ugrás a tartalomhoz

PHP7 - érdemes?

mind1 valami név · 2018. Okt. 7. (V), 11.37
Amíg még van itt valaki, megkérdezném: érdemes még PHP-t tanulni? Újra nekikezdeni, gyakorlatilag nulláról? Télre kéne valami unaloműző és gondoltam, amit eddig nem csináltam meg, azokat most megírom, de két lehetséges utam van: az egyik a PHP7, a másik a python+django és egyik sem tűnik egyszerűnek, miután gyakorlatilag éveket kihagytam. Van még annyira népszerű a PHP, hogy akár csak hobbi szinten megérje belemászni?
 
1

Inkább Python. Én személy

inf · 2018. Okt. 7. (V), 14.16
Inkább Python. Én személy szerint nem szeretem már a PHP-t, igazából sosem szerettem. Viszont nem ez a fő szempont, hanem hogy a csapból is most Python folyik. Legalábbis amiket én olvasok most, hogy melyik a legjobb, legnépszerűbb, stb. webes nyelv, ott Python meg js van. Aztán persze lehet, hogy én olvasok rossz cikkeket.
2

Ehhez képest ti is PHP

mind1 valami név · 2018. Okt. 8. (H), 20.42
Ehhez képest ti is PHP irányba indultatok a weblabor pótlóval, nem? Jó, ott kész CMS-ről van szó, de akkor is... (Wordpress, Joomla, Drupal, meg a bánat tudja még mi van az elterjedtebbek közt, szinte mind PHP alapúak)
Más kérdés, hogy önálló projekteknél talán tényleg fogynak a PHP-s cuccok, de pont azokra nincs semmiféle rálátásom már régóta.
3

Tőlem lehetett volna Assembly

inf · 2018. Okt. 8. (H), 23.42
Tőlem lehetett volna Assembly is, ha a többieknek az tetszik. Ha egyedül csinálnám, akkor nyilván node.js lett volna. Az a baj, hogy így is megfeneklett a projekt. Valószínűleg amúgy azért PHP lett, mert a legtöbben azt ismerik. Divatos nyelv, és akkor is divat volt, amikor elkezdtünk webfejlesztéssel foglalkozni. Ettől függetlenül sokan utálják, és többre tartják a Pythont vagy a Javat. Újabban meg Got meg Isten tudja még mit.
4

PHP

Hidvégi Gábor · 2018. Okt. 10. (Sze), 10.10
A pythont nem ismerem, bár csak jót hallottam róla, a php-t igen. Sokmindent próbáltam már, de a php messze az egyik legjobb nyelv, rendkívül jó a támogatottsága, aktívan fejlesztik, nagy az alapkönyvtára, stabil, rendkívül kényelmesen programozható, többféle programozási stílussal használható, nagyon szabad, érett nyelv.

Ha nem szeretnél trágyadombba nyúlni, a javascripttel (node.js) ne foglalkozz, mert nem sok jót lehet róla elmondani, elképesztő, hogy a fejlesztői tíz év alatt nem merték maguknak bevallani, hogy egy nagyon rossz alapra építkeztek. Máig nincs stabil és kiforrott, egyszerű IO kezelés, csak csupa hack, trükkök, pl. hogy a hibakezelés működjön. A sebességet kivéve nincs olyan terület, ahol ne lenne sokkal rosszabb a php-nál. Gyorsan szar.
5

Hát én jól elvagyok node-al.

inf · 2018. Okt. 10. (Sze), 10.38
Hát én jól elvagyok node-al. A PHP alapjairól meg inkább nebeszéljünk, mert nálam az a "szar" kategória.
6

Na, azért nem akartam

mind1 valami név · 2018. Okt. 10. (Sze), 11.32
Na, azért nem akartam flame-et indítani! :)
A kérdés csak és kizárólag azért íródott, mert az elmúlt időben nagyon kiesett minden, több mint fél éve csak a bicikli foglalkoztatott, de előtte se sokat törődtem ilyen dolgokkal, mióta pár hülyébe belefutottam egy fórumon, meg még egy másikon is. :(
7

Én is próbálkoztam másik

inf · 2018. Okt. 10. (Sze), 20.17
Én is próbálkoztam másik magyar fórummal, de amikor előadták, hogy a TDD mekkora hülyeség, akkor leléptem.
8

Az a szomorú, hogy az én két

mind1 valami név · 2018. Okt. 10. (Sze), 21.33
Az a szomorú, hogy az én két fórumomból csak az egyik volt magyar, bár az közismerten trollbarlang, bár másképp hirdeti magát. :D
A másik asszem a stackxchange család egyik tagja volt, bár erre már nem mernék mérget venni, elég rég volt. Csak az maradt meg, hogy amikor segítséget próbáltam kérni, vagy nem jött válasz vagy lehülyéztek, mikor segíteni próbáltam azoknak, akik nem kaptak választ, akkor meg jött a kötekedés, hogy nem elég szaxerű vagy ilyesmi... (már ezért is gyanús, hogy a stack* lehetett :))
Akkor félredobtam nagyjából végleg mindent ami IT és max. trollkodás szintjén maradtam a témánál. ;)
Csakhát megint jön a tél, megint a lakásban töltöm a legtöbb időt, kellene valami értelmesebb elfoglaltság, mint az eddigiek. :D (na ennyit a blogolásról)
9

A stack* oldalak esetében a

inf · 2018. Okt. 11. (Cs), 20.49
A stack* oldalak esetében a pontozás nagyjából úgy megy, hogy megnézik mennyi pontot kapott a kérdés vagy a válasz, aztán részben aszerint szavaznak. Egyéni gondolkodás nem nagyon van, szerintem a legtöbbje vagy el sem olvassa, vagy nem érti, amit olvas. Nekem az jött le, hogy ahogy az ilyen q&a oldalakból tömegcikk lesz, és minden jöttment szavazhat, úgy válik teljesen használhatatlan az egész rendszer.
10

Nem ilyesmi volt.

mind1 valami név · 2018. Okt. 12. (P), 11.55
Nem ilyesmi volt. Kifejezetten baszogatós stílusban jöttek páran (mondom, nem 100%, hogy a stack* volt), mintha egy magyar trollfórumon lettem volna... de már mindegy, annyira kiszálltam ebből az egészből, amennyire csak lehet. Már csak a magam szemetével foglalkozom.
11

Ha pontozós, akkor az a

inf · 2018. Okt. 12. (P), 13.28
Ha pontozós, akkor az a prog.hu lesz. :D
12

pontozós?

mind1 valami név · 2018. Okt. 12. (P), 16.34
Vagy a hup vagy a prohardver :)
De kicsit elbeszélünk egymás mellett, mert az itthoni trollkodások a végén már kevéssé zavartak, én azon akadtam ki, hogy már nemzetközi fórumon is divattá vált ugyanaz a fikázás, ami itthon is elég elterjedt bizonyos körökben. :(
(de tényleg nem emlékszem, hogy a kintiek közül melyik volt, több helyen is jelen voltam egy időben)
13

Nálam a prohardver volt.

inf · 2018. Okt. 15. (H), 21.22
Nálam a prohardver volt. Annak a programozós része csurig van trollokkal. :D A hup egy kicsivel talán jobb, bár oda sem járok már. A quora, ahol még néha jelen vagyok, esetleg nagy ritkán stack overflow-on vagy valamelyik stack exchange site-on, de sok értelmét nem látom. Most is írok majd egy kérdést, amit vagy lepontoznak, vagy senki nem tudja rá a választ.
14

Érdemes

Pepita · 2018. Okt. 17. (Sze), 08.46
Főként, mert - szerintem - jó irányba fejlődik 7.0 - tól.
Bekerült a type declaration (nem hinting!), a return type declaration, később constant visibility, multiple catch - sok olyan "apróság", ami segíti a jó minőségű kódolást.
Nekem úgy tűnik, szépen halad egy "valódi" OOP nyelv irányába, bár még meg van a lehetősége a Pistikéknek is "csak úgy szkriptelgetni" benne.
Nem tudom Laci miket olvas mostanában, én úgy látom jelenleg is "divatos" nyelv, sokan használják, és sokan fejlesztik is.
15

Nálam ma hajnalban verte ki a

mind1 valami név · 2018. Okt. 17. (Sze), 09.41
Nálam ma hajnalban verte ki a biztosítékot a pythonnal együtt. :D
Amolyan pistikésen...

Próbáltam MQ-n kommunikálni php és python között.
Az egyik által létrehozott queue-t nem látta a másik és viszont.
Ráment vagy két órám, mire rájöttem, hogy a SysV IPC és a POSIX finoman szólva nem kompatibilis, a PHP-ben az előbbi van (ha jól értettem, kizárólag), utóbbiban meg csak POSIX IPC-t próbáltam, mert ott se tudtam, hogy... VAN MÁÁÁÁÁÁSIK! :D

Az már mellékes apróság, hogy miután végre összejött, nem tudtam PHP-ből kiolvasni a pythonos üzeneteket, mert szokás szerint nem is olvastam végig minden szavát a doksinak, meg ha elolvasom, akkor sem esik le, hogy a PHP alapértelmezett működése, hogy valami WDDX szerializációt használ és ha nem tiltom le, akkor csúnyákat mond az olvasásra, de nem adja vissza amit kiolvasott. :)
16

Mi a cél?

Pepita · 2018. Okt. 17. (Sze), 16.12
Szerintem ez egy könnyen használható cucc MQ-ra, viszont nem tudom, hogy mit szeretnél elérni.
Ha ezt, akkor lehet, hogy nem is MQ kell neked.

Egyébként ha újrakezdésről van szó, akkor miért rögtön 2 nyelv + üzemeltetés a téma? Szerintem kisebb lépésekben kéne. :)
17

Unatkoztam, mert kiment a

mind1 valami név · 2018. Okt. 17. (Sze), 16.42
Unatkoztam, mert kiment a derekam és nem tudok biciklire ülni, a fészbúkos trollkodásból meg már elegem van, kéne valamit csinálni...
Nem kell feltétlenül MQ, az csak egy kósza ötlet volt, mert olyat használtam élesben is, meg valahol a githubon lévő szemeteim közt is volt valami MQ-s játszadozás, de csak thread-ek közt, ha igaz.
Most épp azt nézegetem, hogy local socketen keresztül mire juthatnék, de csak elvi alapon, mert mire a szükséges tudás 10%-át összeszedem, megint megunom az egészet. :)