ugrás a tartalomhoz

Forráskód titkosítás

Kérésre törölve 18. · 2016. Ápr. 9. (Szo), 19.26
Üdv!

Úgy tudom, hogy a lefordított nyelveket nem lehet visszafejteni, tehát pl. C++ program .exe file-ját nem lehet forráskódra visszaalakítani és belenézni, ezért sem lehet a nem nyílt forráskódú Windows op. rendszerben kutakodni.

Bár logikusan nézve vissza kéne tudni fordítani a folyamatot.

A kérdésem az, hogy ti mit csináltok, ha írtok pl. javascriptben egy jó kis programot és nem akarjátok, hogy a jó ötleteiteket mások lássák. Most nem általában gondolom, az ember szívesen megoszt a közösséggel általában dolgokat, hanem ha valaki pénzt akar csinálni belőle, vagy olyan megoldás van benne, lehet ilyen igény.

PHP-ben a felhasználó nem látja a kódot, de a tárhelyszolgáltató igen, ha akarja.

Persze bérelhetünk szervert, de az is ott van, biztos be tudnak férfi a rendszerbe.

Szóval van rá mód, hogy néha, ha akarjuk, akkor ez a szellemi termék a mienk maradjon az értelmezett nyelveknél is?
 
1

A kérdést megítélve teljesen

Práger Ádám · 2016. Ápr. 9. (Szo), 23.16
A kérdést megítélve teljesen fölösleges ilyesmin aggódnod. Az ötlet önmagában nem ér semmit. A kódodban lehet, hogy van pár ügyes megoldás, de a forintális értéke 0.

Amíg nincs egy kész, sikeres terméked, senki nem kíváncsi a dolgaidra, és nem fogja kockáztatni a személyes szabadsághoz való jogát egy random kód megszerzéséért.

Ebben a szakaszban bármilyen securenak mondott szolgáltató megfelel, a komolyabbak komoly kötbéreket is vállalnak, amik garantáltan többszörösei a kódod értékének. Mellette persze az alapvető biztonsági dolgokat meg kell tenni.

Régebben láttam egy előadást, aminek az volt a lényege, hogy az előadó 2 bukott startup után jött rá arra, hogy nem lehet csak az ötletre építkezni. Lemásolták őket komolyabb cégek, és hamar ki is ütötték őket azzal, hogy nagyobb volt a fejlesztő csapatuk... fogalmam sincs már, hogy mi volt az, pedig szívesen belinkelném. A tanulság az, hogy hiába van eredeti ötleted, hiába látod úgy, hogy tiszta a terep, mert még senki sem csinálja, előbb utóbb lesz konkurrenciád. Valószínűleg ha sikeres vagy, akkor előbb :)

TL;DR Nagy hiba arra építeni egy üzleti stratégiát, hogy senki nem fogja azt csinálni amit mi.
2

Megvan :)

Práger Ádám · 2016. Ápr. 10. (V), 00.13
Megvan :) https://www.youtube.com/watch?v=D2RoYvcqhgM

Nem teljesen emlékeztem jól, de az instapaperről szóló részre gondoltam.
3

Hasznos gondolatok, tetszik.

Kérésre törölve 18. · 2016. Ápr. 10. (V), 21.08
Hasznos gondolatok, tetszik. Tényleg.

De hogy le lehet-e védeni egy programot, az nem derült ki. Pedig lehet olyan újszerű program, ami még nem volt és akkor joga van ahhoz a fejlesztőnek, hogy ne mások gazdagodjanak meg belőle. És mivel nem lehet bízni a tolvajokban, ezért kérdeztem, lehet-e kódolni a kódot? Mert a nagy cégek is - jó esetben - megveszik a szabadalmakat, nem ellopják.
4

Jog

janoszen · 2016. Ápr. 11. (H), 08.14
Előbb-utóbb mindenki rájön két dologra a frontend dolgokkal kapcsolatban:

1. Nem tudsz annyira újszerű dolgot alkotni, hogy megérje "ellopni".
2. Ha mégis, akkor annyira komplex, hogy nem éri meg ellopni, mert sokkal nagyobb meló a meglevő kódot üzembe helyezni mint újraírni az egészet.

Jogilag egyébként úgy néz ki a helyzet, hogy ha valaki lenyúlja a kódodat, az ellen bejelentést tehetsz a tárhely szolgáltatónál, aki köteles leszedni. Ez természetesen csak a konkrét másolást érinti, az ötletet számítástechnika esetén Európában hál' Istennek nem tudod levédeni. (Amerikában igen, meg is vannak a kovetkezményei. Gyk bármilyen bullshit szabadalommal meg lehet szivatni bármilyen céget, mert olcsóbb kifizetni pár ezer dollárt, mint bíróságra menni.)

Odaadhatnám az összes forráskódot, amit valaha írtam. Tudnál vele mit kezdeni? Jó eséllyel nem. Nem tudod, hogy épül fel, nem ismered a mögötte húzódó üzleti logikát, sőt, azt sem tudod, hogy milyen third party cuccokat kell behúzni hozzá. Mire kitalálod, háromszor megírtad amit akarsz.
5

Tehát azt mondod, hogy pl. a

Kérésre törölve 18. · 2016. Ápr. 11. (H), 14.36
Tehát azt mondod, hogy pl. a Facebook kódját azért nem nyúlja le senki, mert egyszerűbb sajátot írni?
6

Nem

janoszen · 2016. Ápr. 11. (H), 16.25
A Facebook rohadt sok dolgot open source-ol, tobbek kozott a frontend JS libjeiket is, es az uzleti sikere nem ezen mulik. Ha szigoruan uzletileg nezed, nulla elonyod szarmazik a Facebook frontend kodjanak ellopasabol, es ha nem opensource-oljak a megfelelo doksival, vert pisilsz mire kibanyaszod, hogy hogyan kell hasznalni.

A backend kodjukra ugyanaz igaz. (Szinten baromi sok open source belole.) Attol, hogy megvan az FB teljes forrasa a) meg nem lesz meg a kritikus tomeged a platformon b) rohadtul nem tudod, hogy hogyan kene uzemeltetni. Az alapjan amit a Facebookrol tudok, nem is annyira trivialis uzemeltetni mint egy szaz dollaros webshop scriptet.
7

Pár hasonló gondolat,

smokey · 2016. Ápr. 12. (K), 13.20
Pár hasonló gondolat, egyetértve az előző hozzászólókkal: az a JS kód, amit le akarsz titkosítani, nem tartalmaz külső modulokat, libeket (pl.: JQuery, AngularJS, valami jó kis validátor, datetime picker, ilyen olyan editorok stb.)? Ha igen, akkor miért akarod titkosítani? Ha nem, akkor miért nem használod azokat, amiket már más elkészített?

Másrészről, én büszke lennék arra, ha valaki az én kódomat, modulomat akarná használni, mert ezzel csak visszajelzést ad, hogy mekkora király vagyok :)

Egyébként obfuscálni lehet, vannak olyan eszközök, amik egy picit optimalizálnak is a kódon (pl.: Google Closure Compiler; Használjuk, működik).

És tényleg nem a kód minősége határozza meg egy szolgáltatás sikerességét. Egy konkurens szolgáltatás jelenléte jobban tud fájni, mint hogy viszontlátod valahol azt, amit lefejlesztettél.