ugrás a tartalomhoz

Egyszerű fórummotor

Strix · 2015. Dec. 5. (Szo), 20.41
Üdv Mindenkinek!

Szeretnék egy egyszerű fórrummotort készülő oldalamra. Kulturális cikkek fognak megjelenni az oldalon és ehhez szeretnék fórumozási lehetőséget biztosítani.

Van pár nagyon sok szolgáltatást kínáló igen összetett fórummotor, pl. a phpBB és az SMF. Ezek egyrészt pont nem tudják amit én szeretnék, hogy tudjon a fórummotor, és eleve túlbonyolítottak.

A motorral szemben csekély elvárásaim vannak:

- legyen PHP5 kompatibilis
- legyenek sorszámozva a hozzászólások
- időben csökkenő sorrendben jelenjenek meg a hosszálósáok
- lehessen számmal hivatkozni az előzményre; tehát legyen egy olyan rész hogy "Válasz erre" és akkor az így elküldött hozzászólás egyértelműen jelezze, hogy mire válaszol (pl. Előzmény #5)
- legyenek benne alapvető formázási lehetőségek (félkövér, dőlt, aláhúzott +link)
- legyen mód alapvető moderálásra (törlés, áthelyezés, felhasználó kitiltása).

Valamiért a csökkenő sorrend és a hivatkozás sorszámmal magyar specialitásnak tűnik, ezért elsősorban magyar fejlesztésben gondolkodok.

Tud valaki ilyen fórummotorról? Olyan megoldás is érdekel, ha valakinek van kéznél saját vagy ismerős általi fejlesztés. Nem baj ha nincs hozzá support, ha már PHP5 kompatibilis elboldogulok a karbantartásával.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv. Strix /Magyar Tamás Zoltán
 
1

Javaslatot tenni egyre sem

Há.Zé. · 2015. Dec. 8. (K), 03.44
Javaslatot tenni egyre sem tudok, de... ha szabad javasolnom, a disqus nevű förtelmet, messze, nagy ívben kerüld el!
Úgy látom, egyre népszerűbb, de felhasználói szemmel egy agyrém. :(
2

Miért is?

Max Logan · 2015. Dec. 8. (K), 10.46
Úgy látom, egyre népszerűbb, de felhasználói szemmel egy agyrém.
Miért is?
3

Próbáltad már hosszabb

Há.Zé. · 2015. Dec. 8. (K), 14.40
Próbáltad már hosszabb beszélgetésből kibányászni, hogy mit írtak _válaszként_ egy korábbi hozzászólásra mióta utoljára ott jártál?
Mondjuk volt kétszáz amikor elvonultál szabadságra, aztán jött hozzá még negyven. Egy részük új, a többi válasz.
4

Természetesen

Max Logan · 2015. Dec. 8. (K), 15.47
Természetesen. Az iMagazin.hu-n, Handras.hu-n, és egyéb helyeken aktívan használom a Disqus-t. Nekem nincsen vele gondom. A megválaszolt kommentet egyébként megjelöli ha a jobbra mutató nyilra kattintasz.

Egyébként a Weblabor megoldása sem jobb, sőt. Hosszú alszálak esetén fogalmad nincsen, hogy mire válaszolt valaki, ha egy adott kommentre egy új alszálat nyit. Így ott kell hagyni az egeret a komment elején, felgörgetni, és akkor kiderül, hogy mi volt a forrás komment. Arról meg ne is beszéljünk, hogy amikor már a sokadik behúzásnál egy vékony hasábot kell olvasni, akkor tovább romlik a felhasználói élmény.

Disqus esetén pl. nagy jóság, hogy látszik, valaki éppen válaszol egy kommentre. No meg az, hogy jelzi, feljebb vagy lejebb van x darab új komment.

Ez a téma egyébként nagyon szubjektív. Nem láttam még igazán jó komment megoldást, és van egy olyan sejtésem, hogy soha nem is fogok…
5

Az említett oldalakon nem

Há.Zé. · 2015. Dec. 8. (K), 16.00
Az említett oldalakon nem jártam még, ahol jártam, ott elsősorban mobilról és borzasztóan nehézkesnek találom, ha nem követem folyamatosan a beszélgetést.
6

Asztali gépről és tabletről

Max Logan · 2015. Dec. 8. (K), 16.49
Asztali gépről és tabletről olvasva nincsen gondom a Disqus-szal. Ilyen tartalmak mobilon történő fogyasztása nálam már a mazoizmus határát súrolja, inkább nem élek vele. :-)
7

Na pont ma volt, hogy egy

inf · 2015. Dec. 8. (K), 20.27
Na pont ma volt, hogy egy commentemre válaszoltak, és nem tudtam visszaírni nekik, mert valamiért le volt már tiltva a válaszadási opció. Vannak fura dolgok, most vagy valami automatizálás volt, mint origonál, hogy csak bizonyos ideig commentálható, vagy tényleg elég bugos.
10

Inkább autoclose.

Max Logan · 2015. Dec. 8. (K), 21.32
Inkább autoclose.
8

Kérem térjünk vissza a

Strix · 2015. Dec. 8. (K), 20.27
Kérem térjünk vissza a tárgyhoz. Köszönöm.
9

Kipróbáltad

Poetro · 2015. Dec. 8. (K), 21.23
Van pár nagyon sok szolgáltatást kínáló igen összetett fórummotor, pl. a phpBB és az SMF. Ezek egyrészt pont nem tudják amit én szeretnék

Valószínű, hogy az általad említettek is tudják, amiket hiányolsz, csak nem jól voltak beállítva, illetve minimális módosítást igényeltek volna, hogy például a számok megjelenjenek. Tudtommal például a Drupal már 6.0-nál tudta a fentieket.
11

Mindkét motort jól ismerem. A

Strix · 2015. Dec. 8. (K), 22.51
Mindkét motort jól ismerem. A phpBB-t saját módosítással fel tudom készíteni a sorszámozásra, a fordított sorrendet pedig alapból is tudja. A "Válasz erre" funkciót nem tudom megoldani. Az SMF pedig katasztrófa ebből a szempontból.

Ráadásul ezekben annyi felesleges és így zavaró funkció van, hogy azok kiirtása elég hosszadalmas és fáradságos lenne - és egészen biztosan már működési hibát és okoznának. Egyik sem ergonomikus.

Egy szó mint száz, egy egyszerű, ergonomikus, karcsú motort keresnék.

A Drupal fóruma - mint fentebb is írták - szintén nem klasszikus fórumozásra készült. Egy konkrét téma, melyben viszonylag gyorsan megvan a konszenzus (max 15 hozzászólás), és ekkor le is zárul. De egy több ezer hozzászólásos topik követhetetlen és valószínűleg kivitelezhetetlen is a Drupal alap fórumával. Az Advanced Forum pedig szintén elég nehézkes, a fordított sorrend megoldhatatlan stb... A Drupal.hu-n sem tudtak erre megoldást kínálni.
12

Ha már drupal... Joomla-ról

Há.Zé. · 2015. Dec. 9. (Sze), 12.30
Ha már drupal...
Joomla-ról mi a véleményed?
13

A Joomla sosem jött be.

Strix · 2015. Dec. 9. (Sze), 21.25
A Joomla sosem jött be. Túlbonyolított és nehézkes, noha igen népszerű. Azonban erős a gyanúm, hogy nem feltétlenül - és/vagy kizárólag - a képességei, használhatósága okán. A hozzá elérhető modulok nagy része fizetős, miközben pl. ugyanarra a célra a Drupalhoz ingyenesen sokkal minőségibb kiegészítő érhető el. A Joomla-hoz elérhető közösségi modulok pedig számomra szintén katasztrófák, az ingyenes Kunena fórum pedig nem értem hová és miben fejlődik. Semmi új, semmi amitől hasznosabb lenne, - nyilván túlzással, de - egy értelmes funkció nincs benne.

Egyébként, szerintem a legjobb CMS a Drupal, de nekem túl sok, túl nagy most, és a fóruma sem szabható úgy testre, ahogy nekem kellene. Nekem egy karcsú kódbázis kell az új oldalra. Szó szerint csak annyi, hogy cikkeket tegyek fel, egyszerűen szövegeket, alapvető formázással, és fórumozási lehetőséggel, semmi több.
14

MyBB

vrnagy · 2015. Dec. 9. (Sze), 22.56
Esetleg MyBB?

Regen hasznaltam, es teljesen meg voltam vele elegedve. Eleg sok template es kiegeszito elerheto hozza, a regebbi verziok magyarul is tudtak, nem tudom a mostanival mi a helyzet. Teljesitmenyben is eleg jo volt ,es viszonylag konnyu volt integralni mas rendszerekkel.
15

A MyBB tényleg szimpatikus

Strix · 2015. Dec. 10. (Cs), 21.12
A MyBB tényleg szimpatikus motor. Ezt még nem használtam élesben, de localhoston az 1.6-s szériát alávetettem alapos tesztelésnek korábban. Az 1.8-as szériát csak 1x próbáltam ki, nincs túl nagy változás. A MyBB fórumaiban korábban felvetették a fordított sorrendet, amely elől a fejlesztők kategorikusan elzárkóztak, mert logikátlannak tartják - amiben azért van igazság, de nekünk magyaroknak mégis ez a természetes.

Tehát szimpatikus motor, de ugyanaz a helyzet nagyjából mint az SMF-el, és a phpBB-vel: túl nagy, túl bonyolult, pont nem tudja ami kell és sok a felesleges, zavaró elem benne.

Azért köszönöm a javaslatot.