ugrás a tartalomhoz

Weboldal nyomtatásának tiltása

Fedor · 2006. Jún. 2. (P), 16.03
Hello!

Főnököm legújabb kérdése az volt, hogy meg lehet-e oldani azt, hogy a weboldalt ne lehessen kinyomtatni. Azt tudom, hogy a jobbegérgombos funkciókat (pl. képmentés), valamint a szövegkijelölést javascript-tel le lehet tiltani. No de a nyomtatást? Hallott valaki ilyenről?

Fedor
 
1

ha valaki ki akarja nyomtatni, ki is fogja

zsepi · 2006. Jún. 2. (P), 16.27
Ugyanaz igaz erre is, mint a javascript-es jobbklikkre. Nagyon akarod, akkor meg fogod oldani. Esetleg megpróbálkozhatsz azzal, hogy
<style type="text/css" media="print">
body {
 display:none;
}
</style>
2

Kipróbálom...

Fedor · 2006. Jún. 2. (P), 16.32
Kösz a tippet.
3

Te vagy a szakember

Török Gábor · 2006. Jún. 2. (P), 16.40
Te vagy a szakember, ergo világosítsd fel a főnököd arról, hogy ez nem életképes javaslat. Képernyőn meg lehet nézni, nyomtatni már nem lehet? Mintha egy könyvet csak otthon lehetne olvasni, a buszon már nem. A fennebbi display:none megoldás egyrészt csak akkor működik, ha a böngésző figyelembe veszi a nyomtatásra szánt stíluslapot, továbbá az egyszerű embörek többsége úgy nyomtat (lévén drága a színes festék, a weblapok zöme pedig nem rendelkezik nyomtatásra szánt CSS-sel, így nem szoktak hozzá a látogatók), hogy szépen kiollóza a szöveget az oldalról, majd bemásolja egy szövegszerkesztőbe, és onnan nyomtatja. Aki gíkebb fajta, az pedig amint szembesül ezzel a korláttal, letiltja a stíluslapot (a még gíkebb ír magának egy sajátot), és úgy nyomtat. Persze ilyen aranyos workaroundokkal lehet kisérletezni, de szerintem konstruktívabban is ki lehet tölteni egy munkaidőt.
4

Hülyeség

Jano · 2006. Jún. 2. (P), 16.56
Ha olyan dolog amit nem akar kinyomtatva látni akkor ne tegye fel netre. Nincsen olyan megoldás amivel le lehet tiltani. Minden ilyen próbálkozás és trükközés csak a rendes látogatóknak fog nehézséget okozni.
5

Marhaság...

janoszen · 2006. Jún. 2. (P), 17.48
Ha valami a neten van, akkor az nyilvános. Attól még a szerzői jog a szerzőjé, de nyilvánosan hozzáférhető.

Egyébként az általam ismert egyetlen nyomtatás tiltás funkció PDFben van, de ahhoz Adobe Acrobat kell. Ott be lehet állítani, hogy ne lehessen kinyomtatni a fájlt. Hozzáteszem, hogy lescreenshotolva még így is ki tudja nyomtatni.

Azért hozzá kell tennem, hogy elég nagy marhaság. Ha már kiteszi a netre, akkor miért fél attól, hogy kinyomtatják? Én jobban félnék attól, hogy elektronikusan terjesztik, ha már...
6

RMS

kisstoth · 2006. Jún. 3. (Szo), 00.02
A Windows Right Management Services segítségével is hasonló hatást tudsz elérni Office dokumentumoknál, sőt, még a screenshotot is tudod szabályozni. Persze, a monitort még ígyis be lehet szkennelni. :)

7

Csacsiság

Török Gábor · 2006. Jún. 3. (Szo), 06.20
Ez az a védelem, amire fittyent hányva az OpenOffice szégyentelenül megnyitja a dokumentumot? Én azért megnézném azt, ahogy a screenshotot letiltja. Ezek teljesen életképtelen badarságok. Legrosszabb esetben be is lehet gépelni azt a dokumentumot. De ne kanyarodjunk el, ehhez a témához már nincs mit hozzátenni.
8

Gondoljátok, hogy nem próbáltam lebeszélni?

Fedor · 2006. Jún. 6. (K), 12.52
Természetesen az első mondatom az volt, hogy tök fölösleges, mert nincs 100%-os megoldás, de fél óra alatt sem tudtam meggyőzni. Tisztában van a dologgal, de azért azt szeretné elérni, hogy minél nehezebb legyen a dolga a delikvensnek, és egy ilyen trüközés egy átlagos webfelhasználó számára már tényleg akadály lehet (ne magatokra gondoljatok, hanem informatikai képzettség nélküli Juli nénikre meg Jani bácsikra). A letiltandó oldal egy árajánlat, és azt szeretné elérni, hogy a delikvens ezt lobogtatva ne tudjon a konkurenciához átmenni olcsóbb árt kiharcolni.
9

Ez nem egészen...

janoszen · 2006. Jún. 6. (K), 12.59
Ezt a hülyeséget! Miért? A weboldalt lobogtatva nem tud olcsóbb árat kiharcolni a konkurenciánál? Ennyire gerillamarketing van vagy ennyire szar, amit árulnak? Azért legyen már észnél, ezekket a trükkökkel több vásárlót riaszt el mint amennyit nyer vele!

Én pl. barmi morcos lennék, ha egy árajánlatot nem tudnék kinyomtatni lefűzni vagy éppen tollal beleírogatni a saját dolgaimat.

Komolyan, honnan veszi ezt a sületlenséget? Fogja, elmondja a konkurenciának, ha nem hiszi, akkor nesze, nézze meg a weboldalukat. Erről ennyit.

Bocs a kirohanásért, de az emberi hülyeség az bánt.

Egyébként meg PDF rulez, az a Te barátod. Abban be tudsz mindent állítani.
10

Nem engem kell meggyőzni...

Fedor · 2006. Jún. 6. (K), 13.03
Nem engem kell erről meggyőzni, hanem a főnökömet...

A pdf-et már az első körben elvetettem, bár nekem is ez jutott kapásból az eszembe. Tudod: Juli néni, Jani bácsi, sokan meg se tudnánk nyitni, és rögtön hagynák a francba az egészet...
13

Pontosan, neked kell

Török Gábor · 2006. Jún. 6. (K), 13.29
Nem engem kell erről meggyőzni, hanem a főnökömet...

Félreértés esik, neked kell a főnöködet meggyőzni, nem nekünk. Továbblépve te vagy az informatikus. Harmadsorban pedig nem tudom alátámasztani felméréssel, de Juli néni amikor tapasztalja, hogy nem megy a nyomtatás a böngészőből, bemásolja az egészet Wordbe, és kinyomtatja onnan (ahogy már korábban említettem). Másik esetben felhívja a rendszergazdát, aki ugyanezt fogja neki javasolni.
14

Persze...

Fedor · 2006. Jún. 6. (K), 13.32
Természetesen ezeket az érveket mind elsütöttem én is, arról nem tehetek, hogy immunis rá... Bármit mondtam, csak az volt a válasz rá, hogy jó-jó, de legalább nehezítsük meg a dolgukat.
11

Maga alatt vágja a fát

Jano · 2006. Jún. 6. (K), 13.11
És mi van akkor, ha Juli néni a Jani bácsi aszisztense és a fönök megkérte, hogy szerezzen már neki egy árajánlatot a cégetektől és tegye kinyomtatva az asztalára másnap. Mert Jani bácsi előtt ugyan ott van a 19-es TFT meg a a core duo, de a billentyűzet is a fiókban pihen.

Nem ilyen eszközökkel kell megnyerni az ügyfelet, sőt az olyanoktól akinek csak a pénz számít jobb megszabadulni.
12

Nem mondom, hogy nem értek egyet...

Fedor · 2006. Jún. 6. (K), 13.26
Továbbra is csak azt tudom mondani, én kézzel-lábbal kapálództam a dolog ellen.
15

nyomtasd ki ezt

Táskai Zsolt · 2006. Jún. 6. (K), 14.46
nyomtasd ki ezt a témát, és mutasd meg a főnöködnek. itt lehet nyomtatni...
Tasi
16

Ha muszáj

Jano · 2006. Jún. 9. (P), 14.09
Mint alkalmazott kerülhet az ember valóban olyan helyzetbe, hogy nem tudja megyőzni a főnökét a saját szakterületét érintő kérdésről se. Hát akkor nézzük mit lehet mégis tenni.

1. Új ablakot nyithatsz javascripttel amiben leveszed a menüt. (Hátrány: ha nincs javascript nem nyílik meg semmi, az új ablak nyitását esetleg blokkolhatja egy popup blokkoló, a menüben van még pár hasznos funkció, pl oldal mentése vagy kedvencek közé rakás, ami szintén elérhetetlen lesz így.)

2. Helyzetérzékeny menü letiltása JavaScripttel. Ott is van nyomtatás illetve kivág-beilleszt funkció. (Hátrány: szintén más hasznos funkciók is elérhetetlenek lesznek.) A felhasználó egyre idegesebb, hogy az oldal gátolja a munkavégzésében.

3. Letiltani javascriptel a kijelölés eseményt. Felhasználó tombol, hogy a 2 mondatot nem tud átteni a wordbe, nem tudja a cég címét bemásolni outlookba.
17

Van ilyen megoldás

yaanno · 2006. Jún. 11. (V), 10.56
print.google.com így működik. Nyilván a screenshot-ok készítése ellen semmit sem tehetsz (egy hint hogy miképp is)

Egy másik megoldás lehet, ha pdf-ben teszed ki az árlistát és azt levéded (nyilván feltörhető).

Szerintem a legkorrektebb eljárás, ha a nyomtatható verzióra ráteszel olyan infókat, amiket a webre nem: copyright, jogi nyilatkozat (nyilván röviden), a doksi használatáról, a cég logoja, elérhetőségei, esetleg egyfajta halvány 'vízjel'.

Ezzel ugyan a 'csalót' nem riasztod el, mindenesetre mindig a szeme előtt lesz, hogy mit csinált :)