ugrás a tartalomhoz

Tárhely Terheltség

minee · 2006. Szep. 30. (Szo), 17.21
Tisztelt szakértők! :)

Érdeklődni szeretnék, hogy a jelenlegi 50 kb-os fórumom , ami $part változóval elvan osztogatva oldalrészekre, pl: (part=read, part=topic) futtatása jobban terheli a szervert, mintha oldalrészekre bontanám, pl:
-topic.php
-read.php

így kb 8 db 6 kb-os fájlra tudnám feloszlatni a jelenlegi 50 kb helyett..

Tehát ha egy fájlban van az egész fórum és part változóval van elválasztva oldalrészekre az jobban terhel, mintha több kis filera bontanám?

Előre is köszönöm válaszotokat.
 
1

Végrehajtási idő

Anonymous · 2006. Szep. 30. (Szo), 18.27
Kedves Minee!

A kód végrehajtási idő a PHP fájl beolvasásából, parzolásából és végrehajtásából tevődik össze. Mivel a beolvasás és a parzolás legtöbb esetben majdnem elhanyagolható a végrehajtáshoz képest.

Ebből az következik, hogy érdemes a kód tisztaságára figyelni. Egyébként is jobb, ha átlátod a kódodat, mert később könnyebb lesz javítani.
2

RE: Végrehajtási idő

minee · 2006. Szep. 30. (Szo), 18.44
Nagyon szépen köszönöm válaszodat! :)
3

parzolás és beolváasás nem elhanyagolható

saxus · 2006. Okt. 6. (P), 18.13
"Mivel a beolvasás és a parzolás legtöbb esetben majdnem elhanyagolható a végrehajtáshoz képest."

Ezt azért ilyen egyértelműen nem jelenteném ki. Nem véletlen tud egy-egy cachelő (pl. Zend Optimizer, eAccelerator) 30-50%-t dobni a futás sebességén. Az, hogy egy-egy szkriptnél milyen arányban oszlik meg a futásidő a beolvasás (lemez sebessége, fájlok száma, oprendszer cachelési technikája), az értelmezés (CPU sebessége, terheltsége, kód komplexsága), és a végrehajtás (CPU sebessége, kód optimalizáltsága, végrehajtandó műveletek száma) az sok mindentől függ.

Saját tartalomkezelő rendszeremben régebben sokkal jobban szét voltak dobva a mintafájlok (külön szoktam választani a php és a html kódot teljesen). Mostanában inkább egy-egy fájlba csomagolom be őket. Sokszor gyorsabban lefutott a szkript, ha kevesebb, de hosszabb, komplexebb fájlt kell értelmeznie (regurális kifejezés + eval, szóval CPU igényes műveletek), mintha a vinyót rángatná jobbra-balra. Igaz, ez nem PHP kód értelmezéséről szólt, de PHP esetén is hasonló a helyzet.

Egyszerű és (nagyon) kicsi oldalakat gyakran érdemes egy fájlban hagyni, mert sokszor a plusz kód értelmezése (főleg ha valamilyen cachelési technikát, pl eAcceleratort is tudunk használni) elhanyagolható ahhoz az időhöz képest, mint ha meg kellene várni, mire a merevlemez kikeresi a fájlt, kiolvassa(, frissíti a fájlrendszer naplóbejegyzéseit, meg még eszébe jut a beolvasás közepén, hogy a titkárnő blogját is le akarja írni a mysql, így még oda is elmegy egy kicsit jojózni...)

Szóval a kód tisztasága mellett (ami azért tényleg fontos) érdemes még arra is figyelni, hogy a kód a célnak megfelelően van-e felépítve.