ugrás a tartalomhoz

ISO-8859-2-ben nem jó az oldalam, UTF-8 segíteni fog?

Anonymous · 2006. Júl. 12. (Sze), 20.15
1. Valamelyik nap olvastam itt hogy valakinek problémája van az ékezettel. Velem is ez a helyzet, a vicc hogy latin2_general_ci-t használok a dbben mindenhol, a dokumentumban pedig meta iso-8859-2-t. Egyik tárhelyemen nagyon rosz a helyzet, űő helyett ? jelenik meg. A másik tárhelyen régebbi mysql, php, phpmyadmin van ott minden megfelelően működik. Mi lehet itt a baj?

2. Tegyük fel ha áttérek utf8ra akkor minden problémám megoldódik. Jó ez a megállapítás? Hogy kellene neki kezdenem, átírom a html dokumentumaimban utf8ra a jelenlegi beállítást? DB-ben láttam van minden utf8_general_ci, hungarian_ci, stb. Itt mire kellene állítanom? Amit php echo val iratok ki az ugye nincs még utf8ra kódolva, így azon a helyen ahova includolom hibásan jelenik meg a szöveg. Ezt milyen módon lehet kiküszöbölni?

3. Hír scriptemet fejlesztgettem, és észrevettem egy bugot, a cím mező htmlentities fgv-el kerül az adatbázisba, így nem is probléma. (ezzel a fgv-el még az első számú tárhelyen is jól jelenik meg az ékezet) De ha szerkeszteni szeretném a hír címét, és mondjuk belerakok egy ! jelet és elmentem, akkor úgyanúgy végigmegy a ccímen a htmlentities mielött frissülne, így az ékezet nem ?jelként, se nem rendesen űőként jelenik meg, hanem a html kódként. (vmi &otilde, vagy hasonló)

Várom a témával kapcsoaltban az okosok véleményét, mint látható én nem tartozom ezek táborába, ezért szeretnék kis fejtágítást. Nagyon köszönöm a válaszaitokat!
 
1

Debuggolás

vbence · 2006. Júl. 12. (Sze), 21.55
Szia!

Mindkettővel működnie kell. Én végigmennék az összes láncszemen, ami be van iktatva, és megnézném, melyik, milyen kódolást használ. Ezért biztos kepok a pofámba, de a mysqlnek gyakorlatilag mindegy milyen kódolást hazsnálsz. Amit beírsz, azt kapod visza (nekem ez a tapastalatom).

Amivel probléma lehet az a myadmin. Szintén kisebbségi vélemény: abszolút alkalmatlan arra, hogy kooly munkát végezzünk rajta (nem sorolom, miért). a lényeg, hogy ha file-t töltesz fel, ellenőrizd annak a kódolását, valami normális, kódolást támogató szerkesztőben (asszem a dreamweaverben ez jól meg van írva). Aztán ellenőrizd a myadmin beállításait... stb.

Egy nap munkával, és intenzív googlizással biztosan megdolható.

Ha áttérsz utf-8ra, akkor a mostani phpszkriptjeidet (amiben szöveg van) zsintén utf-8ban kell elmenteni. A legjobb, ha a szerveren .htaccess fájlban állítod a kódolást. És persze mellette azért meta tagben is.
2

re

toxin · 2006. Júl. 13. (Cs), 09.54
párnapja találtam egy használható leírást, berakom ide is

Character Sets / Character Encoding Issues
http://www.phpwact.org/php/i18n/charsets#character_sets_character_encoding_issues