ugrás a tartalomhoz

Fórumom weblapja és mysql táblája is latin-2, mégsem jó

Anonymous · 2006. Júl. 7. (P), 23.22
Egy fórum írásába kezdtem, néhol elöjött az a probléma hogy a űő karakterek helyett kérdőjeleket látok. Az oldalon a charset=iso-8859-2, mysqlben a dbnek a kodolása latin2_general_ci, a tábláké, és a soroké is. Megfelelő párosítás a iso-8859-2 és a latin2_general_ci? Úgy hallottam ha minden azonos típusú nem lehet probléma, nálam mégis.. Javasolták hogy próbálkozzak utf8al, már elején elbukott az ötlet, amikor includeolt szövegek ékezetei helyett négyzeteket láttam.

Várom a válaszokat, köszönöm!
 
1

Persze...

janoszen · 2006. Júl. 8. (Szo), 00.08
Persze, hogy négyzeteket láttál, hiszen át kell kódolni az ékezeteket. Miért "alakulna át" magától a karakterkészlet?
2

utf8 elfelejtve

Anonymous · 2006. Júl. 8. (Szo), 00.42
És mivan ha elfelejtem az utf8at, mi a megoldás?
3

Mysql kapcsolat

Anonymous · 2006. Júl. 8. (Szo), 09.03
Minden mysql_connect() után futtass le egy 'SET NAMES latin2'-t, HTML-ben add meg META-ként az ISO-8859-2-t és a táblák, mezők kódolása is legyen latin2.

Másrészt pedig, ha már egyszer kérdőjelekké lettek a betűid az egyvalamit jelent: adatvesztést.
Ha csa "kockákat" látnál akkor átkódolásokkal vissza lehetne hozni az ékezeteket, de így marad a manuális visszaírogatás.
4

értem

Anonymous · 2006. Júl. 8. (Szo), 10.17
A manuális átirogatással nincs gond mert a fórum most van fejlesztés alatt, még nem került éles bevetésre. A kérdőjelek akkor jelennek meg ha egy hozzászólást szerkesztek, és egy régebben beleírt őű karakter bennemarad. Ha más oldalról másolok be iylen ékezetes szöveget akkor is kérdőjelek lesznek. Ha simán kézzel írom be, és szerkesztéskor is újrabeírom a karaktereket akkor minden okés. Akkor az iso-8859-2höz mysqlbe a latin2_general való vagy a latin2_hungarian.. ?

Más: TinyMCE-vel már a legelején űő helyett kérdőjelek vannak.
5

Olvasd el!

torso · 2006. Júl. 8. (Szo), 13.08
Tudom ajánlani ezt az írást.
Igazán jó cikk!
Ha MySQL 4.xx-et használsz, akkor pedig itt mindent megtalálsz!

G.
6

collation = rendezés

Anonymous · 2006. Júl. 8. (Szo), 18.45
A fentebb említett cikkben le van írva, az hogy a collation general_ci vagy hungarian vaggy german vagy istentudja, tökmindegy.

Ezek csak az adatok rendezésénél fontosak (pl. order by).

Arra hogy a hiba miért csak a hozzászólás szerkesztése után romlik el a következőre tudok gondolni:

1. az adatbázisba bekerültek a hozzászólások HTML entitásokkal (ő -> &337;)
2. a hozzászólások szerkesztésekor a HTML textarea-ba már az entitásból átalakított betűk kerülnek, azaz újra 'ő' és 'ű' betű lesz belőlük.
3. elmentéskor így ismeretlen karakter kerül az adatbázisba

A fenti lépésekbe beékelődhetnek különböző plusz gondok, pl. mysql connection és táblák kódolása nem egyezik, vagy valahol lemaradt egy 'charset' stb.

Javaslom hogy gondosan nézz űt minden fájlt, de legjobb az lenne ha átállnál UTF-8-ra :)
7

űő

lamase · 2006. Júl. 8. (Szo), 20.11
Van még egy érdekes dolog, teszt jelleggel készítettem egy sima text mezőt és egy textfieldet. Itt már a sima text mezőbe beírt űő karakterek tökéletesen megjelennek, ami a textfieldbe kerül az már ? jelekkel kerül az adatbázisba. A db-ben a text mező értéke egy varchar 255 tipusu sorba kerül, a textfieldben megadott pedig egy text típusúba. latin2_general_hungarian mindenhol a kodolás, a dokumentumban pedig iso-8859-2