ugrás a tartalomhoz

htaccess - cache-selt index.php

asam9 · 2017. Jan. 24. (K), 22.46
Sziasztok,

Van egy oldal, aminél már megvalósult az, hogy az index.php teljes tartalma egy másik php-ba kerüljön át statikus formában. Ennek a fájlnak a neve index-cache.php és közvetlenül az index.php mellett foglal helyet. Ha létezik chache-selt fájl, akkor azt tölti be, ha nem, akkor az index.php-t és akkor egyúttal le is generálja az index-cache.php-t, tehát legközelebbi betöltésnél már az utóbbit fogja betölteni. A htaccess fájlban a következő utasítást adtam meg:
DirectoryIndex index-cache.php index.php
Ez így működik, de mivel nem vagyok jártas webszerver konfigurálásban leírnátok a véleményetek erről? Ha esetleg van rá értelmesebb alternatíva, az is jöhet.
A működésével ki vagyok békülve, viszont ez a megoldás SEO szempontból nem jelenthet problémát?

Egyébként ez egy aldomain-es, 1 oldalból álló weboldal, de az is érdekelne, hogy mi lenne, ha több oldalasnál szeretném ezt alkalmazni, mert akkor inkább egy univerzálisabb megoldást használnék itt is, hogy "meglegyen".
 
1

SEO látja?

Pepita · 2017. Jan. 25. (Sze), 19.24
(biztos, hogy a php fájl tartalma megy cache-be, nem az általa generált tartalom?)
ez a megoldás SEO szempontból nem jelenthet problémát?

A fenti .htaccess sorod mindössze annyit csinál, hogy ha valaki (Gugli barátod) meghívja a http://te.domained.com - ot, akkor Apache a docrootban először az index-cache.php -t keresi, ha van, elindítja, ha nincs, keresi az index.php-t.
Ettől viszont a request url nem változik meg. Vagyis a látogatónak / robotnak fogalma sincs, hogy most épp melyik futott, mert nincs az url-ben.
Más kérdés, hogyha pl linkelsz rá valahol, akkor abban ne szerepeljen fájlnév.
az is érdekelne, hogy mi lenne, ha több oldalasnál szeretném ezt alkalmazni
Ha a több oldalas weboldal tartalmaz php fájlra hivatkozást, akkor ez a módszer nem lesz jó.
Cache-elésre sok kész módszer / lib is van, érdemes körülnézni.
Először is én javaslom, hogy minden kérést az index.php-ra irányíts, ebben legyen valamilyen routing, ami eldönti, hogy még miket kell futtatni.
Muszáj leszel futásidőben te ellenőrizni, hogy mit lehet cache-ből, mit nem.
Egyébként mi az oka nálad a cache-elésnek? Olyan nagy matekolásba kerül legyártani a tartalmat, hogy ha nincs cache-ben, percekig tart előállítani?
Vagy hatalmas a látogatottság?

Általában csak olyat szoktunk cache-elni, ami ritkán változik és sok munka / sok adatmozgás on the fly előállítani. Manapság egyre kevesebb az ilyen, egyre gyorsabban változnak a kiindulási adatok.
2

Köszönöm a

asam9 · 2017. Jan. 25. (Sze), 20.59
Köszönöm a választ!

Természetesen a generált tartalom kerül bele.

Akkor nem jelent problémát a keresőnek ez a megoldás, ennek örülök.
A cache-elést azért csináltam, mert rámentem a sebesség-optimalizálásra és próbálok lecsalni egy kicsit, ahol tudok. Bár megmondom őszintén nem nagyon mutatkozott meg számokban a különbség, mégis jobbnak érzem így, mert az alap fájlban rengeteg require_once van és nem akarok felesleges dolgokat futtatni. A tartalom ritkán változik, így akár kézzel is tudom törölni a cache-t.

Több aloldalas weboldalnál akkor tényleg valamilyen kész megoldást lesz érdemes használni, ami tudja a cache-elést.
3

framework

Pepita · 2017. Jan. 27. (P), 11.03
Egy jó keretrendszer csodákra képes. ;)