ugrás a tartalomhoz

Wampserver -> phpMyadmin -> MySQL: CMS telepítési hiba

Atomi · 2020. Ápr. 26. (V), 20.37
Üdv!


Tegnap telepítettem a Wampserver 3.2.2.9 64-bites verzióját. A korábbi (3.0.6) verzióval évekig gond nélkül tudtam adatbázist létrehozni és CMS-t telepíteni. Ezzel viszont nem megy. Tegnap óta több tucatszor végigjátszottam a dolgot különféle beállításokkal, de nem megy.
Rákeresve a neten a hiba üzenetre, egyik sem segített.

Failed to connect to your database server. The server reports the following message: SQLSTATE[HY000] [1045] Access denied for user 'teszt'@'localhost' (using password: YES).


Ez most már igen fárasztó.

Mi a k. anyja van?
 
1

A localhost-ról próbálsz

mind1 valami név · 2020. Ápr. 29. (Sze), 04.06
A localhost-ról próbálsz kapcsolódni az adatbázishoz a teszt nevű userrel, aminek nem adtál jogot a műveletre.
Vagy teljesen kimaradt vagy eddig úgy ment, hogy nem volt megadva hozzá a localhost domain vagy valami ilyesmi.
Nagyon rég szenvedtem hasonlóval, akkor valami baj azzal volt, hogy nem a user@localhost kapott jogot, hanem lemaradt a domain vagy hibásan adtam meg és a korábbi mysql ezt meg tolerálta, az új meg nem.

Kicsit nézelődve: ez nem segít?
2

"Sajnos" megadtam minden

Atomi · 2020. Ápr. 30. (Cs), 15.22
"Sajnos" megadtam minden jogot, eleve úgy is csináltam, hogy felhasználót hoztam létre, ami magával létrehozott egy adatbázist azonos néven. És ezt rengetegszer lejátszottam, meg máshogy is, még root joggal is, globális joggal is és semmi.
Ami eddig ment, most ugyanúgy van minden, de nem megy. Vagyis az egyetlen különbség, hogy a legfrissebb WAMP-ot telepítettem.
3

Megnézted azt a linket? Ott

mind1 valami név · 2020. Ápr. 30. (Cs), 16.47
Megnézted azt a linket? Ott írnak valamit arról (ha jól emlékszem), hogy ha több jogosultság illeszkedik egy kapcsolódási kísérlethez megadott adatokra (user, host, jelszó meg még nemtudom mi minden), akkor előfordulhat, hogy nem a megfelelőt használja. Mondjuk van valami guest account is, akkor lehet, hogy azt veszi elő az admin jogú helyett.
4

Csak 1 felhasználó

Atomi · 2020. Május. 1. (P), 15.56
Csak 1 felhasználó kapcsolódik hozzá, a root-tal csak kipróbáltam, amikor már nem volt jobb ötletem.
5

O.K., de egy felhasználó van

mind1 valami név · 2020. Május. 1. (P), 17.53
O.K., de egy felhasználó van az adatbázisodban is?
Mert amit olvastam, abban pont azt írták (ha jól értettem) hogy ha van benne egy anonymous (nem tiszta, hogy NULL vagy egy üres string a usernév ilyenkor) user nulla joggal, meg a saját user, de az authentikáció során előbb találja meg a guest-et,akkor azzal lépteti be, hiába van a sajátodnak megfelelő joga.
Nem állítom, hogy ez van nálad, de ők azt írják, hogy ez egy lehetőség.
6

Néztem, és az más helyzet.

Atomi · 2020. Május. 2. (Szo), 19.39
Néztem, és az más helyzet. Nem is tudom miért csinálnak valaki ilyet.
Mondom, akkor is, amikor a felhasználóval együtt csináltam egy új adatbázist, azaz csak 1 felhasználója volt.
7

Akkor passz. Nekem nincs

mind1 valami név · 2020. Május. 2. (Szo), 20.26
Akkor passz. Nekem nincs windowsom, nemntudom megnézni.
Logokban nézelődtél?
Esetleg valami ismert bug, amire van javítás?
8

MySql vagy MariaDB?

Pepita · 2020. Május. 4. (H), 15.30
MySql vagy MariaDB vagy egyéb adatbázis szerver van benne?
Pontosan melyik verzió?

Biztos ami biztos, meg tudnád mutatni az alábbi query eredményét? (Mármint ha van ilyen adatbázis és tábla a telepített adatbázisszervereden.)
SELECT `Host`, `User`
FROM `mysql`.`user`
;
Ezekkel az infókkal közelebb kerülhetünk a megoldáshoz. Ugyan én "megrögzött windows-os" vagyok, rendkívül rövid ideig használtam Wampserver-t és társait (nem véletlenül). Az érthető, hogy ha esetleg nem fejlesztesz, "csak" CMS-t telepítesz, akkor nem feltétlenül akarod tudni, hogy mi van benne és hogy műxik, mi mire való, viszont ezeknek a csodacsomagoknak nincs túl nagy dokumentációjuk, és aki eleget szívott már vele ahhoz, hogy váltson valami használhatóra, az elég kis eséllyel fogja feltelepíteni azért, hogy hibát keressen benne...

Gondoltál esetleg arra, hogy az éles szerverekhez / tárhelyekhez sokkal közelebb álló környezetben dolgozz localhost-on?
Erre a célra nekem a Docker nagyon bejön, az is igaz, hogy ezzel is van nyűg szépen, de gyakorlatilag bármilyen szerverrel teljesen azonos fejlesztői környezetet tudok vele létrehozni.
[url=https://hub.docker.com/r/mattrayner/lamp[/url] is össze lehet dobni ugyanazt, mint egy - egy ilyen csodawamp, csak "rendesen".
Egyszer belekóstolsz, nem fogod tudni letenni. :)
9

mySQL. Az eredmény, hogy

Atomi · 2020. Május. 6. (Sze), 20.31
mySQL.

Az eredmény, hogy listázza a létező felhasználókat, köztük azt is, amelyiket létrehoztam.

Amúgy engem de, nagyon is érdekel a rendszer, csak magyar leírást nem találni hozzá.
Szóval szívesen elmélyednék benne. Régen olyan szép volt minden: vettem egy 600-700 oldalas könyvet egy adott számtech. témában és megtanulhattam. Most alig vannak könyvek, azok is régebbiek, vagy rövidek.

Megnézem amit ajánlottál.

Addig is egyelőre megy a XAMPP. Csak veszett lassú. Nem mintha a WAMP sokkal gyorsabb lett volna.

Ha lesz időm rendszert telepíteni, akkor teszek fel Linux-ot, úgyis már lejárt ugye a Windows 7, a 10-es meg a sok durva hiba miatt nem tetszik.
Remélem a Linux másként kezeli az adatbázisokat a rendszerben és gyors lesz minden.

Egy valami feltűnt: nem biztos, de már rájöttem, hogy ha valami feltűnik, bármilyen témában, hogy valami más, mint volt, akkor általában úgy is van. Szóval 127.0.0.1 van kiírva a WAMP fejlécén, szerintem localhost volt az előző verziónál.

Tudom, a Windowsban van az a config file, ahol át lehet írni ezeket, bár elvileg az átirányítás eleve adott.
10

Nem értjük egymást

Pepita · 2020. Május. 7. (Cs), 11.18
meg tudnád mutatni az alábbi query eredményét?

válasz:
Az eredmény, hogy listázza a létező felhasználókat

Pont ezt a listát szerettem volna látni. :)

csak magyar leírást nem találni hozzá
Ma már nagyon sokmindenhez nem fogsz találni magyar leírást, mert mire valaki lefordítja x hónap alatt, addigra elavult lesz az infó, mert annyi verziót fejlődött előre... Hogy mi volt "régen", azzal 2020-ban nem igazán tudsz eredményt elérni. Aki szoftverekkel foglalkozik (akár fejlesztő, akár kicsit komolyabb felhasználó), az a jelenben dolgozik, és folyamatosan tanul - másképp lemarad.

Ha lassú az XAMPP vagy a WAMP, annak több oka is lehet, elég esélyes, hogy gyenge a vas. Erősebb proci, több RAM, stb. De ezt igazából akkor lehet megmondani, ha látjuk a konkrét értékeket és azt, hogy mik futnak még a gépen.
Ha a vas kevés, Linux-szal se lesz jobb. Egyrészt kb ugyanúgy "dolgozik" az Apache, Php és MySql Linuxon is, másrészt ha ezeknek a szolgáltatásoknak a futtatásához kevés a hardver, az oprendszertől függetlenül kevés.
Ha elkezdesz Linuxozni, készülj fel rá, hogy nem fogsz találni "next-next-finish" telepítőt ami egyszerre mindhármat feldobja neked configolva... Sokkal többet kell neked kézileg ügyködni, de meg van az előnye, hogy mire sikerül, jól bele is tanulsz.

lejárt ugye a Windows 7, a 10-es meg a sok durva hiba miatt nem tetszik
Hát már nagyon régen "lejárt"... :) Legalábbis évek óta nem javasolt használni, január óta a támogatása teljesen megszűnt. Én pár éve használok 10-et (amikor még volt free upgrade), nincs különösebb bajom vele, persze sokminden változott, de ilyen a világ.

Szóval 127.0.0.1 van kiírva a WAMP fejlécén, szerintem localhost volt az előző verziónál.
Képernyőkép jó lenne erről, mert fogalmam sincs, mi az a WAMP fejlécén. A telepítője állítgat mindenféle "configot", többek között a C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts fájlt is esélyes. (Ez az elérési út win 10-en.)
Viszont lehet, hogy pont ez a baj, mert a usered: teszt'@'localhost' volt, és ha nem "eleve adott", akkor be kell állítani az "átirányítást".
# localhost name resolution is handled within DNS itself.
#	127.0.0.1       localhost
#	::1             localhost
Ha ez van benne, akkor a 127.0.0.1 sor elejéről vedd ki a #-et, restart és kipróbál. Vagy azt is lehet, hogy a db-ben a 'localhost' helyére írod az IP-t, akkor mysql restart kell és teszt. Ezek csak tippek, de hátha.
11

A gép több, mint 10 éves,

Atomi · 2020. Május. 7. (Cs), 12.41
A gép több, mint 10 éves, Dual core 3 GHz-es Pentium processzor, 8 GB DDR2 RAM, 64 bites Windows 7 Prof., de grafikai programokat is jól bírja. Nyilván lehetne újabb, de most nincs rá keret.

Úgy tudtam, hogy mivel a Linux eleve server környezetre lett kitalálva, máshogy kezeli az adatbázisokat, és gyorsabb lesz. De ha nem, csak a vastól függ, akkor...

A Windows 10 hibáinál arra utaltam, hogy volt benne olyan hiba, hogy letörölte a felhasználók dokumentumait, amit azóta javítottak, akiknek ezt csinálta, annak ez már nem vigasz. Különben is Gates most azzal van elfoglalva, hogy megfertőzze a világot, hogy majd drágán adjon vakcinát, szóval ha eddig is szar volt a Windows, ezután mitől lenne jobb.

Amúgy sem adnék ki annyi pénzt Windowsra, pár éve volt akció, akkor olcsó volt, de több tízezret nem fogok adni érte, szóval lesz a Linux. Vannak azok a netes helyek, ahol állítólag pár ezerét lehet venni legális verziót (persze előre utalás után küldik ki), de nem hiszem, hogy tényleg legális lenne.

Ja, a Wamp fejléce alatt a phpMyAdmin-t értem, annak az ablaknak a tetején.
12

Az jutott eszembe, hogy:

Atomi · 2020. Május. 7. (Cs), 13.47
Az jutott eszembe, hogy: réges régen, még talán a Windows 95 körül volt olyan lehetőség, hogy a RAM-ban futtattunk programokat, Ramdisk volt a neve a megoldásnak azt hiszem. És természetesen nagyságrendekkel gyorsabb volt, mint a merevlemezen lévő. A gép kikapcsolásakor persze elveszett, ha nem mentettük le külön a dolgokat, de meg lehetett csinálni, hogy automatikusan odakerüljön gépinduláskor.
Na szóval nem lehet most is ilyet csinálni, Windows 7-es rendszeren, hogy mivel van 8GB RAM-om, aminek a nagy része általában kihasználatlan, hogy mondjuk 1 GB-ot, illetve amennyit igényel a WAMP, vagy XAMPP server, azt odateszem és akkor vele együtt minden adatbázis művelet is repülne, a localhost fejlesztői környezeten így a honlapok elképesztő sebességgel mennének?
Ha azért is lassú, mert a merevlemezre íródik az adatbázis, akkor azt is, viszont akkor kéne valamilyen megoldás, hogy időnként, vagy a munka végén lementse a merevlemezre, mert ugye a változtatások nem lenne jó, ha elvesznének, azaz a napi munka.