ugrás a tartalomhoz

Mire való a dinamikus változó?

xdragon · 2006. Okt. 8. (V), 09.53
Üdvözletem.

Végülis a címmel, már el is mondtam a lényeget, elkezdtem a PHP4 24 óra alatt c. könyv segítségével a PHP -vel való ismerkedést, egy kisebb akadályba ütköztem, mégpedig abba, hogy nem tudom igazándiból mi is a lényege a dinamikus változónak??

Válaszaitokat köszönöm előre is.

Sziasztok
 
1

mint pointer?

Szekeres Gergő · 2006. Okt. 8. (V), 10.41
Mit értesz dinamukus változó alatt?

$ize = 'Bob';
$bigyo = &$ize;
Ha a mutatókra gondolsz, akkor:
http://www.php.net/manual/hu/language.variables.php

Nézz utána a mutató típusnak, a lényege abban áll, hogy a mutató csak hivatkozik (rámutat) egy előre megadott memoriaterületre. Igazából phpben én nem szoktam használni, ellenben c-ben nagy szükség van rá.

Pl ha elmélyültél kellőképpen a nyelv rejtelmeiben, és valami agyament gyors programot akarsz kreálni, megteheted azt, hogy egy tömb bejárásánál a mutató értékét növeled, és nem az indexet. Ezzel megspórolsz egy értékadást, és legalább egy fél ciklusidőt:)

De amúgy ugorj tovább, php elején nem lesz rá szükséged!

ui: Ha átolvastad a könvyet, feltétlenül frissítsd a tudásod a neten található dokumentációval, mert a könyv nem igazán használja ki a nyelv újabb lehetőségeit.
2

Nem inkább változó-változó?

saxus · 2006. Okt. 8. (V), 10.50
Szerintem a változó-változóra gondolt. Annak az az értelme, hogy úgy tudsz egy változóra hivatkozni, hogy a változó nevét egy másik változóban tárolod le.

Például:

$valami = 'php';
$kell = 'valami';

echo $$kell; // php


Egyébként a mutatókat jól lehet használni akkor, ha mondjuk valami nagyon bonyolult hivatkozás lenne, pl: $_SESSION[md5($_SERVER['REMOTE_ADDR']).$conf['securekey']]['userdata'], ilyenkor jól jöhet rá egy mutató, mert nem kell olyan hosszú változónevet kiírni (kényelmesebb), másrészt nehezebb elrontani egy $userdata változót, mint azt a hosszú valamit, harmadrészt gyorsabb is szerintem, mert egyből megadja a pontos helyét és nem kell még végigjárnia a kifejezést.
3

Köszi szépen

xdragon · 2006. Okt. 8. (V), 11.08
Köszi szépen, ja és még annyi lenne a kérdésem, hogy pl. ha valamit nem értek, hogy mire is való, akkor ugorjak tovább, majd prog.nál kiderül, vagy akkor az gond.

pl. mint ahoggy itt a dinamikus változónál. Sajnos a PHP4 24 óra alatt ilyesmit nem ír le.

Köszi mind2-töknek választ!!
Sziasztok!

Illetve, most jutott még eszembe, hogy ,mondjuk mikor fogom tudni, hogy milyen függvényt\eljárást,stb... mikor kell használni, lehet elég bután hangzik, de tényleg nem tudom :(

Ismét köszi előre is!
4

Ugorjak, ne ugorjak?

BlackY · 2006. Okt. 8. (V), 11.30
Igazából egyértelműen nem lehet választ adni erre, vannak olyan dolgok, amiket az életben nem használnál valószínűleg, de azért jó tudni róluk, és van, ami nagyon megkönnyítheti a munkát, és fontos lenne tisztában lenni vele. [pl.: Cybercash kiterjesztés és a PHP 5 objektumokon végrehajtható foreach-e...]
Ha nem értesz valami nézd meg a PHP kézikönyv vonatkozó fejezeteit, ha azután sem akkor egy kis Google, ha még akkor sem, akkor kérdezni is lehet, átugorni viszont szerintem semmit ne ugorj át!

BlackY
5

Köszi

xdragon · 2006. Okt. 8. (V), 11.33
Helló

köszi, igazából a szintaktikáját értem, inkább azt nem tudom elképzelni, hogy majd késöbb mikor oldalakat fejlesztek, akkor miben lesz nekem hasznomra, vagy egyáltalán mire való?

:D

Köszi előre is!
Sziasztok
7

Idővel minden a helyére kerül

saxus · 2006. Okt. 8. (V), 11.37
Régebben én se tudtam sokra értékelni a callback függvényeket, mondtam biztos jó lesz valamire, és jó is lett. Multkor épp a preg_replace_callback() -ra volt szükségem.
9

gyakorolj

amonrpg · 2006. Okt. 9. (H), 07.38
köszi, igazából a szintaktikáját értem, inkább azt nem tudom elképzelni, hogy majd késöbb mikor oldalakat fejlesztek, akkor miben lesz nekem hasznomra, vagy egyáltalán mire való?

Ő, hát izé. Ezzel mindenki így volt anno.
A megoldása nagyon egyszerű:
Gyakorolj!

Ne csak a manualt olvasgasd, attól nem leszel jobb, csak szélesebb lesz a lexikális tudásod. Magunk közt szólva nem nagyon kell tudni, hogy melyik fgv mit csinál. Elég, ha tudod, hogy hol keresd a leírását :D.

Inkább kezdj el problémákat megoldani. Szép lassan. Előbb-utóbb azt veszed észre, hogy az általánosságban használt fgv-nyeket, kiterjesztéseket már önkéntelenül használod, és egyre kevesebbet nyúlsz a manuálhoz, egyreinkább akkor, amikor a felhasználandó eszközöket kutatod.
10

Köszi szépen

xdragon · 2006. Okt. 10. (K), 12.08
Köszi a választ, épp így gondoltam én is, csak egy kis megerősítésre vártam :))

THX még1X
6

Keress a függvényreferenciában

saxus · 2006. Okt. 8. (V), 11.35
A php manualban (ami eddig a legjobb doksi, amit láttam egy-egy programnyelvhez) részletesen le van írva minden. Ott könnyen tudsz keresni függvények között. Ha például kell neked egy függvény, ami rendezi egy tömb elemeit, akkor megkeresed a tömbkezelő függvények fejezetet, és megnézed mik vannak ott. Ha valami megtetszik, pl sort(), akkor elolvasod a részletesebb leírást, és rájössz, hogy neked úgy kellene, hogy az indexeket megtartja. Ilyenkor megnézed megint a tartalomjegyzéket, vagy allul a "lásd még" fejezetet és rájössz, hogy neked az asort() kellett. No persze, ehhez tudnod kell, hogy mit akarsz lekódolni. Arra viszont neked kell rájönnöd.

Javaslom, töltsd le a chtml -s formátumút, vagy használd a neteset. Van magyar fordítása is, igaz vannak részek, amik angolul szólnak (ami nélkül sajnos nem indul a (sz)ámítógép). Én is abból tanultam :)
8

Köszönöm a sok segítséget

xdragon · 2006. Okt. 8. (V), 11.53
Nagyon szépen köszönöm a sok segítséget, mostmár értem a lényegeket.

Sziasztok!