ugrás a tartalomhoz

Felkészülés front-ended interjúra

mahoo · 2017. Aug. 14. (H), 21.59
Sziasztok,

tippeket, ötleteket, könyvcímeket, hasznos tanácsokat szeretnék kérni abban, hogy lehet-e, és ha igen, miből/hogyan készülni egy front-endes interjúra.

A kiírásból az olvasható ki, hogy 2 éves fejlesztői tapasztalat, OOP ismerete és Html5/Css3 alapszintű ismerete szükséges. Előnyt jelent js framework-ök valamint PHP, node.js imseret.

Bármilyen hozzászólást szívesen veszek!
 
1

Például

Hidvégi Gábor · 2017. Aug. 15. (K), 07.18
2

Egy interjú vs felvételi folyamat

Pepita · 2017. Aug. 15. (K), 14.49
Volt nemrég egy hasonló téma, aminek a létrejött hozzászólások alapján én a "Mitől lesz eladható a frontend tudásom?" címet adnám.

A személyes tapasztalatom az, hogy annak eldöntésére, hogy adott munkavállaló alkalmas-e és mennyire egy adott munkakör betöltésére - édeskevés egyetlen interjú.
Minél komolyabb a cég, aki fejlesztőt keres, annál komolyabb - összetettebb a felvételi procedúra is általában (azért vannak kivételek).

Maga az interjú az esetek többségében sokkal inkább emberi megismerésről és az emberi tulajdonságok összehasonlításáról szól, mint a szakmai ismeretek - tapasztalatok leméréséről. Ha ez nem így van, akkor - amennyiben én vagyok az interjúalany - máris kong a fülemben a vészharang, mert sanszos, hogy Te mint ember nem is érdekled a céget, pusztán arra kíváncsiak, hogy a tudásodból vajon mennyi pénzt tudnak majd gyártani.
Szerintem akkor jó egy interjú, ha a lehető legjobban megismernek Téged emberileg, közben Te is kapsz egy valamennyire már emészthető képet a cégről / csapatról, amibe majd be kell illeszkedned.

Ezek alapján szerintem ami fontos egy (nem feltétlenül frontendes) interjún:
- Legyél nyugodt, ne stresszelj rajta
- Saját magadat "vidd oda", nem egy általad elképzelt "jó srácot", aki illik oda = derüljön ki inkább az interjún, ha nem illetek össze
- Odafelé úton, vagy előtte azért gondold végig, hogy milyen technológiákban és mennyire vagy jártas, mert lesz szó róla - ebben is az a fontos, hogy olyan képet mutass magadról, ami a valóság, ne többet és ne kevesebbet
- Azért (sajnos) még ma is előfordulhat, hogy előkapnak egy darab papírt, "kódokkal" tele, és feltesznek ilyen "papíron programozós" kérdéseket; semmi baj, van ilyen, itt a fő lényeg az, hogy őrizd meg a nyugalmad! :-D Az is jó válasz lehet ilyen kérdésekre, ha megmondod, hogy a Te kedvenc IDE-d miket jelez ilyen kód láttán, és azok alapján Te hogyan keresnéd meg a megfelelő megoldást. Ma már kissé irreleváns elvárás a papíron programozás, és sok esetben nem is arra irányul az ilyen kérdés, hanem a váratlan helyzetben történő problémamegoldó készségedre.

A személyes véleményem az, hogy az interjú legfontosabb célja, hogy valós képet kapjanak Rólad (és persze Te is Róluk), ezért a legfontosabb az egyenes őszinteség, maradék nélkül.
3

Koszonom a hozzaszolasokat...

mahoo · 2017. Aug. 15. (K), 19.52
Koszonom a hozzaszolasokat... akkor 'nyugodtan' vagok bele :)