ugrás a tartalomhoz

Milyen Linux distro-t ajánlotok otthoni szervernek?

inf3rno · 2016. Jan. 11. (H), 17.07
Konkréten ennek az odroid xu4-nek kellene egy oprendszer, amire feltennék adatbázist meg HTTP szervert itthoni használatra, esetleg később VPN-el kitenném netre, de ahhoz még nem értek. Telepítésnél rádugnám a monitort, egyébként meg SSH-n kommunikálnék vele, szóval ha lehet kerülném a GUI-t a felesleges terhelés miatt, esetleg GUI-val telepíteném, és később text mode-ban indítanám, ha lehet ilyet.

A manual ezt írja:

The ODROID-XU4 can run many free, full-featured, Linux-based, open-source operating systems. Two of the most popular, Ubuntu and Android, are available for download from Hardkernel’s website, while many other flavors of Linux may be compiled
from source, such as ARCH Linux, FreeBSD, Fedora, CentOS, OpenSUSE, Slackware, and Mint. All of them have a common customized
kernel which allows the operating system to communicate with the
ODROID hardware. Hardkernel publishes kernels that are specific to
the ODROID architecture, and maintains a repository where they may
be downloaded and installed as improvements are made.


Én egy darabig Arch-ra gondoltam, de túl gyorsan változik (rolling release), és sokan mondják, hogy emiatt nem alkalmas szervernek.

A FreeBSD-t ajánlották, de pár tavalyi levlista bejegyzés alapján elég instabil még ezzel a kütyüvel.

Én erősen az Ubuntu felé húzok, mert azt már ismerem, és általában stabilnak tartom. Van LTS verziója és hatalmas közösség van mögötte. Érdekelne valaki olyannak is a véleménye, aki már foglalkozott szerver üzemeltetéssel, nehogy benézzek valamit.
 
1

"Linux may be compiled from

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 17.45
"Linux may be compiled from source"
Ezeket helyből elfelejteném egyelőre.
Iszonyat szopatós lehet... az a "may be", kb. olyan, mint reklámokban az "akár". :(
(gyk: tudom, hogy nem azt jelenti, hasonlat volt)

Úgyhogy első ránézésre ubuntut mondanám, ha nem csak nevében egyezik az x86-os változattal. ;)
FreeBSD-s ismerőssel összehozhatlak, ha gondolod, de ő is inkább inteles környéken mozog vele.
Itt az egzotikusnak nevezhető hardver azért elég problémás lehet.
3

Arch-al konkrétan ennyi lenne

inf3rno · 2016. Jan. 11. (H), 18.42
Arch-al konkrétan ennyi lenne a telepítés: http://archlinuxarm.org/platforms/armv7/samsung/odroid-xu4. A többi már gondolom húzósabb, bár nagyon nem jártam utána.
6

Szerintem ez nem forrásból

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 19.15
Szerintem ez nem forrásból települ. :)
(Ahogy átfutottam a leírásán, szerintem ez kész bináris)
8

Valóban

janoszen · 2016. Jan. 11. (H), 19.20
Emlékeim szerint a Gentoo es az Arch is adnak előre fordított alaprendszert, hogy mert azt összerakni orbitális szívás, de onnantól forrásból forgatsz. Izgalmas kérdés, hogy az ilyen pici boardon hogy működik.
12

Szerintem is kész bináris, de

inf3rno · 2016. Jan. 11. (H), 19.35
Szerintem is kész bináris, de nem folytam bele. Egy csomó ilyen kis ARM-es kütyüt támogat az Arch, azért volt szimpi. Viszont ha 5 percenként eltörik kernel frissítés miatt, mert rolling release, az már kevésbé szimpi...
13

Gentoo

janoszen · 2016. Jan. 11. (H), 20.23
En evekig Gentooztam, nem volt ilyen problema vele. Sokkal inkabb azzal, hogy a forditas sokaig tart, stb.
2

Attol fugg

janoszen · 2016. Jan. 11. (H), 18.40
Attol fugg, hogy mit szeretnel. Nezzuk PHP-val.

Ha PHP-t akarsz pl. futtatni, akkor sokszor eleg kuzdelmes az igenyelt verziot telepiteni. Az Ubuntu LTS mindig az adott foverziot koveti (tobbe-kevesbe). A Gentoonal pl. tok random, attol fugg, hogy a maintainerek mikor mennyit hajlandoak erolkodni.

Namost, (szerintem) ugy erdemes tesztelni, hogy a production kornyezethez minel jobban hasonlitson. Ha pl. open source szoftvert fejlesztesz, akkor a legregebbi, meg supportalt PHP verziot erdemes hasznalni, kulonben belefutsz abba, hogy uj featuret hasznalsz, es nem fog elindulni par gepen. Utana (ha van ilyen) a tesztkornyezetnek illene az osszes supportalt PHP verziot tesztelni. A Travis CI pl. ezt tok jol csinalja. Sajat magadnak ilyet pl. dockerrel tudsz epiteni, bar kicsit maceras.

Vegeredmenyben, megnezve a boardot, szerintem olyat kell valasztani, ami ezeket a kovetelmenyeket teljesiti, es latszik rajta, hogy ertelmesen fejlesztik az ARM reszet. (Ez kisebb disztroknal nem jellemzo, hacsak nincs valami ARM-orult maintainer.)
4

Nodejs daemonokat szeretnék

inf3rno · 2016. Jan. 11. (H), 18.58
Nodejs daemonokat szeretnék futtatni rajta, PHP-vel már egy ideje nem foglalkozom. Adatbázis terén pgsql és mongodb, ami egyelőre szóba került, de feltennék én neo4j-t is, mert szimpi, csak nem vagyok biztos benne, hogy elbírná a vas.

Docker-re gondoltam, talán stabilabb lenne az egész, ha minden alkalmazás külön container-ben futna, így pl egy verzió csere se lenne annyira bajos, mert mindegyiknek külön nodejs-e lenne, és tudnám egyesével cserélni meg tesztelni őket. A travis jó, ismerem.

Igazából nem a telepítendő eszközök voltak a kérdés, mert azokkal nagyjából tisztában vagyok, hanem hogy melyik disztrók alkalmasak szervernek ezek közül. Ha nagyon kell meg tudok birkózni egy kernel befordításával, bár jelenleg kb nulla a tudásom róla.
5

Embedded

janoszen · 2016. Jan. 11. (H), 19.09
Nekem az a tapasztalatom (es emlekeim Ha.Ze. is irt errol egy postot), hogy ezekkel a kis boardokkal eleg konnyi kifutni az eroforrasokbol. Nekem a default postgres 12 MB RAM fogyasztassal indul, de gondolom ha telepakolod cuccal, akkor tobbet fog enni.
7

128MB-os routerről. Ebben úgy

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 19.19
128MB-os routerről. Ebben úgy látom, 2GB van. :)
Az azért már elég kell, hogy legyen. 512MB-ban éles oracle9i-t futtattam egy darabig. És nem két felhasználós volt. :D
2G... szerintem ez már szinte mindenre elég.
9

Bocs

janoszen · 2016. Jan. 11. (H), 19.22
Bocs, akkor ez mellé ment. Viszont továbbra is tartom, hogy ha az embernek picit nagyobb setupja van, akkor könnyen ki lehet belőle szaladni. (Pl egy nagyobb DB) A jelenlegi fejlesztői gépemben kevés a 8 GB RAM (IDE-vel együtt).
11

Sok az olyan IDE, ami

inf3rno · 2016. Jan. 11. (H), 19.33
Sok az olyan IDE, ami megeszik több GB RAM-ot. Én lightweight IDE-ket szeretem, bár most elbizonytalanodtam, hogy a jetbrains új üzleti modelt vezetett be. Nem akarok évente fizetni, amikor nagyjából ugyanazokat a feature-öket használom majd az új verzióban is, mint a mostaniban.
14

IDE

janoszen · 2016. Jan. 11. (H), 20.25
En maradok a JetBrainsnel mindenkeppen, mert annyi pluszt ad a fejlesztesi folyamathoz, hogy nehezen kivalthato. Foleg nagyobb projektek eseten.
10

Nyilván. A nodejs-re azt

inf3rno · 2016. Jan. 11. (H), 19.30
Nyilván. A nodejs-re azt mondják 32MB-ot eszik. Azért választottam ilyen kütyüt, mert 2G RAM van benne, szemben a legtöbbel, amiben 0.5G vagy annyi sem. 4 vagy 8G-vel szívesebben kiegyeztem volna, de az előbbi dupla annyiba kerül, mint ez, az utóbbi meg még nem létezik ilyen boardoknál, szóval ez volt a limit.

Az, hogy elfogy e, nagyon attól függ, hogy mennyi alkalmazást teszek fel rá. Most 3 projekt van betervezve rá, mindegyik saját használatra lesz. A legfontosabb egy tudásgráf szerű, amiben könyvjelzőket, jegyzeteket, fájlokat, issue-kat szedek össze, taggelek fel, kötök témákhoz, hogy könnyebben megtaláljam őket. Nyilván ehhez valamilyen fájlszerver funkció is tartozik majd, azért építek ki itthon gigabites LAN-t, meg hosszú távon egy hardveres RAID 5-öt is rákötök majd a kütyüre, nem csak egy USB-s HDD-t, aztán minden adatfájlt oda telepítek át majd, a PC-ben meg csak egy SSD fog maradni a rendszerrel. A végcél az, hogy több gépről is el tudjam érni ugyanazt az adatot jól kereshető formában, illetve, hogy ezt meg tudjam tenni akár VPN-en keresztül is távolról.