ugrás a tartalomhoz

CSS: táblázat első sorának többitől eltérő formázása

kalamona · 2006. Szep. 16. (Szo), 15.12
Sziasztok!

Ma nehezen találok választ pár olyan kérdésre, amit pedig szerintem mindenki hamar felteszm, ha elkezd webes fejlesztéssel foglalkozni :)

- Hogyan csinájam meg css-ben hogy a táblázataim első sora máshogy jelenjen meg mint a többi?

- Hogyan csináljam meg, hogy minden x. (második, harmadik stb.) sora adott beállitásokkal jelenjen meg. Ezt lehet nem is lehet css-ből? mindegy, beérem az elsővel is.

Azt szeretném, ha nem kéne úgy generáltatnom a táblázatot PHP-ből hogy külön stílust alkalmaztatot az egyes <tr> elemekre, hanem csak azt mondom <table class=alaptabla> és onnantól kezdve a tábla megjelenik szépen megformézva, első sor máshogyan mint a többi... satöbbi:)
Utolsó sor eltérő formázásáról meg aztán végképp ne álmodozzak?

(Azért reménykedem, mert tudom, hogy bekezdések első betüjét, sorát lehetséges külön kezelni pl. és úgy érzem amit szeretnék az legalább ilyen nagy frankóság volna, sokaknak örömet szerzene)

Várjak a CSS4-re?

Köszönöm!
 
1

táblázat fej, és láb

tiku I tikaszvince · 2006. Szep. 16. (Szo), 15.30
Véletlenül nem fejrészt, és összegzősort szeretnél a táblázatodba?
A fejrészt <thead>, az összegző sorokat pedig <tfoot> tag között szolgáld ki, annak tartalmát pedig már könnyedén formázhatod...
2

de igen, olyasmit :)

kalamona · 2006. Szep. 16. (Szo), 15.37
Ezek tartalmazhatnak több sort is? A minden x. sor színezésését azt csak valami sablonkezelőből (smarty?)tudom kényelmesen megcsinálni?

Köszi! :)
3

válasszuk szét

tiku I tikaszvince · 2006. Szep. 16. (Szo), 17.43
Először is dokumentáció:
thead
caption
Ha ebből valami nem derülne ki, akkor próba-cseresznye, irány a validátor.

Másodszor:
A fejadatokat tedd fejlécbe, az összegző sorokat tedd láblécbe. A formázást pedig végezd CSS-el.

Ha a táblázat tartalmi részét zebracsíkosra szeretnéd formázni, akkor nem kell egyből a smartyhoz nyúlni. Az adatokat valószínű ciklussal (for) írod ki. Minden sorról ki tudod deríteni, hogy hanyadik. Ha pedig már tudod, hogy hanyadik sorban vagy, tudod, hogy az adott sornak milyen CSS osztályt kell megadnod (Modulus).

TikuVoltam
4

a CSS-ben nem voltam biztos

kalamona · 2006. Szep. 16. (Szo), 18.44
Így van, kipróbáltam, nagyon jó ötletet adtál. Kicsit elfelejette a világ a table tr, td -n kivüli táblázatépítő elemeket. Legalábbis én. :)

Igen arra vonatkozott a kérdésem, hogy nekem kell e színeznem, vagy van e a css-ben olyan kiválasztó, aminek azt lehet mondani hogy "minden 2. -at" :)

Akkor most írok egy szép táblázatgyártó függvényt. Sőt lehet egy egész osztályt...

Köszi!
5

CSS3

Jano · 2006. Szep. 16. (Szo), 20.29
CSS 3-ban lenne ilyenre lehetőség, de böngészők, főleg IE lemaradásban vannak.
nth-child-pseudo

Ezért egy kis segítséget kell adnod a CSS-nek a HTML részéről. Adj minden páros sornak egy class="paros" osztály tulajdonságot. A sima tr {} ekkor minden sorra vonatkozni fog, de a parosokat felul definialhatod tr.paros {} kivalszto segitsegevel.

Vannak JavaScriptet alkalmazó megoldások is (Zebra Tables), de ha szerver oldalon nem probléma akkor nyugodtan beteheted.