ugrás a tartalomhoz

(emésztő)veremtúlcsordulás - flame :D

mind1 valami név · 2022. Feb. 4. (P), 15.02
Azért ezt valaki elmagyarázhatná, mert az emberi hülyeséget leszámítva nem találok értelmes magyarázatot a dologra:
Tanulmányozás céljára keresnék olyan webes alkalmazást, ami pythonban íródott, Flask frameworkre épül, használják ma is, aktívan fejlesztik.
Tehát nem teszt, nem tutorial, nem Flask bővítmény.

Ezt ma reggel kiraktam a stackoverflow-ra (jó, én vagyok a hülye, minek mentem oda)

Érzésem szerint ez egy olyan, elég egzakt módon leírt kérdés, amire konkrét válasz adható, ha valaki ismer ilyet, nem is "opinion based", ami arrafelé szokásos kizáró ok (khm...)
Tehát szerintem megfelel ama nyomorult oldal elvárásainak.
Erre válasz helyett jöttek a mínuszolók, okoskodók (mintha egy érdemi válasz is jött volna), majd lezárták a kérdést, az indoklást már nem néztem meg.

Van valakinek ötlete, hogy mégis milyen írott szabályukat sértettem meg? :D
Én nem találtam iyet.

Ui: kicsit teli a hócipőm az agyatlan cenzorokkal a neten... Miattuk hagytam ott eddig minden oldalt, csak sokáig azt hittem, ez magyar betegség, de látom, máshol sem magasabb a színvonal... :D
 
1

Igazából a mínusz pontok nem

inf · 2022. Feb. 6. (V), 03.26
Igazából a mínusz pontok nem feltétlen a minőséget jelentik itt, hanem hogy ki mennyire érti a kérdést, választ, mennyire ért egyet vele a saját tudásszintjén. Gondolom a Gauss görbét követi ez is, úgyhogy ha komplikált kérdést teszel fel, amire nincs egyszerű válasz, akkor számíthatsz rá, hogy megszórnak mínuszokkal és lezárásokkal. Én már ezért nem is írok oda, mert az egyszerű kérdésekre a keresők megadják a választ, a bonyolultakra meg úgysem kapok választ ezeken az oldalakon. A Quora egy fokkal jobb volt ebből a szempontból még pár éve, csak aztán elözönlötték hasonló emberek, mint az SO-t, úgyhogy most rohad az is.
2

Van egy chris nevű tag, évek

mind1 valami név · 2022. Feb. 27. (V), 23.41
Van egy chris nevű tag, évek óta belepofázik mindenbe, de nem fogja fel, hogy a Q&A is csak úgy működik, ha lehet kommunikálni a kérdezővel.
Valaki ma kérdezett egy olyat, hogy a ruby rails adatbázis létrehozó parancsához hasonló van-e django alatt. Nem akartam bemásolni a komplett doksit, csak megírtam, hogy konkrétan mit keressen. A kérdező anélkül, hogy megnézte volna, közölte, hogy ez nem válasz arra, amit kérdezett.
Ez a chris nevű meg megmagyarázta, hogy a kis csoda oldaluk nem beszélgetős site...
Ezekhez képest a proghu, meg a prohardver is magas színvonalú... :D
(Utóbbin nem a közönséggel vannak gondok, hanem az üzemeltetőkkel, de azokkal nagyon súlyosak)
3

Két újabb... (avagy ennyit a privacy-ról alkotott elképzelésekrő

mind1 valami név · 2022. Már. 11. (P), 10.24
1. Feltűnt, hogy a google felismeri, ha ugyanarról a gépről lépek be különböző böngészőkből, próbáltam segítséget kérni, hogy ez hogy lehet? Ugyanis nem szimpla browser fingerprinting, ever-cookie és hasonlók, mert ezek csak a böngészőt érintik, pár oldal, köztük a google viszont nyilvánvalóan a gépet/a konkrét op.rendszer példányt (nem tudtam tesztelni, nincs két rendszert futtató gépem) ismeri fel. Elmentem a stackexchange-re, hátha valaki tud érdemi magyarázatot. Na, erre jön egy okoska és jól megmagyarázta, hogy ne használjak Chrome-ot... (direkt odaírtam, hogy több böngészőről van szó)
Majd ugyanez a tag, mikor beírom többé-kevésbé megoldásként említve, hogy vélhetőleg mégis a browser fingerprinting megfelelő kimazsolázása áll a dolog hátterében, megmagyarázza, hogy ez nem válasz, nem csoda, ha kitiltanak :DD Na itt már az elmúlt évek tapasztalatait követően ledobta az agyam az ékszíjat és válaszoltam neki valami "kedveset".


Jött az újabb okoska, ez már az egyik cenzor: szerinte ez a biztonsági megoldások kijátszásának kísérlete (mert megemlítettem, hogy többek közt erre hivatkozva használják(ennek kapcsán _is_ tapasztaltam), megkerülve a user trackingre vonatkozó törvényeket)
Kérdés lezárva.

2. reddit. Úgy törölték ugyanezt a kérdést és a useremet, hogy értesítés se jött róla, de a user megvan belépve és onnan látszik is a nyitott téma. :D Ők pl. aktívan használják úgymond "biztonsági" céllal ezeket a technikákat.


Nem tudom, van-e még valaki, akit zavar, ha egy site, akár kicsi akár nagy, úgy követi a tevékenységét, hogy nem is tud róla/nem tud tenni ellene. Engem akkor is zavar, ha a "trollkodásban" akadályoz (ami kimerül abban, hogy rühellem a cenzúrát, ritka ha a tagokba belekötök, ahhoz súlyos elmebeteg kell, viszont az ú.n. moderátorokat előszeretettel basztatom :D)

És mindig az jut eszembe, hogy itt vajon miért nem volt soha komolyabb konfliktusom senkivel... még véletlenül sem azért, mert moderált és nem cenzúrázott (volt) az oldal? :)
4

Mit jelent az, hogy

Endyl · 2022. Már. 11. (P), 11.51
Mit jelent az, hogy "felismeri, ha ugyanarról a gépről lépek be különböző böngészőkből"?
5

Van az account management

mind1 valami név · 2022. Már. 11. (P), 12.18
Van az account management alatt egy rész, ahol megnézheted, milyen eszközökről vagy bejelentkezve, vagy épp honnan léptél ki a közelmúltban. Itt normális esetben látod a mobilod és a PC-d. Ha több géped van, akkor azok külön jelennek meg.
De ha ugyanabból a windows-ból/linuxból több böngészőt is használsz és be is jelentkezel róluk, akkor azt látod, hogy a több bejelentkezés is egyetlen eszközként latszik, csak ha az eszköz részleteit nézed, ott jelenik meg a több böngésző.
Már ha a Google-ről beszélünk.

Ha a trollkodós dolog: sokáig csak arra volt viszonylag kevesek(felhasználókra gondolok) által ismert technika, hogy ha valakit pl letiltanak, akkor abból a böngészőből/kliensből többé nem tud visszatérni. Pár éve tűnt fel először, hogy ennél durvább dolgot is lehet: magát a gépet felismerni és tiltani, minimum olyan szinten, hogy egy teljes újratelepítésig ne tudj egyetlen böngészőből sem visszamenni, olyanból sem, amit a kitiltás után telepítettél.

Az egésszel nem lenne gond, ha a legtöbb oldalon nem élnének vissza a dologgal. De ugye nem véletlen, hogy cenzúrát emlegetek moderáció helyett, plusz ki tudja, kinek a kezébe kerülnek ezek a gyűjtögetett infók - és itt nem feltétlenül/nem kizárólag az adott szolgáltatás üzemeltetőire gondolok. Lásd pl a facebook körüli adatvédelmi cirkuszok!
6

Etag http header

mind1 valami név · 2022. Ápr. 3. (V), 12.54
Csak azért itt, mert az előbb ott próbáltam kérdezni, de csak mínuszolásra futotta valami idiótának. :D

Vajon miért nem látszik az etags header a böngészőkben a development tools alatt?
Ha böngésző helyett valami parancssoros eszközt vagy python programot használok, akkor ott van. Ha böngészőből nézném, akkor nincs.

Update: ez egyre furcsább. A https://pypro.eu.pythonanywhere.com cím per pillanat visszadob egy json adathalmazt, benne a http request header adatainak nagy részével. A válaszban elvileg be van állítva az etag, curl és wget mutatja. Annyi változott tegnap óta, hogy az előbb megnyitottam egy másik oldalt és ott megjelent a response headers alatt az etag is.

Update2: még cifrább... Python requests modult használva is felszívódik az etag tag. Miközben pl. a https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTTP/Headers/ETag oldalt lekérve megmarad és látszik pythonból és böngészőből is.

Ui: külön ciki, hogy firefox focus alól a stackoverflowra nem lehet regisztrálni/belépni.
7

reddit

mind1 valami név · 2022. Ápr. 4. (H), 07.18
Sokáig azt hittem, a suckexchane-nél nincs lejjebb
De van: reddit. Itt elvben lenne normális közösség, viszont részben a programozás szégyene az a rengeteg bug amibe az ember belebotlik a használata során, részben az automatizált követésük sokkal durvább, szvsz közelíti a gdpr sértést, mint a google vagy a fészbúk sokat kritizált rendszere.
Szóval olyasmivel nyugodtan lehet számolni, hogy ha nem vagy bejelentkezve, akkor is megjegyzi a böngészőt, a gépet. Je, pont emiatt csesztették anno a nagyobb cégeket... :D