ugrás a tartalomhoz

Adatkezelési nyilatkozat

Radon · 2016. Jún. 29. (Sze), 11.33
Sziasztok. Az adatkezelési nyilatkozatról szeretnék kérdezni, mert azt láttam, hogy ez elég fontos egy weboldalnál.
Ha van 1 hobbi weboldalam (link), ami egy blog-közösségi oldal, de nem hivatalos, csak olyan szórakozásból készítem, de esetleg használnák az emberek, akkor is kell minden jogi dolog? Mert úgy néztem, hogy a rendes adatkezelési nyilatkozathoz cégnév kell, be kell jelenteni stb, de nekem nincs cégem, csak hobbiból készítettem. Esetleg valami kiskapu, hogy béta az oldal, vagy valamilyen leegyszerűsített nyilatkozat? Ha mindenképp kell, akkor mi a teendő? Csináljak egy Bt-t? A nyilatkozatot céggel készíttessem, vagy saját magam?
Köszi.
 
1

Szükséges minimális

Hidvégi Gábor · 2016. Jún. 29. (Sze), 13.41
Nem kell a témát túllihegni. Ha személyes adatokat tárolsz bárkiről is, azt írd le, meg azt is, hogy mire használod.

Pl. Ezen a weboldalon semmilyen személyes adatot nem gyűjtök.

Ezen a weboldalon adatbázisban a regisztráció során a következő személyes adatokat tárolom el: név, cím. Ezeket az adatokat harmadik fél részére nem adom tovább.
2

Köszi, jól hangzik:)

Radon · 2016. Jún. 29. (Sze), 13.46
Köszi, jól hangzik:)
3

Járj egy kicsit utána

tisch.david · 2016. Jún. 29. (Sze), 14.31
Szia Radon!

Úgy tudom, hogy alapvetően úgy van, ahogy Gábor mondja, de kell, hogy mit, meddig és milyen célból tárolsz. Azt sem árt megírni, hogy mi a módja a személyes adatok törlésének (az ügyfél kérheti vagy valahol Ő maga meg tudja tenni) és, hogy nem adod tovább, kivéve a törvényben meghatározott kivételeket (rendőrségi ügy, stb).

Szerintem se nagy ördöngösség, biztosan nem kell ügyvédhez menned miatta, de írj le mindent, amire egy kekec ügyfél kíváncsi lehet ezzel kapcsolatban.

Üdv:

Dávid
4

Sokat jártam utána, sok

Radon · 2016. Jún. 29. (Sze), 14.42
Sokat jártam utána, sok weboldal adatkezelési nyilatkozatát is elolvastam, de mind túl hivatalos és túl hosszú volt. Nagyjából tudom miket kell írni, csak azt hittem van hivatalos formája is. neten 10 meg 20 milliós bírsággal riogatnak, hogy cégekkel csináltasd. De így már tiszta. köszi.
5

törlés

Pepita · 2016. Jún. 29. (Sze), 18.27
Az adatok törlésével vigyázz, mert nem írhatod azt pl. hogy az email meg marad.
EU törvény, hogy amennyiben a user kéri, köteles vagy minden személyes adatait törölni.
Tudom, hogy Facebook meg gugli, de hát őket... :(
Ilyeneken lehet csúnya bírság, ha valakinek sérül valamilyen joga, és ez kiderül.
6

Korlatozottan

janoszen · 2016. Jún. 30. (Cs), 08.16
Ez csak korlatozottan igaz. Az valo igaz, hogy torolnod kell a szemelyes adatait ha keri, KIVEVE ha mas celbol meg kell tartanod. Tehat pl. hiaba kered a T-mobiltol, hogy torolje az adataidat, van egy rakas torveny ami miatt meg kell tartania azokat (ado, stb), ezert maximum a marketing- es ugyfeladatbazisabol fog torolni.

Magyaran az e-mailek torlese sem egyertelmu, ha pl. azzal tudod csak bizonyitani, hogy a user rendelt nalad, akkor kutya kotelesseged megtartani a maileket.
13

Király

Pepita · 2016. Jún. 30. (Cs), 18.10
Azért ez érdekes, hogy ugyanazt az adatot az egyik törvény szerint törölni kell, egy másik szerint pedig nem szabad...

Mondjuk egy rendelés visszaigazolást tudsz küldeni vevőnek külön + magadnak külön, ebből a tiédhez neki nincs köze, ez kell a nav nak (azokkal az adatokkal, amik ehhez kellenek).
A users tábládból pedig törölni kell a mail címét , stb. -》többet nem tud rendelni.

Itt az érdekes az, hogy az email szövege mennyire minősül adat tárolásnak. Végülis adatbázisból törölted.
18

Törvény…

Max Logan · 2016. Júl. 2. (Szo), 22.33
Vannak olyan törvényi dolgok, amik finoman szólva sem életszerűek, vagy éppen nem triviálisak. Például az adatokat a backup-okból is törölni kellene, hogy ha visszaállítás van, akkor ne kerüljön vissza valaki mondjuk egy hírlevél modul címlistájára.
20

Nem

janoszen · 2016. Júl. 3. (V), 00.30
Felreerted. Az adatvedelmi torveny NEM azt irja elo, hogy mindent torolni kell.

2011. évi CXII. törvény
az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról


14. § Az érintett kérelmezheti az adatkezelőnél
a) tájékoztatását személyes adatai kezeléséről,
b) személyes adatainak helyesbítését, valamint
c) személyes adatainak - a kötelező adatkezelés kivételével - törlését vagy zárolását.


Ez eleg egyertelmu. A kotelezo adatkezelesrol is van egy resz:

5. § (1) Személyes adat akkor kezelhető, ha
a) ahhoz az érintett hozzájárul, vagy
b) azt törvény vagy - törvény felhatalmazása alapján, az abban meghatározott körben - helyi önkormányzat rendelete közérdeken alapuló célból elrendeli (a továbbiakban: kötelező adatkezelés).
...


Magyaran ha van arra torveny, hogy neked valamilyen adatot kezelned KELL, akkor nincs szukseged az erintett hozzajarulasara. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy az adatkezeles mindig celhoz kotott, tehat az adozasi celbol begyujtott adatokat nem hasznalhatod marketing celra hozzajarulas nelkul.
7

Oké az világos, hogy a

Radon · 2016. Jún. 30. (Cs), 09.34
Oké az világos, hogy a személyes adatait törölnöm kell. De mivan a bejegyzéseivel? Mondjuk egy kétoldalas sztorit írt, ami az ő szellemi terméke, de az én oldalamra írta. Akkor arról dönthetek, hogy azt nem törlöm? Mert egy ilyenhez sok minden kötődhet: lájkok, megosztások, látogatottság, hozzászólások, kapcsolódó bejegyzések stb, ami jó lenne, ha maradna az oldalon. Esetleg a létrehozóját lecserélem törölt felhasználóra. Vagy, ha kéri akkor törölnöm kell azt is?
(Csak facebook nyilvános adatokat tárolok, emailt nem).
8

Szerzői jogok

vbence · 2016. Jún. 30. (Cs), 11.03
Ha jól tudom (IANAL meg minden), a visszavonáshoz való jog elidegeníthetetlen, nem mond le róla akkor sem, ha bele van írva az ÁSZF-edbe. Ha ez neked anyagi kárt okoz (pl nyomtattál ötezer könvet amit be kell zúznod) akkor azt meg kell térítenie. Interentes kiadványoknál ez a tipusú kár ritka.
9

oké, akkor aki nem szól érte

Radon · 2016. Jún. 30. (Cs), 12.40
oké, akkor aki nem szól érte azét hagyom, ha muszáj akkor meg törlöm. köszi.
10

Esetleg kikötheted, hogy amit

deejayy · 2016. Jún. 30. (Cs), 15.46
Esetleg kikötheted, hogy amit ide ír, annak a jogairól a továbbiakban lemond.
11

aha, ok. köszi.

Radon · 2016. Jún. 30. (Cs), 16.21
aha, ok. köszi.
12

Bence

Pepita · 2016. Jún. 30. (Cs), 17.48
Itt írta, hogy a vissza vonási joga nem vehető el.
Tehát ha a jövő héten én jelzem Ádámnak, hogy ezt a commentem nem így gondoltam, törölje, akkor kénytelen lesz, még ha válaszok vannak rá, akkor is.

Erre megoldás lehet, hogy a szöveget cseréled pl "törölt hozzászólás" -ra.
User esetén ugyanez: Anonymus név, stb.
14

Bence téved.

Joó Ádám · 2016. Jún. 30. (Cs), 18.32
Bence téved.

Update: újra elővéve a szerzői jogi törvényt, valóban a személyi jogok közt szerepel a visszavonásé, igaz, „alapos indokkal”. Ez homlokegyenest szembe megy a Creative Commons alapvetésével, ami már önmagában is indokolja, hogy ennek alaposabban is utánajárjunk. Addig is mindenesetre, ahogy eddig se tettük, futó szeszélyek nyomán nem törlünk megszólalásokat, amiket egyértelmű licenccel tett közzé a szerzőjük.
15

Alapos indok

vbence · 2016. Jún. 30. (Cs), 21.25
El tudok képzelni egy helyzetet, amikor 18 évesen rantelek egy sort, hogy "mekkora szar az MS", aztán hogy hogynem 5-10 év múlva a Microsoftnál szeretnék dolgozni, és hát a hozzászólások eléggé kellemetlenül veszik ki magukat.

Kevésbé éles helzet lehet csupán egy technológia fölötti rantelés, amiről nem az interjún akarok magyarázkodni, hogy "már nem úgy gondolom".

Ha elolvassuk a "right to be forgotten" körüli sajtót (ami tudom, nem szorosan kapcsolódik ide) fel tudjuk mérni a klímát, ami egyértelműen arról tanúskodik, hogy "oké, hogy az internet nem felejt, de egy X évvel ezelőtti, mára valószínűleg irreleváns dolog ne bélyegezzen meg valakit egy életre".

Ha ehhez hozzávesszük a költségeket, amik egy tipikus fórum esetén igen alacsonyak a mérleg serpenyői még kevésbé komoly kár esetén is a felhasználó akarata felé dőlhetnek.
16

Az van, hogy eléggé

Joó Ádám · 2016. Jún. 30. (Cs), 21.48
Az van, hogy eléggé értelmezhetetlen a törvény jelenleg (nem emlékszem, hogy a Fidesz módosításai előtt mi volt a helyzet, és most nincs kedvem megnézni), ugyanis a bekezdés ezzel zárul:

Ez … nem akadályozza a vagyoni jogok átruházása esetén a jogszerzőt az átruházott vagyoni jogokon alapuló felhasználásban.


A right to be forgotten jól érzed, hogy ide kapcsolódik, és azt is nagyon rossz iránynak érzem, persze ez nem változtat a jogszabályon, de kérdés, hogy mennyire kiforrott ezeken a területeken a jogszabály.

Az mindenesetre tényleg aggályos, ha a CC licencek ellentmondanak európai országok szerzői jogi törvényeinek. Ezeket a licenceket elég komoly jogászcsapatok állították össze, ha nem is egyes nemzeti szabályozásokkal, de nyilvánvalóan például a Berni Konvencióval összhangban, ami nem tudom, hogy ezen a területen például mennyi kérdést hagy nyitva. Utána fogok nézni.
17

Cikk :)

Pepita · 2016. Júl. 1. (P), 14.25
Utána fogok nézni.

Erről nagyon jó lenne bővebben is olvasni, azt gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy csak "kapisgálok némi részinformációk alapján".
Sajnos ügyvédet sem ismerek, aki valamennyire otthon lenne internetes jogi kérdésekben (és van egy olyan gyanúm is, hogy a jogalkotóink se igazán).
19

Az mindenesetre tényleg

Max Logan · 2016. Júl. 2. (Szo), 22.34
Az mindenesetre tényleg aggályos, ha a CC licencek ellentmondanak európai országok szerzői jogi törvényeinek. Ezeket a licenceket elég komoly jogászcsapatok állították össze, ha nem is egyes nemzeti szabályozásokkal, de nyilvánvalóan például a Berni Konvencióval összhangban, ami nem tudom, hogy ezen a területen például mennyi kérdést hagy nyitva. Utána fogok nézni.
dr. Ormós Zoltán felé érdemes tenni egy lépést a kérdésben.