítő róla, mert nem népszerű), viszont a phpBB-ről elég jól látszik, hogy elég gyengus biztonság szempontjából (is).

És nem (feltétlenül) azért mert ilyen sok hibát találtak benne, hanem mert nagyon alapvető hibák is előfordulnak köztük. Az a minimum egy webes cuccban, hogy nincs benne XSS és SQL injection, ezt minimális erőfeszítéssel el lehet érni, plusz zsigerből nem lenne szabad leírni olyan kódot, ami ilyen szempontból sebezhető (persze még jobb ha olyan struktúrákat használ az ember, ami ezt eleve kizárja).


Üdv,
Felhő
14

Nana

Joó Ádám · 2008. Már. 2. (V), 21.39
Urak, ugye nem egy hat éves szoftver felett törnek itt pálcát? Hol volt 2002-ben XSS? De még SQL injection is alig. A secunia.com-on, ahogy nézem, mind 2.x-es hibák vannak, időközben azonban megjelent a phpBB 3.0, amit from the scratch írtak újra, és már egy fizetett biztonsági auditáláson is átesett. Lehet vele próbát tenni ;)
15

Akkor a drupalra jobb, ha rá se...

Fraki · 2008. Már. 3. (H), 02.58
Akkor a drupalra jobb, ha rá se keresünk...

„plusz zsigerből nem lenne szabad leírni olyan kódot, ami ilyen szempontból sebezhető”

Főleg, ha az ember ebből szakdolgozik ;)
7

Forum motor

tlof · 2006. Nov. 23. (Cs), 23.26
Mivel kikötés volt a free státus ezért:

SMF - Jelenleg a legjobb elérhető free motor
BBpress - A worldpress fejlesztőitől.
Zorum - Egy Magyar fejlesztés


Csak azokat akikhez volt szerencsém, az smf jog rendszerea furcsa, a BBpress még nem final, de nagyon tetszik, a Zorum kicsit nehézkes, de jó.
8

SMF

Anonymous · 2006. Nov. 24. (P), 02.28
Uhh basszus ez az SMF tényleg nagyon jól néz ki. Alap skinnel is, de egyébként is van rá pár egyébb jó skin. Megnézem mennyi kritikusabb rés volt rajta.

(nagyon fontos sajnos ez a témakör, mert néhány Klánnál például előfordult, hogy a phpbb miatt (tudom, nem miatta, hanem az emberek miatt) tudtak belépni az acc-jukon a játékba, és törölték az akár 1-2 éves "munkákat" :| )
9

IPB Drupal alá

Kimmuriel · 2007. Nov. 2. (P), 21.42
Azt szeretném kérdezni, hogy IPB (Invision Power Board) fórummotort be lehet röffenteni Drupal alá?
10

Új kérdés, új téma.

janoszen · 2007. Nov. 2. (P), 22.21
A kérdésed nem kapcsolódik szorosan ehhez a témához, úgyhogy a Weblaboros szokásnak megfelelően. (Amit bizonyára tapasztaltál, hiszen ugye körülnéztél, mielőtt írtál?
16

SimpleMachines

WasdMan · 2010. Nov. 21. (V), 16.53
Ahogy elnézem az utolsó bejegyzés dátumát, azóta elég sok idő eltelt.
Azóta az SMF rendszer elég sokat változott és szinte számtalan kiegészítő készült el hozzá a Professzionális témák mellett.
Hogy ma mit lehet kihozni az SMF rendszerből azt az alábbi linken tekinthetitek meg:

www.smf-portal.com
17

Messze van a jótól

janoszen · 2010. Nov. 21. (V), 19.37
Az SMF szerintem, messze van a jótól. Valaki egyszer megálmodott valami űberszekjúr session kezelőt, de valszeg az az ember már nincs a teamnél, mert amikor azzal kapcsolatos problémák kerülnek elő, akkor általában csak a vállvonogatás megy, hogy telepítsd újra.
18

Látom nem mai a téma csak

aky22 · 2011. Nov. 6. (V), 17.49
Látom nem mai a téma csak most én is kicsit keresgélek fórumot magamnak és itt megakadt a szemem. Szoktam olvasgatni az egyik Okos telefonokkal foglalkozó oldal fórumát és ott is SMF-et használnak. A Session kezelése tényleg szörnyű. Állandóan újra be kell jelentkeznem meg hasonló nyalánkságok. Jelenleg inkább Joomla vagy Drupal alá keresek fórum motort. Drupallal az a bajom, hogy nem tudom rendesen telepíteni a magyar nyelvet localhoston mert hibával elszáll. A Joomlát pedig már ismerem és nekem nagyon bejön. Könnyű kezelni és barátságos. Úgyhogy ha találok hozzá valami jó kis fórumot vagy olyan fórum motort ami együtt tud vele működni akkor beszámolok róla.