ugrás a tartalomhoz

A menüt csak egyszer kelljen megírnom - sablonokkal

BenTLor · 2006. Jún. 18. (V), 10.18
Újfent hozzátok fordulnék, hiszen épp frissíteném honlapomat, de munkát akarok megspórolni. Hogyan tudom azt megoldani, hogy a menüt csak egy fájlba kelljen beírnom, és amellett töltődjön be egy adott lap tartalma. a táblázat nélküli CSS megvan már hozzá, a fejlesztendő oldal: ez
Gondolom, sablonnal lehetne megoldani. tud valaki konkrét példát?
 
1

smarty, mint mindig

Anonymous · 2006. Jún. 18. (V), 10.56
Hali! :o)

A keretet megcsinálod, és a megfelelő paraméterre a megfelelő fájlokat includeolod be smartyval. ()
Ofkorsz nem a fájl nevét adod át, mert akkor sechole, hanem egy azonosítót, modulnevet, bármit, amivel tudod, hogy melyik könyvtárból és mit.

BYE: TeeCee :o)
2

re

BenTLor · 2006. Jún. 18. (V), 11.53
akkor ezt most magyarul! !!!!nem keretezek!!!! no frames!
3

re

Anonymous · 2006. Jún. 18. (V), 12.25
Természetesen a válaszoló nem frame-ekről írt, hanem az oldal keretére, (értsd sablonjára) gondolt.
A másik az, hogy ha a leírásból egy szót sem értettél, akkor korai még ilyesmi problémáknak nekiugranod.
Az a javaslatom, hogy töltsd le a Smarty-t, és próbálgasd a példákat, amik a manuálban vannak. Fél óra múlva szórakozva megcsinálod, amit akartál.

Gyulus
4

no frames, no para ;)

Anonymous · 2006. Jún. 19. (H), 14.05
Hali!

PLZ ne halmozd az írásjeleket. Én veszem a fáradtságot és válaszolok Neked, kérlek, Te olvasd el, próbáld megérteni és a segítő szándékomat méltányolva, nem üvöltözve, higgadtan válaszolni...
(A halmozott írásjelek és a CSUPA NAGY betű kiabálásra, indulatra utal a neten - cseten, fórumban)

Szóval köszönöm Gyulusnak, valóban nem a frames jutott eszembe, csak nem fogalmaztam egyértelműen. A keret alatt az oldal elrendezését értettem, nem egy 'keretes' felépítésű weblap sablonját. Legalábbis úgy vélem, hogy egy weboldal legalább 90%-ban ugyanazon layout-ra épül (a kinézet és a felépítés egy kicsit mást jelent számomra, mi erre a megfelelő magyar szó?), lásd pl: fejléc, menü bal oldalt, jobb oldalt pedig a kiválasztott tartalom. EZt meg úgy célszerű kivitelezni, hogy (egy általam keretnek mondott) layout-ot megalkotsz egy fájlba, a megfelelő HTML-egységek tartalmát pedig a smarty include segítségével automatikusan belerakod.

A másik, ami eszembe jutott, hogy ha nagyon gáz a kimeneted, amit kapsz, akkor a Firefox Webdeveloper eszköztárát előszeded és rákattintasz a Tools/Validate [local] HTML és Validate [local] CSS gombokra, majd elolvasod (és megfogadod) a validator véleményét a forrással kapcsolatban. Hasznos lehet még az Information/View/Meta Tag Information és az Information/view/Response headers. Ha pl. a PPH és/vagy az apacs úgy van beállítva, hogy kiküldjön MÁS kódolást, mint amit Te szeretnél, akkor a HTMl-ben megatott META nem mindig okés, és akkor a PHP-val kell a iírás előtt egy headers-ben megadni a kódolást, az műküdik. (Úgy tudom, hogy az utoljára kiadott header lenne az, és az utoljára kiadott ugye a HTMl-forrás kellene, hogy legyen, de UTF8cal és latin2-nél is jártam úgy, hogy csak a php-vel kiadott header adott jó karaktereket végül. Én emiatt a saját rendszeremben mindig adok ki ilyet, nehogy egy máshogy beállított apacs/php megölje a munkámat...)

BYE: TeeCee :o)