ugrás a tartalomhoz

Nehéz az átlag felhasználónak a bbcode/bbeditor?

a.d.a.m · 2006. Jún. 27. (K), 13.44
Sziasztok!

Egy kis véleménynyilvánításra szeretnélek kérni (biztatni) benneteket, a fórum témabeküldő rendszerével (annak technikai megoldásával) kapcsolatban. A szempont az egyszerű (kezdők -keveset internetezők/idősebb korosztály/stb- számára is könnyű) használhatóság, mind az egyszerű szöveg, mind a kódok tekintetében.

Nem bírálom, sőt... Csupán arra lennék kíváncsi ezen megoldásnak van-e létjogosultsága a nem szakoldalkon, a kevéssé internet-jártas felhasználók esetében.

Ez a kérdést azért itt teszem fel, mert úgy hiszem, itt valamennyi fórumozó megfordul.

Várom a reagálásokat.

a.d.a.m
 
1

Mi van?

tiny · 2006. Jún. 27. (K), 14.47
Minek van létjogosultsága? Mit akarsz csinálni? Találtam 3 mondatot, amik közt nem magyaráztad meg az összefüggést, ezért kérlek mondd el, hogy mit szeretnél, mert nem értem.
2

Pedig egyszerű!

a.d.a.m · 2006. Jún. 27. (K), 15.05
Mi a véleményed erről a rendszerről? Szerinted van értelme egy mezei halandók részére készített oldalon ilyet használni?

Bocs, ha túl bonyolultan (érthetetlenül) fogalmaztam - rossz szokás.
3

Miért ne?

-zsolti- · 2006. Jún. 27. (K), 15.11
Nem sokkal bonyolultabb, mint egy WYSIWYG editor. Akinek ennyi készséges sincs, az ne használja, vagy előbb tanulja meg.
5

Én sem értem...

Bártházi András · 2006. Jún. 27. (K), 20.01
Tényleg nincsen kérdés... "Szerintetek van-e értelme ilyet használni?" Milyet? Fórumot? Van. Ha a kérdés tényleg arra vonatkozik, hogy a BBCode editort érdemes-e használni: igen, szerintem érdemes máshol is.
6

nincsen kérdés...

a.d.a.m · 2006. Jún. 28. (Sze), 08.59
Sajnálom, úgy tűnik nem megy nekem a fogalmazás, nos nekifutnék mégegyszer:
Van értelme egy főként nem szakavatottak által látogatott oldalon elhelyezni és használni a BBCode editort (vagy más hasonló működésű programot)?
7

a kérdés: atomfizika?

Balogh Tibor · 2006. Jún. 28. (Sze), 09.24
Úgy írsz a bbcode editorrol, mintha atomfizikát emlegetnél.

Milyen szakavatottság kell - az épelméjűségen kívül - hogy ha valaki használni akarja, megértse, hogy hogyan kell jelölni a szöveget? Értelemszerűen akkor lesz valami félkövér a szövegben, ha megadja a félkövér szöveg elejét és végét.

Ehhez miféle szakavatottság kell szerinted? Vagy már az "usa-sok" által támasztott átlag szellemi színvonalon lennénk mi is?

Ezen kívül, aki nem akarja valamiért használni, az nem használja, ennyi. Nem lesz a hozzászólása - akármelyik weblapról legyen szó - sem több, sem kevesebb, ha nincs teledíszítve formázásokkal. Néha a megértést könnyítik, de a tartalmat nem ez hordozza.

Egy kalapácshoz, de még egy bonyolultabb dugóhúzóhoz sem adnak leírást, hogy hogyan kell használni. Mivel egyértelmű a használatuk.
12

"usa-sok" által támasztott átlag szellemi színvonal?

a.d.a.m · 2006. Jún. 28. (Sze), 12.09
Nem állt szándékomban megsérteni senkit, de az utóbbi időben számos olyan felhasználóval összeakadtam, tisztelet a kivételnek, aki számára még egy kalapács (ne adj Isten dugóhúzó) használata is gondot jelentett, nem beszélve egy hasonló típusú progiról (még ha tartalmaz is használati útmutatót/leírást is). De nem állítom, hogy ez "usa"-s színvonal lenne, egyszerűen csupán nem az internet az ő világuk, midez persze nem jelenti azt, hogy ők nem szeretnének (esetleg) félkövér betűket róni a képernyőre...

Tény és való, hogy aki nem akarja nem használja, de nem is ők jelentik a célközönséget. Azért hajt a kíváncsiság és azért indítottam ezt a témát (a cím kiigazítását köszönöm!), hogy megtudjam melyik rendszer lenne a legmegfelelőbb azok számára, akik szeretnének ilyet használni.

Ami az alább (vagy elébb?) említett megoldást illeti, hogy a felhasználó pötyögje be a formázáshoz szükséges html kódot...nos számomra ez - főként a visszaélések miatt (ami nagy valószínűséggel nem a "célközönség" lelkén száradna) - nem szimpatikus. Jobb megoldásnak érzem az itt (Weblabor fórum) alkalmazott szögletes zárójeles megoldást, még ha ez egy kicsit macerásabb is (mármint az én részemről).
13

visszaélések

winston · 2006. Jún. 28. (Sze), 12.36
akár html, akár másik kódot küld be a júzer, így is, úgy is le kell ellenőrizned (html-t IS, és az esetleges másik fajta kódot IS). a formázókódot (ami lehet a html) azért, hogy megfelelő e a szintaktikája, stb., a html-t pedig, az ilyen visszaélések, tiltott, engedélyezett tagok miatt. mindig! akármilyen bemenet jön.

ha html a formázókód is, akkor csak egyszer kell leellenőrizned, ennyit nyersz vele. (ugye egyszere leellenőrzöd a szintaktikát és hogy azt használt e, amit szabad, bbcode esetén meg egyszer le kell csekkolnod a bbcode-t, és még törölni az összes html-t - bár inkább fordított sorrendben)

hogy mikor ellenőrzöd, mielőtt lemented adatbázisba, vagy kiiratáskor, az már más kérdés. asszem, kicsit elkalandoztam.
14

nem, ez is érdekes...

a.d.a.m · 2006. Jún. 28. (Sze), 13.17
mármint hogy ki mikor ellenőriz, én mindig mielőtt mentenék, nehogy valami kópéság történjen(történhessen). Én úgy érzem, hogy ha az áldozat html kódot használhat, esetleg kísértésbe esik, mig ha másfajtát "kénytelen" bepötyögni - bár tény és való, hogy nekem több munkám van ennek a leellenőrzésével, ám úgy gondolom ez csupán másod-, harmad- vagy sokadlagos fontosságú az oldal biztonság(oss)ágával és egyszerű! használhatóságával szemben - ennek az esélye sokkal kisebb.

De ha már itt tartunk, megkérdezhetem, hogy a weblaboron miért éppen BBcode?
15

a Weblaboron miért éppen BBcode

Hojtsy Gábor · 2006. Jún. 28. (Sze), 13.24
De ha már itt tartunk, megkérdezhetem, hogy a weblaboron miért éppen BBcode?
Már megválaszoltad magadnak:
Ami az alább (vagy elébb?) említett megoldást illeti, hogy a felhasználó pötyögje be a formázáshoz szükséges html kódot...nos számomra ez - főként a visszaélések miatt (ami nagy valószínűséggel nem a "célközönség" lelkén száradna) - nem szimpatikus. Jobb megoldásnak érzem az itt (Weblabor fórum) alkalmazott szögletes zárójeles megoldást, még ha ez egy kicsit macerásabb is (mármint az én részemről).
Itt legtöbben jól tudják, hogy hogyan lehetne elrontani az oldalt egy kis hibás HTML kóddal, és "vicces" emberek mindig vannak, akik nemcsak tudják, de ki is próbálják...
17

ellenőrzés

winston · 2006. Jún. 28. (Sze), 13.37
az ellenőrzést azért így írtam, mert ha szerkeszted, akkor vissza kell csinálni bbcode-ba (html-esetén semmi ilyen gond nincs), igaz, szerkesztés kevesebbszer történik, mint a kiiratás, de azt meg lehet gyorsítótárazni.
a nem jó html-eket persze rögtön érdemes kivenni. mondjuk én is lementéskori ellenőrzés párti vagyok, de olvastam már ellenvéleményeket.
8

editor

winston · 2006. Jún. 28. (Sze), 09.29
ha jól értem a kérdést: végeredményben, ha azt akarod, hogy formázhassák a szöveget (lehetőség), akkor valamilyen editálást be kell vezetned.

alapvetően kettő elterjedt van, amit érdemes használni: html és bbcode.
nyerskód esetén, mikor ő pötyögi be a tagokat, ha valaki szakavatatlan, akkor valószínűleg a html-t se ismeri, vagyis tök mindegy neki, legyen a szövegmező alatt egy kis összefoglaló (mint itt), és egy link a teljes leírásra. (mint itt) ha meg ért hozzá, akkor meg azért tök mindegy neki, mert ha könyen beleszokik.

egy javascriptes gomb/billentyű-kezelős kis programocska esetén, mikor csak kattinthatnia kell, hogy félkövér, vagy akármi, megint csak lényegtelen a felhasználónak, hogy a héttérben bbcode-el vagy html-el dolgozik.

végeredményben tehát (szvsz), ha akarsz biztosítani formázási lehetőséget (igen, erősen javallott egy fórum esetén), akkor a felhasználó szempontjából tök mind1, hogy mit (bbcode, html, egyéb) használsz, pláne, ha még gombokkal is tudja kezelni, a lényeg a megvalósítás, hogy átlátható legyen. (pl. szvsz egy fórum esetén ne rakj elé egy FCKeditor teljes kezelőfelületet, mert eléggé meg fog ijjedni)
9

átírtam

Hojtsy Gábor · 2006. Jún. 28. (Sze), 09.57
Átírtam a téma címét a kérdés megvilágosodásának fényében, és elraktam a Weblabor fórumból az egyéb fórumba, mert a kérdés nem a Weblaborra vonatkozik, hanem arra, hogy te mit tennél a saját fejlesztésű weboldaladon...
4

ez egy szakmai lap

Anonymous · 2006. Jún. 27. (K), 19.30
Szia!
Szerintem itt nem fordul meg minden fórumozó, hanem csak azok, akik fejből nyomják a BBCode formázást :-)
Elképzelhető, hogy az egyszerűbb felhasználók számára valamilyen editort (FSCKEditor, HTMLArea, TinyMCE) érdemes berakni.
Témabeküldés esetén pedig mondjuk egy ilyen help legalább, mint itt van alul (sőt, akár bővebb is, az a pár száz karakter szerintem nem lassítja le az oldal letöltését)
Sajnos az igazán kezdőkkel nincs mit kezdeni.
Én egy államigazgatási rendszerben dolgozok fórumrendszerrel, tudom: nagyon nehéz őket tanítani.
10

Inkább BBCode

pint3r · 2006. Jún. 28. (Sze), 10.20
A HTML Area, stb-t szerintem nem erre a célra találták ki. Túl sokat tud, még adminisztrációs felületen is néha problémás az átlagfelhasználónak, de erről nemrég volt egy téma ha jól emlékszem. Az itteni BBCode-os megoldás sokkal jobb választás fórumhoz.
11

A bbcode nem nehéz

karaj · 2006. Jún. 28. (Sze), 10.52
Szerintem nyugodtan használhatod bárhol, a bbcode elég egyszerűen megtanulható. Sőt talán még jobb is, hogy az egységsugarú user nem tud túlságosan könnyen piros cirádás betűkkel írni.
16

WYSIWYG

attlad · 2006. Jún. 28. (Sze), 13.27
Szerintem egy WYSIWYG szerkesző jobb, amin azt a 4-5 gombot engedélyezed ami szükséges. Az OO.o-ban/Word-ben/levelező programokban se BBCode-dal kell formázni. Minek kéne bevezetni egy új leíró nyelvet ha a HTML is pont az.
18

wysiwyg

winston · 2006. Jún. 28. (Sze), 13.41
ezzel az a probléma, hogy vannak, akik nem tudnak / nem akarnak javascriptet futtatni. úgyhogy diszkréten kell: a wysiwyg szerkesztő egy extra. lehetőséget kell biztosítani mindenre js nélkül is: alulra írd ki, mihez mit pötyögjön be, és ha van js, jelenítsd meg a 4-5 gombot.

a html és bcc vitát meg lásd feljebb.
19

No JS

attlad · 2006. Jún. 28. (Sze), 14.18
Nálam le van tiltva a JS, ezért próbálok figyelni erre, no worries, mate.