ugrás a tartalomhoz

Mobilra háttérben futó push notification

inf · 2020. Nov. 21. (Szo), 10.45
Az érdekelne, hogy FCM-en kívül van e valami alternatív megoldás mobilra? Nagyjából 10 percenként kéne lekérni egy IP címről, hogy volt e event. Az alkalmazást csak én használnám, úgyhogy nem látom értelmét, hogy emiatt domaint és SSL-t regisztráljak, meg még franc tudja, hogy mi minden kell neki...
 
1

Csak tipp: ha úgyis a szerver

mind1 valami név · 2020. Nov. 21. (Szo), 13.11
Csak tipp: ha úgyis a szerver küldene értesítést, nem elég/lehet e-mailt küldeni a push helyett, amikor esemény van?
Én egy időben ezt csináltam, csak kicsit spam jellegűvé vált az öt percenként érkező riasztás, mert valamelyik biztonsági szoftver kicsit zakkant volt és szinte mindent betörési kísérletként értékelt.
2

Több gondom is van az

inf · 2020. Nov. 21. (Szo), 18.21
Több gondom is van az emaillel.
- Valami olyan kell, ami éjszaka is felébreszt, ha úgy van. Ha minden email-re ilyen riasztás jönne, akkor elég hamar kinyomnám a mobilt.
- Ha mégis így oldanám meg, akkor kell bele valami szűrő, tehát egy email klienst kellene írnom, plusz ugye kell ugyanúgy email szerver, ami megint vagy saját, ami költséges, vagy külső szolgáltató, amin megint csak átmegy az adat és megint csak egy külső függőség, mint az FCM.
- Az email célba érkezése nem garantált. Külön kell fejlesztenem hozzá valamit, ami biztosítja a garantált célba érkezést, és pl újraküldi, ha nem kap válasz levelet rá, vagy nem jön bizonyos időn belül HTTP kérés a szerverre.
- Az email nem titkosított, bár titkosíthatom a tartalmát, attól még egy csomó metaadat is kimegy vele. Ez itt mondjuk most annyira nem fontos, de bizonyos rendszereknél az lehet. Pl ha biztonsági riasztás, és elég jó a támadó, akkor láthatja a hálózati forgalomból, hogy riasztást váltott ki, pláne ha titkosítatlan formában megy a riasztással kapcsolatos szöveg emailben vagy valami security##kukac##warning.com címre megy.

A te problémád annyira nem szempont, mert kell adni neki egy "cooldown" időt miután riasztást küldött, aztán addig nem küld újra meg le lehet tiltani időszakokat is, ha annyira nem fontos az értesítés, mint pl az alvás. Meg nem utolsó sorban ha valami komolyabb algoritmus van mögötte, akkor be lehet állítani, hogy ignorálja később azt a fajta mintát.

Nekem egyelőre az jött le, hogy iOS-hez nem lehet megcsinálni, Androidon meg vannak service-ek, amikkel talán-talán. Azért elég dühítő, hogy az embernek nincs kontrollja a mobilja felett, és külsős szolgáltatónak kell fizetni, hogy eljusson a mobilra egy ilyen push notification. Nyilván ilyen kis mennyiségben még nem, de alapból erre megy ki a játék, ez is ilyen vendor lock szerűség. A google és az apple persze ezen is keres. Az én esetemben egyik OS sem lesz fent, de van egy másik projekt, aminél ugyanígy kell mobilos riasztás, és annál már nem tehetem meg, hogy OS-t cserélek a mobilon. :S
3

Tulajdonképpen ez nem is

inf · 2020. Nov. 22. (V), 03.31
Tulajdonképpen ez nem is technikai, hanem jogi probléma szerintem. Olyan ez, mint a Microsoft és az Internet Explorer esete annyi különbséggel, hogy a fejlesztőknek fizetnie kéne a Microsoftnak, ha egy olyan oldalt csinálnak, amit gyakran néznek Internet Explorerrel. Szerintem simán nyerhető lenne egy ilyen ügy a google és az apple ellen, hiába szervezték ki külön cégbe a dolgot. Gyakorlatilag monopól helyzetbe hozták magukat ezen a piacon, és úgy tűnik nincs semmi alternatív megoldás, ami ugyanazt a protokollt tudná használni, mint az FCM.
4

Ezt nem értem.Mindenhol

mind1 valami név · 2020. Nov. 22. (V), 04.21
Ezt nem értem.
Mindenhol hangsúlyozva van, hogy "... at no cost".
(Legalábbis egyelőre)
Nem igazán tudom, hogy mi ez az FCM, hogy működik, de ez a fizetős hasonlatod még kevésbé érthető számomra.
5

Ja elcsesztem, azt hittem az

inf · 2020. Nov. 22. (V), 05.37
Ja elcsesztem, azt hittem az egész oldal az FCM árazásáról szól, de csak 3 pont van, és mindegyik free. Ez arról szól, hogy az Androidba be van építve, hogy a Firebase szerverekkel kommunikáljon, és ha jön valami értesítés, akkor ezektől kapja a telefon akár alvó módban is. Ezt normál alkalmazással nem tudod megcsinálni, hogy altatásban is tudjon üzenetet fogadni, vagy legalábbis egy idő után lelövi az alkalmazást az oprendszer, ha a háttérben van túl sokáig. Ha telepítesz egy android alkalmazást google play-en, akkor az a Firebase szervereken keresztül tud értesítést küldeni a mobilodnak. Nem igazán van kerülőút ezen a téren, szóval ha pusholni akarsz, akkor muszáj Firebase-en keresztül. Az alternatíva, hogy nem engeded aludni a mobilt, de az totál leszívja az aksit, magyarul nincs alternatívája. Úgy lenne jó, ha lehetne több push notification szerver közül választani, és akár sajátot is betenni közéjük, de erre nincs lehetőség.

Az a bajom, hogy az egyik, amit fejlesztek egy példa projekt, a másikat pedig ismerősnek csinálom ajándékba személyes használatra, úgyhogy nem igazán akarok most ezek miatt domaint meg SSL-t regisztrálni. Aztán lehet, hogy mégis ez lesz a vége, ha megunom a szarakodást vele.