ugrás a tartalomhoz

cursor:pointer link-ként működjön

Atomi · 2020. Júl. 13. (H), 18.51
Üdv!


Menünél <li> elemek vannak, és a rajta lévő <a> elem, azaz link az egész gombra való kattintásra működik, ha padding-ot állítok be, mivel akkor az egész padding link-ként működik.

De vannak esetek, pl. olyan helyen, ahol nem li elem van, hanem csak egy sima szöveg, amiben van egy link, pl:

Kattints ide: <a href="http://valami.hu"> Ez egy weboldal </a>

Ez esetben nem tudok a padding-gal játszani, mert nem csak a link van az adott sorban, az adott elemen.
De ha csak a link lenne, akkor is gond lenne, mert ha nem egy fix paddingot adok meg, hanem azt szeretném, hogy auto módban kitöltse az adott helyet, vagy %-osan, akkor sem jó, mert az auto nem csinál semmit, a %-os meg link+%-ként működik, tehát változó hosszúságú link esetén megint nem jó.

Ezért használni akartam a cursor: pointer megoldást, ami tök jó, kéz mutatóvá is válik az egész, de továbbra is csak a link fölötti rész kattintódik.

Azt hittem ez a pointer dolog csinál is valamit, így viszont mi értelme, hogy azt mutatja, hogy kattint, közben nem?

Vagy valahogy meg lehet adni egy linket? Amit persze jó lenne elkerülni CSS-ben, mert ott csak formázást illik megadni, nem tartalmi elemet, továbbá ha változó link kéne, akkor nem is megoldható.

Szerintem van valamilyen megoldás, csak elkerülte a figyelmem.
 
1

mit is szeretné?

Akron · 2020. Júl. 14. (K), 16.15
Nem teljesen értem, hogy mit szeretnél.
Milyen elemre tetted a pointert? Tedd arra a linket is.
A pointer az egyszerűen a kurzor alakja. Semmi köze a kattintáshoz vagy bármilyen más művelethez.
2

A cursor:pointer esetén az

Atomi · 2020. Júl. 16. (Cs), 21.43
A cursor:pointer esetén az adott elem fölé helyezve az egeret kattintó ikonná változik az egér, azaz mintha egy link fölött lennénk.
Egy mezőben van egy link, a mezőnek van egy háttere, fölé helyezve az egeret megváltozik a háttér, és a cursor:pointer hatására mindenhol ezt történik a mező fölött. A mező értéke egy link, ami a mező egy részét foglalja csak el, mint a példában írtam.
3

css nem "csinál" semmit

Pepita · 2020. Júl. 22. (Sze), 16.38
Valószínűleg nem értetted Akrontól ezt:
Milyen elemre tetted a pointert? Tedd arra a linket is.

Arra gondolt szerintem hogy ne az <a> szülőeleme legyen cursor:pointer css-sel formázva, hanem cseréld meg őket: az <a> tagen belülre tedd a jelenlegi szülőelemet, így az egész kattintható lesz.
Ugyanakkor írtad, hogy a menü felsorolásban van (ami jó is), abban ez nem megoldható.
Én ilyenkor azt szoktam először csinálni, hogy minden elemnek adok valami csúnya (eltérő) háttérszínt, plusz inspectorban nézegetem, hogy melyiknek milyen tulajdonságai vannak (főként margin, padding, méret definíciók).
Pl:

<ul class="menu">
<li><a>Menü1</a></li>
<li><a>Menü2</a></li>
</ul>
CSS:

ul.menu {
background: pink;
}
ul.menu > li {
background: blue;
}
ul.menu > li > a{
background: yellow;
}
Így rögtön látod, melyik mekkora, inspectorból pedig kiderül, hogy miért, min kell változtass.

Fontos, hogy mint te is írtad: a css formázásra való. Emiatt a cursor:pointer is csak a kurzor kinézetére van hatással, ettől még nem lesz "kattintható" az elem.
4

De akkor mi értelme pointer-t

Atomi · 2020. Júl. 25. (Szo), 22.49
De akkor mi értelme pointer-t megadni, ha nem azt csinálja, ami elvárható...

Vannak esetek, amikor igen, de mint te is írod, nem mindig.

Na mindegy...
5

De azt csinálja :)

Pepita · 2020. Júl. 27. (H), 09.58
De akkor mi értelme pointer-t megadni, ha nem azt csinálja, ami elvárható...
Pedig de, pontosan azt "csinálja", ami elvárható CSS-ből.
Ha fölé viszed az egeret, változik a kurzor.
Akkor érdemes ezt használni, amikor pl javascript kezelője van az onClick eseménynek az elemen, és nem akarod, link vagy gomb legyen, mégis látszódjon rajta, hogy egy kattintható elem.
6

Javascript-tel az a bajom,

Atomi · 2020. Júl. 28. (K), 22.01
Javascript-tel az a bajom, hogy ha kikapcsolja valaki egy böngészőben, akkor minden, ami arra épül meghal. Nem is értem hogy mernek erre alapozni honlapok. Vagy akkor meg kéne tiltani a letiltását böngésző szinten.
7

vagy

Arnold Layne · 2020. Júl. 28. (K), 22.42
Vagy olyan honlapokat kéne gyártani amik működnek valahogy JS nélkül is. Úgy egy évtizede volt erre tök jó törekvés, csak valahogy olcsóbb gányolni.
8

Ez miért neked baj? Aki

mind1 valami név · 2020. Júl. 29. (Sze), 02.39
Ez miért neked baj? Aki tiltja a szkripteket, az többnyire tisztában van a következményekkel és ha kell neki az oldal, akkor engedélyezi.
Magam részéről, ha nem létfontosságú egy oldal és nem tudok megnízni benne teljesen, felkeresése, automatikusan bezárom, ha pl a keresett tartalomhoz nem férek hozzá JS nélkül.
9

Nem mindenki

Endyl · 2020. Júl. 29. (Sze), 12.02
Nem mindenki szándékosan "tiltja" a szkripteket. És aki emiatt nem tudja megfelelően használni az oldalt, az egy elveszített potenciális "vásárló". Nem olyan bonyolult js nélkül is működő weboldalt csinálni. Egy webes alkalmazás az persze lehet más tészta.
11

Hogy lehet nem szándékosan?

mind1 valami név · 2020. Júl. 29. (Sze), 13.13
Hogy lehet nem szándékosan?
12

Hálózati hiba, CDN hiba,

Endyl · 2020. Júl. 29. (Sze), 15.41
Hálózati hiba, CDN hiba, szűrő proxy, tűzfal, böngészők alapértelmezett követés elleni védelme, hozzáértőbb ismerős által telepített blokkolók, stb.

Az átlagember sokszor nem is tudja, hogy ezek léteznek, és hogy némelyiken akár állítani is tudna. Innentől fogva ha az oldal nem működik rendesen és nem létfontosságú, akkor csak használhatatlannak nyilvánítja és megy máshova. Nem fog azon gondolkozni, hogy hogyan bírhatná működésre.
13

Az esetleges hibákat itt

mind1 valami név · 2020. Júl. 29. (Sze), 16.00
Az esetleges hibákat itt kihagynám. Azok sok egyéb gubancot is okozhatnak, nem mosnám össze őket a szkript blokkolással.

Az összes több meg olyan, hogy ha a felhasználó nem tud róluk, akkor kb. nem talál működő oldalt a neten, szóval elég hamar rájön, hogy ott valami nem kerek és minimum szól az illetékesnek, hogy segítsen.

Az egyébként manapság csúnya dolog, ha egy proxy vagy tűzfal bele tud nyúlni a kommunikációba, tekintettel a https használatára. (tudom, hogy van ilyen és sok helyen használják is, de nem tartom egészséges dolognak)

Szerintem.
14

akkor kb. nem talál működő

Endyl · 2020. Júl. 30. (Cs), 12.22
akkor kb. nem talál működő oldalt a neten

Ez elég nagy probléma, és nem a felhasználó hibája. Ugyanakkor azért vannak jól/tűrhetően megírt oldalak ilyen szempontból, úgyhogy egy laikus is tapasztalhatja azt, hogy vannak működő oldalak, meg vannak, amik el vannak cseszve. És akinek nincs rálátása, hogy az ő készülékében is lehet a hiba, az nem is fog szólni semmi illetékesnek szándékosan.

Az egy másik probléma, hogy beleszólogatnak a hálózati kommunikációba, és változtatni kéne rajta. De ettől függetlenül még úgy kéne megcsinálni az oldalakat, hogy js (vagy akár neadjisten css) nélkül is használhatóak, értelmezhetőek legyenek.
16

Akkor a link legyen akkora, amekkora kell :)

Pepita · 2020. Aug. 3. (H), 08.38
Javascript-tel az a bajom, hogy ha kikapcsolja valaki egy böngészőben
Az a baj, hogy nagyon elkanyarodtunk az eredeti problémádtól, ami pedig valami olyasmi volt, hogy nem akkora a link a felsorolás-elemben, mint kellene.
Szerintem maradjunk az eredeti kis példakódomnál, háttérszínnel és böngésző inspector-ával derítsd ki, hogy mi mekkora és miért.
Nincs olyan menürendszer, amit ne lehetne js nélkül, csak css-el megoldani.

(A js kikapcsolására pedig többféleképp is lehet figyelmeztetni a látogatót, de tényleg inkább maradjunk a css megoldásoknál!)
10

Kattintható

Endyl · 2020. Júl. 29. (Sze), 12.06
Azért egy weboldalnál, ha valaminek kattinthatónak kell lennie, az igenis legyen link vagy gomb (vagy bármi, ami html szinten is interakcióra lett kitalálva).
15

Igen,

Pepita · 2020. Aug. 3. (H), 08.29
alapjában egyetértek, de az egyik kérdés az volt, hogy a "cursor: pointer miért nem működik" css-ből.. :)
Sajnos tömegével jelennek meg olyan FE csomagok, amik nem tartják fontosnak ezt, hogy link legyen vagy gomb...