ugrás a tartalomhoz

A bitcoin-nak látjátok bármi értelmét?

inf · 2015. Nov. 17. (K), 02.17
Most találkoztam csak a fogalommal: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bitcoin , elég érdekes, ahogy összerakták az alatta lévő rendszert.

Ha jól értem ez egy új valuta, amit ugyanúgy fel lehet használni kereskedésre, mint bármelyik hagyományos valutát. Többé-kevésbé titkosak a tranzakciók, viszont eléggé ugrál az árfolyam, és senki nem fizet, ha egy kémprogram elviszi az összes pénzed.

Ennek van bármi értelme azon kívül, hogy amíg a bitcoin rendszerében mennek a tranzakciók, addig többé-kevésbé anonimak? Ha valaki fel akarja venni a pénzt, és elkölteni, akkor úgyis az adott nemzet valutájára kell váltania valahol, mert a sarki fűszeres nem fogadja el a bitcoint. Az átváltás meg gondolom már lenyomozható, és akkor jön az adóhatóság a kérdéssel, hogy mégis honnan szerzett ennyi pénzt az illető, és miért nem adózott a jövedelme után...
 
1

Kb. ennyi a lényege.

Há.Zé. · 2015. Nov. 17. (K), 09.44
Kb. ennyi a lényege, ahogy én látom. A wiki cikkét kissé elfogultnak érzem e témában. Amikor elindult, egy erősebb géppel még ki lehetett termelni némi aprópénzt. Nem foglalkoztam vele annyira, hogy részleteiben megértsem, mert mire elért hozzám a híre, addigra bitcoin bányászattal már a gép által fogyasztott áram árát sem lehetett kitermelni. :)
Így mostanában nem látom más értelmét, mint az anonimitás nyújtotta védelme, ami viszont inkább a bűnözőknek kedvez (lásd zsaroló vírusok)
2

Truth machine

vbence · 2015. Nov. 17. (K), 10.20
Eléggé offtopic ezen a fórumon, próbálok a webfejlesztésben releváns aspektusaira fókuszálni.

A bitcoin apaja a blockcain, egy nyilvános, meghamisíthatalan napló.
A naplóba állítások (igazságok) kerülnek, amiket az állítója saját kulcsával aláír. (Aszimmetrikus titkosítás, amit a publikus-privát kulcspár fémjelez.)
Ha valaki egyszer "mondott valamit" azt nem tudja később visszavonni (mert már benne van a naplóban), illetve nem tud egy állítást visszamenőlegesen beszúrni (mert az a része már zárva van a naplónak).

Példa: birtokában vagy egy fájlnak, készítesz róla egy MD5öt, és felrakod a blockchainbe. Később ha kell, ezzel bizonyíthatod, hogy te vagy az illető fájl (mondjuk program) szerzője ("provisional patent" stílusban).

Léteznek más, a blockcaint használó eszközök, amikben programozható szerződések készíthetők. Ezek végrehajtódnak egy adott feltétel teljesülésekor ügyvéd vagy bármilyen harmadik személy nélkül (a felek közti bizalom hiányában).

Léteznek a blockcainnek zárt változatai olyan felek között, ahol a bizalom már megvan (pl bankok között). Ilyenkor kevesebb kriptográfia szükséges.

Az offtopic részéről:
Befektetésnek olyan, mint a tőkeáttétes forex vagy részvény kereskedés: szerencsejáték. Mining: nem éri meg, hacsak nem vagy közel a tűzhöz és az elsők között szerzed meg a következő generációs bányász-harvert vagy ha ingyen van az áram, vagy ha épitesz egy kazánházat, ami elektromos és mellesleg bányász hardver melegíti a vizet.
Fizetőeszköz: lehet találni embert aki készpénzre váltja papír nélkül. (E-bay szerű, csillagozós feedback rendszer védhet az átverésektől).
3

Ezek szerint a blockchain

inf · 2015. Nov. 17. (K), 14.30
Ezek szerint a blockchain gyakorlatilag egy speciális event storage, ami publikus, és aminél biztosított, hogy később nem változtatható meg. Érdekes. Biztosan lehet más felhasználási módja is, ha sokat agyal rajta az ember.

off:
Olyasmire gondoltam inkább, hogy vajon jobb e ebben tartani a tartalék pénzt (nem a befektetésre szántat), mint forintban. Ha esetleg bedől a gazdaság, akkor úgy járhatunk, mint a görögök, hogy nem tudjuk felvenni a bankból a pénzünket, a bitcoint meg a világon bárhol át tudjuk váltatni devizára. A másik előnye, hogy nem inflálódik, úgyhogy nem muszáj befektetni, ha csak az érték megőrzés a cél. Ahogy nézem olyan 65000Ft körül árazódott be, nem tűnik úgy, hogy hosszú távon erről nagyon elmozdulna, de még kevés az adat. Nagyon érdekesek lesznek az árfolyamok, ha egyszer stabilizálódik az értéke.
4

Tartalék

vbence · 2015. Nov. 17. (K), 15.13
Én semmiképpen nem ajánlanám. Ha egyszer majd a sarki fűszeresnél el tudod költeni (vagyis valódi pénzként működik), akkor érdemes lesz elgondolkodni, de egyelőre csak spekulatív valutaként működik (a tranzakciók nagy része nem termékek és szolgáltatások vásárlása, hanem átváltás más péntnemre), így ki van téve rengeteg manipulációnak.

Egy görög tipusú bankstop esetén, amikor mindneki igyekszik majd kivenni a coinjait az árfolyam egyből leesik, és amiatt lesz lehetetlen hozzáférned a pénzedhez. Vannak olyan valuták ahol alacsony az infláció (Yen ugrik be), de egy állam garantálja az értékét.
5

Ahm, szóval akkor ilyen

inf · 2015. Nov. 17. (K), 15.19
Ahm, szóval akkor ilyen valutában érdemesebb tartani a vésztartalékokat. Köszi!
6

Tényleg nagyon off, de

BlaZe · 2015. Nov. 17. (K), 16.22
Tényleg nagyon off, de vésztartalékot szerintem olyanban érdemes tartani (betenni), ami biztos tartja az értékét. Bankbetét, pénzpiaci, likviditási, garantált alapok kb. Az efölötti részt (pl célképzés) érdemes a kockázattűrőképességnek megfelelően kockázatosabb helyekre tenni, hosszabb távon gondolkodva (pl deviza, részvény, kockázatosabb besoeolású alapok stb).

A bitcoinnal még az a baj, hogy nagyon volatilis, alacsony likviditás mellett. Ez nagyon erősen a spekulatív játszótér, amit nehezít, hogy nincs semmihez kötve az árfolyam. Nincs cég kilátás, eredmény, jelentések (részvény), se országra vonatkoztatva gazdasági fellendülés esélye, nincs szabályozó jegybank (deviza) stb.

Plusz nem találom, de rémlik valami, hogy pánikban valamiért csak órák alatt teljesültek a bitcoin tranzakciók. Ez pl egy webes fizetésnél belefér, de kereskedés esetén elég nagy baj. Pl ha ki akartuk volna stoppolni magunkat. Ehhez még jön a volatilitás, és kampeca :)
7

Tényleg nagyon off Nem

inf · 2015. Nov. 17. (K), 17.42
Tényleg nagyon off


Nem véletlenül tettem a "minden más" kategóriába.

A bitcoinnal még az a baj, hogy nagyon volatilis, alacsony likviditás mellett.


Szóval nagyjából arról van szó, ha jól értem, hogy nagyon gyorsan változik az értéke, és ha nagyot esne, akkor könnyű beragadni, mert gyenge a forgalom, és ezért nehéz pénzzé tenni. Nem tudtam, hogy tele vagyunk gazdasági szakemberekkel. :-)

Nincs cég kilátás, eredmény, jelentések (részvény), se országra vonatkoztatva gazdasági fellendülés esélye, nincs szabályozó jegybank (deviza) stb.


Ez részben előny is, ha kutató munkát végzel. Meg lehet nézni, hogyha nem szabályozza semmi az adás-vételen kívül az árfolyamot, akkor milyen modellt lehet felírni rá. Utána ez a modell később talán kiterjeszthető devizákra, részvényekre, amikre már több minden hatással van.
8

Szóval nagyjából arról van

BlaZe · 2015. Nov. 19. (Cs), 03.06
Szóval nagyjából arról van szó, ha jól értem, hogy nagyon gyorsan változik az értéke, és ha nagyot esne, akkor könnyű beragadni, mert gyenge a forgalom, és ezért nehéz pénzzé tenni.
Igen. Plusz az alacsony likviditás mellett nagyobb eséllyel nagy résekkel megy végbe a heves árfolyamváltozás. Vagyis lehet több olyan árszint, amit esés (emelkedés) közben nem érint az árfolyam. Ha te egy ilyen árfolyamon szerettél volna kiszállni (pl stoppolni), akkor jó nagy szívás van :)

Így jártak amúgy idén a CHF-el okoskodók. Az egy elég likvid deviza, de senki nem számított rá, hogy hirtelen elengedi az 1.20-at a svájci jegybank, és 1.20 alatt nem igazán voltak vételi ajánlatok. Szépen be is szakadt az árfolyam, mindenki nagy örömére. A robotok is meghülyültek, az még tetézte a dolgot.

Csak az érzékeltetés kedvéért, itt az EURUSD napi átlagforgalmát ~1.3 trillió $ körülire mondják. Bitcoin amit hirtelen találtam átlagban 5 millió $ körül van. Ez azért nem kis különbség.

Meg lehet nézni, hogyha nem szabályozza semmi az adás-vételen kívül az árfolyamot, akkor milyen modellt lehet felírni rá. Utána ez a modell később talán kiterjeszthető devizákra, részvényekre, amikre már több minden hatással van.
Csak az adás-vétel mozgatja az árfolyamot. A jegybank is csak úgy tud hatást gyakorolni rá, hogy valamelyik oldalon belép a piacra (vásárol, vagy elad). Vannak is ilyen modellek amúgy, amit világbajnok alkalmazott matematikusok készítenek pl nagy befektetési bankoknak, de hét lakat alatt vannak őrizve.

Illetve van a technikai analízis, ami azt mondja, hogy (a fenti miatt) az árfolyamban minden piaci információ tükröződik, és különböző módszerekkel olyan indikátorokat és alakzatfelismerő algoritmusokat próbálnak készíteni, ami megfelelő jelzéseket küld ki és beszállóra. De hát azért ez alapján sem annyira triviális kereskedni :)
9

Csak az adás-vétel mozgatja

inf · 2015. Nov. 19. (Cs), 17.48
Csak az adás-vétel mozgatja az árfolyamot. A jegybank is csak úgy tud hatást gyakorolni rá, hogy valamelyik oldalon belép a piacra (vásárol, vagy elad).


Hmm én eddig azt hittem, hogy van lehetőség pénzt nyomtatni, és inflálódni. Lehet én látom rosszul, nem vagyok annyira benne a témában, mint te.

Illetve van a technikai analízis, ami azt mondja, hogy (a fenti miatt) az árfolyamban minden piaci információ tükröződik, és különböző módszerekkel olyan indikátorokat és alakzatfelismerő algoritmusokat próbálnak készíteni, ami megfelelő jelzéseket küld ki és beszállóra.


A technikai elemzést vágom, a kockázatkezelés, kockázatelemzés, amibe még bele kell tanulnom.

Azt mondják vannak összefüggések, amik alapján szintén lehet kereskedni, pl olaj ár és rubel árfolyam elég jól korrelál, de ilyen szinten még nem másztam bele. Annyit jósoltam eddig, hogy a TEVA emelkedni fog az Ukrán háború miatt, mert ott van a határon és kell a gyógyszer. Az bejött, de egyáltalán nem biztos, hogy emiatt emelkedett. Ilyesmire én nem nagyon alapoznék semmit, hacsak nincs kőkemény statisztika mögötte.