ugrás a tartalomhoz

színvak-barát képek

winston · 2006. Jún. 26. (H), 17.24
tud valaki véletlenül egy olyan programot / oldalt, ahova betöltve / feltöltve egy konkrét képet, meg lehet nézni, hogy az egyes színvaksággal rendelkezők hogy látják? (olyan, ami egyes színeket mutat, van, konkrétan képekre érdekelne)

előre is kösz
winston
 
1

színtévesztés témája a fórumból

mandarin8 · 2006. Jún. 26. (H), 18.22
http://weblabor.hu/forumok/temak/13791
2

thx

winston · 2006. Jún. 26. (H), 18.25
igen, köszönöm, de ezt annó olvastam, és a palettás link is megvan (meg van másik is), de engem konkrétan az érdekelne, hogy egy-egy adott képet hogy látnak. (ha nem írtam volna érthetően: egy képből generálna le egy másik képet, aminek a színeit úgy módosította, mintha a megadott fajta színvak ember látná)
3

szerintem

ashnur · 2006. Jún. 26. (H), 18.32
... nem megvalosithato. honnan tudod, hogy ki mit minek lat ? :) en neha meg abban sem vagyok biztos, hogy nem-e ugyanazt latjak masok pirosnak amit en zoldnek? legalabbis a szineknel. az egy dolog, hogy mivel ugyanaz a szin van nekik is es nekem is a fuvon pl akkor tudjuk hogy az zold. de biztos, hogy jol latjuk es egyforman ? szerintem egyforman biztos nem.
4

megvalósítható

winston · 2006. Jún. 26. (H), 18.36
de bizony, hogy megvalósítható. legalábbis az optikusok kis képei (amiket nem a véletlen folytán csinálnak olyanra, amilyen) ill. van pár leírás, paletta, stb. nem ezzel van a gond, hanem hogy nemigazán szeretnék egy-egy képet pixelenként átszínezni, hogy tudjam mit lát belőle egy színvak.

egyformán-látás az más tészta, merőben "mi van, ha" jellegű, most nem hiszem, hogy ezzel kapcsolatban teológiai vitákba kéne menni, jelenleg a fontos a színek megkülönböztethetősége, nem a konkrét szín.
5

két link

wiktor · 2006. Jún. 26. (H), 20.08
http://www.vischeck.com/vischeck/vischeckImage.php
http://www.etre.com/tools/colourblindsimulator/
6

örök hálám

winston · 2006. Jún. 26. (H), 22.24
lásd cím
7

nem színvak

rudo · 2006. Júl. 20. (Cs), 08.29
apróság, de a betegség neve nem színvakság, hanem színtévesztés (így a név is többet elárúl a dolog jellegéről)
8

nem ugyanaz

Pal_ur · 2006. Júl. 20. (Cs), 08.51
Nem vagyok orvos, de úgy tudom, hogy a színvakság és a színtévesztés nem ugynaz.

A színvakság a színérzékelés hiánya, míg a színtévesztés csak egyes speciális (pl. piros-zöld) színek megkülönböztetésének időlegesen, a körülmények (pl. megvilágítás, az adott színű terület mérete, stb.) függvényében beálló tévesztése. Vagyis a paciens nem látja a különbséget egy kicsi piros és egy kicsi zöld pötty között.

Ha jól emlékszem, ez utóbbira pl. Budapesten, a Nyugati téri aluljáró lépcsői mellett voltakteszttáblák, pontosabban reklámok, hogy "ha nem látja a nemtudommit, akkor keresse fel üzletünket". Valami magyar találmányt reklámoztak, amivel optikai úton (valami spéci bevonatú lencsével talán) csökkenteni (?) lehetett a piros-zöld színtévesztést.