ugrás a tartalomhoz

Van valakinek tapasztalata az OS X-el?

inf · 2018. Jún. 26. (K), 10.46
Nézegetem, hogy kb harmad áron van a Windows-hoz képest: link. Érdekelne, hogy milyenek ezek az oprendszerek felhasználói szemmel Winhez, Linuxhoz viszonyítva?

Ahogy nézem Webstorm támogatja OS X-et, és igazán az az egyetlen program, ami must have nálam.
 
1

iPhone

Hidvégi Gábor · 2018. Jún. 26. (K), 12.54
Használtál már iPhone-t? Arra például nem lehet "csak úgy" felmásolni mp3-akat, csak a megfelelő szoftverrel, és úgy, hogy a készüléken ezekhez a fájlokhoz társítva program.

Ilyen kötöttségekre lehet számítani. Valamint legjobb tudomásom szerint az OS-X csak Apple hardveren fut, ami nem az olcsóságáról híres (cserébe minőségi).
2

Kicsit utánaolvastam:"You

inf · 2018. Jún. 26. (K), 13.05
Kicsit utánaolvastam:

"You can usually get OS X installed on any PC. However, certain devices will almost always need hacks to get working (if you can get it working). Audio, WiFi card, SD card reader, etc. OS X is just a modified variant of BSD Unix, so there is a fair level of community support for this sort of thing. But most people wishing to run OS X on a PC research which components/laptops are compatible, then buy the hardware. Not the other way around."

Szóval elvileg bármilyen gépen elmegy, ha hajlandó az ember rászánni az időt. Van valami EULA-juk, hogy csak Apple termékre teheted fel, de az EU-ban az szerintem nem érvényes. Úgyhogy megint az a furcsa helyzet állt elő, hogy valami az USA-ban illegális, nálunk meg lazán megteheted. Én leginkább szerintem csak Safari tesztelésre fogom használni, de azért belenézek kíváncsiságból. Olyan nagy meglepetést mondjuk nem várok már oprendszerek terén, mindegyik kb. ugyanazt tudja; programokat futtatni.

szerk:

Még tovább olvasva tulképp 3 féle oprendszer van manapság: Windows, Linux, BSD. Ezek közül a BSD helyezte a legnagyobb hangsúlyt a biztonságra, meg a legrendezettebb az összes közül. Teszek majd egy próbát OpenBSD-vel valamikor, bár gondolom kliens gépen nem lesz egy nagy élmény. Érdekes kérdés, hogyha valami elmegy Mac OS-en, az vajon elmegy e OpenBSD-vel is.
3

BSD

Hidvégi Gábor · 2018. Jún. 26. (K), 14.28
Az OpenBSD fapados, évek óta használom, desktopra nem ajánlom. A FreeBSD ebből a szempontból jobb, az OS-X is erre épül, így biztosan jobb a meghajtótámogatottsága (pl. van-e a böngészőben hardveres gyorsítás).

Valamelyik nagyobb Linuxdisztribúcióval viszont biztosan jobban jársz, ha hatékonyan szeretnéd munkára használni a géped
4

Köszi!Néztem közben

inf · 2018. Jún. 26. (K), 15.49
Köszi!

Néztem közben fájlrendszert is hozzá. Nincs btrfs és zfs support, viszont van hammerfs, ami elvileg valami hasonlót tud, mint a btrfs. A dragonfly BSD-hez van, ami egy free BSD fork. link Ahogy nézem ezen Wayland compositor meg minden franc is van, szóval elég jól követi a trendeket amellett, hogy a biztonság is komoly szempont náluk. Azt hiszem teszek vele egy próbát valamikor.

szerk:
Desktopnak max akkor lenne jó, ha nvidia-t cserélném AMD-re vagy Intel-re. Nincs nvidia driver support, vagy elég bizonytalan, hogy működik e. link Szervernek még esetleg érdekes lehet. A hammer kifejezetten érdekel, mert csinálok később valami alap benchmarkot különböző fájlrendszerekkel a szerveren. Most egyelőre leköti az időmet a nodejs kód fejlesztése, ami futni fog rajta.

Ahogy nézem FreeBSD-re is van ZFS support, szóval azt is van értelme kipróbálni BSD vonalról, és ahhoz van nvidia support, tehát desktop-nak is elmenne a mostani gépeimhez.
5

Támogatás

Hidvégi Gábor · 2018. Jún. 26. (K), 18.09
Az évek során arra jöttem rá, ami persze nyilvánvaló, de a legjobban a támogatás számít. Elvileg bármit hegeszthetsz BSD-re is, csak nem mindegy, mennyi idő.

Ez olyan, mint a Raspberry Pi, mögötte van közösség, ezért azon például egy gigabájt RAM-mal is tudsz (megkötésekkel) grafikus operációs rendszert használni, böngészni, míg a jóval erősebb hardverrel rendelkező fejlesztői eszközökhöz még a leggagyibb, tíz éves Mali 400-as videokártyához sincs meghajtó, ezért desktopon nagyon lassú.

A BSD-k hasonló cipőben járnak, de a kevés ember miatt a driverek nem olyan hatékonyak, méréseket végeztem, ugyanazon a hardveren egy Debian alapú Linux ugyanazokat a kiszolgálói feladatokat (webszerver, php, adatbázis) 10-15%-kal gyorsabban végzi el. Azért, mert nem volt idő olyan jó SMP/memóriakezelő/hálózatkezelő rutinokat írni a kernelben.

Persze, akinek alacsonyak az igényei, mint nekem, annak ez is bőven jó. Mindenképp érdemes kipróbálni, mert érhet pozitív csalódás, számomra például a BSD-k egyszerűsége inspiráló.

Az OpenBSD leginkább routernek/tűzfalnak való (nagy cégekhez, bonyolult szabályokkal), a többiről nem tudok nyilatkozni.
6

Jaja, én most valami

inf · 2018. Jún. 26. (K), 18.17
Jaja, én most valami egyszerűbb rendszert nézek szervernek. Hülye voltam, mert abba is nvidia-t vettem. Azt hiszem úgy gondoltam, hogy Ubuntu fog menni rajta, de menet közben úgy alakult, hogy vagy Alpine vagy esetleg valamelyik BSD a biztonság és egyszerűség miatt. Igazából eladom belőle az nvidia kártyát és beleteszek egy intelt vagy amd-t ugyanannyiért. Amúgy is csak azért kell bele, mert workstation alaplap és nem lehet headless járatni. Ezzel szerintem a driver problémák megoldva.

Nem tudtam, hogy ekkora különbségek lehetnek a hálózat sebességében. Tesztelni fogom majd azt is.
7

Szerverbe miért akarsz

BlaZe · 2018. Jún. 27. (Sze), 00.19
Szerverbe miért akarsz grafikus kártyát? Azzal csak a gond van :) Ha nem otthonra kell az ágy mellé, érdemes megnézni használt szervereket. Gombokért lehet komoly configokat kapni, és azok támogatása elég jó a server distrókban. Én mostanában vettem egy DELL T610-et itthonra "tanulni". Az egyetlen baj a hangja, ha nem tudod eldugni valahova :) Bár más szerverekhez képest nem is hangos, lehet tolerálni.
8

Workstation lap van benne,

inf · 2018. Jún. 27. (Sze), 11.22
Workstation lap van benne, azért kell neki a kártya meg a monitor. Egyébként nem akarok bele, de ez a lap fele annyiba kerül, mint egy szerver lap és ugyanazt tudja, monitor tv meg pont van a szobájában, úgyhogy még fake monitor dongle (vagy mi a szösz) sem kell hozzá.

Néztem én is a HP Proliant-et régebben, de az volt a benyomásom, hogy olcsó és gagyi. Szerver parkokba biztosan jó, ahova nagy tételben veszik és nem számít a zaj meg a minőségi kivitel, de itthonra semmi pénzért nem vennék ilyesmit. Inkább összeraktam egy egyedi alacsony fogyasztású gépet drágábban, amiben van normális hűtés, táp és ház, és gyakorlatilag el tudnék aludni mellette, ha a hálóban lenne. A videokártya csak a monitor miatt kellett bele, igyekeztem megúszni 5-10k-ból, hogy lehetőleg ne a legolcsóbb totál gagyi legyen, mert leégeti az egész gépet a végén, amikor elfüstöl. Egyébként érdekes ez a headless dolog, mert lehet kapni dummy display plug-okat is, és igazából ha belegondolom egy dummy video card, ami igazán jó lenne kimenet, minden nélkül az olcsó kockázatot jelentő videokártyák helyett, de olyasmit senki nem gyárt. Kíváncsi lennék, hogy miért.
9

Ok, csend és fogyasztás

BlaZe · 2018. Jún. 27. (Sze), 11.58
Ok, csend és fogyasztás tekintetében biztos nem veszi fel a versenyt egy ilyen hardware-rel semmilyen brand server :) Egyik tápot én is kihúzva tartom. Itthonra nem kell redundáns táp :) Főleg amennyit megy...

HP serverekkel nekem nincs közvetlen tapasztalatom, bár előző és mostani helyemen is HP serverek voltak. Nem rémlik, hogy miattuk lett volna bármi gond. Nekem DELL servereim és (felsőbb kategóriás) laptopjaim vannak már sok éve, azokat nagyon szeretem. De akkor ez itt most nem játszik.

Nekem amúgy nincs tapasztalatom OS X-szel, de több kollégám is esküszik rá, hogy a legjobb desktop OS. Volt, aki kézzel épített i7-es erőműre tette fel, és jól megy neki. Bár azt hiszem az elején kicsit dolgoznia kellett rajta. Nem emlékszem már pontosan mi volt, pár éve mesélte.
10

Elvileg BSD drivereket kell

inf · 2018. Jún. 27. (Sze), 13.26
Elvileg BSD drivereket kell felszórni mindenhez, azzal többé-kevésbé kompatibilis az OS X. Melós, de meg lehet csinálni. A hackintosh oldalon van szó elvileg ilyesmiről. link Ha csak tesztelni kell pl Safari-t, akkor elvileg ez az image jó lehet: link. Nekem egyelőre csak tesztelésre kell, úgyhogy majd kipróbálom, de érdekelnek ezek a BSD oprendszerek. Hosszú távon biztosan nem marad egyetlen Windows sem a gépeimen, max dual boot-ban játékhoz talán-talán.