ugrás a tartalomhoz

Ki hogy tanult meg PHP-ben programozni

Anonymous · 2006. Ápr. 26. (Sze), 09.51
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy ki hogy és hol tanult meg PHP-ben probramozni? És milyen végzetsége van?
 
1

Olvass, olvass, gyakorolj

Emul · 2006. Ápr. 26. (Sze), 10.38
Egy baratom irta, azt hiszem igazan hasznos lehet kezdeshez:
kis segitseg
Amugy a php.net -et olvasgasd. A manual ismerete az egyik legfontosabb, na meg hogy tudj algoritmizalni, kell meg hozza hogy tudd mi az az internet, meg ido es energia.
Sztem a vegzettseg teljesen mind1.Amugy Matek diploma
7

tanulni

sayusi · 2006. Ápr. 26. (Sze), 16.38
Tanulni a listákból, fórumokból és más kódjaiból lehet.
A manualból pedig meg lehet nézni, hogy ki mit és miért úgy csinált.

Aztán jön az "én ezt meg ezt akarom megcsinálni" és felállítod a minimumszinteket és hajrá!

én így tanulgatom (annyira még nem tudok, mint amennyire kellene)
14

végzettség

sayusi · 2006. Ápr. 27. (Cs), 08.09
Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy egyetemista vagyok (informatikus-könyvtáros) és dolgozom is.
2

Vettem egy könyvet oszt annyi

Anonymous · 2006. Ápr. 26. (Sze), 10.42
mashogy nem is lehet.
PHP3 assal kezdtem.
De nehogy ma PHP-t kezdj el tanulni. Persze ha egyszeru amator web oldalakat akarsz irni, akkor ajanlom. De exterprise meretu webes alkalmazasokra semmikeppen sem ajanlatos.

Nehany negativuma, ami miatt a PHP nem enterprise ready:
- nincs native Unicode tamogatas
- nincsenek nevterek
- 0 darab beepitett osztaly van a PHP ben (a PHP5 ben vegre van egy extension, aminek koszonhetoen mar van jonehany alap osztaly)
- nem tamogatja a SOAP attachmentet es nem is fogja egy jodarabig
- a PHP-t csiga lassusaggal fejlesztik.
- kicsi a third party support PHP-re. Mar egy eve keresek HTML -> PDF convertert on the fly, de csak egyet talaltam, az is mereg draga. Java es ASP.NET -re nagyon sok ceg ir kulonbozo komponenseket igy az ar is kedvezobb.
- a forraskodot nem tudod lekodolni, egy rakas penzbe kerul a Zend Encoder. ASP.NET es JAVA is alapban binaris kodot general igy nem kell kiadni egy vagyont a forras kod lekodolasara
- allandoan valtoztatnak valamit a PHP fejlesztoi, ami neha mar az idegeimre megy. Ez miatt sok esetben az egesz kodot (tobb ezer sor) at kellene irni. Ez is azt bizonyitja, hogy a PHP nem egy befejezett nyelv es folyamatosan fejlesztik, ami a PHP-ben programozok rovasara megy.
- a PHP teljesitmenye nem eppen jo. Ez foleg kemeny szamitasoknal jelentkezik. Ennek az az oka, hogy a PHP egy interpretalt szkript nyelv.
- idegesito automatikus tipus konverziok, ami sok bug ot oko
pl.:
if(!isset($_GET['valtozo']) || !empty($_GET['valtozo']))
echo 'a valtozo nem lett beadva';
// hat ez nem mukodik pont az imbecil empty fugveny miatt, mert a 0 szamot, vagy a '0' karaktert is empty-nek nezi.
- gyenge dokumentacio
pl. a DomXML getNodeValue() metodusa mindig UTF-8 ban adja vissza az erteket, meg akkor is, ha az XML encodingja nem is UTF-8. Csak nehany orat csesztem el ezzel, mire kinyomoztam. A dokumentacio errol semmit sem ir.
- keves a jo konyv PHP-re
- tul sok a PHP programozo, megis keves a jo PHP programozo. A PHP programozok kevesebb penzt kapnak, mint ASP.NET vagy JAVA kollegaik.
- nincs 1 JO framework PHP -re. Ellenben van legalabb 20 php framework.
3

Ne...

-zsolti- · 2006. Ápr. 26. (Sze), 10.57
...vidd már el a témát rögtön a második hozzászólásban egy "PHP vs. ASP.NET/Java" flamebe, szerintem nem erre volt kíváncsi a kérdező.

Egyébként - hogy még egy kicsit vitatkozzak - könyv nélkül is lehet. Nekem sincs PHP-s könyvem (na jó van, de nem volt még időm beleolvasni), és mégis elboldogulok valamennyire a nyelvvel. Viszont nem mondom, hogy hátrány, ha valaki könyvből kezdi, és nem rögtön Apache telepítéssel meg forráskódok olvasgatásával. Szvsz mindkét módszernek vannak előnyei, hátrányai, kinek melyik jön be. A végzettség viszont szerintem sem lényeges, inkább szemlélet, gondolkodásmód, logika szükséges, amik legtöbbje tanulás útján nem sajátítható el - vagy van valakinek vagy nincs. (Amúgy én pl. elvileg postás lennék...)

A PHP előtt én erősen HTML-tanulnék, illetve adatbázis tervezést, mert arra biztosan lesz szükséged. Aztán így visszagondolva még az is jó sorrend lehet, ha egy templatekezelőt is minél előbb elsajátítsz, és echo-t csak debuggolásra használsz.
4

Én...

hdf · 2006. Ápr. 26. (Sze), 13.49
Én két nap alatt tanultam meg a PHP -t, szerintem a létező leg egyszerűbb programozási nyelv. Főleg a Manual -t használtam, néha google -n kerestem példa kódokat. Különösebb végzettségem nincs. Angol tudás szerintem kötelező. Meg nemárt, ha az ember gépén van Apache+PHP de az AppServ nevű cuccot nem ajánlanám, eléggé régi verziójú Apache és PHP -t használ, meg különben is elég bugos.
5

2 nap alatt?

Anonymous · 2006. Ápr. 26. (Sze), 15.24
Hali! :o)

Előrebocsátom: Tudom, szemét aljas, kötözködős köcsög vagyok...
DE: 2 nap alatt megtanulni igazán szép teljesítmény.
Kukk az üzenetküldődre

A biztonság/paranoia nem tanulható meg sokszor hónapok alatt sem.
(Nem vagy egyedül, ezt szinte minden házilag készített vendégköny beszopja, de ez igazából siralmas összesítést nyújt a PHP számára ...)

Amúgy én kb. fél évig próbálkoztam netes doksik és a 24óra alatt segítségével (tudom, ez utóbbi nem nagy érdem:), utána kezdtem el programot készíteni PHP-ben (kb. 2002 nyarán). Most se tartom magam profinak, de legalább sokmindent el tudok készíteni ;)

BYE: TeeCee, a gonoc báci :o)
6

2 nap +

janoszen · 2006. Ápr. 26. (Sze), 15.49
Hát, a NYELVET meg lehet 2 nap alatt tanulni, ha valaki már programozott dolgokat előtte. Szerintem, két nap alatt üzenetküldőt meg ilyeneket írni elég szép teljesítmény, szal le a kalappal.

A biztonsági dolgokat meg, mivel igazából sehol nincs olyan jól öszeszedve (legalábbis nem tudok róla) nem olyan egyszerű. De hát, majd megtanulja. Most meg pláne.

Mindazonáltal egy magánoldat felhekkelni kb annyi dicsőség mint az utcán összeverni egy idős nénit.

Ez most nem ellened szólt, TeeCee, mert tudom, hogy nem azért csináltad, hanem oktató jelleggel, hanem általánosságban. Persze, ha valaki kommerc. rendszert ír, akkor ott már koránt sem mindegy.
9

2nap +-

Anonymous · 2006. Ápr. 26. (Sze), 17.14
Hali! :o)

Jó-jó nyelvet éppenséggel lehet, bár ott is vannak kétségeim, hiszen minden nyelvben vannak olyan dolgok, amikre az adott nyelv erősebben készül. Én pl. kb. 4-szer leprogramoztam a http_build_query(), mikor egyszercsak véletlenül megtaláltam... (mentségemre legyen szólva, csak PHP5-ben van :)
De azért feltenném a kérdést: X nap alatt megtaulon a szintaktikáját egy nyelvnek, vagy X nap alatt megtanulom? Vérzésem szerint mégsem ugyanaz a kettő.

És ELNÉZÉST kérek, merthogy a gépem elhalt előzőleg, és másodjára elfelejtettem beírni a gyógymoódot az előbb megmutatott általános hibára!
szóval: htmlentities() vagy strip_tags(). Érzékeny lelkivilággal és sok bosszankodást kedvelőknek ajánlhatom még az ereg*, illetve még inkább a preg* függvényeket is, de elég rosszul megkomponálni a regexpet ésismét bugzik a röncör.
hdf: Amúgy a nl2br-t télleg jól megtaláltad :D

Az öreg nénikre visszatérve pedig: láttam már magánoldalt, amiben akkora bug volt, hogy a szerver is hasalhatott volna tőle. Nopersze ehhez az üzemeltetőnek is bénának kellett lennie, de sose felejtsük el, hogy ha zárva az ajtó és sok lakat van rajta, akkor már az ablak a leggyengébb ;)

És most figyeljetek: [idekatt]
Nakik meg szóltam egyszer meg mostanában...
proclub: köszönöm, a bizalmat :)

BYE: TeeCee :o)
24

a 2 nap alatt

hdf · 2006. Május. 11. (Cs), 16.46
A 2 nap alatt megtanultam a szemantikát, végignéztem az összes (majdnem összes) fügvényt a manualban, hogy mire jó, meg pár fórum és egyébb helyen megnéztem mien stílusban szokás írni a kódot, mire kell figyelni, oszt kész. Lustaság előnyben én ha valamit meg kell csinálni, előbb mindíg megnézem, hogy létezik e már erre valami, tehát nem szoktam integrált függvényeket megírni, sem már létező progit csinálni. :)
23

azé...

hdf · 2006. Május. 11. (Cs), 16.40
Azé nem lettem annyira felhekkelve, mert sztem a MYSQL -hez még mindíg nem bír hozzáférni, meg jelszót se nagyon tudott meg semmifélét, de különben is az az oldal őskövület, csak még nem viszketett annyira, hogy újat csináljak és amikor csináltam, a biztonság nem volt a szemem előtt, mer semmit nem rakok fel oda, amit nagyon védenem kéne.
22

nembaj

hdf · 2006. Május. 11. (Cs), 16.37
Nembaj, nem raktam abba a cuccba túl sok munkát, csak pár perc alatt írtam meg, és gondolom MYSQL injection azé nem menne bele. Hogy html -t kiír, az meg nem érdekel. Különben azé szoktam strip_tags -ot rakni a mostani cuccaimba, ha olyan...
8

Off

-zsolti- · 2006. Ápr. 26. (Sze), 17.04
AppServ nevű cuccot nem ajánlanám, eléggé régi verziójú Apache és PHP -t használ, meg különben is elég bugos
Nem tud bugosabb lenni, mintha magad teszed fel ugyanazokat... Másrészt: AppServ 2.5.4a: Apache 2.0.55, MySQL 5.0.15, PHP 5.1.1 - nem olyan régi ez.
Amúgy 2 nap alatt én sem hiszem, hogy megtanultad, én 3 év után is tanulok újat. Legfeljebb a szintaktikát sajátítottad el, és ehez volt előtte már más nyelvismereted, nem?
25

...

hdf · 2006. Május. 11. (Cs), 16.51
Amikor utoljára néztem AppServ -et már voltak a mostani Apache/PHP verziók, de az a cucc, még az 1-2 évvel ezelőttieknél tartott, hogy most frissítettek az szép és jó, de gondolom a hozzáállásuk marad és nem csinálnak új AppServ verziót mindíg, amikor valameik komponensből van újabb... Különben meg bugos nem bugos, AppServ dögledezve ment, manuálisan felrakott tökéletesen.

És igen volt már más nyelv ismeret, főleg Visual Basic meg egy pici C++.
10

forrás, könyv

sHaMaLt · 2006. Ápr. 26. (Sze), 19.50
valamelyik szamitastechnikai magazinban indult olyan 5-6 eve egy sorozat, az keltette fel az erdeklodesemet. utana forrasbol, es vettem par konyvet, hatha tudnak ujat mondani :)
11

Jó helyen jársz

tiny · 2006. Ápr. 26. (Sze), 21.34
Én a legelején még a php24óra alatt című könyvet olvastam el. Mondjuk igaz, csak az alap szintaxist, a példákat kihagytam. Sokáig néztem vissza témakörönként, de a date() fvhez még a mai napig manualt nézek :P. Aztán irány a weblabor. Kérdeztem jópár hülyeséget, párszor beégtem, aztán megtanultam kérdezni és utána magam debuggolni a programjaimat. Azóta csak akkor kérdezek ha tényleg muszáj. Manual rengeteget segített, plusz az itteni fórum témák és a kereső. Tehát összegezve kell egy összefoglalás az alap szintaxishoz, egy manual, egy google, meg egy weblabor, mint utolsó lehetőség.
Jah és végzettségem nincs, 16 éves vagyok, tanuló.
12

Ahhoz képest...

janoszen · 2006. Ápr. 26. (Sze), 21.50
...intelligensebben kérdezel mint némely huszonéves. :D
13

a

breakline · 2006. Ápr. 26. (Sze), 23.18
És mégis a legfontosabb, a JÁTÉK:)
Kisérletezzgess sokat,szenvedj, ha valami nem megy (feladni rosszabb mint szenvedni), tanulj mindenekelőtt a saját hibáidból és sűrűn látogass olyan oldalakat, mint a

www.hotscripts.com

Nekem így ment (eddig). Könyvet meg könyvárból, a PHP 24 óra csak a szintaxisra elég, ajánlom a "Fekete könyvet" (ami tényleg fekete), vastagabb mint egy lexikon, mert az is:)

De a legcélszerűbb az, ha tényleg érdekel az egész, és nem csak egy weboldalért vagy valamiért tanulsz meg php-ben írni (bár talán ez minden prog. nyelvre igaz). Ja 19 vagyok és nincs végzettségem ilyen irányban. De majd lesz remélem :)
15

Pénz

janoszen · 2006. Ápr. 27. (Cs), 08.34
Még annyit hozzátennék, hogy ha majd megtanultál elég sokat és dolgoznál, ne ess abba a hibába, hogy eladod magad bagóért, mert utána azt hiszik, hogy ez mindig így lesz (legalább is az az egy cég) és nem tudod majd levakarni őket.

Meg az is fontos, hogy egy munkánál pontosan specifikáld, mennyi és milyen munka, mit hogy kell megcsinálni, és hogy a Te felelősségi körödbe tartozik-e az, hogy utána felügyeled és javítgatod a rendszert. Ne hagyd magaddal megcsinálni, hogy utána jön a "ja meg még ez is kéne" effektus.

Ja, és 21 éves vagyok, BME-VIK műsz. infó és képzettség nélkül lehet dolgozni, de képzettséggel többet keresel. :) A tanfolyamok papirjai (és sokszor a tudásanyagaik) kb semmit sem érnek, ellenben egy jó műszaki végzettség vagy némi módszertani ismeret sok bajon átsegít.
16

tanulás

bbalint · 2006. Ápr. 27. (Cs), 10.31
én PHP-val először az Index forráskódjában találkoztam egy
<!--?php banner_hely(…); ?-->
kód formában, a nyitólap forrásában – az említett kóddal még rá két évvel is találkoztam :-P
aztán sikerült az interneten találni egy egyetemi szakdolgozatot, mely a Travelport elődjének, a Miwo nevezetű rendszernek a megtervezését/programozását mutatta be; a PHP-tól az adatbázis tervezésig stb.

utána sikerült fellelni a hivatalos PHP dokumentációt, továbbá sokat tanultam a forráskódból is (egy szép napon kedvem volt átírni a hibaüzeneteket…)

azóta is csak a hivatalos dokumentációt olvasgatom; a kiadott könyveket "megvetem".

iskolai végzettségem amúgy éreccségi.
17

Kód

Anonymous · 2006. Ápr. 27. (Cs), 10.33
EL tudnád nekem küldeni ezt a forssákódot?

Köszi
21

index

bbalint · 2006. Ápr. 27. (Cs), 12.52
az Internet Archivé-ban találtam egy ilyet, hogy http://web.archive.org/web/20020604122559/http://index.hu/, aholis a forráskódban ott figyel egy
<?php textdoboz('libri_ajanlo');?>
, illetve egy
<!--?php echo bannerhely('hvg_1_b');?-->


az említett szakdolgozatot sajnos nem sikerül(t) megtalálnom… egyszer kinyomtattam, a címét elfelejtettem :-/
18

Érdekelne engem is

Anonymous · 2006. Ápr. 27. (Cs), 11.26
Nekem is el tudnád küldeni a forrást Miwo rendszerről.

Kösz.
Gábor
19

Bocs kimaradt az előzőből

Anonymous · 2006. Ápr. 27. (Cs), 11.30
ridik##kukac##mailbox.hu

üdv.
Gábor
20

Cím

Anonymous · 2006. Ápr. 27. (Cs), 11.40
Szia!

Erre a címre is el tudnád küldeni?

barat.peter##kukac##gmail.com

Köszi