ugrás a tartalomhoz

Értelmes limit URL hossznak?

Anonymous · 2006. Nov. 18. (Szo), 10.34
Sziasztok!

CMS rendszert írok és ezzel kapcsolatban felvetődött a következő kérdés: mi egy értelmes limit maximális URL hossznak, ha WebDAV-val is akarunk feltölteni?

Magyarul, mi az az ép ésszel elképzelhető könyvtármélység, amit egy felhasználó meg fog adni?

Én 255 karakterre gondoltam, de most olvasom, hogy a legbutább böngésző (IE) is 2048 karakteres URLeket támogat. Néhány öregebb proxy viszont csak 255-öt.

A legkisebb közös nevező elve jó lenne, csak nem vagyok biztos benne, hogy egy-két őrült admin nem akar-e majd cuccokat tárolni hosszú nevű könyvtárakban... stb.

Köszi

Charlie
 
1

Rövid URL-t javaslok

Török Gábor · 2006. Nov. 20. (H), 14.17
Az URL technikai szerepén túl egy tájékozódási pont a felhasználónak is. Nem hogy a 2048-at, én már a 255-öt is sokallom, a legtöbb böngésző címsávjában ki sem fér ennyi karakter egyszerre. Nem véletlenül születtek sok helyütt a weben ún. linkrövidítő szolgáltatások, az értelmetlen, gyakorlatilag használhatatlan linkek felváltására. A hosszú URL-k ellen szólnak továbbá olyan "apró" faktorok is, mint hogy számos levelező a hosszú URL-t megtöri, és a user adott esetben csak egy link töredéket másol a böngészőbe stb.
2

hát a maximum! :)

virág · 2006. Nov. 20. (H), 15.53
Szerintem rossz a megközelítés... Mindenképpen a rövid URL-ek a követendő példa! (ahogy írták már előttem) Ha ez valami miatt nem lehetséges, akkor is célszerű minimális szinten tartani az URL-ek hosszát. Most elképzeltem 2048 karakteres URL-t :D Jesszus. A 255-is ijesztőnek tűnik. Ettől eltekintve a neten azért szép számmal vannak oldalak, ahol nagyon hosszú URL-eket használnak.

Nekem mint pozitívum, a CNN-é tetszik legjobban:

http://www.cnn.com/2006/WORLD/meast/11/19/iraq.kissinger/index.html

Hát nem logikus és szép? A Weblaboré is követendő példa lehet.

A VG-n például nem használnak rövid URL-t, de elviselhető szinten van tartva az URL hossza:

Pl.:

http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=150372

A Napi Online gyakrolata viszont szerintem már zavaró:

http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&placein=hirkereso&nID=314843