ugrás a tartalomhoz

Torrent (utorrent) program biztonságos?

Kérésre törölve 18. · 2015. Ápr. 9. (Cs), 21.40
Üdv!


Próbáltam választ kapni erre a neten, de akárhogy keresek, vagy senkit se érdekel, vagy nem tudom.

Azt szeretném tudni, hogy pl. a utorent programmal ha letöltök valamit, ugye a program azt fel is tölti, hogy én és hozzájáruljak mások letöltéséhez.

Na de a program nem csinálja esetleg titokban, hogy az adott mappában lévő privát file-jaimat elkezdi feltölteni a szerverre, vagy a gépemről bárhonnan?

Azaz mennyire fér hozzá a számítógépemhez a torrentezés?
 
1

Amennyire beállítod

Poetro · 2015. Ápr. 9. (Cs), 22.01
Annyira fér hozzá, amennyire beállítod. Mondjuk évek óta nem használtam. Akkor használtam utoljára, amikor pár podcast és Linux kellett különböző verziókban, de volt az már 5-6 éve.
Semmi, amit torrenten keresztül töltesz, nem megbízható. És néz meg, hogy melyik mappáidat osztod meg torrenten.
2

Összegezve: nem csinálja,

jgege · 2015. Ápr. 9. (Cs), 23.22
Összegezve: nem csinálja, miért tenné? :)

Win esetén bármilyen program ami fut a fájlrendszer nagy részéhez hozzáfér, tehát megtenni akár a utorrent is megtudná (ahogy kb bármelyik program), de minek?

"az adott mappában lévő privát file-jaimat elkezdi feltölteni a szerverre"
Mármint milyen "a szerverre"?

uTorrent-tel a probléma máshol kezdődik. Megunták a hírdetősdit és egy hatékonyabb pénzszerzési módszerre váltottak: miközben megy a utorrent fut egy bitcoin miner is.

http://www.ibtimes.co.uk/how-remove-utorrent-epicscale-bitcoin-miner-windows-pc-1490965
3

Megosztott mappa

vbence · 2015. Ápr. 12. (V), 11.24
Torrentnél nem létezik ilyen, ebből kinőttünk. Ez a konceptció utoljára az eDonkey, Direct Connect világában volt jelentős, ezek a technológiák 4-5 éve kikoptak. (Na jó, a Soulseek tartja magát, de ez réteg termék volt mindig is).

Maga a torrent protokol csak azokat a fájolkat osztja meg, amik az aktuálisan töltött vagy seedelt seedelt torrentjeid tartalmaznak. Ha egy torrent nincs a listádban vagy "le van stoppolva" akkor még azt sem.

Maradj open source programoknál, vagy vásárolj fizetős klienst, a lényeg, hogy csak megbízható forrásból származó programot telepíts/futtass. - Persze maga a uTorrent kliens is fertőzött lehet bármilyen trójai programmal, ha a hivatalos oldal helyett mondjuk egy ismeretlen orosz oldalról töltöd le; észnél kell lenni.
4

Kösz a válaszokat! Mondjuk

Kérésre törölve 18. · 2015. Ápr. 15. (Sze), 22.06
Kösz a válaszokat!

Mondjuk arra gondoltam, ha rosszindulatúak lennének az utorrent készítői, simán megszerezhetnék, feltölthetnék a saját szerverükre a privát adataimat, ami a gépen akárhol van.

De nincs külön gépem, amin nincs semmi, nagyon ritkán torrentezek, de akkor meg végig félek, hogy na, most megtudták ezt, vagy azt.

Vagy véletlenül nem a letöltött dolgot teszik közzé. Ilyenek.
5

Nincs garancia

vbence · 2015. Ápr. 16. (Cs), 09.57
Sajnos 100%ban nincs garancia. Ilyenkor össze kell gűjteni a jó és rossz pontokat a termékkel kapcsolatban.

Kérdezz rá ismerősöknél, akik sokat torrenteznek, ők valószínűleg tudják, mi a megbízható. A uTorrent egyébként elég régi, van Wikipédia szócikk is róla, ez mind abba az irányba mutat, hogy megbízható.

Ugyanakkor itt egy kis rész a wikipédiáról:

In March 2015, it was alleged that µTorrent had automatically installed a program known as Epic Scale—a program classified as "riskware" by some security programs, which mines the cryptocurrency Litecoin in the background for BitTorrent, Inc. (allegedly giving a cut to charity), utilizing CPU and GPU power. A µTorrent developer disputed the claim that it was automatically installed, and claimed that as with all other "partner" programs bundled with the software, users could decline the installation.[46][47][48] On 28 March, Epic Scale was permanently removed from the installation and as a software bundle partner.


Vagyis hogy nemrég egy litecoin bányász programot rejtettek bele a programba, ami a készítőknek bányászta a pénzt a te elektromos számládon (és amortizálta a harveredet). - Ez nálam mindenképpen dealbreaker, én itt egyből másik klienst keresnék, de amúgy nem annyira rossz dolog, mintha a személyes adataidat küldené el harmadik félnek.

Az ehhez hasonló programoknál nagyon el kell olvasni mire nyom igent az ember installálásnál, mit pipál be és mit nem. Láttam olyat, hogy direkt úgy volt feltéve a kérdés, hogy ha nem olvasta el kétszer az ember rosszat válaszolt és bizony felment az ezer toolbar meg startpage eltérítés.

Szóval a lényeg, hogy gűjts össze minden elérhető infót és hozz egy informált döntést. Sajnos sokszor nincs erre idő (mondjuk amikor sürgősen kell egy PDF konverter).

Összegzés: használj inkább transmissiont. ;)
6

Korábbi verzió

Hidvégi Gábor · 2015. Ápr. 16. (Cs), 11.54
Az emberek azt hiszik, hogy az új program az feltétlenül jobb, mint a régi, ez nincs mindig így. Én pl. 3.0-s ‎µTorrent-et használok, mert arra tökéletes, hogy letöltsön bármit, és ebben legalábbis nincs semmilyen beépülő (ha lett volna, kiderült volna).
7

Lehetnek uj szolgaltatasok, a

vbence · 2015. Ápr. 16. (Cs), 15.44
Lehetnek uj szolgaltatasok, a Magnet protokol például eléggé fejlődik. A kliensek is felőnek, kerülnek bele nem-esszenciális kényelmi funkciók, amik viszont sokat jelentenek a gyakori felhaználónak.
8

Én is a µTorrent-re gondolok,

Kérésre törölve 18. · 2015. Ápr. 16. (Cs), 16.48
Én is a µTorrent-re gondolok, csak úgy tudom u-nak is szokták írni.