ugrás a tartalomhoz

PostgreSQL - használja valaki?

mind1 valami név · 2020. Nov. 1. (V), 09.39
Háttér: a log szerveremmel, merő hobbiból, adatbázisba akarom pakolni a logjaimat. Nézegetem a különböző opciókat (mysql, postgresql, illetve a nosql adatbázisokat) és bár sokan ajánlották korábban a nosql irányt, valahogy nem győzött meg amit eddig láttam.

Szóval postgres... Mivel a szekvenciális írás nem elsődleges szempont egy RDBMS esetében, nekem szent meggyőződésem volt, hogy minden adatbázis kezelő úgy tárolja az adatokat, mint az oracle(tette régen, manapság nem tudom, mi a jellemző) : hagy helyet az egyes lapokon a későbbi update-ek számára. Hát a postgres nem...

Mennyire jellemző, hogy aki postgresql-t használ, a create table-nek megad storage paramétert? Ugyanis most szembesültem azzal, hogy a postgres 100%-os töltést használ default paraméterekkel. Magyarán, ha egy sor adatait modosítani kell, akkor az egész sort át kell helyezni fizikailag.
SSD-k korában persze ennek csak az update-nél van komolyabb jelentősége, de hdd-ken tárolt adatbázisoknál rengeteg plusz I/O művelettel járna.
 
1

Szerintem itt inkább az a

inf · 2020. Nov. 1. (V), 19.20
Szerintem itt inkább az a szempont adatbázis választásnál, hogy még mit kell tudnia tároláson kívül. Alapból ugye append only, viszont ha van log rotation, akkor már törölni is tudni kell az előzményekból, meg az sem mindegy, hogy milyen query-ket tudsz csinálni vele. Gondolom.
3

Rotate=új tábla, új név, ha a

mind1 valami név · 2020. Nov. 1. (V), 20.44
Rotate=új tábla, új név, ha a régi nem kell, akkor truncate/drop table.

Kell index, meg select, esetenként akár regex mintával.

Nem találtam mongodb tutorialokban semmit, ami miatt ugy érezném, hogy ilyen célra volna ertelme. Skálázhatóság nálam nem szempont.
2

A default beállítása

BlaZe · 2020. Nov. 1. (V), 19.40
A default beállítása alighanem a helytakarékosság miatt a default. Illetve ha nem update-elsz rekordokat, akkor egységnyi adat így kisebb helyen fér el, ami hatékonyabbá teheti a lekérdezéseket. Ha egy adott tábla gyakran van update-elve, akkor érdemes lehet úgy létrehozni a táblát, hogy a különböző rekord verziók page-en belül maradjanak, a vacuum meg majd teszi a dolgát.

Hogy erre RDBMS a legjobb-e, abban azért nem vagyok biztos, de ha tanulási céllal csinálod, akkor úgyis tökmindegy.
4

O.K., csak az érdekelt volna,

mind1 valami név · 2020. Nov. 2. (H), 01.36
O.K., csak az érdekelt volna, hogy aki szokott adatbázisokat létrehozni közületek, az mennyire figyel ilyen finomságokra?

Nekem Oracle alatt az volt a jó, hogy ezt csak akkor kellett piszkálnom, ha a postgres defaultja kellett (100%-os feltöltés), mert olyan táblát használtunk, ami kb insert, select, truncate parancsokkal működött, update, delete a közelébe sem mehetett.

Ha volt rajta update/delete, akkor az ottani default volt a tökéletes.