ugrás a tartalomhoz

Nagy forgalom

cszlak · 2015. Okt. 30. (P), 14.25
Sziasztok

Remélem jó helyre írom kérdésemet?!

Olyan kérdésem lenne, hogy lenne egy weboldal, amin lenne egy blog rész. Elég összetett többlépcsős keresővel. Amit én használok az egy ajax-PHP kombináció. Ajax hívja meg a php-t , és jeleníti meg. A php csak az adatbázis lekérdezésekkel foglalkozik.
Ez az oldal viszont egy elég nagy forgalmú oldal része lenne, ami több tíz ezer látogatót jelent naponta.
A kérdésem az lenne, hogy ekkora forgalmat elbír egy ilyen rendszerű blog, vagy ehhez valami komolyabbra van szükség? (Vásárolható Blog motor?, más programozási nyelv:ASP?)
 
1

fészbúk :) a válasz igen,

szabo.b.gabor · 2015. Okt. 30. (P), 15.48
fészbúk :)

a válasz igen, nem, attól függ. a kérdés sajnos komolytalan.
2

Egy nyeremény játék fut rajta.

cszlak · 2015. Okt. 30. (P), 17.28
Egy nyeremény játék fut rajta.
82 országban látható.
Ez bemért látogató szint.
Ezért érdeklődőm, mert ilyen forgalmú oldallal nem volt még dolgom.
Ráadásul több ezer blog bejezéssel indul, amiben keresni kell.

Tehát azt mondod, hogy ezt a látogató forgalmat el fogja bírni?
3

közepes forgalom

solkprog · 2015. Okt. 31. (Szo), 13.47
Ez még nem számít nagy forgalomnak, de nem is ez a lényeg.

A kérdésedre így ebben a formában nem lehet válaszolni, - látszik hogy még kezdő vagy (ami nem baj).
Ami kérdés (hogy érdemben lehessen válaszolni) hogy egy oldalletöltés a szerveren meddig fut, hány adatbázis művelet hajtódik közben végre, és azok milyen bonyolultak, továbbá hogy pl használsz-e cache-elést. Ezentúl hogy vps-en, saját szerveren, vagy sima osztott tárhelyen fog-e futni az oldal.

Amit viszont ajánlok hogy a statikus tartalmakat húzd be cdn-ről (cloudflare), sőt ha teheted akkor használj sprite-okat. Ezzel olcsón (gyakorlatilag ingyen) sokat tudsz nyerni.
4

A fizetős blogmotor is megfeküdhet

feketeKalapos · 2015. Okt. 31. (Szo), 13.59
A fizetős blogmotor is megfeküdhet mindegy, hogy PHP, ASP, vagy Python alapú.

Ha van elég erőforrás a szerver -, vagy a szerverekben és a sávszélesség is megfelelő akkor nem kellene, hogy gond legyen. Az előtét proxyiról meg nem is beszéltem.

Egyébként az AJAX csak helyi lokális gépen fejlesztésnél tűnik olyan gyorsnak. A valóságban ha a látogató lassabb internet kapcsolaton keresztül nézi az oldalad akkor csak a körbe-körbe karikát, vagy bitkolbászt (attól függően, hogy milyen animációt használsz) fogja látni a letöltésnél.

Érdemes tisztázni, hogy az AJAX azért lett kitalálva, hogy ne az egész oldalt keljen újra letölteni. Tehát ha a keresőd nem a teljes HTML oldalt küldi vissza (a beágyazott képekkel és stíluslapokkal együtt), hanem egy XML, vagy JSON kivonatot, akkor mindjárt könnyeben le tudja zárni a kapcsolatot a webkiszolgáló és már is foglalkozhat egy másik felhasználóval.
5

Ha a helyedben lennék első

inf · 2015. Nov. 1. (V), 03.31
Ha a helyedben lennék első körben annak néznék utána, hogy hol tudom cache-elni a felhasználó felé menő adatot. Több helyen is lehet erre lehetőség, amit érdemes kihasználni.

A szerver terhelése aggaszt inkább, vagy az, hogy a felhasználó mennyi idő alatt kapja meg a választ? Jobb lenne nem csak nagy vonalakban kitűzni a célt, hanem konkrét cél értékeket meghatározni.

Szerintem ha tényleg választ akarsz kapni, akkor ilyen irányban érdemes tovább kutakodni: load testing. Nem hiszem, hogy ezek olyan dolgok lennének, amit tesztelés nélkül előre meg lehetne mondani az extrém eseteket kivéve.