ugrás a tartalomhoz

Milyen boot rendszer van az androidos kütyük alatt?

inf · 2016. Jan. 11. (H), 06.13
Látom, hogy sokan rootolják az androidos mobilokat, tableteket oprendszer csere miatt. Érdekelne, hogy hogyan megy pontosan a boot ezeknél, illetve, hogy ennek a sajátosságai miatt miért nem lehet szimplán pendrive-ról telepíteni rájuk egy másik Linux disztrót?
 
1

Próbálok utánajárni a

inf · 2016. Jan. 11. (H), 06.16
Próbálok utánajárni a dolognak, de elég hosszadalmas. Itt azt írják, ha jól értem, hogy egy minimál kerneles Linux indul el a gépen, ami bele van égetve a memóriába. (Szóval nincs BIOS.) Ez indítja el az Androidot vagy a recovery toolt attól függően, hogy nyomjuk e a sound gombot vagy sem. Ez így két dolog miatt érdekes. Az egyik, hogy fórumon valaki tök más elméletet írt, a másik meg hogy van nálam egy tablet, amin android van, és nincs rajta sound gomb. :D
2

Inkább az

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 08.28
Inkább az xda-developers.com-on keresgélj, ott elég sokan foglalkoznak alternatív rendszerekkel. Hangerő gomb nélkül... szerintem úgy kb esélytelen a loadert interaktív működésre bírni. Talán usb-n, adb vagy hasonló eszközzel.
3

Köszi, nézegetem.

inf · 2016. Jan. 11. (H), 08.44
Köszi, nézegetem.
4

Bootloader

janoszen · 2016. Jan. 11. (H), 19.04
Elore szolok: NEM ERTEK AZ ANDROIDHOZ. Sem a bootloaderekhez. Lehet, hogy oriasi baromsagot mondok.

Nehany kodos emlekem van abbol, hogy hogyan bootol a gep. Szoval: a BIOS/UEFI boot ugy mukodik, hogy van egy program, ami magan a CPU-n fut. Ezt a BIOS chip az EEPROM-rol tolti be es inditja el a CPU-n. Ez a program hivatott arra, hogy betoltse az oprendszert a diskrol (ergo ismernie kell, hogy hogyan kell a diskkel beszelni). Vagy eppenseggel a GRUB-ot. A BIOS es az UEFI kozott csak az API a kulonbseg, belul (allitolag) ugyanugy mukodik.

Ez alapjan guglizva nekem ugy tunik, hogy a bootloader az Androidnal a BIOS es a klasszikus bootloader program osszesult valtozata, es ez nem szabvanyos, kifejezetten keszulekekre irjak meg.

A bootloader tolti be az Android kernelt, es ha unlockolva van (ergo nem kenyszeriti a gyari oprendszert), akkor hajlando lesz betolteni barmilyen kernelt. Ha nem, akkor pl. digitalis alairassal tudja ellenorizni hogy a sajat oprendszere van-e rajta.

Namost, meg egyszer, ez guglizas + kodos emlekek eredmenye, baromi regen volt es nagyon kevesse figyeltem oda. De hatha segit a keresesben.

* FIXME * FIXME * FIXME *
5

Ja, erről én is olvastam.

inf · 2016. Jan. 11. (H), 19.44
Ja, erről én is olvastam. Elvileg egy csomó androidos készüléknél kb ugyanolyan már régóta, szóval kvázi szabvány ez a megoldás. Androidot androidra cserélni elég könnyű vele, viszont nem vagyok biztos benne, hogy bármi más disztrót be tud tölteni. Ennek még utána kell járnom. Amúgy azt mondják az unlockolásnál elveszik a garancia, illetve, hogy bizonyos esetekben a lock is bele lehet égetve az adott kütyübe, és úgy nem lehet unlockolni.
6

BIOS

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 11. (H), 20.00
A PC-k nagy előnye az egységes BIOS, ami sehol máshol nincs meg. Pár hónapja olvastam, hogy a Raspberry Pi például bekapcsolásnál először a videokártyát inicializálja, az indítja el a boot processzt. Gyakorlatilag minden ARM készüléken ez máshogy működik.