ugrás a tartalomhoz

phpdoc és magyar karakterek

sotetbarna · 2006. Május. 11. (Cs), 16.44
Sziasztok!

Elkezdtem anno egy projektet kommentezni, a phpdoc ajánlásai szerint. Tök jó, meg szép, a kommenteket angolul írtam, a phpdoc gyönyörű doksikat csinált.

Felmerült viszont, hogy kellene egy felhasználói kézikönyv is, aminek viszont magyarnak kellene lennie. Nosza gondoltam, de jó ez a phpdoc, legalább kipróbálom, milyen a docbook formátumban szerkesztett külső doksi.

Na itt jött a fekete leves. Nem tudom úgy beállítani a phpdoc-ot, hogy a magyar ékezeteket visszaadja. Próbáltam, hogy a külső doksiba az encodingot iso-8859-2-re állítottam (az összes php/template ebben a formátumban van), de ígyis-úgyis utf-8 -nak veszi a tartalmat, és a feldolgozás meghal.

Mivel az nem megoldás, hogy utf-8 -ra konvertáljak mindent, szeretném megtudni, hogy más már megküzdött-e sikerrel ezzel a problémával? És ha igen, mi volt a megoldás?

Előre is köszi a válaszokat!

Barna
 
1

na akkor mi hogy van kódolva?

tiku I tikaszvince · 2006. Május. 11. (Cs), 17.44
Nem nagyon tiszta hogy mi hogy van kódolva.
Én úgy találkoztam valami hasonlóval, hogy a php állományaim voltak UTF8-ban kódolva, de a documentor nem tudott csak iso-8859-2 kimenetet előállítani.
Ezt én úgy oldottam meg, hogy a kiválasztott template-ben megkerestem a <head> részt, és egyszerűen átírtam a
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />
részt erre
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
Így minden PHPDoc megjegyzésem szépen ékezetesen jelent meg. Arra figyelj, hogy ha a sablon feliratait is átírod magyarra, akkor azokat is UTF8-ban mentsd! (mármint a template fájlokat)

TikuVoltam
2

minden iso-8859-2

sotetbarna · 2006. Május. 11. (Cs), 20.30
Minden iso-8859-2, és ezen nem is tudok változtatni (meg nem is akarok).

A gondom az, hogy a külső docbook típusú fájlokat amikor hozzácsatolom, nem akar összejönni. Sem amikor utf-8 -as a docbook kódolása (az ő és ű kérdőjeles), sem amikor a docbook-ot iso-8859-2 -re állítom (akkor meg semmilyen ékezet nincs).

Bocs, ha nem voltam egyértelmű.

Kipróbáltam, amit írtál, de ez ugyanazt az eredményt, hozta:
árvízt?r? tükörfúrógép ÁRVÍZT?R? TÜKÖRFÚRÓGÉP


Barna
3

És mit is használsz?

Nagy Péter · 2006. Május. 12. (P), 09.08
Tisztázzuk akkor azt is mit használsz a dokumentálásra:
  • phpdoc - ezt még nem használtam, így nem tudok vele kapcsolatban segíteni :( ;
  • phpDocumentor - használom, ám a kódolási probléma tudtommal nincs megoldva benne.
4

phpdoc.org

sotetbarna · 2006. Május. 16. (K), 12.30
phpdoc.org - phpDocumentor ami ugyanaz, mint a pear-es
hát igen, nincsen benne megoldva a kódolási probléma :(
5

phpdocumentor bővítés

Rimelek · 2008. Júl. 12. (Szo), 23.34
Sziasztok

Bár már elég rég nem volt itt hozzászólás, de azért leírom én hogy oldottam meg ezt a problémát. Én minden fájlomat utf-8 ban mentettem el, és nem akartam csak a documentor miatt visszaállítani iso-ra. Ezért megkerestem at a fájlt, ami a php fájlokat kiolvassa, és átírtam a readPhpFile visszatérési értékét. Ez a fájl az io.inc ami a phpDocumentor mappában van. Annyit tettem, hogy a docbuilder mappában levő config.php -hez hozzáaadtam egy checkbox -ot, amivel ki lehet választani, hogy utf-8 ban vannak-e a fájljaim. Az io.php readPhpFile metódusában pedig akkor ha az utf-8 ki van pipálva, utf8_decode() -vel iso-ra alakítom a tartalmat. De az iconv() -vel akár fordítottját is meg lehetne oldani.