ugrás a tartalomhoz

Képgaléria; kérdések (License, CSS), vélemények

Anonymous · 2006. Május. 23. (K), 02.53
Üdv,

A minap összeütöttem egy képgalériát PHP-ben. Kipróbálásra letölthető (RAR Pass: fe01ce2a7f). Szeretném kikérni sokat látott, profi programozók véleményét a munkámról. Igaz, a lényeg (index.php) kódolva van - nem mintha itt bárki ne tudna ilyet, vagy jobbat csinálni. Zárójelben; ha lenne vállalkozó a weblabor szerkesztői közül (bennük megbízok), szívesen elküldeném a teljes forráskódot, ha megtenné, hogy belekukkant és elmondja arról is a véleményét.
Nem fontossági sorrendben a vizslatási szempontok:
  • Kezelhetőség, használhatóság, átláthatóság
  • Oldalszerkezet, HTML, CSS
  • Akadálymentesség (bár ezt talán morbid pont képgalériánál emlegetni)
  • Kliensfüggetlenség (azaz böngésző- és böngésző-beállítás)
  • PHP (bár ez csak a dizájnokban látható)
  • Össz benyomás, egyéb megjegyzések, vélemények

Két konkrét kérdés;
1.: Értékesíteni szeretném a programot - persze csak ha lesz, aki megveszi :) Zárójel; nem mentegetőzésből, de tudnotok kell, nem gondolom, hogy feltaláltam a spanyol viaszt, és mindenáron meg akarom magamnak tartani. Azért van kódolva, mert nem ingyenes program - zárójel bezárva.
A dizájn egy JavaScriptes tool tip programmal "teljes értékű", és ez a program LGPL license alatt van kiadva. Ezzel kapcsolatban kérdezném; jól értem a liszensz szövegét, miszerint ebben a formában (fizetős programhoz mellékelve) értékesíthetem? Vagy van bármi olyan megfogalmazva benne, ami ezt megtiltaná - és én átsiklottam felette?

2.: Nézegettem ehhez hasonló galériákat (hotscriptsről), illetve azok árait. Meglepett, hogy $10-$15 a max (2-3 eFt). Tényleg csak ennyit érne? Egy valamire való programozó ennyiért meg sem nyitja a notepadot, vagy én vagyok nagyon eltévedve?

És egy kis segítség kérés;
IE alatt nem tudtam vertikálisan középre* igazítani a thumbnaileket (fekvő képnél feltűnő). Ha lenne valakinek erre ötlete, azt megköszönném.
* Más böngészőkben sincs teljesen középen, mert "nem szabványos" méretű képeknél előfordulhat, hogy szélesebb lesz a thumb, mint az azt befoglaló keret, ilyenkor alul megjelenik egy görgetősáv. Annyival van fentebb az aljától, hogy ez az esetlegesen megjelenő görgetősáv pont elfér a thumb alatt, így a horizontális scrollbar nem csúfítja el - mégjobban.


A program minimum követelményei;
  • PHP
  • GD
  • Zend

Telepítés;
Csak felmásolod a szerverre és már használhatod is.

Tudnivalók;
  • Támogatott kép- formátum a jpg, jpeg, gif és a png.
  • A képeket tetszőleges könyvtárstruktúrában, az "img" könyvtáron belülre kell rakosgatni.
  • Előnézeti kép előcsalogatásához tegyél a könyvtárba egy preview.jpg, vagy más, támogatott formátumú képet.
  • Hibanapló megtekintése az index.php?op=errorlog paraméterrel. Alapértelmezett user/pass: demo/demo. Módosítani az admin.php-ban lehet (md5 kódolást használj)

Ha bármi kérdés merülne fel, állok mindenki rendelkezésére itt a fórumon.
Köszönöm a figyelmet,
Anonymous
 
1

árak, megjegyzések

Anonymous · 2006. Május. 23. (K), 08.05
2.: Nézegettem ehhez hasonló galériákat (hotscriptsről), illetve azok árait. Meglepett, hogy $10-$15 a max (2-3 eFt). Tényleg csak ennyit érne?

ha kicsit alaposabban keresel, akkor találsz nagyon sok hasonló galériát, ami 0$, azaz ingyenes. ezekkel szemben valami elég kiemelkedőt kell nyújtani ahhoz, hogy az emberek a zsebükbe nyúljanak.

egy-két észrevétel, tanács:
- fizetős képgalériánál ez a vízszintes görgetősáv, ami vagy van vagy nincs szerintem nem megengedhető.
- zend elég kevés ingyenes tárhelyen van. és lássuk be, egy képgalériát nem azok fognak megvenni, akik egy komplett weboldalt csináltatnak valakivel egy fizetős tárhelyen.
- ezt a "tool tip"-es témát gondolom te vetetted fel pár napja. akkor is és most is a "css tooltip" módszert javaslom. akadálymentesebb... :)

gex
2

-

Anonymous · 2006. Május. 23. (K), 09.38
Igen, ez így van. Mármint, a hotscriptsen is elég sokat kellett lapoznom ahhoz, hogy találjak olyan programot a képgaléria szekcióban, ami nem ingyenes... :) De én úgy gondolom, egy valamire való cég, vagy bárki, aki azzal kezdi, hogy a honlapjának regisztrál egy domaint és bérel tárhelyet, az már nem aprózza el, meg szerintem kicsit "hülyén veszi ki magát", ha a saját domain és bérelt tárhely mögött egy bárkinek elérhető, ingyenes galériávl nyomul. Ezzel együtt a bérelt tárhelyeken azt hiszem, simán elvárható a zend megléte, így ez sem jelenthet különösebb problémát.

Elég sok képpel teszteltem a programot, és ez az esetleges görgetősáv nagyon csak esetleges. Annyira, hogy hirtelen nem is találtam a gépemen olyan képet, ami előhozná. Aztán nekiálltam torzítani egy képet, de még extrém, 2300x768 aránynál sem jelent meg :) Szóval ezt a részt visszaszívom, és ezt a plusz helyet törlöm, ami a görgetősávnak van fenntartva.

És végül nem, nem én vetettem fel a JS tool tip témát. De ha már szóba hoztad, belinkelhetnéd a kérdéses topicot, talán okulok belőle.

És természetesen köszönöm a válaszodat.
3

ingyenes galériák

Anonymous · 2006. Május. 23. (K), 09.53
először is itt a topic.

De én úgy gondolom, egy valamire való cég, vagy bárki, aki azzal kezdi, hogy a honlapjának regisztrál egy domaint és bérel tárhelyet, az már nem aprózza el, meg szerintem kicsit "hülyén veszi ki magát", ha a saját domain és bérelt tárhely mögött egy bárkinek elérhető, ingyenes galériávl nyomul.

az esetek nagy részében nem derül ki, hogy ingyenes galéria megy a háttérben, maximum egy link vagy a html forrásában lévő megjegyzés utal erre. ilyet gondolom te is beleraktál mert így magát hirdeti a program.
másrészt én nem értem miért veszi ki magát hülyén az ha valaki egy ingyenes galériát használ, és miért nem, ha fizetőset. egy magára valamit adó cég azzal kezdi, hogy megbíz ezzel egy - jó esetben - szakembert. az a szakember pedig nem hiszem, hogy megveszi tőled a képgaléria modult.

nem tudok véleményt mondani a dologról egyelőre, mert nincs zendem, de igazán kirakhatnál valahova egy működőképes demót. például kíváncsi vagyok, hogy milyen minőségben készíted a thumbnaileket.

gex
4

-

Anonymous · 2006. Május. 23. (K), 10.42
Nem, én nem rakok bele reklámot (ezt ellenőrizheted, a HTML kimenetet generáló része nincsen kódolva). Úgy vagyok vele, hogy ha valaki fizet a munkámért, nem használom ki, és nem rakom tele a footert meg egyéb helyeket, hogy reklámoztassam magamat vele. Ha tetszik neki a munkám (és ez nyílván áll, ha már egyszer megvette egy programomat), akkor az későbbi megrendeléseket is eredményezhet. Többre tartok egy esetleges hosszú távú együttműködést.
Azzal viszont egyetértek, hogy aki már bérel tárhelyet és szakembert bíz meg az oldala felépítésével, nem feltétlenül fog mástól megvenni egy galériát. Hacsak nem tartja túl drágának a 2-3 eFt.-os galériákkal szemben azt, amennyiért elvállalná az a programozó, aki az egész honlapját megcsinálta. De ez végülis teljesen lényegtelen kérdés jelen esetben. Úgy vagyok a dologgal, hogy felrakom néhány helyre, és vagy megveszi valaki, vagy nem. Ha igen, akkor már jól jártam, ha meg nem, gyakorlásnak (programozás) akkor is jó volt... :)

A thumbnaileket az ImageCopyResized függvény állítja elő. De jogos a kérés (nekem sincs zend localon:), ezért felraktam egy demot.

Ps.: Nem vagyok dizájner, szóval azt nem nagyon kell köpködni :) Lesznek értelmesebb dizájnok írva hozzá a későbbiekben.
6

php

Anonymous · 2006. Május. 23. (K), 11.07
A thumbnaileket az ImageCopyResized függvény állítja elő.

sejtettem hogy a php beépített függvényeit használod. amint te is látod nem túl jó minőségű képeket készít. ismerkedj meg az imagemagick-kel, ami a legtöbb linux szerveren megtalálható.

egy régebb óta használt thumbnail generáló függvényem úgy néz ki, hogy megvizsgálom van-e imagemagick a szerveren, ha van akkor azt használom, ha nincs akkor a php függvényeit. valahogy így:

<?php
function image_resize($src,$dest,$x,$y) {
  //...
  $imagemagick=shell_exec('which convert');
  if (strlen($imagemagick)) {
    // imagemagick használata
  }
  else {
    // php függvények használata
  }
  //...
}
?>
ha már fizetős... ;]

gex
7

+ 1 hiba

Anonymous · 2006. Május. 23. (K), 11.19
gyors átfutás után találtam egyet, ahol rosszul van méretezve a kép.
ie-ben nyúlik vele a doboz is, ff-ben meg kilóg a keretből.

gex
9

Re: 6-7

Anonymous · 2006. Május. 23. (K), 11.30
Igen, azt észrevettem én is korábban. A letölthető verziót ha ki tudnád próbálni, abban már jó a méretezés (kvázi ez az online demo egy korábbi verziója a programnak).

Remélem nem baj, de hogy ne szaporítsam a postokat, itt válaszolok az ezt megelőző hozzászólásodra is;
Még nem dolgoztam az IM-el, de meg fogom nézni. Esetleg ez is lehet egy plusz feature a fizetős vs. ingyenes verzió közt...
5

Ár, eladás

Jano · 2006. Május. 23. (K), 10.56
Azért 2-3 ezer forint mert nem az egész fejlesztést egy vevővel fizetettik ki.

Terjesztés, eladás szempontjából szerintem az egy jó taktika, ha egy alap verziót ingyenesen elérhetővé teszel és a teljes verzióért kell fizetni. Persze ebben az esetben az alap verziónak nem kiheréltnek kell lennie.
8

Re: 5., Árképzés, butítás

Anonymous · 2006. Május. 23. (K), 11.22
Az árképzésre ilyen szempontból bevallom, nem is gondoltam. Ha elég példányban elkel, végülis nem olyan rossz az a 2-3 eFt. sem :)

Ez a kipróbálható demó végülis a DEMO feliratoktól eltekintve már a teljes verzió akar lenni. Szóval ahhoz, hogy egy ingyenesen elérhető verziót ki tudjak tenni, már csak herélgetni tudok :) Olyasmi beleférne szerinted, hogy mondjuk kiveszem belőle a nyelv és dizájn váltás lehetőségét, és esetleg limitálom a létrehozható könyvtárstruktúra mélységét?
Ahhoz, hogy fejlesztéssel tovább lépjek, már be kellene vetni valamiféle adatbázist. Értékelés (rating), commentek, kereső, stb., stb. Ezek már mind megkövetelik az adatbázist (ha normálisan meg akarom csinálni, nem file adatbázissal). És eredetileg a cél az volt, hogy összeüssek valami kis végtelenül egyszerű programot, amit azért használni is lehet valamire. Meg aztán ha már adatbázis van a képben, annyi mindent lehet vele csinálni, hogy nem tudom leállítani magam. Még ezt is, még azt is, és soha nem készül el... :) Szóval a továbbfejlesztés útján ezzel a galériával kapcsolatban nem nagyon akarok tovább menni, így csak a butítás marad.
10

Funkciók és befejezés

Jano · 2006. Május. 23. (K), 13.08
Akartam neked linkelni egy blog bejegyzést arról, hogy mennyi funkció legyen egy termékben kiadáskor de sajnos nem találtam meg. Linkelem az egész blogot inkább, úgyis érdemes olvasni Signal vs. Noise.

A bejegyzés kb. arról szólt, hogy egyáltalán nem baj, ha az első kiadáskor nincsen benne minden általad kitalált funkció a programban, sőt:
  • a felhasználók folyamatos fejlődést fognak látni
  • a felhasználók úgyis megírják, hogy mit szeretnének a később megjelenő új funkciókkal úgy tünik mintha hallgatnál rájuk
  • ha beigéred akkor mindenkiben kialakul egy kép, hogy az hogyan fog működni, amikor találkozik vele élőben lehet csalódik, ha nem igéred be akkor egyszerüen csak örülni fog, hoyg ezt is tudja


Készíts a fotó katalógusodnak egy termékoldalt. Design tekintetében nézegess külföldi oldalakat! Pl fent említett 37signal oldalát. Trend az egyszerűség!
11

átnézés, középre illesztés

Bártházi András · 2006. Május. 23. (K), 13.54
Személy szerint esélyem sincsen, hogy átnézzem. A középre illesztést meg lehet oldani egy adott nagyságú div háttereként berakva a képet.
12

-

Anonymous · 2006. Május. 24. (Sze), 11.06
A vélemények - amiknek a legjobban örültem volna, ha jók, ha rosszak - elmaradtak, de azért köszönöm mindenkinek a hozzászólását, tanácsait, segítségét (András; kép pozicionálás) és úgy egyáltalán, hogy benéztek ide.
20

kép pozícionálás

Anonymous · 2006. Május. 24. (Sze), 15.06
az András által javasolt módszert szerintem kerüld el, vagy legalább ne egy az egyben használd fel. képgalériáról van szó, ezért ott kell lennie az img tagnek. mi lesz ha valaki letiltja a css-t? nem lesz sehol kép, elég hülyén néz majd ki a Képgaléria szó a címben.
egy képgalériában a képek háttérképként való felhasználása legalább olyan rossz, mint például egy link design része img tagben.

vagy legalább ne így. ha háttérképként igazítod középre a képet, akkor hagyd meg az img tag-et is és display: none-nal tüntesd el. így css nélkül is teljes értékű marad az alkalmazás.

gex
21

Re: 20

Anonymous · 2006. Május. 24. (Sze), 22.27
Akkor esetleg más ötlet? Az nem jó, hogy háttérként is és "láthatatlan" képként is, mert így is minden oldalletöltéskor zabálja a szerver erőforrásait a thumbnailek generálása, ezzel a módszerrel ráadásul duplán kellene dolgoznia.
22

thumbnail

Anonymous · 2006. Május. 25. (Cs), 08.40
ugye nem akkor generálod a thumbnailt amikor megnézik az oldalt? mert ahhoz képest az egyszer vagy kétszer generálás már szinte semmi...
a thumbnailt akkor kell generálni, mikor valaki feltölti a képet, utána már csak linkelni kell rá.

gex
13

http://www.imgpub.eu

Anonymous · 2006. Május. 24. (Sze), 11.32
Na itt a konkurenciad :-)
15

Hááát....

oky · 2006. Május. 24. (Sze), 13.36
Itt azt írja:
Requirements
.
.
PHP4+ (register_globals=On in php.ini)

Szóval, nem túl bizalomgerjesztő.
16

uj verzio

Anonymous · 2006. Május. 24. (Sze), 14.41
szerintem az uj verzioban mar nem lesz szukseg register globals-ra
14

ZEND Encoder

Anonymous · 2006. Május. 24. (Sze), 11.38
Van fogalmad arrol, hogy mennyi penzbe kerul a Zend Encoder (uj neve Safeguard)?
Kb 600USD 1 evre a licensz. Nem hiszem, hogy visszajonne neked ez a sok penz.
17

Miért?

janoszen · 2006. Május. 24. (Sze), 14.45
Miért? Ha örökre megveszi a licenzet és mást is csinál vele...
18

nem safeguard és nem örökre

Anonymous · 2006. Május. 24. (Sze), 14.59
egyrészt zend guard a neve, másrészt hol lehet megvenni "örökre"?

gex
19

Zend

Anonymous · 2006. Május. 24. (Sze), 14.59
Elarulnad hogyan lehet orokos licenszet venni a Zend Guard-hoz?
Engem is erdekelne. A web oldal szerint:
"Zend Guard is available for an annual subscription of $995 per year."

Maskor nezz utana a dolgoknak, kulonben nem sok ertelme van hozzaszolni.
23

Volt...

janoszen · 2006. Május. 25. (Cs), 08.43
Amikor legutóbb néztem, akkor még volt valami 1xxx dollárért, úgyhogy nem kell mindjárt harapni.
24

Van örökre.

janoszen · 2006. Május. 25. (Cs), 09.49
Na, kedves mindenki. Megkérdeztem, és igazam volt, ezt a választ kaptam:

Thank you for contacting Zend. We offer Zend Guard as an annual subscripion that includes the license, support and product upgrades for 12 months at a price of $995. We also offer a perpetual/lifetime license for $2,995.


Úgyhogy van örökös licenz.
25

Koszi, hogy rakerdeztel

Anonymous · 2006. Május. 25. (Cs), 13.01
sajna 1 teljes evi bevetelem menne ra a licenszre.
Mar csak az edekelne, mit szol ehhez maga a topic inditoja, aki elhatarozta, hogy a kepgaleriajat lekodolja.
26

Még egy...

janoszen · 2006. Május. 25. (Cs), 13.10
Van még egy lehetőség. Ezt utólag írták meg, miután elmondtam, mit alkotok. Nem tudom, mennyire igaz rád, de sztem igen:

Zend Guard annual subscription is offered to small businesses and start-ups for only $599 for an annual subscription. The only requirement is that you have annual revenues that do not exceed $250,000 (USD).
[...]
Anything you encrypt will remain encrypted even once the 12 month term of the subscription is over. However, if you will need to get into the code and make changes, you will need to buy a new subscription.


De még így is sok.
27

1 éves licence

Max Logan · 2007. Ápr. 11. (Sze), 14.42
Az 1 éves licence ha jól értem, akkor azt jelenti, hogy csak 1 évig kapom meg a bugfixeket, update-eket és addig élhetek support-tal. Namost ez azt jelenti, hogy az 1 év elteltével a programot ugyanúgy teljes funkcionalitásában lehet használni, csak nem jár se support, se update, se semmi?
28

Lejárt Zend Encoder licensz

Wabbitseason · 2007. Ápr. 12. (Cs), 11.13
Ha lejárt, akkor a zendenc futtatásakor kapsz egy sajnálkozó üzenetet, és persze nem tudsz kódolni. Hacsak nem suhansz vissza a múltba, hogy a kódolást elvégezd... ;)
29

Re

Max Logan · 2007. Ápr. 12. (Cs), 11.24
És mi van akkor ha én egy VPC-n futtatom, aminek az órája mindig vissza van állítva?
30

Paradoxon

Wabbitseason · 2007. Ápr. 12. (Cs), 11.33
Paradoxon. :) De nyilván működni fog. Linuxon elég a kódolás idejére visszaállítani a dátumot. Ismerek egy esetet, ahol 2005-ben lejárt zendencet használnak, és a mai napig nem történt semmi váratlan bonyodalom. Ez természetesen kispályás, pitiáner megoldás, de a mai magyar viszonyoktól nem idegen.