ugrás a tartalomhoz

Abszolút pozicionált div floatolt div-beli szövegtől függően (nem) jelenik meg

fberci · 2006. Nov. 2. (Cs), 00.04
Sziasztok!

Egy css segítségével felépített oldalt készítek, és egy elég bonyolult szerkezetű rész során a következő meglehetősen fura problémába ütköztem.

A hibás oldal

A szerkezet: ban bal oldalt egy fix szélességű oszlop. Ennek a legalsó egy sornyi része le van választva. Jobb oldalt felül és alul is egy-egy sornyi rész van leválasztva.

Firefoxban és Operában tökéletes az oldal, de IE-ben a felső és alsó egy-egy sornyi rész jobb oldalt nem mindig jelenik meg.

A bal oldali oszlop floatolva van balra, és fix szélessége van. Jobb oldalt a felső rész abszolútan van odapozicionálva (ez nem jelenik meg mindig). Az alatta lévő nagyobb rész megint csak floatolva van (csak IE-ben, ugyanis egyébként a mellette lévő floatolt div kicsit jobbra nyomta ezen div tartalmát, és egyéb megjelenítési problémák is voltak - pl. ezen belüli divek háttérszíne nem mindig jelent meg). A bal oldali alsó rész floatolva van balra, és ugyanakkor megadtam egy clear:both tulajdonságot is neki. A jobb oldali legalsó rész abszolútan van odapozicionálva a helyére.

Attól függ, hogy megjelennek-e az abszolútan pozicionált részek, hogy a szöveg meddig ér a jobb oldali fő divben. Ha például sorkizártra van állítva a szöveg igazítása, akkor soha nem jelenik meg. Ha bal oldalra van igazítva, akkor attól függően jelenik meg, hogy a szöveg meddig ér szélességben (a sorok meddig nyúlnak ki, milyen hosszúságú egy sor). Bár itt sikerült megváltoztatni az IE viselkedést egy szimpla frissítéssel is, úgy hogy a forráskód maradt ugyanaz, de a kinézet megváltozott...
Akkor teljesen jó a megjelenés, ha a szöveg nem ér ki a széléig (utolsó példa).


Bármilyen segítséget szívesen veszek, nyugodtan javasolhattok más módszert is a szerkezet megjelenítésére.
 
1

Vagy segít, vagy nem..

vbence · 2006. Nov. 2. (Cs), 10.24
Az abszolút pozicionált DIV-vel nekem is volt már szerencsém nem is egyszer:
http://weblabor.hu/forumok/temak/12974

Próbáld meg az abszolút div-et egy másik (attribútumok nélküli) div-be tenni, hogy ne legyenek szomszédjai (sibling). Az én problémámra ez jó megoldás szokott lenni.

Ha nem válik be, adjál neki fix magasságot, hátha...

B
2

Segített

fberci · 2006. Nov. 2. (Cs), 11.20
Nagyon szépen köszönöm, sokat segített. ;-) Elég sokat próbálkoztam vele, de sehogy sem akart sikerülni...

IE7-ről (illetve más böngészőkről) is készíttettem egy képernyőmentést a browsershots.org-on.