ugrás a tartalomhoz

Menü lenyíló része a div alá kerül

Anonymous · 2006. Szep. 21. (Cs), 16.33
Hali, nem tudjátok hogyan lehetne megoldani azt, hogy egy CSS menü lenyíló része ne kerüljön az alatta lévő relatívan pozícionált div alá?

Tehát úgy kell elképzelni, hogy az oldal fejlécében van a menü és alatta a tartalom egy divben (position:relative;). Amikor a menü lenyílik, akkor a lenyíló rész a tartalom div alá kerül, gondolom azért mert a relatív pozíció miatt az kiemelődik a tartalomból.

Viszont, a menü lenyíló része abszolút van pozícionálva, tehát elméletileg az is kiemelődik a tartalomból, de mégis a div alá kerül. Próbáltam a z-index-et állítani, de nem volt semmi hatása.

Van valami ötletetek esetleg?
 
1

Z-index

Anonymous · 2006. Szep. 21. (Cs), 18.43
Hát elég érdekes gond... Szerintem állítsd be mindkettőnél a z-index-et úgy hogy a relative pozicionált legyen mondjuk 2, az absolute meg 1000. Itt csak az egyik van a tartalomba behúzva (a relativ), a másik csak "lóg a levegőben". Egyébként saját tapasztalatom szerint a relatív pozicionálást nem érdemes használni, sok gondom volt már idáig vele. Próbálkozz szétvagdalni inkább... (lehet persze, hogy nem lehet...)
2

hm

KergeKacsa · 2006. Szep. 21. (Cs), 19.07
a z-indexet az IE nem jól kezeli, az nem megoldás sajnos.

Próbáld meg azt, hogy ne adj meg a tartalomnak position értéket. Hátha.
3

Z-index nem jó, relatív kéne

Anonymous · 2006. Szep. 21. (Cs), 19.29
A z-index nem jó, azt próbáltam. A relatív pozícionálás elég fontos lenne, mert a tartalom alján van egy div, aminek mindig ott kéne lennie.

Egész pontosan arról van szó, hogy adott 3 hasáb, amiből a középső a tartalom (position: relative;) és annak az alján van egy div (position: absolute; bottom: 10px;), aminek mindig az alján kell lennie.
Tehát ezt úgy kell elképzelni, ha pl. a bal oldali hasáb az 300px magas, de a tartalomban mondjuk van 2 sor, akkor ne a két sor után legyen a div, hanem a bal oldali hasáb által meghatározott pozícióban.
Megoldás lehetne az, hogy a 3 hasáb alá teszek egy divet és ebbe teszem bele középre a tartalom div szélességében. Viszont ha túl magas ez a div, akkor elég hülyén néz ki, főleg, ha netán a tartalom a magasabb, vagy a tartalom és a bal/jobb hasábok egyforma magasak, mert akkor ugye a bal/jobb hasábokhoz hozzáadódik a tartalomban lévő div magassága így oldalt lesz pl. egy 200px-es üres rész.

Megoldást jelentene egy táblázat, de azt azért mégse...
4

Ja...

Anonymous · 2006. Szep. 21. (Cs), 19.31
ha nem adok meg relatív pozíciót, akkor természetesen jó.
5

Ugyanazon a fa szinten kell zIndex-et állítani

Jano · 2006. Szep. 21. (Cs), 20.16

<ul>
 <li></li>
</ul>

<div></div>
Ha egy ilyen struktúrád van és a DIV relatívan pozicionált, akkor az UL-t pozicionáld relatívan szintén és annak adj nagyobb z-index-et mint a DIV-nek.

Gondolj erre úgy, hogy az UL az egyik sörös rekesz, amibe LI sörösüvegeket pakoltál bele. A masik rekeszed pedig a DIV.
Csak úgy kerülhetnek a kis LI üvegek a DIV rekesz tetejére, ha az őket tartalmazó UL rekeszt teszed fölé.
6

Így jó

Anonymous · 2006. Szep. 21. (Cs), 21.01
Igazad van, így már ok.

Azért nem ment nekem a z-indexszel, mert én a lenyíló rész ul-jét birizgáltam nem pedig a a legkülső ul-t.

Köszi!