ugrás a tartalomhoz

Hogyan kezeli a Google a docbook formátumot?

vbence · 2006. Jún. 9. (P), 11.54
Kedves mindenki!

Gondolkodtam, hogy a mindenható szemantikusság jegyében docbookban írnám az oldalamat, persze xsl formázással. Tudom, hogy technikailag okés a dolog.. miért is ne lenne. Amit nem tudok az, hogy ezt a megnövelt szemantikussági fokot kedvenc keresőnk hogyan értelmezné?

Konkrétan: az oldal nyer a szemantikus html-el (h1..h5 strong em). Ha átállok a docbookra akkor a google síma textfileként fogja indexelni az oldalt, és elvesznek ezek az előnyök?
(Egyáltalán.. végül is mennyire fontos ez a helyezést illetőleg, mert konkrétumot nem nagyon olvastam a dologról, csak hogy jó.)

Másik kérdés: screen readerek per pillanat mennyire tudják a docbookot?
 
1

Nem ajánlott

attlad · 2006. Jún. 9. (P), 23.01
Hát itt nincs a listában: http://www.google.co.hu/help/faq_filetypes.html

De nem rossz ötlet amúgy, jóval több elemmel rendelkezik mint a HTML. De nincs előnye ha a keresők/böngészők nem használják fel a plusz információkat.

Inkább használj XHTML 1.0-t saját elemekkel kiegészítve, ha kevés a HTML. Később simán át tudod alakítani DocBook-ká/XHTML 2-vé vagy bármivé, ami épp kell. Vagy használj DocBook-ot, de webre egyelőre csak a belőle generált HTML-t tedd ki. Szerintem.

(Az mondjuk érdekes, hogy Google-n weblabor.hu-n keresve sokszor RSS az első találat.)
2

Indexelni indexeli

vbence · 2006. Jún. 10. (Szo), 20.17
Ha megnézed ezt a lapot: 8-as pagerank. (Tudom, azt a link popularitás határozza meg, de a lényeg, hogy be van linkelve).
http://l10n.kde.org/docs/styleguide/index.docbook

A legjobb lesz, ha becsempészek pár oldalt a saját lapomra, aztán meglátjuk pár hónap múlva milyen gyakorisággal jöttek fel...
3

text/plain

attlad · 2006. Jún. 10. (Szo), 20.27
Mondjuk ez a link text/plain-ként jön, az (XML) DocBook-nak application/docbook+xml MIME típus kéne, ha minden igaz. De legalábbis valami XML-szerű. Szöveges fájl (txt) a listán van lehet csak azért indexelte.
4

igen.. még nem

vbence · 2006. Jún. 10. (Szo), 21.58
Keresgéltem, és vannak kísérletek... xslt megjelenítéssel, vagy anélkül, de guglinak "File Format: Unrecognized".

pl:
http://culhaven.opencg.org/srd-docbook/srddeathdyinghealing.xml

Persze a concept xslt-t használják, ami nem megy firefoxban (se). Tényleg.. ezt hogy kéne mondani magyarul?