ugrás a tartalomhoz

Ha munka kell használjak Photoshop-ot?

sly · 2006. Jún. 12. (H), 21.55
Amióta internetoldalt készítek, GIMP-et használok. Ahogy elnézem, a cégek nagy része Photoshop-ot követel meg a munkába álláshoz. Ebből azt kellene levonnom, hogy használjak PS-t, ha munkát akarok találni? A GIMP-hez elég jól értek és ingyenes is. Nem lenne nehéz átszokni PS-re, de szórakozzak demó verziókkal, vagy adjak ki érte sok pénzt?
 
1

Más hozzáállás

Adam · 2006. Jún. 12. (H), 22.08
A cégek igen, Photoshopot használnak és szerintem nem véletlenül. Nagyon vidám dolog, hogy lelkes emberek irogatnak "alternatív megoldásokat", de sohasem lesz az eredetivel egyenértékű. Az átszokás könnyáségét meg... Hát szerintem teljesen más a két sw, nem feltétlenül könnyű az átszokás.
2

átszokás

winston · 2006. Jún. 13. (K), 00.12
én spec ~3 éve photoshopolok, és mostanában kezdtem el gimp-el is foglalkozni, és teljesen más. "átszokni" csak úgy nem lehet, gyakorlatilag a dolgok nagy részét újra meg kell tanulni.
3

Egyzser próbáltam

vbence · 2006. Jún. 13. (K), 00.28
Én valamikor régen kipróbáltam a GIMPet, "aszondják olyan jó, mint a photoshop"... 2 dolog nem volt benne, az a 2 amit a photoshopban használok: layer effectek és vektoros ábrák.
4

akkor vedd meg, ha tényleg kell

zsepi · 2006. Jún. 13. (K), 08.28
Előre bocsátom: nem vagyok grafikus.

Amennyiben otthonról, vállalkozóként, stb. szeretnél dolgozni, akkor egyértelmű, hogy venned kell egy Photoshopot, amennyiben a kliens ragaszkodik ahhoz, hogy az Photoshop-ban készüljön a munka.

Ha alkalmazottként akarsz elhelyezkedni, szerintem elég, ha ismered a programot, mert alkalmazottként úgyis fogsz kapni gépet, programot (fegyvert s paripát :)). Referenciákat fognak kérni, önéletrajzodba úgyis beírod, milyen programmal mennyi tapasztalatod. Lehet, hogy valami egyszerű vázlatot is kell csinálnod a felvételi beszélgetésen Photoshoppal.

Ismétlem: nem vagy grafikus, de szvsz így működhet ezen a téren is.
5

akkor vedd meg, ha tényleg kell

Anonymous · 2006. Jún. 13. (K), 09.55
Én még eddig nem találkoztam olyan megrendelővel, aki megkövetelte volna azt, hogy milyen programmal készüljön el a weblapja. Általában nem is hallottak se Photoshopról, se Gimpről.
Persze lehet, hogy van ilyen.

Mindazonáltam a Gimp nem kifejezetten webdesign-ra készült, a Photoshop jobb erre, de még jobb a Macromedia Fireworks, ami kifejezetten webdesign-ra készült. Persze itt is igaz, ami minden ilyesmi téma esetén: kinek mi áll jobban a kezére.
A Gimp nagyon jó arra például, hogy egy kész design-t szétdaraboljunk vele, amikor html-t gyártunk. Elég gyors, jó kis optimalizált képeket csinál, és könnyű a kijelölést a segédvonalakra tenni. :) Na és persze nem kell windows-ban kínlódni.

Akitől viszont Photoshop-ot követelnek, annak bizony jó megvenni, ha már azzal szándékozik pénzt keresni. Jobban alszik az ember ilyenkor. :)


Gyulus
6

Photoshop

Harder · 2006. Jún. 13. (K), 10.55
Érdemes megtanulni a Photoshop-t, szerintem lényegesen többet tud és könnyebben használható, mint a Gimp, ráadásul - ahogy írták is a többiek - gyakorlatilag az ismeretét és rutinos használatát megkövetelik az összes cégnél. "Photoshopos tudás" nélkül elég nehéz lesz jó állást találni ezen a téren.

Szabadúszóként viszont évek alatt egyetlen olyan megrendelővel sem találkoztam, akik megkövetelte volna, hogy milyen programmal készüljön a grafika.