ugrás a tartalomhoz

Mennyibe kerül a PHP programozás

Anonymous · 2006. Ápr. 27. (Cs), 08.44
Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, mennyiért lehetne ezeket elvállalni:

1.egy sima weboldal tervezése+design+elkészítése+kis javascript animáció (8 oldal)
2.PHP oldal webshop, vendégkönyv


Köszi
 
1

Ha kérdezed

Bártházi András · 2006. Ápr. 27. (Cs), 08.57
Ha kérdezed, akkor 1000 Ft óránként. Becsüld meg mennyi ideig tart, szorozd be kettővel, és annyit kérj érte. A munka minőségétől, a konkrét feladattól és a határidőtől függően persze ennél jóval többet is el lehet kérni óradíjként, tehát erre a kérdésedre nem lehet válaszolni.
2

Sima weboldal?

janoszen · 2006. Ápr. 27. (Cs), 09.38
Mit jelent a "sima" weboldal? Ha csak szöveges és nem kell adminfelület hozzá (pedig fog kelleni) akkor gyorsan megoldható. De van egy olyan átlagszabály, hogy 100e Ft alatt nem érdemes dolgozni, mert leírod magad mint "olcsó munkaerő".

A webshop tisztességes megcsinálásáért akár fél millió forintot is kérhetsz (ha olyan). A vendégkönyv viszonylag egyszerű eset.

Összességében a fenti munkát (látatlanban) mindegy 500-700e Ftért vállalnám. Persze erősen függ attól, hogy mi az és milyen profi vagy. Én pl. nem vállalnám a JS animációt, mert ellenkezik az elveimmel.

És ez utólagos support nélkül jön. Azaz, miután meg van csinálva az oldal, ingyen semmit nem csinálsz. (Ezzel már megjártam.)
3

Miért?

Anonymous · 2006. Ápr. 27. (Cs), 10.26
4 kérdésem lenne.
Az első, hogy sokkalom az árat. Nem drága ez egy kicsit?
2.Miért nem szereted a javascriptet?
3.Mivel jártad meg? Elemeséled?
4.Mennyire telített szerinted a web fejlesztő munkaerő piac?


Köszi
4

Valaszok

sajt · 2006. Ápr. 27. (Cs), 10.30
1. De, sok. Csak normálisan elkészített oldalt ez alatt nem érdemes elvállalni. Lehet olcsóbban is, csak hát az olyan is lesz.
2. A javascript animációrol volt szó. A JS nem erre való, bár erre is használható.
3. x
4. Nagyon telített, csak a minőségi munkaerő kevés.
6

Na, akkor-

janoszen · 2006. Ápr. 27. (Cs), 15.21
Szóval, a válaszaim.

1. Nem, nem drága. Gondolj bele, mit kell tudnia egy online árúháznak:

- Figyelnie kell, milyen termékből van raktáron, mit kell utánarendelni
- Az üzemeltetőnek kell tudnia felületen keresztül felvinni termékeket
- Kategóriákat kell nyilvántartania
- Meg kell védeni a rendszert a feltöréstől.
- Ellenőrizni kell, hogy csak valaki szórakozott vagy komoly a rendelés (e-mail küldés, stb)
- Nyilván kell tartani, hogy az egyes megrendelések hogyan haladnak, milyen kimaradó rendelés van, stornózás, stb.
- És meg ehhez kell egy nagyon komoly jogosultságkezelés.

- A weboldal: 100e a legalja, amiért oldalt lehet készíteni. Ha ezt kiszámolod, ez azt jelenti, hogy durván legalább 50 órát dolgoztál vele. Ha ennyi idő nem ment rá az ügyféllel való tárgyalás, visszaigazolás, stb-re, akkor valszeg nincs lespecifikálva a feladat.

2. Azért nem kell animációt csinálni (főleg nem JS-sel) mert:

- Nem hozzáférhető
- A keresőgépek, PDA-k, stb nem tudnak vele mit kezdeni
- Az animáció legtöbbször a hiányzó tartalmat pótpolja
- Elvonja a user figyelmét a tartalomtól.
- JS-sel? Nem erre való.

3. Úgy jártam, hogy elvállaltam egy weboldalt 70e Ftért és a vége az lett, hogy még e-mail küldőt is, meg online megrendelőt is meg a csillagokat az égről. A végén még fél évig szórakoztam vele.

4. Nagyon telített, főleg amatőrökkel. Lásd valaki, aki Dreamweaverben megcsinál egy halálbéna, ordítóan undorító oldalt és ezért elkér fél millió forintot. És akkor ugye, a hozzáférhetőségről nem is beszéltem még.

A minőségnek van és mindig is lesz helye. Persze, ahhoz kell:

- Tudás
- Ismerettség (főleg eleinte)
- Nem szabad elvállalni olyan megbízásokat, amelyek azt kérik tőleg, hogy 70 FPS-sel villogó banner, felugró ablak, stb, mert akkor lecsúszol a szűrke tömegbe. Azt mindenki tud.
7

JavaScript anim

Jano · 2006. Ápr. 27. (Cs), 15.31
Ha JavaScript nélkül is működik, elérhető az oldal akkor lehet JavaScript animot csinálni.
8

Nem egészen...

janoszen · 2006. Ápr. 27. (Cs), 15.39
Nem egészen, mert ha pl. villog, akkor nem az. :) Ez már a megvalósítástól függ. Meg azért egyezzünk ki abban, hogy kultúr webfejlesztő megpróbálja a JSt diszkréten megoldani és az animot a Flashre meg nem tudom mire bízni. Persze, nem a menüben és a tartalomban... :)
25

Van ilyen vevő?

Anonymous · 2006. Ápr. 29. (Szo), 20.15
Lásd valaki, aki Dreamweaverben megcsinál egy halálbéna, ordítóan undorító oldalt és ezért elkér fél millió forintot. És akkor ugye, a hozzáférhetőségről nem is beszéltem még.

És van, aki ezt kajolja is? És kiadja érte a fél milliót? Csodálkoznék.
5

Még barátnak is

Anonymous · 2006. Ápr. 27. (Cs), 12.02
Hali, én 10 éve jó ismeretségben lévő mondhatni barátnak egy webshopot+html+js+admin fejlesztek 350. 000 Ft-ért és többször is kihangsúlyoztam, hogy nagyon baráti ár + teljesen
elzárkózom a „na még ezt is” kezdetű mondatoktól.

Legyen kialakult óradíjad, vagy a kész programok árai (amit ha fejleszteni kell, előveszed az óradíjat)

Ingyen, olcsón ne dolgozz, mert hamar a fejedre nő és rövid távú, a szolgáltatásoddal legyenek megelégedve akkor könnyebben tudod reális áron eladni magad.

Üdv.
Gábor
9

Pénznél is fontosabb

Jano · 2006. Ápr. 27. (Cs), 15.41
Az első dolog, hogy ne kezdj addig dolgozni amíg nincs szerződés, de semmiképpen se adjál át semmi elkészült dolgot.

A szerződésben legyenek a megrendelőt kötő határidők is, amire neki át kell adni dolgokat. Pl. cég logo, fényképek design tervhez, vagy oldalra megírandó szövegek. Neked az a jó ha minél hamarabb zárul a projekt. Ha a megrendelő 1 honapon keresztűl küldi azt a 4db szöveget akkor irreálisan sok meló lesz vele.

A munkát osszad fázisokra és az elkészült fázisoknak megfelelően ütemezd a fizetést.
Pl: Designterv elkészülte, designból HTML lapok előállítása, vendégkönyv elkészítése stb. Egy nagyobb oldalnál már az ezt megelőző oldal tervezés eredménye is külön terméknek tekinthető! (Lásd Information Architect)
10

Árak

Anonymous · 2006. Ápr. 28. (P), 07.56
Sziasztok!

Ezek bruttó vagy nettó árak?
11

Ahogy veszed...

janoszen · 2006. Ápr. 28. (P), 10.49
Leginkább bruttó árak, de ez igazából attól függ. Én bruttót mondtam. De az is csak hozzávetőleges volt...
12

szerintem

Anonymous · 2006. Ápr. 28. (P), 10.52
nettó
13

egyszerűbb honlap

Anonymous · 2006. Ápr. 28. (P), 19.17
Érdekesek ezek az árak. Megnézel egy átlagos honlapot.. 6-8 oldal sima html. Mondjuk kapsz design-t hozzá. Ez max 1 hétvége akárkinek (XHTML, böngészőfüggetlen stb). Ezért elkérsz 100-200e-t? Sztem 100 a max.

Kell bele vendégkönyv: hmm legyen 3 óra meló maga a "fejlesztés", plusz ennyi az egyeztetés. Ezekért mit kérsz, hogy ne legyél túl olcsó?

Kell admin felület... 2 nap... testreszabás még 2. Egy honlapot nem lehet fejleszteni több hónapig, ha csak azon melózol. Egyeztetésre megy el az idő, meg hogy vársz az ügyfélre, de ezt kiszámlázod?
14

kész

Anonymous · 2006. Ápr. 28. (P), 19.59
kiváncsi voltam mennyi egy korrekt vendégkönyv, designnal, extrákkal. Hát ennyi. 30e? 40?
15

Ime

Anonymous · 2006. Ápr. 28. (P), 20.06
Életem első vendégkönyve: http://hamlet.uw.hu/book/index.php
16

Korrekt vendégkönyv

Bártházi András · 2006. Ápr. 28. (P), 21.49
Szerintem a korrekt vendégkönyv ára 0, azaz nulla Ft. Esetleg annak az óradíja, amiért elmondom az ügyfélnek, hogy semmi értelme a vendégkönyvnek a honlapján.
19

csak példa volt

Anonymous · 2006. Ápr. 28. (P), 22.18
hogy mennyi idő maga a kódolás... most, hogy vendégkönyv vagy kapcsolat e-mail űrlap extrákkal az mindegy.
20

jó példa volt

Bártházi András · 2006. Ápr. 29. (Szo), 00.11
Arra mindenképp jó példa volt, hogy az sem mindegy, hogy mit akar a megrendelő. Már maga az is kerül valamibe, hogy megvan az embernek az a tudása, hogy ha akar bármilyen céltalan dolgot (egy vendégkönyvnek is lehet értelme persze, csak elég sokszor az oldalakon baromi felesleges), akkor észérvekkel (és nem hülyeséggekkel teletömve a fejét) lebeszélje róla, akkor is, ha emiatt nem kap pénzt.
17

Egy hétvége

Bártházi András · 2006. Ápr. 28. (P), 21.57
Az "egy hétvége akárkinek" az azt jelenti, hogy valaki az iskola mellett megcsinálja a honlapot. Egy 6-8 "sima" oldalt össze lehet hányni is, meg meg is lehet tervezni mind hozzáférhetőség, mind keresőbarátság, mind marketingüzenet szerint, plusz nem árt még ezek előtt végiggondolni, hogy miért is kell az ügyfélnek a honlap, mire akarja használni, kik fogják azt látogatni, stb.

Egy egy hétvégés honlap valóban 100e Ft alatt van, ha Wordből lett kimentve, akkor akár 5000 Ft is. Most kaptam egy olyan oldal linkjét (inkább nem égetem a készítőjét, akit egyébként nem ismerek), ami körülbelül a rakjunk fel 2 Java appletet, mert az jó, és rakjunk ki egy menüt is és villogjon honlap. Ilyet csinált valaki 2006-ban.

Az meg, hogy nem lehet fejleszteni egy honlapot több hónapig... De, lehet. Én most az egyik most megújuló portálnak csak a HTML-jét (+CSS, +diszkrét JavaScript persze) csináltam körülbelül egy hónapig.
18

portál, nem sima honlap

Anonymous · 2006. Ápr. 28. (P), 22.16
Na mindegy... egy fejlesztő soha nem a nulláról indít. Kéznél van az összes fontos css layout kipróbálva, javascriptek tesztelve. Gyorsan megy.

Igaz, én ezt "programozás" szempontjából nézem és nem design.. az persze elhúzódhat, de az is főleg egyeztetés miatt.

Ne értsetek félre én is elvárom a melómért a pénzt, de azért egy 6-8 oldalas statikus lapért nem biztos, hogy reális a 2-300e Ft. 300 óra? 150? ugyanmár...

Annyira nagyok a mozgások az árak terén... van aki 80e-ért bármit van aki 400e-ért üt le egy billentyűt. A megrendelők helyében én is ki lennék akadva.
21

kéznél van

Bártházi András · 2006. Ápr. 29. (Szo), 00.57
Hát, sokminden lehet kéznél, le lehet tesztelve is rengeteg kis könyvtár, de ezek honnan jönnek? Ha már megvannak, akkor ingyen adod?

Egyébként ebből az egy hónapból nulla volt az egyeztetés. Megkaptam a kész designterveket, és azokból kellett legyártani a HTML+CSS+JS kódot. Több tucat oldal layout készült el, mindegyiknél meg kellett találni *a* jó megoldást, fel kellett ismerni a körülbelül hasonló dolgokat, s nem utolsó sorban ezeket be is kellett pötyögni.

Igen, a programozás egy statikus HTML oldalnál, vagy egy általános oldalelemnél nem feltétlenül tart sokáig. De már egy Drupal oldal testreszabásánál is felmerülhetnek olyan szituációk, ahol nem sablonfeladat van, vagy kutatást, utánajárást igényel a feladat, netán még gondolkodni is kell egy bonyolult algoritmuson. Fontos lehet a minőség is. Tele van hibákkal? Vagy egy olyan játékoldal készül, amit több ezren játszanak, és ha *bármilyen* adatvesztés, hiba van benne, akkor pótolhatatlan kára keletkezik a megrendelőnek - ilyenkor nem engedhető meg a hiba.

Egy honlap elkészítése nem csak a kódolásból áll. Az egyeztetés, tervezés, tesztelés, dokumentáció, oktatás - legyenek akár a minimumra leszorítva, de akkor is feladatok.

Persze mindez attól függ, hogy milyen honlap a feladat, s hogy mit vár el a megrendelő.

A fenti több tucat oldalas honlap esetén egy oldal HTML+CSS+JS-sé alakítása általában olyan 4-8 órás feladat volt számomra (nem a van rajta egy szöveg típusú volt a feladat). 6-8 oldalas statikus honlap, ha minőségi, a tartalmat is meg kell csinálni, a design kívülről jön, van rajta egy minimális diszkrét JS feladat, akkor olyan 30-40 órás munka is lehet. Ezt ki-ki szorozza be az óradíjával (és módosítsa ezt a 30-40 órát kedve szerint) - nos, ennyibe kerül ez a honlap valójában.

Ezen kívül viszont még van egy tényező: mennyire kell a munka. Ha nagyon, mert nem fér bele egy elutasítás, kell a pénz, akkor az bizony lejjebb fogja vinni az óradíjadat. Ha nem kell, mert éppen szeretnél egy kicsit pihenni egy nagyobb projekt után, vagy mert épp ki sem látsz a munkából, akkor pedig nyugodtan tudsz mondani nagyobb óradíjat is.

A fentiek figyelembevételével, könnyen előfordulhat, hogy találsz valakit, akinek jól jön egy kis zsebpénz, szeretne sokat tanulni a dologból, nem kifejezetten vérprofi, és egy teljes portált különleges szolgáltatásokkal, csúcs designnal elkészít neked 20.000 Ft-ért. És találsz egy profit, aki biztosan minőségi munkát végez, lehet, a piacon egyedi tudása van, van 8 folyamatban levő megrendelése (mindegyik 20.000.000-nál kezdődik - direkt írtam eszetlen árat), akkor persze, hogy egyszerűen nem fogja az ideje engedni, hogy 400e Ft-ért leüssön egy billentyűt, mert akkor egy másik projektet nem kap meg, és veszít 20.000.000 Ft-ot. Ha sarkított is eléggé a kérdés, de azért köze van a valósághoz (a helyzetnek, és nem az összegnek).

A megrendelő ne legyen kiakadva. Kérjen be tíz árajánlatot, nézze meg az egyes árajánlatok mögött húzódó cégek, személyek referenciáit, nézze meg a saját pénztárcáját, majd döntse el, hogy van-e annyi pénze a dologra, hogy abból a számára megfelelő minőség jöjjön ki. Ha van, akkor válassza ki azt, aki jó lesz. Ilyen "egyszerű". Lehet, hogy elsőre nem fog bejönni a fejlesztő(cég), legyen a megállapodás olyan, hogy ez ne okozzon gondot számára.

Amikor az ember házat, autót, számítógépet, kaját vesz, mindegyik esetben vannak igen eltérő kategóriák.

Hogy feltegyek egy az eredeti kérdező kérdésére rímelő másik kérdést:

Mennyibe kerül egy autó?

A válasz: attól függ. Az igényektől, a modelltől, a szolgáltatásoktól - és attól, hogy melyik márkakereskedőhöz mész el. Egy autó áránál adott esetben kisebb lehet a szórás, mint egy weblapnál, de azért a helyzet ugyanaz.

Na, majd egyszer máskor folytatom a kisregényt. ;)
22

igazad van

Anonymous · 2006. Ápr. 29. (Szo), 08.22
ha hozzávesszük az egyeztetéssel töltött időt, az eddigi fejlesztésbe, tanulásba befektetett munkát és energiát, a szoftver és hardver árát akkor jogosak az összegek. Viszont hiába csinál az ember minőségi melót (mert szeretném azt hinni, hogy azt csinálok legalábbis törekszem rá) iszonyúan telített a piac és nyomottak az árak.

Jelenleg 8 melóm van függőben (válaszra várva).... ebből 1 beindul lassan... közben malmozok. Volt egy portál projekt.. fél milla alatt bevállaltam volna, de áh nem inkább majd Béla a cégnél megcsinálja, mindezt egy több milliárdos bevételű cég. Cool.

Szóval hülye helyzet ez.. hiába jogosak az összegek a megrendelők nagyon kis százaléka ad a minőségre, annyira kevés, hogy abból nem lehet megélni... muszáj elkurvulni, ami mindenkinek rossz.
23

marketing

Gal Kristof · 2006. Ápr. 29. (Szo), 11.05
én úgy gondolom, hogy egy szinte bármilyen cég sikeressége legalább felerészt azon múlik, hogy mennyire képes üzletet szerezni. nyilván alapnak tekintem, hogy profi abban amit csinál, de ez - általában!! - közel sem lehet elég. ha nem marketingezel rendesen, akkor malmozhatsz és tényleg az egyetlen fegyvered az lesz, hogy mekkora árat mondasz. ha van egy jó pozíciód és kommunikációd a piacon, akkor észre fogod venni, hogy nem az ár a döntő tényező, hanem az, hogy mi az a plusz, amit a tucatcégekkel szemben bele tudsz vinni a melóba... amit meg is fizetnek majd az értelmes megrendelők - szerintem van belőlük elég, legalábbis egyre több.
27

Amennyiben

Anonymous · 2006. Ápr. 30. (V), 11.37
ezt csinálod főállásban :) Anélkül elég nehéz megfelelően pozícionálnod magad.
28

nem hinném...

Gal Kristof · 2006. Ápr. 30. (V), 18.28
hogy így van. lehet csinálni 768.-ként a "honlapkészítés"-t, vagy ki lehet találni valamit, ami több ennél...
29

Kis kiegészítés

Anonymous · 2006. Május. 1. (H), 10.51
Teljesen egyetértek Andrással, egy kis kiegészítés manapság sokat beszélünk optimalizálásról, ha a lapod elkészítése mellet foglalkozol ezzel is (szerintem e nélkül a lap nehezen éri el célját, főleg üzleti oldalak) akkor vannak dolgok, amiért kérhetsz pénzt.
De, vannak amiért nem (saját vélemény) amit alapból el kell végezni, a kulcsszavakat egyeztetni elhelyezni az oldalban a megfelelő helyekre „ALT, TITLE” és még sokkminden ami az optimalizálás része is lehet, nem árt regisztrálni a nagyobb keresőkbe, W3C szabvány stb….
és ezeket el kell végezni még egy 6-8 oldalas statikus lapnál is.
Mert ha előkerül az optimalizálás, joggal kérdezheti az ügyfél, hogy mért nem dolgoztam a W3C szabvány szerint már eleve
(ez alatt azt értem, hogy nem készítem el az oldalt valahogy, majd közlöm az ügyféllel, hogy átalakítom szabványosra stb.… az oldalát az optimalizálás jegyében pénzért, ami hozzájárul ahhoz, hogy az oldalam jobb helyen legyen a keresőkben).

Itt most ne ragadjunk le a W3C szabványnál ez csak egy a sok hasonló dolog közül.

Most joggal merül fel a kérdés, hogy kérdez-e ilyet az ügyfél, tapasztalatból mondom igen, mivel jó szolgáltatást szeretnék nyújtani ezért beszélek arról, miként tudja felhasználni az oldalát, hogy ne pénz kidobás legyen az elkészítése, ebbe beletartozik az optimalizálás is és azon belül Pl.: a W3C szabványosítás, és ha ügyfél megérti ezeknek a fontosságát, és lényegét, na ekkor jön ez a kérdés és sok hasonló.

Összefoglalva a lényeg, hogy rengeteg dolgot kell elévégezni még egy kis weboldalnál is, és ebbe beletartozik a fent leírt dolgok is + amit András írt ezeket a dolgokat nem nehéz megcsinálni ha már tudod, de mire megszerzed a tudást az sok idő (min 2-3 év), és ennek a rengeteg tanulásnak ára van.

Sajnos a piac nem egységes, aki rengeteget tanult, pénzt adott ki iskolára Pl: Nekem a főiskola + egyéb marketingképzések 1 millió feletti összeg volt, mondhatni ez a befektetett pénz és ennek nincs vége folyamatos képzések stb…+ van saját szerverem, amit kemény pénzért fenntartok, és ezért nem szívesen dolgozok annyiért, mint az aki leül és azt hisz 6 hónap után, hogy tud weboldal készíteni (természetesen akinek nem inge ne vegye magára).

Üdv.
Gábor
24

Support

Anonymous · 2006. Ápr. 29. (Szo), 19.19
És mi helyzet a további támogatással, hibajavítással?
Azt mennyiért lehet elvállani?
26

Változó

Anonymous · 2006. Ápr. 30. (V), 10.07
Szerintem ez garancia vagy fejlesztés. Garancia pl 3 hónapig ingyenes javítást takar, a fejlesztés meg természetesen pénzért történik.