ugrás a tartalomhoz

Google Play API?

mind1 valami név · 2019. Jan. 22. (K), 11.08
Ismertek olyan eszközt, amivel a Google Play áruházból le lehet kérni egy app összes értékelését?
Találtam valami API-t, de az a doksi szerint csak az utolsó hét értékeléseit adja vissza.
Én meg az összeset szeretném, mert egy applikációról sokkal több érdemi infót hordoznak a negatív értékelések, mint az *****-os, "tökéletes" típusúak, viszont ezekhez nehéz hozzáférni ha sok értékelése van.
 
1

limit

Pepita · 2019. Jan. 22. (K), 19.21
Sok mindenre van limit, amit ingyé' ad a gugli, és van, amire nagyobb / korlátlan a hozzáférés, ha előfizetésed van. Ezeket szokták írni a doksiban (régen), de az is igaz, hogy van, amiről mélyen hallgatnak és elavult a doksi (gadgets volt ilyen pl).
Amitől még nehezebb: gyakorlatilag nincs contact / support.
Úgy tűnik, hogy a fejlesztők látják, de ők se tudják könnyen kezelni.
Mi a negatív értékelés? Az 1 *? Mert össz-átlagban jót látsz, ha 4...5 között van, akkor sokan elégedettek.
Mondjuk aki telepít valamit és nem tudja rögtön kényelmesen használni, az nem szokott bajlódni az értékeléssel sem. Kevés csillagot általában akkor adnak, ha x ideje használja, de egy frissítés után már pl kevés a telója hozzá és fagyogat..
Ha kimondottan a kevés csillagok kommentjeire vagy kíványcsi, akkor azt valahogy webes felületen kéne megpróbálni szűrni, ha az API-val nem megy.
2

Negatív alatt azt értem, hogy

mind1 valami név · 2019. Jan. 22. (K), 19.45
Negatív alatt azt értem, hogy problémát, hibás működést, netán átverést talál valaki és ezt le is írja. A nyomorult google gondosan ügyel rá, hogy mezei felhasználó ne találkozzon ezekkel, csak akkor, ha valami sokakat érintő problémáról van szó. De pl. malware gyanú, ha egyébként az app teszi a dolgát, könnyen elsikkad.
És akkor azt meg sem említettem, hogy mobilról csak a magyar értékeléseket látom, böngészőből meg csak az angolt...
Ezért kerestem volna valami, lehetőleg webes API-t, ami mást is megmutat, de amit találtam, az nulla értékű. :(
3

Hát így nehéz...

Pepita · 2019. Jan. 23. (Sze), 12.33
Így már jobban értem amit szeretnél, viszont megoldást nem tudok rá.
Szerintem hibás működést leginkább a fejlesztőknek írnak meg (ezért is kötelező megadni egy email címet), ha fontosnak tartja a user, és tovább akarja használni.
Átverést nem tudom, hogy lehet-e külön a guglinak jelezni, de miután nyilvánosak ezek az értékelések, szerintem bőven jó, ha az értékelés szövegébe írják.
Akik nem olvassák, de szintén rájönnek az átverésre, szintén kiírják.
Szerintem a gugli is harap rá, nem szeretik az átverést, ha nem ők csinálják.. :)
De pl. malware gyanú, ha egyébként az app teszi a dolgát, könnyen elsikkad.
Ezt nem igazán tudom elhinni, hogy elsikkadna, ugyanis rengetegen látják ezeket a véleményeket, külön "Felülvizsgálati irányelvek" vonatkoznak rájuk:
Ne írjon hamis véleményeket az értékelések javítása vagy rontása céljából.
Régebben tesztelték is az appokat publikálás előtt (állítólag), de mondjuk egy verzióváltáson már biztos átmenne. Most nem tudom, hogy van.
Viszont ha valaki (esetleg többen) olyat írnának ki pl, hogy "miután telepítettem a _szemüvegdaráló_ appot, utána 3 nappal küldött helyettem sms-t az összes névjegykártyám számaira", akkor az biztos nagy felbojdulást váltana ki, minimum a fejlesztők részéről (ha kamu az állítás), de szerintem a gugli is kivizsgálná gyorsan, hiszen el akarja hitetni mindenkivel, hogy "vigyáz rá".

Egyébként a webes felületen nem látok korlátozást a vélemények terén, egy sokak által használt alkalmazáson kipróbáltam a "Minden vélemény elolvasása" linket, és csak rengeteg görgetés után írja ki újra, hogy "Több", szóval az adott nyelven szerintem végigolvashatod az összeset.
Ha be is vagy jelentkezve, akkor gondolom a guglinál beállított nyelveden, egyébként tippre a böngésződ nyelvén.
Én személy szerint nem is bánom, hogy nem látom mondjuk a japán véleményeket. :-D

Nem lehet, hogy egy kicsit túlaggódod a dolgot? Én azt szoktam megnézni, hogy az adott alkalmazás leírás szerinti működéséhez valóban kell-e mindaz a jogosultság, amit kér, ezen kívül kb 10-50 véleményt átfutok, hogy látok-e benne vmi rosszat. Az összes vélemény még egy nyelven is kissé túlzás lenne, ráadásul lehet, hogy olyat olvasol, ami egy korábbi verzióban volt hiba, de már javították. A duplikációkról nem is beszélve.
4

Valahol félreértesz még

mind1 valami név · 2019. Jan. 23. (Sze), 15.17
Valahol félreértesz még mindig. :)

Fordított sorrendben: nem aggódom túl a dolgot, ez részben azon is látszik, hogy mostanában egyre több olyan hír jelenik meg, hogy külsős biztonság cégek fedeznek fel minimum gyanús viselkedést a playről telepíthető szoftverek némelyikénél - persze mire egy ilyen hír megjelenik, a google már eltávolította az érintett alkalmazásokat.
De itt nem is csak aggodalomról van szó. Mert pl. minek csesszek el egy-két napot egy olyan játékra, ami jó esetben "pay to win", rosszabb esetben "pay to play" elvekre épül? És ez többnyire kiderül a véleményekből, feltéve, hogy van türelmem átverekedni magam a sok öt csillagoson, amik nem érdekelnek, viszont kikerülhetetlenek.

Általában nem baj, hogy nem látom sem a héber, sem a koreai véleményeket, de néha jó lenne, ha legalább az angolul írtakat látnám a magyarokkal _együtt_.

Hogy végig lehet olvasni az értékeléseket, az igaz, de nem folyamatos a scrollozás, hanem blokkonként kéri le a böngésző is, meg a google play app is a véleményeket, ami 10000+ vélemény esetében iszonyat lassú.

Sajnos a google cenzúrája sem 100%-os, mint a jelek mutatják, simán bekerülhetnek kártékony vagy értéktelen applikációk tömegesen is, amik esetleg millió fölötti letöltést is elérnek, mire kiderül, hogy malware-t hordoznak vagy épp nem pont azt csinálják, ami a leírás alapján várható. (mondjuk bitcoint bányásznak, esetleg olyan adatgyűjtés folytatnak, amire nem lenne joguk stb.)
Kedvencem egészen friss: egy TowerDefense játékot tettem fel, amiről egész jókat írtak. Csak azt nem láttam a sok ***** között, hogy a play-t megkerülve töltöget magára valami "patch"-nek nevezett dolgot, ami már nem tartozik a google ellenőrzési körébe, bármit tartalmazhat... Nem kicsit gáz.
5

Egy konkrét példa, ahol kivételesen látható amin problémázok

mind1 valami név · 2019. Jan. 25. (P), 18.44
Van egy JOYCITY Corp. nevű fejlesztő által publikált játék: GUNSHIP BATTLE: Helicopter 3D
Most nem nyomják el az 5*-os vélemények a problémás dolgokról szólókat, így látható pár érdekesség.
Például, hogy a jelek szerint egy spyware lehet, mert olyan infók eléréséhez ragaszkodik, amihez nem igazán van köze, pl. címjegyzék, telefonkönyv.
Vagy... szintén a véleményekből derül ki, hogy hiába távolítod el, valamilyen módon megőrződnek az app adatai (normálisan a lokálisan tárolt adatok elvesznek, csak a play-en tárolt infók maradhatnak meg uninstall után)

Stb...
6

Érdekes

Pepita · 2019. Jan. 28. (H), 12.40
olyan infók eléréséhez ragaszkodik, amihez nem igazán van köze, pl. címjegyzék, telefonkönyv

Ezért írtam fentebb:
Én azt szoktam megnézni, hogy az adott alkalmazás leírás szerinti működéséhez valóban kell-e mindaz a jogosultság, amit kér
Ha egy helikopteres játék ilyen hozzáférést kér, az nálam telepítés előtt már kiesett a játékból. :)
Még egy kimondottan csevegő appnál is kétszer meggondolom, hogy engedem - e contactok olvasását..

Sajnos a "szeméthagyás" sem ritka, másik kérdés, hogy ez csak szemét-e, vagy célja is van...