ugrás a tartalomhoz

stackexchange család...

Há.Zé. · 2016. Jan. 10. (V), 23.26
Nem mondhatnám, hogy törzsközönség vagyok náluk, mert a moderátoraik arroganciája párszor már kiverte a biztosítékot, de...
Néha elnézek a superuser-re és a stackoverflow-ra, ha valami olyan gondom van és a mai napon megint fel....ták az agyam. :)

Régebben is voltak ilyenek, hogy automata cenzúra a beküldött kérdés _CÍMÉRE_?(visszapofázott, hogy ami címet adtam, az nem felel meg a site elvárásainak)
És olyan, hogy nem lehet commentet írni egy kérdéshez, csak ha már 50 pontom ("reputation points") van?
Ja és törzstagoknak szabad ott trollkodni? (másikat basztatni pl. a nyelvtudása miatt)

Most konkrétan segíteni akartam valakinek a hibakeresésben, de ugye az, hogy plusz infót kérek tőle, tippet adok, hogy merre keresgélje a hiba okát, az nem válasz a kérdésére, tehát a moderátorok joggal kötnek bele és ismerve némelyiket, bele is fognak, ahhoz meg nincs elég pontom, hogy kommentáljam a kérdést :D
Agyam dobom elfele...

Vagy itt van ez: http://superuser.com/questions/1024449/is-running-a-linux-vm-on-a-windows-machine-for-btrfs-software-raid-a-good-idea
Vajon törölni fogják, mert nem illik az oldal szerkezetébe?
Hiszen erre csak véleményt lehet mondani, azt meg íráskor kiemeli, hogy válaszba ne írjunk véleményt... Pedig a kérdés érthető (más téma, hogy az ötletet részemről hülyeségnek tartanám), de megint egy olyan, hogy hiába szeretnék segíteni, megint ezek az idióta Q&A szabályok és megkötések...
 
1

Ez tök egyszerű, elolvasod és

bamegakapa · 2016. Jan. 10. (V), 23.52
Ez tök egyszerű, elolvasod és értelmezed az egyébként egyszerű és egyértelmű szabályokat, eldöntöd hogy kell ez neked vagy sem, aztán döntésednek megfelelően cselekszel. Minek mész oda ha szerinted baromság az egész?

És egyébként mi a kérdés? :)
2

A kérdés?

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 00.15
Kezdem megszokni, hogy egyesek ide is csak kötözködni járnak. :D

"Régebben is voltak ilyenek, hogy automata cenzúra...?"
"...olyan, hogy nem lehet commentet írni egy kérdéshez, csak ha már 50 pontom?"
"... törzstagoknak szabad ott trollkodni?"

Tudom, hogy imádsz kötekedni, de ilyenkor valahogy olyan érzésem van, hogy ez már a funkcionális analfabetizmus egy elég magas foka... :D

És nem, nagyon sok esetben egyáltalán nem ésszerűek ezek a szabályok, mert ha IT-s kérdésben valaki (valóban) segítségre szorul, akkor az ritkán olyan, amit az ottani szabályok szerint elvárnak. Mint említettem, épp ezért van, hogy nagyon ritkán megyek oda. (viszont más, valóban nagy forgalmú helyet már nem nagyon tudok, ahol ilyen témákról érdemben lehet beszélni és nem kezd rövid úton trollkodni valami nagyeszű, ha lusta értelmezni egy szimpla kérdést...)
3

A rantek között nem jött le

bamegakapa · 2016. Jan. 11. (H), 00.46
A rantek között nem jött le hogy azok tényleges kérdések :).

Automata cenzúra kellett, hogy a moderátorokon csökkentse a terhet a gyakran ismétlődő, géppel detektálható esetekben. A szabályzatot a tömeg nem olvasta el.

A kommentelés limithez kötött volt már akkor is amikor először ott jártam. Megint csak azért, hogy ne használja aki nem tudja mire való.

Trollkodni senkinek nem szabad. Moderátorból még csak nagyon korrekttel találkoztam, őket egyébként szavazással választja a közösség. Törzstagból van pár megkeseredett darab, ők többnyire kikopnak.

A szabályok ésszerűek mert nem segítségnyújtó oldal és nagyon nem fórum. Talán pont azért lett sikeres, ami neked nem tetszik benne.
4

Az utolsó mondatodban lehet,

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 00.54
Az utolsó mondatodban lehet, hogy van némi igazság.
Én baromira utálom a cenzúra közeli állapotokat és az ennyire szigorú megkötéseket.

Automata cenzúrával meg az a gond, hogy abba is beleköt, amibe nem kéne :D (írásjelek használata a címben)

De ha nem segítségnyújtó oldal és nem fórum, akkor mi?
(szerintem az első lett volna az eredeti funkciója)

Moderátorból kevéssel találkoztam, de némelyik istentelenül arrogáns volt...
5

Ilyen helyen a cenzúra és a

bamegakapa · 2016. Jan. 11. (H), 01.16
Ilyen helyen a cenzúra és a szigor elkerülhetetlen. Az emberek maguktól nem képesek viselkedni.

Pont ezért akartak minél messzebb lenni egy fórumtól. Keresőként fórumban megtalálni egy értelmes választ a sok szemét között frusztráló feladat. Kérdés és válasz. Véleményeknek ott vannak a jó öreg fórumok.

Ez az írásjeles dolog nem rémlik, de a metán minden szabályra megtalálod a magyarázatot.

A moderátorokat is valahol megértem egyébként, ha néha keményebbnek tűnnek. Amikor aktívan toltam, gyorsan be lehetett sokallni attól, hogy kedvesen szólok az embernek, hogy ezt ne, mert itt ez és ez a szabály, erre nekiáll magyarázni miért hülyeség a szabály meg miért vagyok egy fasz. Meglepően sok az ilyen. Egy órán belül az 5.kel én is kevésbé voltam nyájas, elhiheted.

Az eredeti célkitűzés tudásbázis volt, kérdésekre alapozva. Elég jól sikerült, gugliban a legtöbb kérdésemre azonnal ott a stackes válasz. A fókusz nem azon van, hogy a kérdezőnek segíts, hanem hogy a következő 100 kérdező odataláljon és választ kapjon.
7

Az írásjeles azt hiszem az

inf · 2016. Jan. 11. (H), 06.09
Az írásjeles azt hiszem az volt, hogyha nincs kérdőjel a kérdésben, akkor azt nem engedi elküldeni, vagy valami ilyesmi.

Én is sokszor megtalálom, amit keresek, viszont a válaszok nem mindig ütik meg a szintet, láttam már párszor olyat, hogy az elfogadott válasz totál hülyeség volt. A másik véglet, amikor a válasz helyes, de olyan szakszó gyűjteményt használnak, ami annak totál érthetetlen, aki kezdő a témában, a kérdéseket meg általában a kezdők teszik fel. Most is simán hoztam DDD témában pontot azért, mert konyhanyelven elmagyaráztam valamit jó hosszan, amit más, nálam jóval nagyobb tudású fejlesztő előttem írt le szakszavakkal két mondatban.
12

Valahol épp ezért remek. Ha

bamegakapa · 2016. Jan. 11. (H), 09.15
Valahol épp ezért remek. Ha nincs normális válasz, írok egyet vagy felturbózom a már meglévőt. A te esetedben tök jó, hogy van egy minőségi válasz kezdőknek és profiknak is.
8

Írásjel: a téma címében

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 07.56
Írásjel: a téma címében szerepelt egy -, egy ? és egy ..., erre visszapofázott valamit az automata, hogy fogalmazzak lényegretörően vagy valami hasonló.

Moderátor: nem, nem kellett semmit magyarázni ahhoz, hogy még én is érzékeljem a tenyérbemászó arroganciát. Mivel ez tűnt alapnak... elég hamar letettem az oldal használatáról.

Ezt a kérdés-válasz koncepciót meg ebben a formában... eleve ökörségnek tartom részükről, de oldalakat írhatnék, hogy miért. Pl. ha annyira nem oda való, akkor miért csak négy-öt válasz után szól valaki, rádásul két nappal később, hogy nem erre lett kitalálva? És ha ennyire nem illik oda, miért nem törlik? Google elég sokszor vitt oda és szinte rendszeres volt, hogy a társalgás végère beböffentettek valamit, hogy a téma nem felel meg az oldal szabályainak, ezért lezárják.
(Félreértések megelőzésére: régi, mások által nyitott témáról beszélek, ahová csak olvasóként tévedtem)
10

Hát az a szabály, hogy 5

inf · 2016. Jan. 11. (H), 08.28
Hát az a szabály, hogy 5 megfelelő jogosultsággal rendelkező emberkének a bezárására kell szavazni, ahhoz, hogy bezáruljon. Ehhez idő kell, amíg összejön, azért pl vannak olyan kérdések is, amikre van elfogadott válasz, mégis bezárásra kerültek később.
13

Ja, és mivel kurva sok a

bamegakapa · 2016. Jan. 11. (H), 09.18
Ja, és mivel kurva sok a kérdés, aminek sajnos a jó része szemét, így az azonnali reakció elég valószínűtlen. Egyszer mindegyik kérdés sorra kerül. Vagy nem :).
15

Az esetek igen nagy részében

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 09.27
Az esetek igen nagy részében ilyen lezárt vagy lezárásra jelölt szemetek segítettek nekem :)

Egyébként meg minden sörnyitó... ;)
Ha nem értenéd: ami chatre alkalmas, azt használni is fogják chatre/fórumként, akkor is, ha...
18

Nekem is volt már, hogy

bamegakapa · 2016. Jan. 11. (H), 09.55
Nekem is volt már, hogy segítettek, pont ezért nem törlik őket, csak lezárják.

Használni fogják, persze. Minden rendszerben sajnos figyelembe kell venni az emberi ostobaságot (ezért kellenek a szabályok és azok szigorú betartatása). Erről mindig az a történet jut eszembe, amikor nyomorban élő családokon segíteni akartak és adtak nekik szép lakásokat. Persze felszedték a parkettát és azzal tüzeltek, stb., szóval lelakták, aztán reklamáltak, hogy milyen körülmények között kell élniük. Informatikusként pont emiatt tépjük a hajunkat folyton, nem elég jól működő, hatékony rendszert építeni, sokszor annyi időt kell ráfordítani arra, hogy ostoba emberek fogják használni. Arra sem hajlandóak, hogy tíz percet ráfordítsanak és megértsék, miért teszi könnyebbé az életüket az adott rendszer. Csak annyi lenne a dolguk, hogy rendeltetésszerűen használják.
37

Nem érzed az önellentmondást,

Há.Zé. · 2016. Jan. 12. (K), 08.57
Nem érzed az önellentmondást, ugye?
Segít, információt ad, a látogató elégedett.
Mégis lezárjátok, megakadályozva az esetleges bővítést, mert ez egy Q&A site, nem fórum.

És az sem tűnik fel, hogy amikor az oda látogató emberek 70-90%-át lehülyézed, akkor pontosan azt az arrogáns formát hozod, ami miatt nagyon nem szeretem az ottani moderátorokat sem (nem csak én, egyébként)
40

Mint már mondtam, nem

bamegakapa · 2016. Jan. 12. (K), 11.06
Mint már mondtam, nem zsarnoki kedvtelésből vannak lezárva az ilyen típusú kérdések öblös, gonosz kacajok kíséretében. Nem áll szándékomban erről vitatkozni, ha érdekel, megtalálod az erről folyó diskurzusokat. Ha egy kávézóba bemész hogy márpedig öltáncot akarsz, hiába fasza dolog az öltánc, ha abban a kávézóban nem nyújtanak ilyen szolgáltatást és nem is áll szándékukban. Ezen pampogni elfecsérelt idő.

Mióta nem szabad azt mondani arra, aki ostobán viselkedik, hogy ostobán viselkedik? Ha ez arrogancia, akkor legyek arrogáns. Én is sokszor ostobán viselkedem, és tök jó ha erre felhívják a figyelmem, mert különben lehet, hogy nem is tudnék róla, akkor meg ugye ostoba maradok. Mint említettem, én sokkal szigorúbb lennék azokkal, akik odajönnek az ingyenlevesért, aztán odaszarnak az asztalra (amivel a többieknek jutó szolgáltatás minőségét rontják). Vagy nem jönnek többet (mindenki jól jár), vagy megtanulnak viselkedni (mindenki még jobban jár).
41

Ez a baj látod, hogy

Há.Zé. · 2016. Jan. 12. (K), 11.30
Ez a baj látod, hogy moderátori jogod van és még ezt a két apróságot sem érted...

Ha egy kávézóba bemegyek, hogy márpedig azt akarom, hogy a pultos kisasszony leszopjon a nagy nyilvánosság előtt, vélhetőleg nemet mondanak. De... ha valóban nemet mondanak rá, akkor annak is kicsi az esélye, hogy előbb megvárják, hogy a kisasszony végrehajtsa a műveletet, ezt felveszik videóra és egésznapos műsor gyanánt végtelenítve játsszák a fali kivetítőkön. Már ha érted az analógiát.

Hogy _te_ mit tartasz ostobának, az egy dolog. Azért ha az embertársaid 80-90%-át annak tartod (és nyilvánvalóan ez a helyzet), akkor erősen javasolt minimum egy pszichomókus felkeresése, mert ez elég komoly személyiségzavar. Mint amikor az autópályán mindenki szembejön, kivéve azt a tízet, aki téged követ.
(utánanézzek a könyvben, hogy kb. mi lehet? ;) )
42

Úgy hiszem, értem a Stack

bamegakapa · 2016. Jan. 12. (K), 11.55
Úgy hiszem, értem a Stack Overflow működését és azt is, miért úgy működik. Parttalannak látom a "vitánkat". Egy ideig nem tiltották az ilyen kérdéseket, aztán meg már de, okkal, pont. Ha érdekel, olvass utána, kérdezz, szívesen elmagyarázom, ami nem tiszta. Ha csak pampogni szeretnél, kiereszteni a gőzt, kérlek jelezd, az is rendben van, itt nem titlja semmi, csak akkor nem erőlködöm.

Hogy én mit tartok ostobának, természetesen az én dolgom. Nem az embereket tartom egyébként ostobának, hanem bizonyos esetekben a hozzáállásukat. Ha pszichológiai esetnek tartasz (miért is ne tehetnéd), miért zavar ennyire, hogy ostobának tartom, ahogy a StackOverflow-hoz állsz?
43

Azért ha az embertársaid

Hidvégi Gábor · 2016. Jan. 12. (K), 12.33
Azért ha az embertársaid 80-90%-át annak tartod (és nyilvánvalóan ez a helyzet), akkor erősen javasolt minimum egy pszichomókus felkeresése, mert ez elég komoly személyiségzavar.
Node mi van akkor, ha mégis ez a helyzet? Körbenézek, és azt látom, hogy bizony, ez van. Akár a politikában, akár az ámítástechnikában, csupa olyan döntést látok, amiből teljesen nyilvánvaló, hogy nem gondolták át a dolgokat, mert valamilyen módon akadályoztatva vannak: szellemileg, lusták vagy egyszerűen nincs idejük.

A weblaboros fórumkérdések 90%-át fel sem kellett volna tenni, ha az illetők elolvasták volna a dokumentációt. A weboldalak és szolgáltatások nagy része lassú, mert a fejlesztők sem vették a fáradságot, hogy átrágják magukat a doksin, meg teszteljenek, tanuljanak. Eddig akárhány szolgáltatás esetében, amit használtam és lassú volt, és a magam szórakoztatására próbáltam reprodukálni, nagyságrendbeli sebesség- és méretbeli különbségek jöttek ki a javamra. Akkor most mégiscsak velem van a gond? Nem lehet, hogy a nagy többség magasról tesz mindenre, elvan, bulizik, és nem tesz semmilyen erőfeszítést, hogy valami jót adjon ki a kezéből, aztán ha az ilyenek, mint én, lehülyézik, akkor meg megsértődik.
45

Akkor az van, hogy mindenki

Há.Zé. · 2016. Jan. 12. (K), 13.08
Akkor az van, hogy mindenki szembejön. ;)
6

Nagyon egyszerű a dolog. Ha

inf · 2016. Jan. 11. (H), 05.59
Nagyon egyszerű a dolog. Ha oda akarsz írni, akkor tartsd be a szabályokat, és viseld el a környezetet. Ha commentet küldesz válaszként, akkor a mínusz pontokon kívül kapásból megflaggelik, hogy szabálytalan, és egy napon belül szinte biztosan törlésre kerül. 50 pontot összeszedni, ha kommentálni akarsz általában nem nagy kunszt. Azért találtam már olyan exchange aloldalt, aminél nekem is lehetetlen kategória volt, vagy komoly erőfeszítést igényelt volna, pl a gaming aloldaluk ilyen. Érdekes módon a fizika aloldalon meg a hülye kérdésekre is sok pontot szoktam kapni. Ha mégsem jönne össze valamiért az 50 pont, akkor szívesen küldök neked egy kérdésre vagy válaszra, ha van annyim azon az aloldalon. Elvileg lehet valahogy bountyzni, én legalábbis kaptam már 100 pontot válaszra valami random embertől, nem attól, aki feltette a kérdést. Legalábbis úgy tűnt. Nem általánosítanék a kioktató hangnemmel kapcsolatban sem, mert nagyon ember függő. Pl a biológiával foglalkozó aloldalon rendszeresen kijavít egy ausztrál csajszi, és sokat tanulok belőle, hogy hogyan is kellene angolul kommunikálnom.
9

Nem erről van szó. Nem akarom

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 08.07
Nem erről van szó. Nem akarom mindenáron használni. Csak valahogy nem érzem összeillőnek, hogy egyik oldalról rettentően szakmai akar lenni, másik oldalról meg egy gyerekes pontversenyt csinál az egészből.

Hogy konkrét példát mondjak: valakinek az volt a gondja, hogy nem látja a saját routerét wifin, miközben másokat igen. Kissé hiányos volt a kérdése, annyiból csak találgatni lehetett, válaszolni... akkor még nagyjából üres volt a topik és kommentként akartam írni pár sort, hogy mit ellenőrizzen (régió, más készülék látja-e, nincs-e túl közel próbakor a routerhez stb.), de itt jött az ötvenes limit. Szerencsére hamar kapott használható tippet - azt hiszem, a kommentek közt.
11

Nekem inkább azzal szokott

inf · 2016. Jan. 11. (H), 08.37
Nekem inkább azzal szokott gondom lenni, hogy elég furán van értelmezve, hogy mi off topic. Pl ha ajánlást kérsz egy eszközre, akkor sokszor bezárják a témát, pedig az ilyesmi nagyon hozzátartozna a tudásbázis témához sok esetben. Érdekes módon sokszor meg nem zárják be az ilyen eszköz ajánlós témákat. Tehát tényleg teljesen esetleges a dolog. Ők sem igazán tudják valszeg mit akarnak.

Az 50-es limit nem véletlen van ott. Gondolom sok volt a spammer aki visszaregisztrált és 0 ponttal írogatott. Szerintem ésszerű, hogy ennyit el kell érni ahhoz, hogy kommentálhass.

A pontverseny forgalom generáló lehet egy oldalnál, szerintem nincs vele baj. Nem mondanám, hogy nagyon szakmai akar lenni, legalábbis én inkább közepes minőségűre mondanám a válaszokat. Valahol a wikipedia szintje alatt van minőségben, és a wikipedia is néha hülyeségeket ír...
14

Spammer? Ír "választ", minek

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 09.24
Spammer? Ír "választ", minek ehhez a komment? ;)
16

Az ajánlós kérdéseket

bamegakapa · 2016. Jan. 11. (H), 09.41
Az ajánlós kérdéseket következetesen zárni kell (legalábbis a Stack Overflow-n). Ha nincs zárva, akkor még nem vette észre olyan, akinek erre joga lenne. A Close vote review queue ráadásul többnyire több ezres nagyságrendben van tele (most épp 6800 kérdés van benne, ami zárásra vár).

A megfigyelések alapján az ajánlós kérdések alacsony színvonalú válaszokat vonzanak, ráadásul nagy mennyiségben. Az elavulási idő pedig igen gyors, tehát nem felel meg az oldal eredeti céljának (nem a kérdezőn kell segíteni elsősorban). Voltak róla hosszas beszélgetések, az érvek egyértelműen amellett szóltak, hogy nem valók a formátumba az ilyen kérdések.

A pontverseny meg szükséges, az emberek rohadt okosnak tartják magukat, de virtuális internet pontokért (vö. színes üveggolyók) bármire képesek :). Saját tapasztalat, én is rá voltam kattanva. Magasztos célokért senki nem fog ott ülni és tartalmat gyártani, legalábbis túl kevesen ahhoz, hogy hatékony legyen. Csinálj belőle versenyt és voilá :).

A szakmai színvonal mára valóban lecsökkent. Úgy tapasztalom, van egy "mag" tartalom, ami rendszeresen karban van tartva és tényleg nagyon magas a színvonala, és van a folyamatosan termelődő, halmozódó szemét, ami pont abból ered, hogy a túl sok ember miatt már nem sikerül hatékonyan érvényesíteni a szabályokat. Kár érte.
17

Ajánlós kérdések: belefér-e

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 09.53
Ajánlós kérdések: belefér-e egy ilyen oldal profiljába, hogy ha linuxos telepítéshez flash eszközt használnék, akkor a tapasztalatok szerint mit érdemes? SD kártyát vagy pendrive-ot?
(Tönkremenőben a pendrive-om)
Pendrive gyorsabbnak tűnik, de nem tudom, hogy az elvi sebesség a gyakorlatban is megjelenik-e.
(Értsd: nem konkrét gyártó a kérdés, hanem az adathordozó fajtája)
19

Ha úgy teszed fel, hogy arra

bamegakapa · 2016. Jan. 11. (H), 10.00
Ha úgy teszed fel, hogy arra szakmai érvekkel, mérésekkel, objektíven válasz adható, akkor szerintem simán belefér. Sokszor látom, hogy a tapasztalt tagok segítenek is kicsit átfogalmazni a kérdést, ha az egyébként jó, de nem illeszkedik tökéletesen az oldal profiljába.
22

Ha a sebesség számít és van

inf · 2016. Jan. 11. (H), 13.37
Ha a sebesség számít és van USB3-ad, akkor pendrive-ot. Olyan 3x gyorsabb, legalábbis ha sandisk termékeket összehasonlítasz. Wear leveling terén is jobb a pendrive, ha mondjuk live rendszernek használnád. Ha csak telepítésre kell, akkor a wear leveling nem szempont, lehet olcsót is venni. A sebességnél nem tudom, hogy ki tudja e használni az USB3-at a Linux telepítő. Ez például lehetne konkrét kérdés, hogy ki tudja e.
23

Biztosan gyorsabb? Egyrészt

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 14.06
Biztosan gyorsabb?
Egyrészt class 10 sdhc mellett láttam már elvi 100MB/s-t megadva, másrészt nem találom azt a tesztet ami a kérdést provokálta: több gigás fájl szekvenciális olvasásakor hozta a várt sebességet a pendrive, de apró fájlok olvasásakor néhány száz KB/s(!!!) volt a csúcs. Hacsak nem néztem el valamit, ami benne van a pakliban.
De mindegy, ezt itt hagyjuk, csak a példa kedvéért hoztam a témát.
28

Pendrive és pendrive között

inf · 2016. Jan. 11. (H), 15.48
Pendrive és pendrive között is van különbség. Nézz körül itt, mérik külön a 4k-t, nem csak a szekvenciálisat: http://usb.userbenchmark.com/. Az SD kártya szerintem gyengébb lehet ezen a téren is, bár arról nem nagyon láttam mérést. Viszont ha szekvenciálisan is csak 100MB/s-t tud (legalábbis sandisk-nél az volt a max, amit láttam), akkor valszeg a 4k-ja is lassabb, mint egy pendrivé.
21

A pontverseny meg szükséges,

inf · 2016. Jan. 11. (H), 13.28
A pontverseny meg szükséges, az emberek rohadt okosnak tartják magukat, de virtuális internet pontokért (vö. színes üveggolyók) bármire képesek :). Saját tapasztalat, én is rá voltam kattanva. Magasztos célokért senki nem fog ott ülni és tartalmat gyártani, legalábbis túl kevesen ahhoz, hogy hatékony legyen. Csinálj belőle versenyt és voilá :).


A Linux-ot sem hiszem, hogy pontokért fejlesztenék több ezren. Nem gondolod, hogy ez ellentmondás?

A szakmai színvonal mára valóban lecsökkent. Úgy tapasztalom, van egy "mag" tartalom, ami rendszeresen karban van tartva és tényleg nagyon magas a színvonala, és van a folyamatosan termelődő, halmozódó szemét, ami pont abból ered, hogy a túl sok ember miatt már nem sikerül hatékonyan érvényesíteni a szabályokat. Kár érte.


Nekem volt egy időszak, amikor aktívan válaszolgattam bizonyos témákban. Volt olyan nap, hogy 3x tették fel ugyanazt a kérdést, amit előtte már kb 20x megválaszoltam. Egy idő után kiábrándító. A Hab a tortán, hogy maga a kérdés teljesen értelmetlen, és a témában való jártasság teljes hiányára mutat rá, ha valaki felteszi. :D Mindegy, sok pontom van belőle, ha már a pontversenynél tartunk. xD Egy időben engem is érdekelt, amíg el nem értem egy iránycélt. Nem is feltétlen a pont, inkább az aranyak.
24

A Linux-ot sem hiszem, hogy

bamegakapa · 2016. Jan. 11. (H), 14.07
A Linux-ot sem hiszem, hogy pontokért fejlesztenék több ezren. Nem gondolod, hogy ez ellentmondás?


Képzeld mennyien fejlesztenék, ha pont is járna érte :).

Volt olyan nap, hogy 3x tették fel ugyanazt a kérdést, amit előtte már kb 20x megválaszoltam. Egy idő után kiábrándító.


Én is hasonló okokból álltam le. Erre hoztam a parkettafelszedős példát, hiába adod nekik ingyen a tutit, ha nem értik meg, mire való.
20

HZ

janoszen · 2016. Jan. 11. (H), 12.05
Te figyelj, Há.Zé. Részben egyet értek veled, részben meg nem. Szerintem is totális baromság, hogy nem lehet véleményt kérni valamiről, mert válaszban elég jó objektív szempontokat lehet adni a válaszhoz. De. És itt jön a nagy De. És tényleg nem bántani akarlak. De.

Baromi sokszor érzem azt a kérdéseiden, hogy harapófogóval kell belőled kihúzni a válaszhoz szükséges információt. Ehhez egyrészt nem mindenkinek van türelme (pl nekem), másrészt ha valakitől ingyen segítséget vársz, akkor az a minimum, hogy erölködsz egy sort azon, hogy a kérdésed összeszedett és jól követhető legyen, ne csak egy betüfal konkrét információk nélkül.

Ezt Neked, aki valszeg régebb óta van a szakmában mint hogy én ki tudom mondani, hogy számítógép, igazából tudnod kellene.
25

Nu... akkor tisztázzuk... Én

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 14.38
Nu... akkor tisztázzuk...
Én még lev.listákon nőttem fel ("szorítkozz a legszükségesebb infók megadására").
Mikor odáig jutok, hogy fórumon kérdezzek, akkor azért nem (na jó, azért sem) szoktam bővebb infót adni, mert fogalmam sincs, mi kellene a folytatáshoz.
Ha tudnám, mi kell, mi hiányzik, jó eséllyel megoldom magamtól, ahogy a legtöbb olyat, ahol nem alapismeretek hiányával van gond.
Ellenpélda a múltkori, azóta kiürített IPv6 témám, amit töröltem, mert nem jött rá egy hang válasz sem. Na ott alapismeretek hiányoznak, csak az a gáz, hogy momentán már a fórum elolvasása is komoly nehézségeket okoz, nemhogy egy olyan szedett-vedett tákolmány, millió felé szétszórt leírása, mint az IPv6 (kb. mint a DECnet PhaseV, ha ez mond itt valakinek valamit :D - pedig az még egész jól le volt írva, csak hiányzott az indíttatás a megértéséhez, annyira elbonyolították - ezt érzem az IPv6 esetében is)

Azért ha (csak a legutóbbi, nálatok nyitott topikomnál maradva) megakad valami hülye hibával a névfeloldás, hadd ne töltsem fel a teljes hálózatom összes konfigját, mert hátha...! Ha egyszer fogalmam sincs, hogy mi a baja, próbálom a jelenséget vázolni, hátha látott már valaki hasonlót. Egyébként a mai napig nem értem, miért viselkedik ennyire eltérően a windows és a linux, kizárólag a CNAME esetében... már néztem tcpdump-pal a beeső kéréseket, egyszerűen nem értem. (viszont most beugrott, hogy mit nem néztem még meg :) - az ipconfig/all kimenetével max. nyugtázhattad volna, hogy jól van beállítva... :( hogy a zóna dumpról már ne is beszéljek. Jó, hogy csak egy home LAN, nem az NSA laborja, de akkor is... )


És persze benne van az is, hogy egyre kevésbé szeretek konkretizált, részletes infókat kiadni a hálózatomról, a használt gépekről, mert sohasem lehet tudni, ki, mire használja később... volt rossz tapasztalatom már e téren is.
26

Alap dolgok

janoszen · 2016. Jan. 11. (H), 15.31
Ezzel nincs gond, ha nem tudod, hogy hogyan debugold, az egy dolog. Ird le amit biztosan tudsz, illetve hogy mit probaltal mar meg, es akkor a forumtarsak segiteni fognak megtalalni a helyes debugolasi modszert.

Ha viszont olyan vad dolgokat allitasz vagy feltetelezel, mint a multkori CNAME-s sztori, amirol azert gondolhatod, hogy a Microsoft mernokei nem teljesen hulyek, az csak flamebaitkent hat.

Ha meg ezt egy hosszu wall-of-text-ben teszed, amiben semmi struktura nincs, akkor csak a trollok maradnak, mert senkinek nincs kedve vegig ragnia magat a mindenfele formazastol es kovetheto gondolatfolyamtol mentes szoveghalmazon.
27

Pedig a szavaiddal élve itt

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 15.41
Pedig a szavaiddal élve itt valaki full hülye dolgozott vagy linux vagy windows oldalon a jelek szerint.
Ugyanis ami linuxos eszközöm van (incl. OpenWRT, tomato routerek, androidos eszközök) mind működött az adott konfiggal, míg a win7 és a lumia hibásan oldotta fel ugyanazt, ugyanolyan, dhcp-től kapott beállításokkal.
A win7-t még elcseszhettem én, de a lumia+win8...
És miért csak a cname esetében?
Na mindegy. (És hát MS-ék néha elég érdekesen viszonyulnak a szabványokhoz is)
29

Search domain

janoszen · 2016. Jan. 11. (H), 16.04
Mutass mar ra, hogy melyik szabvanyban van leirva a search domain mukodese? Es hogy hol van leirva, hogy a CNAME-kre is alkalmazni kell?

Mert sztem ez az eset egész egyszeruen nincs definialva.

De ha eszre vetted, nem errol szolt a hozzaszolasom. Ha bizonyitod, hogy az MS a hulye, akkor ok. Ha vad dolgokkal dobalodzol, bizonyitas es konkret informacio nelkul, akkor ne csodalkozz, ha trollokba futsz.
30

Szerintem hagyjuk...

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 16.15
Szerintem hagyjuk... (gyk: rfc nem szabvány)
És itt eleve két oldalon van hülyeség, mert valami a dnsmasq-ban sem úgy működik, ahogy pl. Bind alatt (ami ha nem is szabvány, de...)
31

Sztem

janoszen · 2016. Jan. 11. (H), 16.27
Sztem probald meg megerteni, hogy mit probalok neked mondani. Baromira nem az adott kerdesen van a hangsuly. Nevezetesen:

- Kerdezel.
- Nem adsz elegendo informaciot a kerdes megvalaszolasahoz.
- Rengeteg mindent leirsz, de hosszu mondatokban, random ugralva a tenyek kozott.
- Baromi alacsony a signal / noise ratio. (wall of text)
- Kovetkezteteseket vonsz le azelott, hogy egyaltalan minden informacio birtokaban lennel.
- Baromi sokszor write-only uzemmodban mukodsz, el sem olvasod, vagy nem reagalsz arra, amit masok irnak neked.

Igy nem kell csodalkozni, ha sok embernek nincs kedve magat atragni a kerdeseden, kikiserletezni hogy mi a baj, es ertelmes, jol megfogalmazott valaszt irni.

Tenyleg nem bantas, mert nekem aztan halal mindegy lehet, csak ne csodalkozz rajta, ha en pl. nem valaszolok.
32

Legyek őszinte? Tőled párszor

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 17.53
Legyek őszinte? Tőled párszor olvastam olyan hozzászólásokat, amik miatt nem izgat különösebben, hogy válaszolsz-e.
(értsd: kicsit nagyot nőtt az arcméreted az elmúlt három-négy évben, ahogy így kívülről látszik. És akkor még nagyon finoman fogalmaztam)
Maradjunk ennyiben.

Write only kapcsán: alig ezerszer írtam le, hogy lassan vaknak számítok... :(


--------------
A konkrét probléma kapcsán: a tomato dnsmasq-ja pár paramétert mintha másképp értelmezne, mint a hagyományosnak nevezhető dnsmasq (pl. debian-é), többek közt a --local paraméterre egészen mást ad a tomato-s help, mint a man dnsmasq debianon. (hehh... a debianos --help viszont kb. ugyanazt mondja, mint a tomato. na mind1)
A zona transzfert következetesen elutasítja az engedélyezett "peer" részéről (legalábbis, ha dig v. host segítségével próbálom).
33

Egy felolvasó program nem

inf · 2016. Jan. 11. (H), 18.40
Egy felolvasó program nem segítene?
34

Nem igazán. De ez már hosszú.

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 19.10
Nem igazán. De ez már hosszú. Ott még nem tartok talán. Viszont ott már igen, hogy szavak, mondatok, egész sorok maradnak ki olvasás közben.
Olyan, mint egy durván pixelhiányos fényképezőgépérzékelő feldolgozott kimenete, ahol mérettől függően 2-5 betű látszik, a többi meg csak sejthető és emellett ha ritmikusan ismétlődik (bármilyen hosszabb szöveg ilyen) akkor még kicsit vibrál is.
Pár perc után garantált fejfájás, szédülés stb.
(És nem szemüveg gond)
35

Lehet rajta segiteni?

janoszen · 2016. Jan. 11. (H), 19.15
Ne haragudj, bennem ez mindig csak ugy merult fel, hogy pl homalyosan latsz, amit azert valamilyen szinten lehet korrigalni. Lehet ezen segiteni? Konyvet pl tudsz olvasni? (E-papirra gondolok megoldásként.)
36

Tudok olvasni, csak a fenti

Há.Zé. · 2016. Jan. 11. (H), 21.45
Tudok olvasni, csak a fenti következményekkel. Itt a hozzászólásablakban lévő betűkből kb 5 betűnyi amit ha rábámulok, egyben látom. Ami körülötte van, abból csak darabkák. Jobb már biztosan nem lesz, nem véletlen, hogy évekkel ezelőtt feladtam végleg a munkakeresést és a fotózást.
Ha találok olyan funkciót a gimpben, amivel lehet törölni pixeleket úgy, hogy ott összébbhúzza a képet, megpróbálom megmutatni, mit látok... nem állítom, hogy sikerülni fog.
38

Iras

janoszen · 2016. Jan. 12. (K), 09.05
Akkor ellenkerdes: hogyan tudunk ugy irni, hogy ne menjen el a fele melletted? Esetleg egy masik stylesheet (betuforma, betumeret) segithet? Mas formazas?

Nyilvan senkinek nem celja, hogy ne tudd elolvasni, ne tudj reszt venni a kozossegben. Mi a megoldas?
39

Sehogy. Próbálj úgy olvasni,

Há.Zé. · 2016. Jan. 12. (K), 10.07
Sehogy. Próbálj úgy olvasni, hogy olvasó távolságban csak egy 10mm széles, 5mm magas lyukon át látsz élesen és úgy-ahogy hiánytalanul, a többit meg egy összefirkált pauszpapír takarja!
Szóval szvsz akit zavar, hogy úgymond write only vagyok, inkább ne is reagáljon. Egyszerűbb lesz mindannyiunk élete.

A write only egy másik változata is jelen van egyébként: amikor nem akarok foglalkozni valamivel, mert eleve tudom, hogy reménytelen. Értsd: látom, hogy nem értik a problémám lényegét. Szóval jelezd, hogy szerinted mikor hagytam valamit figyelmen kívül, akkor tudom megmondani, hogy melyik eset.
Korábbi példánál maradva, dnsmasq tomato-n egy hótt1xű, nulla konfigot igénylő valaminek látszik. Tegnap próbáltam authoritativ szerverré tenni, mert kiderült, hogy bár a lanon egyedül működik, nem igazán az. Teszi a dolgát, de egy zona transzferhez már sokkal mélyebben bele kell mászni ennek egyik lépése a jelek szerint, hogy adott zónára authoritativ legyen... és itt már előjön, hogy hosszú doksikon átvergődni, ami egyre kevésbé megy.
(Basszus, majd 10 év kiesett, már bindhoz sem tudok hozzányúlni, egyedül a sorszám növelési kötelezettségre emlékszem)
44

Tomato

janoszen · 2016. Jan. 12. (K), 12.36
A tomato helyett nem lenne egyszerubb a domaint valami publikus DNS-ben hostolni? En az osszes domainemet igy hasznalom, eddig jol mukodott.
46

Nem, mert egyrészt kinek, mi

Há.Zé. · 2016. Jan. 12. (K), 13.11
Nem, mert egyrészt kinek, mi köze hozzá, hogy mi van belül, másrészt a hálózatomon lógó eszközöknek akkor is működni kell, ha nincs internet (pl. NAS és társai).

Előbb-utóbb az lesz, hogy a tomato tényleg csak AP+router marad, minden egyéb funkció átmegy az új gépre, ott meg már mehet a bind, amit egy fokkal jobban ismerek, mint a dnsmasq-t. (bind+isc-dhcp+... ezekből már raktam össze virtuális hálót, ami tökéletesen működött sokáig, dnsmasq az őrületbe kerget, pláne a tomato-é)
47

Ez se rossz...

Há.Zé. · 2016. Jan. 17. (V), 15.36
http://superuser.com/questions/1024431/any-replacement-for-netstat-nat

Aszongya, hogy offtopic, de fogalmazzam át, akkor mehet.
WTF??? Ha offtopic, akkor átfogalmazva is az lesz.
Ha meg valóban a megfogalmazása a gond, akkor nem offtopic.
Eh. Na mindegy.
Mondjuk nem is értem, mit akarnak ezzel, hacsak nem az ánglius nyelvtudásommal van baj...
http://superuser.com/help/on-topic - ennek alapján én nem érzem, hogy offtopic lenne. (SZVSZ a "software recommendation" más kategória)

Szerintem csak annyit írtam, hogy x programot(netstat-nat) szeretek használni adott célra, egy ahhoz hasonlót(netstat) valamikor a közelmúltban deprecated-dé nyilvánítottak, szeretném tudni, hogy az általam használt is erre a sorsra jut-e és ha igen, mi van/lesz helyette. Elég konkrétan lehet rá válaszolni:
a) nem, ez marad
b) igen, ahogy a netstat helyett ott a ss, úgy a netstat-nat helyett a ... használható. (úgy egyébként a /proc alól is kinyerhető a szükséges infó, csak a szűrése macerás, a netstat-nat meg elintézi kérés nélkül)