ugrás a tartalomhoz

A szerződéskötéstől az árakon keresztül az átadásig

jeti · 2006. Aug. 7. (H), 14.38
Sziasztok!

A kérdésem a következő lenne: Hogy zajlik egy hivatalos honlap készítés?
Eddig sok ingyen, szívességből álló munkát készítettem el. Most szeretném ezt hivatalosan pénzért is megtenni.

Milyen fázisokból áll a munka?
Én nagyjából ezekre gondoltam:
1.) Munkaadó felkeresése, megállapodás, egyezkedés (Mi az, amit feltétlenül le kell fixálni, megbeszélni?)
2.) Megbízási szerződés aláírása (Hogy készül el a szerződés? Ki írja? Milyen buktatókra kell odafigyelni?)
3.) A munkavégzés
a.) design, később véleményeztetése
b.) programozás
4.) Átadás, fizetés

Ár és idő kalkuláció
Mennyibe kerül az elkészített honlap?
Sok fórumi témát átolvastam, ezeket vontam le:
- kész modulok, programkódok: fix árért
- új, kiegészítés: órabérben
Mennyi az ideális óra bér?
Hány % előleget illik kérni?
Mennyi idő az elkészítése? Eddig szép komótosan dolgoztam, és nem figyeltem az időt.
Tudom, hogy így rossz a kérdés, de majd erre szeretnék kilyukadni.
Hogy számoljátok az időt? Pl.: egy ciklus megírása 1 perc vagy adatfelvevő rész 10 perc, feldolgozás 30 perc, megjelenítés 10 perc (csak a hasamra ütöttem a számokat illetően)

Szerzői jogok
Milyen jogok illetik meg a programomat?
Érdemes-e levédetni, hogy csak én módosíthatóm, tarthatom karban?

Konkrét példa kedvéért: egy gyorsbüfés cég
kell csinálni valamilyen designt (Mennyit von le az árból, ha nem én találom ki?), statikus oldalakat, étlapot, és egy házhozszállítást megrendelő programot (regisztrálás, megerősítés pl.: e-mail; rendelés, megerősítés pl.: telefonon, hogy ne szórakozzanak a céggel; jelszóval védett felület a büfében dolgozóknak)
Ti mennyit kérnétek egy ilyen munkáért?

Még egy utolsó kérdés: érdemes összeállni másokkal (grafikus, designer)?
Nem főállásként, hanem ha van szabad időnk, akkor egy-egy projektet megcsinálni.
 
1

Jó téma!

Anonymous · 2006. Aug. 7. (H), 15.16
Nagyon jó a téma, remélem, a tapasztaltabbak szívesen írnak majd ide. Talán még egy cikk is lesz belőle.

A designnal kapcsolatban javaslom, kösd ki, hogy legfeljebb 2 módosítási lépcsőt tartalmaz az alapár, és az azon túli módosításokért már külön pénz jár. Különben elbaromkodhat a "tisztelt" megrendelő az ítéletnapig azon, hogy "kicsit még balra, kicsit még nagyobbat, legyen inkább zöld, á, mégis inkább jobbra az egészet csak most kapjon egy keretet is stb.", és ha peches vagy, akkor a programozási időből kell spórolnod valahogyan, hogy kész legyél időre. Fixáljátok, hogy milyen böngészőkön kell működnie, hogy ne a végén derüljön ki, hogy a főnök nagymamájának a Netscape 3-as böngészőjével nem működik a WYSIWYG editor...
8

Dizájn terv előre

pint3r · 2006. Aug. 8. (K), 09.27
Én ezért csinálom meg előre a dizájn tervet és ha elfogadták akkor az bele van írva a szerződésbe, hogy az elfogadott dizájn terv alapján miket kell csinálni (itt a programozásra gondolok), miket kell átadnia a megrendelőnek és milyen határidővel. Ha csúszik akkor egyértelműen a munka befejezésének a határideje is csúszik.

Persze ennek meg az a hátulütője, hogy lehet mondja ezt ide, azt oda és aztán meg nem is kell neki.
Viszont látja mit kap majd a pénzéért és ha nem jön be sokadszorra sem akkor így jártunk, viszont ha szerződés van, akkor én pl. tuti nem írnák olyat alá, hogy hány lépcsőben módosíttathatom a dizájn tervet, mivel amiért fizetek az legyen olyan amilyet én szeretnék még ha 20x is módosítani kell rajt, szvsz.
39

Hehe :)

fchris82 · 2007. Jún. 23. (Szo), 23.21
tuti nem írnák olyat alá, hogy hány lépcsőben módosíttathatom a dizájn tervet, mivel amiért fizetek az legyen olyan amilyet én szeretnék még ha 20x is módosítani kell rajt, szvsz.


Hmmm. Én már jópárszor megszívtam ezt a design kérdést, nem is akarok többet ilyesmivel foglalkozni, inkább kiadom másnak a feladatot. Ez az egész annyira szubjektív, hogy hihetetlen. Egyik ügyfélnél megmondták, hogy "arany és vörös". Jó. Csináltam egy sztem jó színkombinációt. Aztán kimentem hozzájuk és mutatom. Nem jó. Mármint 3-ból kettőnek tetszett, de pont a harmadik találta ki ezt, és ő nem erre gondolt! Kicsit módosítsd így, kicsit úgy. 10 órával később: "Nah, most tökéletes, erre gondoltam. Most vessük össze azzal, amit te hoztál!" Szinte hihetetlen, de 10 órányi "munka" után előállt a megrendelő ugyan azzal, amit én vittem, mert a kettő között SEMMI különbség nem volt. És ez csak az "alapszín". Szóval, valóban, ha már fizetsz, akkor legyen olyan, amilyet szeretnél. És fordítva. Ha már mindenképpen a saját rigolyás kedved szerint módosítgatod, akkor fizesd meg az ezzel járó plusz munkát. Én már rengetegszer megszívtam, hogy baráti áron elvállaltam elsőre aprónak látszó melókat, aztán a végén jó ha kijött a 100 Ft-os órabér!

Azért ez nem úgy megy, hogy ha már kifizetsz 25 milliót egy lakásért, akkor neked felhúznak 3-4 komplett lakást, mire a negyediket jóváhagyod, csak mert te "kifizetsz 1 - azaz EGYETLEN - lakást".

A design terv előre elkészítésével én is próbálkoztam, de nem nagyon vált be. Legalább is úgy látom, hogy a megrendelők többsége teljesen láma ehhez. A szomszédnak is van weblapja, ő is szeretne, de nem tudja mit és hogyan lehetne. Ha nem a komplett weblap van előtte, nem tudja elképzelni, és mindegyik esetben leragadtunk olyan részleteknél, aminek semmi értelme nem volt. Egy csomó idő és egyeztetés ment el lényegtelen dolgokra, amit ráadásul CSS-ben 1 perc átrakni, képként meg ott vacakolhatok egy csomó időt, míg az összesen átalakítom úgy...
45

A megrendelők 10 leggyakoribb hazugsága

Wabbitseason · 2007. Júl. 10. (K), 10.35
40

Ki is fizeted az ezzel járó költségeket?

zila · 2007. Jún. 25. (H), 12.23
n pl. tuti nem írnák olyat alá, hogy hány lépcsőben módosíttathatom a dizájn tervet, mivel amiért fizetek az legyen olyan amilyet én szeretnék még ha 20x is módosítani kell rajt, szvsz.


Ha valamit 20x kell módosítani, ott alapvető kommunikációs probléma van (rosszul megfogalmazott igények) ilyen helyzetben legalábbis illik abból kiindulni, hogy ha nem értik meg amit mondasz akkor vélhetően rosszul fogalmazol :) és ezért nem a vállalkozóval kell kifzettetni ennek a költségét, ha meg a egyértelmű a vállalkozó inkompetenciája, akkor el kell vinni a munkát máshoz ahelyett, hogy szivatnád a 20x módosítással... Megjegyzem ritkán a vállalkozó hibája az ilyen helyzet kialakulása...
2

Szerződés

Anonymous · 2006. Aug. 7. (H), 15.26
A szerződésben mindenképpen érdemes kikötni az alábbiakat:

  • Az átadás után x ideig van hibajavítás, utána minden további munka karbantartási szerződés hatálya alá tartozik
  • A termék jellegéből adódóan a gyártója nem tud felelősséget vállalni annak hibátlanságáért, stb.
3

amatőr szinten

Marcell · 2006. Aug. 7. (H), 16.03
Nem vagyok profi, de hozzáfűznék pár észrevételt.

Én nem órabérben mérném a honlapkészítést, mert lehet, h vki évekig szenved egy vendégkönyvvel, mert nem ért hozzá, másnak meg 10 perc se lenne. Szóval ez a megrendelő szempontjából nem éppen megbízható árkalkuláció.

Ahogy én látom, fix árakat szoktak kérni a különböző modulokért. Értsd pl ha akarsz fórumot, akkor +20E (hasraütésszerűen). Sztem ha végiggondolod, mit kell csinálnod, fel tudod mérni, hogy mennyi munkád lesz benne. Ki fogja számolgatni a for ciklusokat???

Árakat nem illik kérdezni, úgysem mondja el senki. Magadra nézve pedig nem lenne túlzottan mérvadó, hiszen egy nagy nevű céget nem lehet összevetni az egyszemélyes amatőrökkel (ahol már a nagy cég készítő neve trendi, stílusos és lehet menőzni, hogy na nézd, ők csinálták). Sokszor a nevet kell megfizetni. Attól is függ, mennyi munkád van (ha sok, nem vállalsz el sz*r melót). Referenciáktól is függ, ha nem tudsz eddig semmi szépet felmutatni, akkor nem fognak sok pénzt adni. Tájékozódásul nézd meg mondjuk az ATW-t.

A munka fázisai:
  • megbeszélitek mit szeretne a megrendelő + szerződés
  • csinálsz egy grafikai design tervet (pl Photoshop), ennek még semmi köze a HTMLhez
  • konzultálsz a megrendelővel és finomítotok rajta párszor
  • amikor ezt elfogadják, csak akkor valósítod meg ezt HTML-ben, hogy ne szívj sokat feleslegesen
  • majd alárakod a szerver alapú részeket
  • tesztüzem, pár embernek az orra alá nyomod, hogy lásd, tudják-e kezelni
  • éles szerveren üzembehelyezés és fizetés
  • kedves-rendes utólagos terméktámogatás bizonyos feltételekkel

Hogy érdemes-e összeállni egy grafikussal? Az attól függ. Ha magad is szép kinézetet készítesz, akkor nem, mert elveszik az "én csináltam az egészet" varázs. Ha viszont kételkedsz a saját szépérzékedben, akkor feltétlenül érdemes, hiszen jobb honlap jön ki a kezeitek közül, ha mindenki csak azt csinálja, amihez ért.
4

Kis pénz - kis fórum

Anonymous · 2006. Aug. 7. (H), 16.14
pl ha akarsz fórumot, akkor +20E

Fontos egyeztetni, hogy mindkét fél ugyanazt értse "fórum" alatt. Fórum és fórum közt óriási különbségek vannak, és az se mindegy, hogy önálló rendszerként működjön, vagy integrálni kell valamibe.
9

referenciák és a szerződés elkészítése

jeti · 2006. Aug. 8. (K), 14.23
Először is köszönöm mindenkinek az eddigi hozzászólásait, nagyon hasznosak voltak. Továbbra is várom a véleményeket.
Természetesen vannak referenciáim, szépem kigyűjtve a honlapomra. Így az eddig munkák se "vesztek kárba".

Az egyik kérdésem a szerződés elkészítésére vonatkozott, de most kifejtem konkrétabban.
Én írom meg a megbízási szerződést, vagy az ügyfél?
Elvileg logikusan nekem kéne megírnom, mert én végzem a munkát bizonyos feltételekkel (így lehet akár egy általános sablonom is).
Mivel a cég a megbízó, ezért mégis csak neki kéne megírni.
Mit jó tudni a szerződéskötésről?
Annyi elég, hogy két példányban és 2*2 aláírással készül el? Mindegy, hogy a cégen belül kivel kötöm meg?
Szoktak előleget kérni? (Itt elvileg nincs anyagköltség. :-) De ha nem akarnak fizetni, akkor legyen biztosíték?)

Ha már mindent tudok, akkor írok egy összefoglalást (magamnak mindenféleképpen), de a fórum zárásaként is terveztem egyet. Ha van rá igény, akkor szívesen megpróbálkozók egy cikkel is...
13

akinek van joga

Fekete Ferenc GDA · 2006. Aug. 8. (K), 19.43
értelemszerűen csak azzal az emberrel köthetsz szerződést a cég részéről, akinek van aláírási joga.
10

designert keresek

jeti · 2006. Aug. 8. (K), 14.27
Most hirtelen sok szabadidőm lett. Így el tudnék vállalni munkát, de üzletszerűen nem. A munkatapasztalataim alapján majd később sűrítem, hígítom a munkák mennyiségét.
Jár valaki hasonló cipőben, aki jó a grafikai részekben? Szíves dolgoznék össze mással, akár csak néhány projekt erejéig is.
Elég egyszerű designeket faragok, amelyek tökéletesen megfelelnek az információ közzétételéhez és a könnyű navigációhoz, de igazából lehetne jobb is csillogóbb, villogóbb. (Eddig általában kaptam design tervet is.)
Persze a megrendelők, nem a programok működését, lehetőségeit látják meg egyből, hanem a designt!
5

hol fog futni a cucc

Anonymous · 2006. Aug. 7. (H), 18.59
Amiről eddig nem volt szó: az egyik legelső kérdés az legyen, hogy hol, milyen szerveren fog futni a weblap. Legyen rajta php, mysql, apache, és legyen hozzáférésed a telepítéshez.
Ezek nélkül jó nagy szívásoknak lehetsz elszenvedője: legyártod a szines-szagos programot, és a végén kiderül, hogy a megrendelőnek csak egy statikus tárhelye van valami adatparkban valami windowos szerveren, mert az volt a legolcsóbb.
Utólag elég nehéz lesz neki elmagyarázni, hogy a megrendelt website miért nem fog működni a tárhelyén, és te leszel a hibás, amiért még ennyit sem tudsz megoldani, mint ahogy a Firefox is rossz böngésző, amiért nem tudja jól megjeleníteni ezt: http://fenyvesvendeghaz.fw.hu/

Gyulus
7

LAMP

Marcell · 2006. Aug. 7. (H), 23.28
Az egyik legelső kérdés az legyen, hogy hol, milyen szerveren fog futni a weblap. Legyen rajta php, mysql, apache...
Ja és ezt ne úgy kérdezd meg, hogy "LAMP van-e"? :) mert max a lámpára fog gondolni...
11

tárhely

jeti · 2006. Aug. 8. (K), 14.30
Hú, ezt kihagytam a kérdésből. Köszönöm, hogy szóltattok...
Ebben a kérdésben, hogy kell eljárni?
Eddig mindig valami ingyenes tárhelyet ajánlottam, reklámmentesítéssel és domain regisztrációval. Ez volt a költséghatékonyabb megoldás.
Gondolom, minden webmesternek van a tarsolyában egy-két kiemelten ajánlott tárhely szolgáltató. Az ügyfél kérésére rugalmasan hajlotok a rosszabb, névtelenebb szolgáltató felé is? Vagy a kockázatok és a mellékhatások figyelembe vételére hívjátok fel a figyelmet? Esetleg a szerződében is? Hogy ne legyenek hasonló kijelentések, hogy pl.: „Megcsinálta, de hogy?! Még az év mind a 365/366 napján se jön be a honlap!?”
Hogy megy a domain regisztráció és a tárhely regisztráció?
a.) Adjam ki a feladatot, hogy vásárolja meg az x cég y csomagját?
b.) Én regisztráltassam helyette?
c.) Üljek mellé és segítsek a kitöltésében?
Utána, ha ez megvan, kérjem el a ftp szerver bejelentkezési adatait?
12

Általában a megrendelő nem ért ehhez

pint3r · 2006. Aug. 8. (K), 14.57
Általában a megrendelő nem ért ehhez, jó páran még a gépet is úgy ahogy el használgatják el interneteznek, aztán ennyi.
Én nem bízom rájuk, akinek van már tárhelye annak arra kell alkotni oldalt (persze ha lehetséges), akinek nincs annak meg megmondom, milyen árért kb. mit fog kapni és kit ajánlok, ha érdekli. Az, hogy megbízható legyen nálam alap, mert ha gond van az oldallal nem a szolgáltatót fogják keresni hanem engem fognak zargatni!

Már egy normális tárhely +PHP +MySQL, nem egy akkora összeg, hogy akinek honlapra van szüksége ne tudná kifizetni. Aki éves szinten sajnál 10-20e Ft-ot tárhelyre annak felesleges oldal.
Persze bevállalhatod ingyenes szolgáltatónál is reklámmentesítéssel, csak majd ha leállás stb. van és netalántán késő este zargatnak ez ügyben és nem tudod elérni a szolgáltatót sehogy sem vagy csak mindig áltatnak, akkor lehet majd meggondolod, hogy talán még is legyen kicsit drágább de legyen nyugalom.

Igen, én azt ajánlom Te intézd, szerezd be a papírokat, kérd el a szükséges adatokat, töltsd ki neki, hogy végül csak aláírni (pecsételni) kelljen. Aztán továbbítod a szolgáltatónak. Akivel én állok kapcsolatban náluk van kapcsolattartó megadási lehetőség és annak az illetőnek is kiküldik az összes hozzáférési adatot, így nem kell elkéregetni.
6

munka

Kenguru · 2006. Aug. 7. (H), 19.07
Az ár tág fogalom. Számolhatsz óradíjat és modulakot. A piac diktál. Tudni kell impronizálni. Ránézel az ügyfélre és mondasz egy számot. Érezned kell h neked mennyi munkádba kerül.

Azért valami konkrétum:

Ha egy ügyvéd orvos kér óránként minimum 5E Ft-ot és az autószervizben 3E a szakmunkás óradíja akkor kalkulálj 5-15E között. A nehézség, egyediség, összetetség dönti el mennyi. Ha van kész modulja valakinek ( nem letöltögetett! ) az segít, de az is munka, úgy kell venni mintha nem lenne kész.

Amig nincs jó referencia addig bagóért kell dolgozni. Nem tud mit mutatni az ember. Nem a csilivili a lényeg hanem a különböző feladatokra, kategoriákban készült oldalak.

Pl.

Statikus bemutatkozó oldal. Időben 3-4 óra. 5-15E
Statikus összetettebb oldalak. Időben 8-10 óra. 10-25E
Dinamikus ürlapos oldal. 30E -től
Adatbázist igénylő oldal 50E -től
És így tovább a csillagos ég... határ csak a képesség és a piac.

A többi ránézésre történik és a konkurensektől függ. Kell a munka ( pénz ) vagy nem.

Ha van egy megegyezéses ár akkor lefixálni mindent. A látványnál meghatározni hogy hány terv készül max. A szolgáltatásokat pontosan. Az anyagot, tartamat h ne keljen 8 szor ugyanazt másképp beírni. Határidőt. Itt nem a saját időszükséglet alapján kell mondani valamit. Ahoz nincs köze a megrendelőnek. Aztán utómunkák. Regisztrálás, keresők, egyéb. És végül garancia, más általi módosítás és egyebek.
14

nem túl oclsó?

Fekete Ferenc GDA · 2006. Aug. 8. (K), 21.59
Nem túl alacsonyak az áraid?:) Ennyiből hogy élsz meg?
15

majdnem jó árak... :)

KergeKacsa · 2006. Aug. 9. (Sze), 22.01
Én is hasonló árakat tudok mondani... Majdnem.
Csak éppen plusz design. ;)

De volt már 20ezer forintos oldal is (ez alá én nagyon nem mennék, mert a járulékos teendőkkel (amik minden oldalindításnál kellenek szinte (domain, design-egyeztetés, stb-stb.) együtt elég alacsony órabér jön ki. ilyen szempontból inkább kevesebb nagy oldal, mint sok kicsi, mégha árban egy kicsit kevesebbre jön ki, de melóval is kevesebb van.
A másik véglet nálam a +500.000 forintos oldal, WSIWYG-editorral, videófeltöltéssel, minden jóatyaúristennel. :)
16

megválaszolatlan kérdések

jeti · 2006. Aug. 11. (P), 16.09
Maradt még néhány kérdés, amelyet nem vagy csak részben válaszoltatok meg, és közben még újabbak is felmerültek bennem. Kérem, aki tud, válaszoljon. Előre is köszönöm a segítséget.

Szóval a kérdések:
1.) Szoktak előleget kérni? Hány %-ot?
2.) Milyen jogok illetik meg a programomat?
3.) Érdemes-e levédetni, hogy csak én módosíthatóm, tarthatom karban?
5.) Ki írja meg, készíti el a megbízási szerződést? Én vagy az ügyfél?
6.) Melyik tárhely szolgáltató megbízható és olcsó?
7.) A szerződésben rögzíteni kell, hogy a tárhely szolgáltató hibáiért nem vállalok felelőséget vagy ez evidens?
8.) Mit takar a karbantartás? Van havi díja, vagy ha szól az ügyfél, akkor állapítsam meg az elvégzendő munka díját?
9.) Mennyi ideig érdemes biztosítani a karbantartást?
10.) A karbantartási időszakban más módosíthatja a honlapot? Ha nem, mit kell tenni ellene? (pl.: szerződésbe írni)
11.) Meddig érvényes a szerződés? Fix ideig, a honlap átadásáig vagy a karbantartás végéig?
17

Válaszok

Anonymous · 2006. Aug. 11. (P), 16.42
Üdv!

1.) 10-20%
2.) Magyarországon nincs szoftverszabadalom, ezért csak annyit érdemes a szerződésben leírni, hogy jogod van a jövőben részben vagy teljes egészében hasonló programot írni és a megírt forráskódot ehhez felhasználni.
3.) Szerződésfüggő. Ha belemennek, akkor igen, ha nem, akkor nem.
5.) Te.
6.) Volt róla topic, keress.
7.) Semmi sem evidens a jogban. Azt is érdemes lerögzíteni, hogy a hibafigyelési időszakon túl a karbantartás külön szerződés tárgyát képezi és a tesztelési időszak alatt fel nem fedezett hibákért a felelősség nem téged terhel.
8.) Amit szerződésben leírsz. Van, ahol tartalomfeltöltést, van, ahol nem. Ha akarod, általánydíjas, ha akarod, órabéres. Amiben megállapodtok.
9.) Ingyen 1-2 héttől 1-2 hónapig, a projekt méretétől függően.
10.) Nem. Kivéve, ha erre szabályszerűen kialakított adminfelület van vagy valamilyen oknál fogva ezt a szerződésben rögzítettétek. Lásd 3. kérdés.
11.) Általában az átadásig vagy az azt követő tesztidőszak végéig. A karbantartási szerződés más tészta. Késedelmi díj lehet esedékes, ha késel. Bizonyos pontok (pl. felelősségvállalás) örökre életben maradnak. Megállapodás kérdése.
18

bizonyos pontok ...

jeti · 2006. Aug. 11. (P), 22.18
Köszönöm a válaszodat.
A "bizonyos pontok örökké fenn maradnak" részt, kifejtenéd egy kicsit részletesebben? Mibe érdemes még ezeken kívül bele menni?
6.) A fórumi témákból ezeket találtam a megfelelőknek: intrex.hu, webs.hu, dataco.hu, silihost.hu (Tud valaki valamit felhozni ellenük? :-) )
34

szabadalom != szerzői jog

zila · 2007. Jún. 23. (Szo), 16.23
A programhoz fűződő jogok a szerzői jog hatálya alá tartozik, semmi köze a szabadalmakhoz.
Így tehát a szerződésben azt kell szabályozni, hogy milyen jogok illetik a megrendelőt (tovább értékesítheti-e az általad írt programot, módosíthatja-e, stb.) Ha jól tudom a szerzői jog mindig az eredeti szerzőt illeti, maximum a felhasználási jogokat adhatod el.

Azt is érdemes kikötni a szerződésben, hogy a forráskód átadásra kerül-e vagy sem, ha igen akkor milyen jogokat tartasz meg magadnak és miket kap a megrendelő.

Más:
Én előleget ritkán kérek, viszont több részre bontom a projekteket. A rendszerterv és a grafikai tervek mindig külön tételek, azok elfogadása esetén mindenképpen számlázásra kerülnek, akkor is ha esetleg a projekt egy későbbi szakaszban nem valósul meg. Így a megrendelő ezeket akár fel is használhatja, hiszen kifizette őket. Ha elviszik a projektet/kútba esik bármi miatt, valamennyi fájdalomdíj marad. Azt is ki lehet (érdemes) kötni a szerződésben, hogy a fejlesztő hibáján kivüli projekt leállás esetén a készültséggel arányos díjat fizessen a megrendelő. Érdemes ügyvéddel iratni egy jó szerződés sablon-t és azt használni...

A munka a rendszerterv elkészítésével kezdődik, ha azt elfogadja a megrendelő (és erről készül jegyzőkönyv!) kezdődik a megvalósítás, grafikai tervek és backend programozás, grafikai terveknél szintén a szerződés tárgya, hogy a grafikai forrásfájlokat (psd, fla) megkapja-e a megrendelő vagy sem, ha ez utóbbi, akkor csak a html+css+grafikai elemek (képek, swf-ek) kerülnek átadásra.

Én többnyire 1 év garanciát szoktam vállalni, ez a rendszertervben elfogadott és megvalósított, de a tesztelés során rejtve maradt hibák javítására vonatkozik. Nyilván érdemes teszt jegyzőkönyveket készíteni és a projekt végén egy átadás/átvételi jegyzőkönyvet és teljesítésigazolást készíteni. Ez igen sok papírozást jelent, de vita esetén jól jönnek...
19

mi van ha nem fizet

rrd · 2006. Aug. 13. (V), 15.36
Én még hozzátennék egy kérdést.

Ügyfél azt mondja, hogy akkor fizet ha az éles szerveren fut a cucc (jogos). Falrakom, megnézni, letiltja a hozzáférésemet és nem fizet. Mit tudok tenni?
20

szerződésed van

Joó Ádám · 2006. Aug. 13. (V), 15.45
Ezért van a szerződés - jogi úton kötelezed a fizetésre.
21

hozzáférések

breakline · 2006. Aug. 13. (V), 15.54
csak akkor add ki a hozzáféréseket (általában ftp, és adatbázis) amikor már fizetett. Persze a szerződésben nem árt ezt is rögzíteni.
22

és, ha már ismeri?

Joó Ádám · 2006. Aug. 13. (V), 21.07
Ez csak akkor lehetséges, ha te intézed a tárhelyet, és nem ő adja. Egyébként is, teljesen jogos, ha belül is látni óhajtja a dolgot.
41

Öhh

inf · 2007. Jún. 26. (K), 09.53
Olyat is lehet, hogy kitűzöl mérföldköveket a projetcnél, és ha elérsz egy mérföldkövet, akkor fizet meghatározott százalékot. Persze ez kisebb oldalaknál nevetséges.
42

A módszer a lényeg

zila · 2007. Jún. 26. (K), 12.40
Szerintem nem nevetséges. Ha van egy egységes projektkezelés a cégben (még egyszemélyes vállalkozónál is akár) az csak jó, ha a projekt kicsi, akkor is van minimum 2-3 fázisa (mérföldköve): tervezés-grafikai tervezés-programozás, ezekre lehet kikötni részfizetéseket/számlázhatóságot. Hogy a végén egyben számlázol a ez elkészült mérföldkövek szerint, vagy mérföldkövenként, az vállalási díjtól függ...
43

Aha

inf · 2007. Jún. 26. (K), 12.47
Aha, hát akkor nem mondtam nagy hülyeséget :-)
23

eloleg

toro · 2006. Aug. 14. (H), 08.41
en ezert kerek eloleget, meghozza a veg ar 50%-ig terjedoen.

Ha valaki nem komolyan gondolja a dolgot, akkor nem fog elore adni semmit, azzal nincs mit uzletelni, mehet oda, ahol egy statikus honlapot 5 ezerert csinalnak.

Egyebirant a fejesztonek mindig kell legyen egy helye, ahol a megrendelo latja, hogy hol tart a munka, de kozvetlenul nem ferhet hozza. Amikor kesz a cucc, a megrendelo letesztelte, akkor lehet fizetni es onnantol kerul at az o szerverere az anyag.

Ugyanez designban: miutan megjartam mar korabban, hogy a jovahagyasra, velemenyezesre atadott jpeg latvanybol csinaltak meg a lapot - nelkulem - en csak kicsinyitve, vizjelezve adok at designt.

Lehet, hogy ez paranoia, de elegszer volt mar kellemetlensegem.
24

nem láthatja a kódot?

Joó Ádám · 2006. Aug. 14. (H), 13.10
Egyebirant a fejesztonek mindig kell legyen egy helye, ahol a megrendelo latja, hogy hol tart a munka, de kozvetlenul nem ferhet hozza. Amikor kesz a cucc, a megrendelo letesztelte, akkor lehet fizetni es onnantol kerul at az o szerverere az anyag.


Idézném a fenti hozzászólásom: vajon a megrendelőnek nincsen joga a kódot is látni? Ha meg hozzáfér a kódhoz, akkor ugyanott vagy.
25

ha már fizetett

KergeKacsa · 2006. Aug. 14. (H), 13.34
Miért kéne a kódot látnia?
Neki az a fontos, hogy müködjön.
Majd ha fizetett, akkor nézegetheti a kódot napestig.
26

nem valoszínü h érdekli

breakline · 2006. Aug. 14. (H), 13.42
Kevés olyan ügyfél van, akit érdekel, mi van a kódban (nem tudom ez jó vagy rossz). Egyébként a másik megoldás, hogy a végleges verzióig a saját tárhelyeden (cégeknél általában a céges tárhelyen) tárolod a dolgokat, ott mindent kipróbálhat, letesztelhet stb.., aztán a végleges verziót feltöltöd, ő meg ADDIG kifizet (mivel úgyis ott van a szerződés, ami téged is ugyanúgy kötelez). Ha rendelsz egy könyvt postán, azt sem kapod meg addig, míg ki nem fizeted a postást.
27

kod

toro · 2006. Aug. 14. (H), 16.03
vajon a megrendelőnek nincsen joga a kódot is látni?


a szabo elkesziti a ruhat es te viseled.

ha a munka kozben a zako nem ugy alakul, ahogy te szeretned, a probak soran megbeszeled es a szabo igazit.
beleturkalsz-e abba, hogy milen vastag cernat hasznal a ferceleshez, milyen vatelinnel vagy habszivaccsal tomi ki a valladat? nem.

ha valaki a fejlesztes soran a kodot akarja nezegetni az nezetem szerint 2 dolgot tetelez fel:
- az illeto nem bizik a munkadban es folyamatosan egy masik szakemberrel ellenoriztetni akar
- folyik valahol egy masik fejlesztes is, es azt akarja segiteni a te szellemi termekeddel

mast nem tudok elkepzelni. viszont mindket esetben nagy a veszelye annak, hogy meg fogja neheziteni a fejlesztest az "otleteivel", es vegso esetben az is lehet, hogy valamire hivatkozva megprobal a fizetes alol kibujni.
47

Re: kod

tolmi · 2007. Aug. 31. (P), 09.44
Nem tudom, de ha nekem dolgozik valaki és nem látom a kódját az első perctől kezdve, ott hagyom szó nélkül(kivéve ld. lentebb). A bizalmat ki kell építeni! Az hogy téged/titeket választott az ügyfél a legtöbbször nem azért van, mert te annyira jó vagy, hogy pont megfelelsz az elvárásainak, hanem azért, mert a pályázók közül te tűnsz a legkevésbé simlisnek(igen, nagy magyar (web)fejlesztő cégek munkájára is vonatkozik mindez.). Ettől még nem bízik feltétlen benned az ügyfél.

A hozzáértő a kódot azért akarja látni, hogy valóban megfelelsz-e a minőségi követelményeknek az utolsó részletig. Az hatalmas veszteség hogy 12 hónap fejlesztés után derül ki, hogy a kód egy hányadék, pocsék a tervezés és nem túl hatékonyak a használt algoritmusok.

De van egy köztes út, amivel ezt ellensúlyozni lehet: technikai specifikációban tételes minőségi és mennyiségi követelmények leírása külső forrásokra való hivatkozás alapján. (Pl. Sun stílusú kódolási szabályok, ld. itt). Ha ezek közül egy is nem teljesül, a projektet nem lehet elfogadni, neadj'Isten teljes kötbérfizetésre kötelezhető a kivitelező.

Végezetül ne feledjétek, hogy az ügyfél nem ér rátok. Neki azért kell az ár és az idő előre, hogy tudjon vele számolni. Erre az esetek 99.9%-ában az idő nem teljesül. Arra gondol például a kivitelező szerintetek, hogy egy nap késés az ügyfélnek mekkora veszteség? Gyakran a fizetendő kötbér nem is ellensúlyozza a kimaradást(Gyakori példa, hogy maga a fejlesztés teljes összege nincs annyi, mint 24 óra késés által okozott anyagi veszteség + ugye presztizsveszteség).
48

sajnos

zila · 2007. Aug. 31. (P), 10.38
Gyakori példa, hogy maga a fejlesztés teljes összege nincs annyi, mint 24 óra késés által okozott anyagi veszteség + ugye presztizsveszteség


És itt követik el a legnagyobb hibát a megrendelők. Ha nekem valami olyan fontos, hogy ha nincs meg az napi 1000 forintomba kerül, akkor nem 500-at szánnék a projektre, hanem mondjuk 5000-ret...
49

...de nem mindig...

Marcell · 2007. Aug. 31. (P), 11.36
Gyakori példa, hogy maga a fejlesztés teljes összege nincs annyi, mint 24 óra késés által okozott anyagi veszteség + ugye presztizsveszteség
Ez persze nem az átlagos kis cégeket jelenti, hanem a Pannon nagyságú, ismert cégeket, akiknek a honlapján havonta többen fordulnak meg, mint gyökkető. Ahova a Google is mutat és van releváns tartalom.

A legtöbb (kis, közepes méretű) vállalat vezetője tudatában sincs annak, hogy milyen lehetőségek rejlenek az internetben és mit hagy ki azzal, hogy nem hozzáértőknek adja ki a munkát. Ha tudnák, nem ennyi pénzt szánnának rá és nem a szomszédban lakó kis Pistikét bíznák meg. Szerintük az egész "pénzkidobás" - kb ennyire tájékozottak.

Hosszú listát tudnék sorolni olyan cégek honlapjaival, amiket inkább előlről kéne kezdeni, mint még többet költeni arra az állapotra - és ezek nem is kis putri cégek, ez a legszörnyűbb! Pénz lenne rá bőven, csak éppen a havernak adják ki, úgy könnyebb a ráfordított (minimális) összeget is visszaforgatni.

A másik kedvencem, mikor az ügyfél megmutatja a mostani honlapját, ami kb 10 éve üzemel ilyen lerozzant állapotban. Sok-sok évig nem zavarta, hogy azzal égeti magát, de aztán már 2 nap múlva türelmetlenül hívogat, hogy na, kész van már az új? Mér, szerinted kész van? Lehet 2 nap alatt minőségi grafikai tervet + honlapot gyártani? Két nap szerintem még arra sem elég, hogy a grafikus "véglegesen megálmodja" a kinézetet (főleg több változatot, hogy az ügyfél még válogatni is tudjon).

Itt alapvetően a megrendelő (átlagembernek) kéne rálátást szereznie, hogy reálisan fel tudják mérni, miért mennyit érdemes fizetni, és rájöjjenek, hogy érdemes is fizetni érte, mert simán megtérül a mai internetes időben. Millió egy fejlesztői blog létezik ma, de nagyon kevesen foglalkoznak az átlagemberek kikupálásával. Kéne ilyen is, sok.
52

Saját cég

tolmi · 2007. Aug. 31. (P), 19.43
(Egyáltalán nem önreklámként, de) én erre alapítottam céget. Ha egy ügyfél nem érzi úgy, hogy saját erőből elnavigál az IT zavaros vizein, fel tud kérni minket és mi a már tesztelt partnereink segítségével kivitelezzük a munkát. Őszintén megmondjuk ha jó a hír vagy ha rossz és tisztességesen viselkedünk mindenkivel, nem nézzük hülyének az ügyfelet, nem kezeljük le (még a háta mögött sem).

Azt kell mondjam, hogy csupán a megkönnyebbülés, ami az arcokon látszik, megéri. Nagyon szeretném, hogy ez a szolgáltatás-orientált hozzáállás elterjedjen a magyar pusztán, mert nem igaz, hogy a bolttól az étteremig mindenki egy senkinek néz.

(Egyébként multkor csináltam egy kis tesztet: beültem 3 étterembe póló-farmerben majd egy héttel később ing sportzakó. Nem fogjátok kitalálni mi történt. Egy héttel később, mintha mindenki megváltozott volna és felettébb nyájas, segítőkész birka lett. A póló-farmeros pénzem talán bűzlik?)
50

más viszonyban nézed

Marcell · 2007. Aug. 31. (P), 12.35
Nem tudom, de ha nekem dolgozik valaki és nem látom a kódját az első perctől kezdve, ott hagyom szó nélkül(kivéve ld. lentebb).
Amit írsz az teljesen helyénvaló, de Te tervező-altervező viszonyban nézed a dolgokat, az előző bejegyzés pedig tervező-megrendelő viszonylatban nézte. Tervezőként jóhogy felügyeled a (később saját égiszed alatt kiadott) munka minőségét, a megrendelő azonban valószínűleg tisztában sincs vele, minek kéne megfelelnie a "terméknek". A grafikát látja, arra rá is bólintott, a többihez meg kb nem is ért, ha meg mégis, az előző munkáidból leszűrheti, mire számítson. Meg hát nem véletlenül téged bízott meg a munkával - valamiért csak kiválasztott anno.
51

Mint megrendelő

tolmi · 2007. Aug. 31. (P), 19.34
Mint megrendelő gondoltam a kódhoz való hozzáférést. Nem értem hogy miért nincs joga a kliensnek a kódot megvizsgálni(a postra vonatkozólag, amire eredetileg válaszoltam). Vagy éppen egy másik szakemberrel ellenőriztetni. Nagyobb projekteken mindíg van kereszt-ellenőrzés. Egy független megbízott csak mások munkáját vizslatja és kötekszik. Nem hiszem hogy egy kissebb kliens kissebb projektje nem érdemli meg ezt a lehetőséget, ha minőséget akar.
Sajnos vannak olyan 'tökös' cégek, akiknek a nevét kell megfizetned, de ugyanolyan sz*r munkát adnak ki a kezükből, mint a Pistike Bt. 7-10 év tapasztalat és mégsem tudnak se tervezni, se levezényelni egy fejlesztést. Én a saját bőrömön tapasztaltam/tapasztalom milyen nehéz megfelelni ezeknek az elveknek, de mégis e felé tolok minden fejlesztést és projektet, ami a kezem alá kerül és próbálok ésszerű kompromisszumot kötni. Ebbe beletartozik a klienssel való őszinteség is. Megmondom egyenesen, hogy ennyi pénzért ennyi idő alatt ennyit kaphat és azzal sem fukarkodom, hogy mi vár rá ha nem hisz nekem/nekünk és bedől a zéróforintért holnapra cégeknek, Janikáknak. Aztán ha elmegy, ő gondja. Rendszerint visszatalálnak.

Más: Én annyira nem izgulok a jelenlegi túltelített piac mellett. Az életrevalóak életben maradnak, a gyengék elhullanak. A természet igen elegánsan modellezi az életet. :)
53

kód

vbence · 2007. Aug. 31. (P), 20.46
Én szoftvert készítek, ami az én szellemi termékem. (Ha munkaviszonyban vagyok az természetesen egészen más eset.) A megrendelő nem lesz tulajdonosa, ő csak használja. A kód egyik fele az újrahasználható rész. Ezt szeretném ipari titoknak gondolni. A saját CMS-ben, modulokban több év fejleszői munka és csiszolgás van, nem szívesen látnám a konkurencia kezében. (Ki tudja melyik fejlesztő céget / embert fogja utánam megbízni a megrendelő.) Persze ez akkor megvalósítható, ha magam hostolom az oldalt, ha felftp-zem valahova, onnantól fújtak a dolognak.

Ez ugyanígy van akkor is, amikor megbízol egy céget, hogy "készítsen neked" ügyviteli rendszert. A rendszert testreszabják neked, tehát lesz olyan kódrészlet / modul, amit csak a te kedvedért írnak meg, de azért nem adják oda neked a termék forráskódját, hogy aztán azt csinálj vele, amit akarsz.
54

Félreértesz

tolmi · 2007. Szep. 1. (Szo), 10.51
Azért amikor az ügyviteli rendszert megveszem, akkor tudom hogy az egy retail szoftver, tehát nem várok ilyesmit. De ha én egyedi fejlesztést rendelek meg, akkor alapból igényt tartok a forrásfájlokra, dokumentációkra, egyszóval mindenre. Amit te csinálsz, azt úgy hívják vendor lock-in. Magadhoz kötöd a klienst erőszakkal. Ha nem elégedett a munkáddal vagy annak minőségével, kezdheti elölről az egész beruházást és fejlesztethet mindent elölről. Ha az általam kiírt tenderre pályáznál, én biztos első körben visszautasítanálak ha ezen az állásponton lennél.

Másrészt meg mindenkinek van már saját fejlesztésű CMS-e, frémwörkje, librárija. Mindenki őrizgeti, mintha valami nagy érték lenne, pedig az az igazság hogy 99% esélyt látok rá látatlanban, hogy senkit sem érdekel a te vagy az én saját fejlesztésű CMS-em, frémwörköm. Egyszerűen megtanulni használni nem éri meg időben és pénzben(inkább fejlesztesz egy sajátot amivel jobban is jársz), valamint biztos vagyok benne, hogy nem annyira robusztus, hogy könnyen tanulható legyen doksi vagy a szerző segítsége nélkül. Just my $0.02
55

A cég

vbence · 2007. Szep. 1. (Szo), 14.44
A PHP-nél, talán mivel szkriptnyelv, egyértelműnek vesszük, hogy aki a programot hazsnálja, az rendelkezik a forráskóddal is. Viszont ha jobban belegondolsz nem annyira különböző a két eset (website és ügyviteli rendszer). A kulcs minkét esetben az, hogy nem a fejlesztés teljes költségét fizeted ki. Kifizeted egy példány árát az alap rendszerből (cms framework stb), és kifizeted a fejlesztést, ami neked szól (ami az egyik esetben a testreszabás, az a másikban az egyéni design, és a spciális, a cégre jellemző funkciók implementálása).

A "vendor lock-in"-t nem vitatom, de ez is egy konstrukció. (Ami természetes velejárója egy closed-source fejlesztésnek). Az alap rendszert olcsóbban készíted el, ha számíthatsz rá, hogy x éven keresztül lesznek további, hozzá kapcsolódó megrendelések. Open source esetén, ha tudod, hogy bármikor valaki másnak adhatják a munkát (mondjuk aki olcsóbban kínálja egy adott funkció beépítését), akkor minden egységnek nyereségesnek kell lennie, tehát az alap rendszer eredendően drágább lesz. (Sőt a többi fejlesztés is. Tekinthetjük úgy, hogy költsége van, ha meg kell küzdeni a konkurenciával a későbbi fejlesztésekért.)

Most így végiggondolva teljesen ugyanaz, mint a kártyafüggetlen és a szolgáltatóhoz között telefon esete. Ez nem gonoszság. Én megnézem a céget (percdíjakat), akarok-e ennek a szolgáltatónak az ügyfele lenni, és ha döntöttem válaszok egy telefont az adott cég kínálatából. Lehet venni kártyafüggetlenül is a telefont, csak olyan áron, ami önmagában nyereséges.

Ugyanígy tájékozódni kell itt is. Ha nem egy simlis cégnek adod a munkát, akkor nem lesznek rejtett költségek stb. Nem fognak visszaélni ezzel. (Itt az Internet - az információ - ereje.)
56

Hagyjuk :)

tolmi · 2007. Szep. 1. (Szo), 17.15
Amiről te beszélsz az nem egyedi fejlesztés. Ezt próbáltam mondani. Ehhez csaptam hozzá azt, hogy nagy valószínüséggel nem bíználak meg semmivel sem mint kliens, mert számomra nem elfogadható a konstrukciód. Ez nem jelenti azt hogy más számára is elfogadhatatlan. A gonosz dolog egyébként az, hogyha nem tájékoztatod a klienst egyértelműen, hogy vendor lock-inra számíthat ha veled dolgozik, de cserébe olcsóbban adod a terméket.
38

Szerződése válogatja

zila · 2007. Jún. 23. (Szo), 19.28
Egy átlag megrendelőnek semmi köze a kódhoz. Persze meg lehet állapodni abban, hogy a megrendelő menet közben is láthassa a kódot, sőt távmunkában ha alvállalkozóként dolgozol ott többnyire követelmény, hogy a kódot a megbízónak átadd rendszeresen (akár az ő forrástárába commitolsz rendszeresen).
32

Törlés lehetősége

Max Logan · 2007. Jún. 23. (Szo), 13.40
Be kell építeni egy olyan lehetőséget a kódba, hogy ilyen kérdéses esetben egy gombnyomásra tudd törölni az egész oldalt a szerverről. Majd ha fizet, akkor megint felteszed.
28

és a design?

KergeKacsa · 2006. Aug. 16. (Sze), 13.44
Pontosítva az erdeti kérdést, ti hogy oldjátok meg a designt?
Ez néha kicsit problémásabb, mint a programozás része, hisz millióféleképpen lehet egy-egy ötletet megvalósítani, ráadásul a megrendelőnek nincs pontos elképzelése az oldalról., max annyi, hogy kék árnyalat, 3 oszlop, stb-stb.
(Programozásnál azt elmondja, hogy mit tudjon, az elég is általában.)

Tehát van 1 designer, aki azt állítja, hogy megcsinálja.
De mi van, ha legjobb tudása ellenére sem tetszik a megrendelőnek a design, ezért nem is akarja kifizetni a teljes árat. Jogosan.
Ilyenkor mi van?
pl.
Először készít a designer egy kisebb felbontású látványtervet (azért kisebbet, hogy ne legyen olyan, hogy nem fizet a megbízó, de a design mégis felkerül más által), és azalapján egyeztetnek, hogy érdemes-e folytatni. Ilyenkor a megbízó már látja, hogy valami olyan fog születni, ami neki is tetszik, és a designer sincs kitéve annak, hogy ellopják a képét.

Nálatok hogy megy?
29

pár kérdés

ParadoxH · 2007. Jún. 23. (Szo), 10.24
Érdekesnek találom a témát, sok eddigi kérdésre választ kaptam. Lenne nekem is pár kérdésem:

Mennyire lehet a webdesign szakmát személyes kontaktus nélkül, távmunkában lebonyolítani az ügyfelekkel? Bizonyára nem mindegyik ügyfél megy bele bizalmatlanság miatt ebbe... tudtok erre vmi arányt mondani (hogy mégis tudjam mihez viszinyítani...)?
A szerződés megírása távmunkában hogyan zajlik le?
A fizetés gondolom átutalással történik, vki nem foglalná össze pár mondatban azokat a dolgokat amikre itt figyelni kell? Ha én mondjuk Románia és Mo. között szeretnék átutalást lebonyolítani az mennyire rugja fel az átutalási költségeket? (bármilyen tapasztalat ezzel kapcsolatban nagyon jól jönne)

Egyelőre ennyi, ha eszembe jut vmi majd még írok. A válaszokat előre (és remélhetőleg) utólag is köszönöm.
30

Miért ne lehetne

inf · 2007. Jún. 23. (Szo), 11.34
Ebben pont az a jó, hogy távmunkában dolgozol. Én pl annál az oldalnál, amit most csinálok nem is találkoztam a megrendelővel, mondjuk ez különleges eset, mert ismerős ismerőse, szóval alap a bizalom. Ismerek olyat, aki itthonról dolgozik USAba távmunkával.
33

külföldi megrendelő

ParadoxH · 2007. Jún. 23. (Szo), 16.21
Szóval akkor szerinted megfelelő angol nyelvtudással én mint esetleges webdesigner megcélozhatom mondjuk a külföldi angol ügyfélközösséget? Van ennek vmi hátránya a magyar célközösséghez képest?
37

Nem tudom

inf · 2007. Jún. 23. (Szo), 17.14
Próbáld meg, és megtudod. Szerintem ha tényleg nagyon jól beszélsz angolul, akkor semmi akadálya a dolognak. Több pénz az biztos, mert ott mások az árak. ^^ És szerintem ott a weboldalakkal kapcsolatos kultúra kicsit magasabb szinten van, mint itthon egyeseknél. Szóval nem hiszem, hogy komolyabb gond lehet belőle, ha ott próbálkozol. A piac viszont biztos eléggé telített, ugyanúgy, ahogy itthon.
31

Távszerződés

vbence · 2007. Jún. 23. (Szo), 12.16
Szerződést símán el lehet faxolni vagy mailezni (csak nekem furcsa a fax a 21. században?), azt alárják, és visszaküldik elektrónikusan és/vagy postán.
35

szerződés e mailen

ParadoxH · 2007. Jún. 23. (Szo), 16.23
Akkor egy bescannelt, emailen is elküldött fax is megfelel? Esetleg ha konfliktusra kerül sor, van esély rá, hogy az ilyen emailen elküldött szerződés hitelességét megkérdőjelezi valaki?
36

szerződés

vbence · 2007. Jún. 23. (Szo), 17.03
Én ezzel úgy szembesültem, hogy a szolgáltatómnál eza gyakorlat a domain igénylésre. Gondolom ez elsősorban azért van így mert az ISZT-nek ők is küldenek egy másolatot (szerintem ők megelégednének egy webes fpormos megoldással).

Jogvitám még nem volt velük, de logikusan nézve: van egy eredeti és egy másolat (meg ilyenkor tanuk is), szerintem teljesen szabályos a dolog.
44

szerződés

mcz · 2007. Júl. 9. (H), 21.28
Sajnos azt kell, hogy mondjam tapasztalatból távszerződés nem ér semmit. Tényleg semmit. Haver cége csinált jó pár melót külföldre és volt szerződés meg minden. Sajnos volt két ügyfél is aki nem akart fizetni semmit sem, pedig a meló kész volt és meg is kapta az anyagot (amit én nem adtam volna neki oda az biztos, amíg nem fizet). Egyik se fizetett azóta sem. Mi tegyen most a haver ? Hova forduljon ? Mindkét ügyfél amcsi volt. Nemzetközi bíróság ?
46

Karbantartás

jeti · 2007. Júl. 23. (H), 15.22
Sziasztok!

Hamarosan elkészül a cikkem, de addig még lenne egy kérdésem.
Ti mit írtok a karbantartási szerződésbe?
Néhány kisebb fejlesztést, hibajavítást végeztek egy fix összegért, és emellett a megrendelő egyénileg fizeti a tárhelyét és a domain nevét.
vagy
Egy jóval magasabb összegért a karbantartás mellett ti fizetitek ki helyette a tárhely és a domain fenntartást is?