ugrás a tartalomhoz

Bélyegkép automatikus feltöltése

crash123 · 2006. Szep. 11. (H), 00.26
Lehet, hogy hülye kérdés, de hogyan lehet azt megoldani, hogy egy képpel együtt a thumbnailja is feltöltődjön, és ne kelljen ehhez a formon belül két file beviteli mezőt használni? Minden thumbnailnak ugyanaz a neve mint a képnek, csak egy t_ van az elején. Ezért felesleges, és körülményes lenne két beviteli mezőt használni, hiszen a kép nevéből egyértelműen következik a thumbnail neve is. Hogyan lehetne ezt megoldani? Én zátonyra futottam, talán Javascripttel? Ahhoz sajnos nem értek...
A segítséget előre is köszönöm!

Nagy Gergő
 
1

php

winston · 2006. Szep. 11. (H), 07.07
ezt úgy szokták megoldani, hogy csak a képet töltik fel, és szerveroldalon a képről a php csinál egy másolatot, amit lekicsinítenek, és átneveznek.
2

pontosítsunk

TeeCee · 2006. Szep. 11. (H), 13.42
Ha jól értem, akkor az a kérdés, hogy hogyan lehet automatikusan feltölteni egy bélyegképet, a rendes kép mellett? Mert azt HTML-lel sehogy. se javascript (biztonság), se PHP. Egyedül JAVA-val mész valamire, de sztem annyit az egész nem ér :)
Ami választ kaptál, az stimmel, vagyis úgy szokás, hogy a bélyegképet te elkészíted a rendes képből. (valójában jobb is így, hisz nem kell azt nézni, hogy megfelelő kisképet választott-e a nagyképhez, illetve lasabb net esetén hamarabb átmegy - megfelelő kiskép esetén kicsivel, de ha pl. véletlen nagy képet választ valaki...)
Ha pl. fórumba szeretnél avatart, akkor képfeltöltés nélkül is megúszhatod, ha a gravatart megnézed, mert innen be tudod linkelni az e-mailcím alapján a megfelelő képet (már ha van az illetőnek. Igaz, nagy képet ebben az esetben nem fogsz tudni mutatni, ez kifejezetten avatarokhoz készült. (ezt leginkább az ezt-a-szolgáltatást-nem-ismerőknek ajánlottam, a kérdés alapján Te valószínűleg nem erre használod, hanem mondjuk galériának.)
3

eleg egy meretben feltolteni

Barkóczi Roland · 2006. Szep. 11. (H), 16.05
es hasznalni a phpThumb classt a thumbnailek generalasahoz, azaz amikor ki akarsz rakni egy kis kepet, a phpthumbbal futasidoben lekicsinyited.
4

phpThumb

crash123 · 2006. Szep. 11. (H), 20.16
Köszi a válaszokat, valószínűleg ez utóbbi megoldást fogom választani. Erre egyébként én is gondoltam, csak féltem attól, hogy a képek lekicsinyítése erőforrásigényes. De ha ez a bevett módszer, akkor biztos nem az.
A phpThumb mennyire gyors? Teszem azt, egy oldalon meg akarok jeleníteni 50 db 800x600-as képnek a kicsinyített verzióját, nem fogok kifutni a php script 30 mp-es futásidejéből?
6

Ne minden lekérésnél

Anonymous · 2006. Szep. 11. (H), 20.59
Ne minden lekérésnél generáld le a kis képet, hanem csak egyszer, amikor feltöltöd.
5

GD

Attus · 2006. Szep. 11. (H), 20.35
A GD library (asszem az újabb PHP-k már alapból tartalmazzák ezt) megfelelő utasításaival is előállítható egy képből egy nála kisebb (vagy akár nagyobb, de ez ritka igény) változat. Én is ezt használom a weboldalaimon.
Kétségkívül így a thumbnail nem lesz olyan szép, mintha valami grafikus programmal hiperszuper algoritmusokkal csinálnád, de a dolog jellegéből fakadóan általában ez nem is baj.
7

Érdemes elolvasni

csla · 2006. Szep. 11. (H), 21.23
Varga Bence oldalán van egy jó kis megoldás, szépen leírva, amikor én ilyesmi megoldást kerestem, nekem nagyon tetszett.
PHP kód képgaléria kezelésére