ugrás a tartalomhoz

Android böngészők ne változtathassák a CSS beállításokat

Atomi · 2022. Már. 24. (Cs), 16.47
Üdv!

Android böngészők ne változtathassák a CSS beállításokat, ez a cél.

Ugyanis megterveztem, hogy milyen szélesek legyek a gombok, a gombok feliratai, stb, ami Android böngészők (FF, CH, EG, OA) esetében jól is jelenik meg (iPhonon nem áll módomban kipróbálni), de ha a böngészőben nagyobb betűt állítunk be a testreszabásnál, pontosabban a kisegítő lehetőségeknél (hülyeség, hogy oda teszik, sokáig nem is kerestem ott, én is szeretek nagyobb betűket olvasni, mint a szemet rontó 5-6 pontos betűk, ami az alapbeállítás a k. telefonokon - mert így azt mutathatják, milyen sok fér el a telefonon, és nem érdekli őket, hogy tönkreteszi az emberek szemét, bsznak. meg! - szóval azt gondoltam ott a szegény beteg embereknek vannak dolgok, akik nem látnak jól), szóval be szoktam állítani 120-130%-osra, de akkor visz mindent, az én oldalamat is. A gomb nem lesz magasabb, de a betűk rajta nagyobbak lesznek.

Van CSS-ben olyan beállítás, hogy nem engedjük a nagyítást, de a mobilokon van olyan, hogy azt is felülírják.

Szóval hogyan lehet felülírni a felülírt dolgokat?

Ne szedjék szét már az oldalamat.

Gondoltam Flexbox-szal jó lesz, hogy a betű méretét a ahhoz mérten állítom be, amibe beletettem, ami a gomb, de akkor is ez van.

Azt akarom, hogy mindenki ugyanazt lássa, akármilyen telefonon nézi (a telefon szélességét követi a gomb, de a betű mérete legyen a gomb magasságához kötve, mert akkor a mérete arányosan megmarad.
 
1

Ha jól értem a problémádat,

mind1 valami név · 2022. Már. 25. (P), 09.27
Ha jól értem a problémádat, olyasmit akarsz módosíthatatlanná tenni, ami egy kierőszakolt módosítás.
Ez a betűméret erőszakos beállítása azért a kisegítő lehetőségek közt van, mert eredendően a látássérültek segítésére való, ahol előrébb való a láthatóság, mint a design. Emiatt (szerintem) ezt nem fogod tudni megoldani.
3

Nem kell látássérültnek lenni

Atomi · 2022. Már. 26. (Szo), 17.12
Nem kell látássérültnek lenni ahhoz, hogy az alap 5-6 pontos betűket ne legyen jó nézni.

Ha alkalmazást írnék, akkor nyilván nem tudna belenyúlni a rendszer, bár ez sem igaz azt hiszem...

Másokat nem zavar, hogy kitalálnak egy design-t, és sehol se úgy jelenik meg?
5

Fotókat néztél már különböző

mind1 valami név · 2022. Már. 26. (Szo), 19.10
Fotókat néztél már különböző megjelenítőkön?
Azok se jelennek meg egyformán. Se szín, se kontraszt terén.
Zavarni biztosan sokakat zavar, de egy része kiküszöbölhető, a maradékkal meg nincs mit tenni. Lásd felnagyított fontok.
7

Nem zavar, mert ilyen a web

Endyl · 2022. Már. 28. (H), 13.14
Nem zavar, mert ilyen a web :) Az is zavarhatna, hogy az ég nem zöld, de kb. annyi értelme lenne, mint weben elvárni azt, hogy valami minden környezetben, felbontásban ugyanúgy nézzen ki. Ha a webre tervez az ember, akkor ne nyomtatásra tervezzen :)
2

A web nem nyomtatott média.

Endyl · 2022. Már. 25. (P), 10.43
A web nem nyomtatott média. Amennyiben nem te adod minden felhasználódnak a böngészőt, megadott beállításokkal, nem fogod tudni befolyásolni, hogy hogyan szabják testre a weboldalakat. Azt sosem fogod elérni, hogy minden eszközön pixelpontosan ugyanúgy nézzen ki a weboldalad; értelmetlen célkitűzés.

Arra is érdemes rájönni, hogy a kisegítő lehetőségek nem a "lényegtelen kis nyomik" számára vannak, hanem bárkinek, akinek szüksége van rá (rengeteg körülmény van, ami miatt teljesen egészséges emberek is rájuk szorulhatnak - ahogy a példád is mutatja). Tehát a reszponzivitással nem csak egy sokak számára megfoghatatlan kisebbségnek segítünk, hanem a lehető legátlagosabb felhasználóknak is.

Az a megoldás működhet, hogy nem akarod korlátozni a felhasználót, hanem "együttműködsz" vele és a környezetével. Például nem abszolút, hanem relatív hossz mértékegységeket használsz. Így a gombjaid mérete igazodhat a betűmérethez. Persze a magasság maximalizálás amúgy sem feltétlenül szerencsés, hacsak nem gondoskodsz a megfelelő görgethetőségről (ami viszont gomboknál meglehetősen furcsán hatna).
4

Én nem is mondtam, hogy

Atomi · 2022. Már. 26. (Szo), 17.15
Én nem is mondtam, hogy lényegtelen nyomik. Sőt, sajnáltam őket!

Igen, én nem is akarom fix-re állítani a betűket, ezért is írtam, hogy az adott szélességhez mérten. Csakhogy egy bizonyos szélesség után már nem lenne jó, tehát táblagépen, ha arányosan nő a betű nagysága.
6

Én sem mondtam, hogy mondtad

Endyl · 2022. Már. 28. (H), 13.11
Én sem mondtam, hogy mondtad :) Csak még mindig túl sok helyen látni azt, hogy annyira nem fontos az accessibility, "mer' hát a google se esik vele túlzásba", meg mert "úgyis kevesen vannak", vagy "nem ők a célközönség", amikor tényleg bárkinek szüksége lehet ezekre a dolgokra. Gondoltam megéri hangsúlyozni az ellenkezőjét.
8

bárkinek szüksége lehet

kuka · 2022. Már. 29. (K), 06.36
bárkinek szüksége lehet ezekre a dolgokra.
Valóban. A látásommal egyelőre nincs gond, de amekkora mafla alak vagyok, megesett már, hogy vagy az X vagy a DM állításokat szétbarmoltam. Na olyankor szerencsés ha a megoldásra egy olyan oldalon talál rá az ember, amelyre anno még ki lehetett tenni a „Lynx Friendly” ikont… Amelyen AJAX nélkül is van tartalom és nem szakad szét a CSS flexbox hiánya miatt.
9

Firefox / Chrome, illetve Edge

Atomi · 2022. Ápr. 19. (K), 22.58
Sajnálom, hogy a Chrome vezet felhasználószámban, de szerintem a mobilok miatt van, mert utálom, szerintem szar, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy:

Két mezőt egymás mellé tettem. Teljesen logikusan ugyanolyan magasak.

FF-ben így is jelenik meg. Azonban CH-ban és Edge-ben (nem is értem, hogy használhatja a Microsoft a Chrome motorját, megvette, vagy mi), szóval ott pár pixellel magasabb az egyik mező (ez egy legördülő mező).

Tehát az ember jól megtanulja a CSS-t, HTML-t, és ahelyett, hogy gördülékenyen tudna haladni, a legtöbb idő azzal megy el még 2022-ben is (nem a 2000-es évek elején), hogy megint a győztes cég, program a legszarabb, mert azt senki ne mondja nekem, hogy bármilyen jogos indok lehet ilyen hiba okán.
És ahelyett hogy egy tiszta kódot írhatnék, meging keresnem kell valamilyen hack megoldást erre.
Rohadjanak meg. Menjenek tönkre!

És ez nem az egyetlen hiba.
10

Ki tudnál tenni egy ilyen

mind1 valami név · 2022. Ápr. 19. (K), 23.58
Ki tudnál tenni egy ilyen problémás lapot valami publikus helyre?
Sok baj van a böngészőkkel, de az ilyen hibák (már amennyi tapasztalatom van e téren) inkább valami szabály figyelmen kívül hagyásának eredményei (font méret/típus, a méretezés/igazítás nem 100%-ig precíz értelmezése stb)
Azt nem állítom, hogy én tudnék ebben segíteni, de a megmaradt egy-két tagból talán akad valaki aki igen. Viszont kód nélkül esélytelen.

Ui: edge - nem kellett megvenni. Én úgy tudom, chromium alapú, az meg szabad préda.
11

Ja, már csak pár tag van? Hol

Atomi · 2022. Ápr. 21. (Cs), 19.21
Ja, már csak pár tag van? Hol vannak? Kérdések 2022-ben is vannak, amit sokszor könnyebb közösen megoldani.
12

Szerintem úgy négyen-öten

mind1 valami név · 2022. Ápr. 21. (Cs), 20.18
Szerintem úgy négyen-öten lehetünk itt olyanok, akik hetente legalább egyszer benézünk.
De a kér(d)ésemre nem válaszoltál: tudnád-e konkrét példával illusztrálni?
13

Elvárás az bőven van :)

Pepita · 2022. Ápr. 22. (P), 08.26
Szia!
Pár dolgot megjegyeznék, ami segíthet.
Sajnálom, hogy a Chrome vezet felhasználószámban, de szerintem a mobilok miatt van, mert utálom

Lehet szeretni és utálni is, de tökmindegy, hogy szerinted jó vagy sem. Nyilván nem véletlenül "vezet", és ha számít neked, hogy a weboldalad minél többen felkeressék, akkor az "5%-os részesedésű" böngészőben is jól jelenik meg, hogy az a minden 20. ember is örüljön.
Tehát az ember jól megtanulja a CSS-t, HTML-t, és ahelyett, hogy gördülékenyen tudna haladni ...
Én nem szögezném le ilyen biztosan, hogy én jól tanultam akkor, ha egyedül nekem van problémám, az adott böngészőkbe pedig havonta többezer fejlesztői óra kerül. Lehet, hogy a többszáz fejlesztőnek van igaza. ;)

HZ írta:
Ki tudnál tenni egy ilyen problémás lapot valami publikus helyre?
Ha kitettél, linkeld be légyszíves, akkor tudunk páran segíteni, addig nem. Igaza van: ez olyan, amit inkább látni kell.

Hol vannak? Kérdések 2022-ben is vannak
Hát szét széledtek, nincs kedvük hozzá, stb. Csak én érzem úgy, hogy elvárásod több van, mint tenni akarás?
Nincs publikált html oldal, hogy megnézzük, van böngésző fikázás és van "ügyeleti elvárás", hogy látatlanba azért valaki gyorsan mondja meg, hogy mit rontottál el, pedig jól csináltad.
Szerintem ilyen hozzáállással nem lesz meg a megoldás.
14

Nincs elvárásom, hogy itt

Atomi · 2022. Ápr. 22. (P), 15.16
Nincs elvárásom, hogy itt segítsen valaki. Van, ahol én is segítek, amikor tudok. Ilyen hozzáállással minek vagy itt, egyáltalán minek írsz.

Az meg 100% hazugság, hogy csak nekem van bajom a böngészőkkel. Tele van vele a net.

Szóval hagyjuk, nem írok ide többet.

Köszönöm az eddigi segítséget a jó embereknek. A többi meg menjen a picsába, miattuk ilyen szar ez a világ!
15

1. Részegen, benyugtatózva,

mind1 valami név · 2022. Ápr. 22. (P), 15.26
1. Részegen, benyugtatózva, bedrogozva ne netezz! Itt nincs belőle gond, de ha forgalmasabb közösségi site-okon adod ezt elő, rövid úton leírhatod magad
2. Ha depressziós vagy, keress pszichiátert! Előbb-utóbb találsz olyat, amelyik segíteni is tud.
3. Ha nem kérsz segítséget, akkor mit akartál ezzel a poszttal?
16

Hmmm

Pepita · 2022. Ápr. 25. (H), 07.50
Ilyen hozzáállással minek vagy itt, egyáltalán minek írsz.
Mert kedvem van. :) Viszont nem kifejezetten a te kedvedért, szóval maradjunk annyiban, hogy oda írok, ahova akarok.

HZ válaszával egyébként nagyrészt egyetértek. Te kérdeztél, aztán amit kértek tőled a válasz elősegítésére, azt nem teljesíted, de azért az elvárás és a fikázás az megy...
Tényleg ha pszichés probléma van mögötte, akkor annak megfelelő helyen kérj segítséget, neked lesz jobb.