ugrás a tartalomhoz

35 évesen egyetem?

loyal872 · 2021. Júl. 25. (V), 19.17
Sziasztok!

Kérlek legyetek egyenesek velem, megérné 35 évesen vissza mennem az egyetemre programozást tanulni? Nem áll tőlem messze a programozás, tanultam középiskolában is és az elmúlt évben csináltam hobby projekteket. Nem kifejezetten nehezek. Eddig amit tanultam az java MySQL és egy kis frontend volt. Máshoz nem nyúltam még, mint pl keretrendszerek de tanultam adatbázist és algoritmusokat. Megcsináltam az összes feladatot codingbat-en, hackerrankos is az easy-medium feladatokat és leetcode-t mostanában kezdtem el. Azért írom le ezeket hogy legyen egy rálátásotok, nem a fizetésért szeretnék szakmát váltani, hanem mert érdekel. Azt hiszem későn érő típus vagyok. Angolból felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezem.

Köszönöm szépen előre is mindenkinek a válaszát!
 
1

Én is ilyenen agyaltam most,

inf · 2021. Júl. 25. (V), 19.39
Én is ilyenen agyaltam most, szintén 35, de elég drága lenne nekem csak a papír miatt, sok újat meg nem tudnának mondani valószínűleg. Ha kezdő szinten vagy, és van rá pénzed vagy még el nem használt államilag finanszírozott féléved, akkor lehet értelme, viszont akkor most kell lépni, hátha még pótfelvételivel bekerülsz.
2

Ha megy az autodidakta

mind1 valami név · 2021. Júl. 26. (H), 10.01
Ha megy az autodidakta tanulás, csak a programozás miatt biztosan nem éri meg.
Ha papír is kell (mert sok helyen követelik :( ), akkor talán.

Szerintem.
Én már nem vágnék bele, de "picit" régebbi évjárat vagyok.
3

Az a kérdés, mennyire tartós

ydsMo9gx · 2021. Júl. 27. (K), 23.13
Az a kérdés, mennyire tartós és mennyire erős az érdeklődésed. Az általad írtak alapján kellően tartós és erős. Szerintem vágj bele, minél hamarabb, ne halogasd! BSc elég szerintem, az MSc fölösleges (neked).

A felsőfokú angoltudásodra támaszkodva mindig olvass és tanulj hozzá a tananyaghoz kapcsolódó, téged érdeklő részeket, friss, legfeljebb néhány éves, angol nyelvű KÖNYVEKBŐL. Ez segít abban is, hogy kiderüljön, egészen pontosan mit csinálnál legszívesebben, és mit fanyalogva.

A CodingBat, HackerRank, LeetCode stb. egy ponton túl keveset ad, el kell mélyedni egy konkrét projektben. Ez lehet egyfős, saját házimunka is, de próbálj inkább bekapcsolódni egy kisebb nyílt forrású fejlesztésbe a GitHubon. Amennyire tudod, próbáld megérteni a dolgok működését, nézz mindig a felszín alá, mögé. A kudarcok ne törjenek le, haladj tovább, mint egy tank!

Mire végzel, pontosan tudod majd, hogy milyen munkát keresel, és fel tudsz mutatni valamit az addigi munká(i)dból a GitHubon. A szakmabeliek többségét „8-tól 5-ig” érdekli a programozás, és évről évre hígul a mezőny. Ebből a közegből késői rajttal is kiemelkedhetsz, ez CSAK RAJTAD MÚLIK.

Ha fentiek mellett még marad erőd, időd, akkor már egyetem mellett is vállalhatsz gyakornoki munkát, akár fizetés nélkül is. A hely a fontos, és hogy elfogadjanak, segítsenek a beilleszkedésben. Sok erőt és még több sikert kívánok!
4

Röviden: igen :)

Pepita · 2021. Júl. 29. (Cs), 10.24
Jó pap is holtig tanul, a szoftverfejlesztő még +3 napig. :-D
Ha érzel rá energiát, akkor 70 évesen is, a lényeg, hogy annyi energiát - pénzt tegyél bele, amennyit neked megér. Aztán vagy elég, vagy nem.
Azt gondolom, hogy a (főleg webes) fejlesztőre sokszorosan igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert, nos, "élethű" gyakorlatot nemigen lehet szerezni a felsőoktatásban, viszont jó elméleti alapokat igen, és ha van időd közben hobbiprojekteken dolgozni, akkor szerzel némi gyakorlatot is. (Én is leginkább a nyílt projektbe csatlakozást javaslom, csapatban többet lehet tanulni.)

Akárhogy is döntesz, sok sikert! :)